Zvířata v názvech českých piv 1.

Čeština je, co se týká slovní zásoby, velice pestrý a bohatý jazyk. Bohužel dnešní doba spíše směřuje k zobecňování, zkratkovitosti a používání anglických termínů. Jak je to s názvy českých piv ?

Čtěte také:  Minipivovary nad Bečvou (Lipník, Nové Dvory, Osek)

Podívejme se, jak si čeští pivovarníci vypůjčují pro názvy svých chmelových výtvorů jména ze zvířecí říše.

Od velkých pivovarů žádnou velkou kreativní pestrost pojmenování piv čekat nemůžeme. Jejich marketing je postaven na jiných prioritách. Společnosti se drží svých historicky zavedených značek, odlišených pouze kvůli stupňovitosti o obecné názvy Premium, Originál, Classic či Medium, Světlé nebo Ležák.

Ale i mezi velkými výrobci nalezneme zvířecí jména chmelového moku. Nejznámější je bezesporu Velkopopovický Kozel. Tradiční, časem ověřená značka.
Přerovský Zubr a Jihlavský Ježek svými názvy naznačují sepětí s městem, kde pivovar sídlí. Tyto zvířecí druhy totiž naleznete na znacích obou měst.

Stejnou metodou přistoupili k vytvoření názvu svých piv i marketingoví pracovníci Pivovaru Ostravar v 90. letech minulého století. Světlá desítka se jmenovala Koník, tmavá desítka Vraník, světlá osmička byla pojmenována Poník. Kresba koně na etiketách zůstala i nyní, ale piva se již jmenují obecněji.

U drobnějších výrobců piva je prostor a ochota pro vymýšlení zajímavějších názvů piv jistě větší.

A zůstaňme zrovna na severovýchodě republiky.

V roce 2006 byl uveden do provozu v restauraci U Koníčka ve vesnici Vojkovice minipivovar. Pojmenování piv se nabízelo také vzhledem ke koním pasoucích se v přilehlé ohradě. Ve stálém sortimentu tak byl světlý Ryzák 11%, tmavý ležák Vraník a polotmavý Grošák 14 %. Zdejší sládek pravidelně oblažuje pivachtivé návštěvníky podbeskydské hospůdky různými speciály. Velmi často dostávají zvířecí názvy. Ve vojkovické varně byl uvařen světlý speciál Netopýr 14 %, medové světlé speciální pivo Čmelák, porter Mustang 18 %, polotmavý medový speciál Sršeň 14 %, světlý speciál Železník 18 %, Klusáček 13 % – jantarový speciál vídeňského typu, tmavý medový speciál Vosa 15 %, Bělouš pšeničná 12 %.

Prakticky nadohled od Vojkovic, na samém úpatí beskydských hor, narazíte na Restauraci Kohutka. Pivo Kohut se zde čepovalo již několik let, ovšem vařeno bylo ve Vsetíně. Od roku 2013 je nabízeno již pivo vlastní.

V Podbeskydí můžete navštívit také Valašský pivovar v Kozlovicích. V létě 2013 tu byla na čepu 10° světlá s názvem Kůzle. Místní polotmavý šestnáctistupňový sezonní speciál typu bock byl nazván Valašský cap.

Teď již opustíme krásnou krajinou Beskyd a okolí a zamíříme k ostravské aglomeraci.

V restauraci Ve Dvoře ve Vratimově nabízejí od června 2012 piva značky Brabčák. Pojmenování souvisí se jménem majitele. V okrajové bohumínské čtvrti se v rodinném domku vaří piva názvu Skřečoňský žabák. Okolní mokřady s tůňkami a potoky snad byly inspirací.

V centru Ostravy ve sklepení činžovního domu, jež je označován jako Pivovarský, byly pro chladnější měsíce roku navařeny speciály – ořechová černá třináctka Blackdog a pivo Firedog s chutí chilli. Na zdejší varně také vzniklo pivo Šumperský svišť.

V bílovecké restauraci U Holubů vaří pivo Zobak od roku 2012. Pojmenování vzešlo z přezdívky majitele pana Holuba.

Opustíme teď sever Moravy a Slezsko a vydáme se k jihu.

Olomoucké, prostějovské či kroměřížské minipivovary nevybíraly pro svá piva jména příliš ze světa fauny. Až na čestnou výjimku, což je Minipivovar Černý orel na kroměřížském náměstí. Nový pivovar v olomoucké čtvrti Chomoutov, zkráceně pojmenovaný Chomout, má v logu náčrt jakéhosi zvířete podobnému koni.

Pivovar Čechmánek ve Zlíně vaří chmelový mok od léta 2013. Zde vsadili na souvislost, že lev je národním symbolem a pivo národním nápojem. A tak se setkáte s pivy Bronzový lev 10° světlé výčepní, Stříbrný lev 11° polotmavý ležák, Zlatý lev 12° světlý ležák, pšeničné pivo Jantarová lvice, tmavá třináctka Černá lvice, Měděná lvice 14° vídeňský speciál, Medová lvice 11°, Rubínové lvíče 8°.

Pivovar Vraník v hostinci Na rozcestí ve vesničce Trnava kousek od Zlína nese název dle příjmení majitelů. Vlastní pivo čepují od června 2014.

Minipivovar v domku na slušovickém dostihovém závodišti produkoval několik let pivo Beran.

Již od 1. srpna 1998 byl v provozu v pěkném prostředí uherskobrodského parku Minipivovar Balkán. Světlý Havran 11 % a Zlatý Havran 12 % měly prapůvod v příjmení zakladatele pana Vrány. V roce 2012 přesídlila technologie do Slavičína v Bílých Karpatech a pivo se začalo vařit tam. V sortimentu tamního Pivovaru Hrádek nalezneme speciál Ocelot 13°.

Zamíříme nyní směrem k moravské metropoli.

Vyškovská tmavá jedenáctka nesla mnoho let název Havran, dnes na etiketách přečtete Tmavý džbán. Sběratelé možná znají sérii etiket pro vývoz, kde se objevila zvířata Kondor, Mustang, Mamut, Panter.

Ve vsi Topolany u Vyškova začal v říjnu 2013 oficiální provoz Minipivovaru Lišák. Jménem psovité šelmy jsou také označovány produkty zdejšího sládka.

Minipivovar v panelákové oblasti brněnské čtvrti Líšeň vaří sezónně i silnější různěstupňové speciály souhrnně nazývané Pavián. Jména moků stálého sortimentu – Marvan a Ležoun – jakoby do světa stromových savců patřila také. Opici má tento restaurační podnik rovněž v logu.

Z Brna budeme pokračovat ještě dále k jihu.

Minipivovar Moravský Žižkov byl otevřen pro veřejnost dne 14. 7. 2012. Ve stálé nabídce je světlá desítka Divočák. Občasný speciál dostal název Mustang. Se jménem samce prasete divokého se setkáme rovněž v obnoveném Zámeckém pivovaru v Břeclavi.

Opustíme jihovýchodní kout země a podél státní hranice s Rakouskem se dostaneme do nedalekého Mikulova. Od roku 2011 zde koupíte pivo značky Mamut ve stejnojmenném minipivovaru. Celý aktuální sortiment včetně speciálu Mastodont 15° můžete nyní ochutnat v hospůdce U Chlupatého slona. Pojmenování vzešlo se snahy spojení s regionem, který je známý množstvím archeologických nalezišť.

V Agrocentru Ohrada v obci Vísky u Letovic můžete od května 2013 ochutnat místní světlou jedenáctku Bejček.

Na závěr námět k diskuzi. Zda-li starobrněnský Drak, v našem případě krokodýl, mytický okřídlený kůň Pegas, v našem případě z Brna, nebo jestli Hejkal, v našem případě Kunětický z Pivovarského domu Ostrava, patří do této kategorie, nechám na samostatnou debatu, samozřejmě u půllitru piva.

Čtěte také:
Zvířata v názvech českých piv 2.
Zvířata v názvech českých piv 3. aneb vlastivědně-zoologické putování severem, západem a jihem