Cobolis Strong Berliner Weisse

Největší ohlas vždy má narážení pivního stylu Berliner Weisse, tak tentokrát Pivovar Cobolis na pondělí 5.11. tradičně od 18:00 připravili Strong Berliner Weisse s Aronií 14.
Berliner Weisse je starobylé německé pšeničné pivo, které se vyznačuje kombinací lehkých ovocných tónů pšenice a výrazné kyselosti. Kyselinu mléčnou v pivu vytvářejí bakterie Lactobacillus, které se dříve do piva dostávaly spontánně při kvašení, dnes se častěji laktobacily aplikují řízeně na varně do sladiny (na minimálně 24 hodin) před chmelovarem.
Aronie, temnoplodec, či též černý jeřáb je keř, jehož černé bobule jsou plné vitamínů a tříslovin a antioxidantů.
Zatímco Berliner Weisse zdejší sládek objevil teprve před pár lety a hned si tento pivní styl zamiloval, na aronii má vzpomínky od raného dětství, kdy jeho dědeček z ní vyráběl víno, které on, jako malý chlapec, potají chodil upíjet. Proto zvolil pro místní podzimní kyseláč tuto kombinaci, kde se snoubí kyselost piva s trpkostí ovocné šťávy.
Na pohled byste v temně rudé sklenici s růžovou pěnou hádali pivo stejně tak těžko jako 6,5% alkoholu v explozi ovocných chutí a svěžesti.




You may also like...