Zaniklé minipivovary – Minipivovar U Zezuláků Hradec Králové

adresa: Hradec Králové; Na hrázce 229

Malšovická vilová čtvrť v Hradci Králové s lesní cestou na Stříbrný rybník je jakoby stvořena pro příjemné posezení. Však také útulná výletní restaurace tu bývala od pradávna. Nejstarší zmínka o provozování restaurace pochází již z roku 1820. Kdysi tento objekt koupili předchůdci současného majitele Václava Zezuláka. Ten tu také bydlel a vyrůstal od svého dětství, takže uvítal, když se objekt takřka po 30 letech (1991) vrátil v restituci zpět do rodiny.
Vzal si do hlavy, že ze „čtyřkové hospody“ znovu vybuduje krásnou výletní restauraci. Proto se pustil do rozsáhlé rekonstrukce. Z původní hospody vlastně zbylo jen obvodové zdivo. A aby toho nebylo málo, rozhodl se Václav Zezulák i pro přístavbu dalších dvou pater pro ubytování. A k tomu ještě přišli s nabídkou ze ZVU Potez Hradec Králové, aby zde Zezulákovi zřídili minipivovar. Slovo dalo slovo a v restauraci U Zezuláků začali vařit pivo Mazel – Malšovický Zezulákův ležák.


Referenční vzorek minipivovaru byl zpočátku oblíben nejen u klientů ZVU, ale zejména hostů restaurace. Sládkové se tu však začali střídat, neboť své zkušenosti mohli uplatnit především v zahraničí. Také provozování začalo být ekonomicky neúnosné. Kvalita piva začala klesat, a tak po sedmi letech (1997), kdy vypršela nájemní smlouva, byl minipivovar vrácen zpět ZVU.
V létě 1997 zde byl čepováno pivo Radegast.
V roce 1999 přistoupili ke kompletní rekonstrukci prostor po pivovaru. Nyní mu vévodí mohutný krb s živým ohněm, veliké kožené sedačky s kulatými stoly.
Technologie byla převezena do Vietnamu a instalována do minipivovaru v Ho Chi Minh City.
V roce 2011 byl hostinec prakticky zbourán a na jeho místě vybudován penzion.