Hasič a Nachmelena opice – minipivovary jesenického podhůří

Pokud se chcete přesvědčit, že i v podhůří jesenických hor se vaří dobré pivo, přijeďte do Bruntálu nebo Krnova.

Čtěte také:  Ve Velké Bystřici voní pivo a tvarůžky

Minipivovar Hasič najdete pár desítek metrů od bruntálského náměstí. Už na první pohled je zřejmé, že jde o bývalou tovární halu.

Za první republiky tu fungovala textilní provozovna. Nyní je objekt nazýván Pivovarská restaurace Hasičárna. Technologie minipivovaru je umístěna v zadní části objektu, v prosklené části restaurace.

Na čepu toho březnoveho dne měli 11 světlou, 12 světlou a polotmavou,summer ale 11 a IPA 15. Praktický „pivní lístek“ byl k dispozici na stole, návštěvník tak nebyl donucen, jako často v jiných restauračních minipivovarech, páčit informace o situaci na výčepu z mnohdy neznalých servírek.

„Požárnické“ téma je jemně zakomponováno do celého hostince. Hasičské přilby z dávných let zahlédnete na pípě a na různých místech restaurace. Motiv hasičský je prý čerpán od předka majitele. Interiér restaurace realizován velice vkusně.

Krnovský měšťanský pivovar byl zrušen v roce 1950 a od té doby se pivo do města pouze dováželo. Uzavřenou kapitolu měšťanského pivovarnictví připomíná dnes už jen název ulice Pivovarská. Kousek od ní leží bývalý pivovar se sklepy, dvorem a cihlovým komínem. Tento areál slouží jako velkoobchodní sklad nápojů.

Dne 4. prosince 2015 to byla velká sláva, když krnovský sládek Michal Kuřec poprvé oficiálně představil nové krnovské pivo s originálním názvem Nachmelena opice.

Minipivovar naleznete pár desítek metrů od samotného středu Krnova.

Technologie je umístěna v přízemní budově v areálu bývalé textilní továrny Karnola. Ve středu a pátek tu mívají prodejní odpoledne. Kromě PET lahví pivo plní i do v současnosti moderních 0,75 litrových skleněných lahví. Celoročně tu mají v plánu vařit čtyři základní druhy piv (světlá 11, polotmavá 12, pšenice 11 a IPA 14) a v průběhu roku se připojí i několik sezónních speciálů.

Technologicky minipivovar tvoří dvounádobová nerezová varna o objemu 10 hl a cylindrokónické tanky o objemu 10 a 20 hl.

Krnovský minipivovar prozatím domovskou restaurací nemá. Nicméně jeho pivo ochutnáte v několika pohostinských zařízení ve městě a okolních obcích. Mě byla prodávající doporučena Hospoda Pod Obrazem na nádvoří zdejšího zámku, kde toho dne měli na pípě aktuální sortiment minipivovaru včetně čtrnáctky IPA.