Setkání s pivovary – Malešov

Malešovský pivovárek se vymyká svým neobvyklým umístěním, byl totiž vybudován v areálu středověké tvrze.
Minipivovar sídlí v bývalé hospodářské budově, která přiléhá k největší věžové tvrzi v České republice.

A právě na tehdy ještě zřícenině nedaleko Kutné Hory začíná v roce 2002 celý příběh.

Na počátku je potřeba uvést jedno jméno – Ondřej Slačálek.
Vzdělaný muž, jež zastával manažerské posty v několika významných nadnárodních společnostech. Ve svých 27 letech se rozhodl koupit chátrající středověkou tvrz.

Od roku 2002 ji postupně se skupinou přátel začal rekonstruovat.

Cílem této snahy bylo zachránit krásnou gotickou stavbu a oživit ji pro širokou veřejnost. Od té doby zde strávilo mnoho nadšenců desítky tisíc hodin usilovnou prací, aby se tvrz znovu zaskvěla v plné kráse.

Na tvrz navázala výstavba pivovaru. Rekonstrukce budov začala v roce 2013, od poloviny května 2016 probíhala instalace restauračního minipivovaru.

Výčep se nachází na nádvoří před branou tvrze v budově s obrovskými francouzskými okny s oblouky.

Dne 21.1.2017 začali vařit chmelový mok.

Malešovský minipivovar má dostatečnou kapacitu, aby se zdejší pivo vyplatilo i stáčet do lahví.
S čepovaným i stočeným malešovským mokem se setkáte např. v Kutné Hoře.

K minipivovaru dole u rybníka patří ještě „Krčma Na konci světa“.

Výroba piva v Malešově není žádnou novinkou. Panský pivovar zde byl v provozu od 16.století do roku 1942. Přestavěná budova dodnes stojí v podhradí.

Každý rok zde stovky návštěvníků obdivují ohromný kus práce, který zde byl vykonán, prožívají zde chvíle odpočinku i zábavy a dozvídají se mnoho nového o historii naší země.

V Malešově rovněž nabízí romantické ubytování pod tvrzí ve středověkých stanech, ovšem vybavených postelemi a koupelnami s tekoucí vodou.

Před vánocemi roku 2019 byl sortiment: 11° American Pale Ale, extra chmelený, 12° Světlý ležák plzeňského typu, 13° Märzen, ležák bavorského typu, 13° Vanilla Winter Lager, polotmavý zimní speciál 15° Scottish Heavy Ale s pětisladovou recepturou.

Od 28.3.2020 měli v Malešově v prodeji 12° Velikonoční zelený ležák (alk.: 5,1 %, IBU: 44,5).

Na konci července 2020 v šenku pod tvrzí čepovali 7° spodně kvašené pivo Františka, za studena chmelené (alk.: 3,1 % IBU: 25).

Od 25.9.2020 v Malešově čepovali Svatováclavský polotmavý ležák 11 % ( IBU: 30, Alk.: 4,7 %).

Dne 6.11.2020 měl minipivovar v nabídce: 10° světlou výčepní, 11° American Pale Ale, 11° Irish Red Ale, 12° světlý ležák, 14° India Pale Ale.

Zdejší India Pale Ale sládek v lednu 2021 vylepšil o chmely Magnum a Equinox a žitný slad. Lépe řečeno – vyměnil pšeničný slad za žitný. A výsledkem byla 14° žitná IPA (IBU 55, alk.: 6 %).

Od 3.3.2021 byla v prodeji novinka Šimon. Osvěžující 10° světlá výčepní. Lehká v alkoholu, přitom chuťově plná (alk.: 4,5 % IBU: 37).

Čtěte také:  Vimperk - město s pivovarnickou historií a současností

V červenci roku 2021 se v nabídce pivovaru objevil speciál 11° Chocolate Lager. Ve spolupráci s Muzeem čokolády/čokoládovnou Kutná Hora uvařili klasický světlý ležák, do kterého za studena přidali kakaové nibsy (drcené nepražené kakaové boby).

U Malešova v roce 1424 svedli husité vítěznou bitvu a porazili panskou jednotu. Tvrz už v té době stála. Kdo ví, zda by dávní bojovníci věřili tomu, že panské sídlo bude údolí Vrchlice vévodit i za 600 let. Navíc se tu bude šenkovat výtečný truňk.

You may also like...