Minipivovar Purkmistr Plzeň

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Selská náves 21/2, 326 Plzeň – Černice

www.purkmistr.cz

e-mail: recepce@purkmistr.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 

  • V prosinci 2020 v prodeji Barrique Xmas 18. Spodně kvašený speciál sytě zlaté barvy, který dozrával v sudu od whisky. Má vyrovnanou hořko-sladkou chuť s tóny dubového dřeva a hřejivé doznívání. 7,5 % alkoholu a hořkost 29 EBU.
  • Od 20.6.2020 novinka – Forest gunk 13° . Svrchně kvašený speciál, který je specifický svou chutí, kterou získává díky vůni lesní pryskyřice. Ta se do piva dostane z mladých smrkových výhonků, které přidali do várky během vaření.
  • V roce 2019 2 vánoční speciály: X mas Barrique (alk.: 7,5 %) je spodně kvašený speciál sytě zlaté barvy, který dozrával v sudu od whisky. Má vyrovnanou hořko-sladkou chuť s tóny dubového dřeva a hřejivé doznívání. Vymražený speciál (alk.: 10 %) je silný hutnější a sladší speciál plzeňského typu s plnou sladovou chutí, kterou střídá v doznívání kombinace hořkosti žateckých chmelů. Poslední fáze výroby probíhá vymražováním piva při -20°C.
  • Od 10.5.2019 na čepu Ovales 12°. Ovesné pivo. Tento dobře pitelný Ale je chuťově na hranici chutí nefiltrovaného ležáku a pivy typu Pale Ale. V bohaté chuti piva byla uplatněna netradiční kombinace bohatého sladového základu a ovsa. Hořkost byla střední, vůně sladová, ovesná.
  • Na konci prosince 2018 na čepu R.I.P. Ale. Svrchně kvašený polotmavý speciál je moderní variací na americké pivo IPA. Výraznou chuť pivu dodává použitý žitný slad a podmanivou hořkost americké chmele.
  • Od 26.10.2018 na čepu speciál Republika 13′. Speciální várka uvařená k 100. výročí založení republiky. Pivo má plné tělo, bohatou pěnu, jemnou hořkost a zvýrazněné aroma díky dvoufázovému chmelení za studena chmelem Harmonie.
  • V květnu 2018 na čepu Summer Ale 11°. EPM (PS): 11% hm Obsah alkoholu: 4,5% obj. Barva: světlá, slámová Hořkost: 35 j. EBU Chmelení: Cascade, Kazbek Slad: plzeňský, mnichovský, Pale Ale, Carapils.
  • V prosinci 2017 v prodeji Vánoční spodně kvašený světlý speciál – Christmas Barrique 17°, který dozrával v sudu od whisky.
  • Novinka v pivním portfoliu v říjnu 2017 trochu mátla svým názvem Blbá kráva. Jednalo se o milk Stout (též nazývaný sweet Stout). Byl to tmavý svrchně kvašený speciál, s vyladěnou, čokoládovo-kávovou chutí. Pivo bylo vařeno s přídavkem laktózového cukru, který dodal pivu sladkost, plné tělo a energii. Alk.: 8,2 %.
  • Anniversary Barrique Beer. Svrchně kvašené pivo stylu Belgian Dark Strong Ale, které se vyznačovalo vysokým obsahem alkoholu, bylo uvařené k 10.tému výročí založení minipivovaru Purkmistr. Pivo mahagonové barvy dozrávalo v dubovém sudu. Mělo velice jemnou chuť s tóny karamelu a whisky a hřejivé doznívání. V prodeji v červnu 2017.
  • Dne 10.6.2017 na čepu Purkmistr světlý ležák, tmavý ležák, polotmavý ležák, Písař pšeničné pivo, IPA 14°, Summer Ale 11°, German Pils 13°, Stout 11°, Barrique Beer 20°.
  • Dne 5.8.2016 na čepu: Purmistr světlý ležák, tmavý ležák, polotmavý ležák, Písař pšeničné pivo, Brown Ale 13, Cherry Stout 11, Míchaný nápoj z piva malina, Stout 11 a CoCo ALE 9.
  • V červenci také na čepu speciál Stout Black Cherry. Samotná paní sládková z ručně nasbíraných třešní uvařila echt sirup, který dodal pivu tu správnou chuť a jedinečnost.
  • Minipivovar představil v červenci 2016 světlý devítistupňový, svrchně kvašený ale s názvem Coco Chmel, do něhož byl přidán čerstvý kokos a to ve dvou fázích výroby ve chmelovaru a do ležáckého tanku. Pivo bylo charakteristické silným ovocným aroma získaným z amerických chmelů, lehkou hořkostí a samozřejmě jemnou kokosovou příchutí.
  • Lehké letní osvěžující Ale 11° pivo od 6.6.2016 na čepu. Jednalo se o svrchně kvašené pivo z anglo-americké pivní kultury.
  • Minipivovar uvařil Nakuřovaný speciál Karla IV. Jednalo se o polotmavý, třinácti stupňový, nakuřovaný speciál. Nakuřované pivo zde pravidelně vařilo jednou za rok k oslavě narozenin Pivovarského dvora. Jelikož bylo však v roce 2016 výročí mnohem významnější, a to bylo 700 let od narození nejvýznamnějšího českého panovníka a římského císaře, uvařili toto pivo k uctění Karla IV. Nakuřovaný = v dřívějších dobách, kdy bylo pivo v „plenkách“, bylo naprosto běžným zvykem, že se slad vysoušel nad ohněm, tím pádem zrna sladu absorbovala kouř, který se pak „uzenou“ příchutí projevil ve finální chuti tehdejšího piva. Proto se v Purkmistru domnívali, že pivo, vařené za dob Karla IV. mohlo chutnat přibližně takhle, jak ho 11.5.2016 uvařili.
  • Minipivovar představil v dubnu 2016 novinku: Purkmistr Brown Ale 13. Bylo to svrchně kvašené pivo původně vařené v Anglii. Vyznačovalo se silnou sladovou chutí s karamelovým základem a dozníváním s tóny tropického ovoce. Ve vůni se mísila borovicová pryskyřice s tóny citrusových plodů.
  • Ode 13.4.2016 byla na čepu novinka – Purkmistr mnichovský ležák 12 polotmavý. Jednalo se o tělnaté, příjemně nasládlé pivo s doznívajícím sladovým aroma, lehkou až střední hořkostí a hustou pěnou, která výborně držela.
  • Minipivovar představil v dubnu 2016 novinku v pivním portfoliu – German Pils 11. Jednalo se o spodně kvašené pivo německého původu, s velice lehkým a osvěžujícím charakterem. Pivo bylo připraveno ze směsi ječných a pšeničných sladů, čímž si získalo lehkou, světlou barvu. Pro pivo použili chmele: Hallertauertradition, Spalterselect a Sládek, takže bylo lehce aromatičtější. Obsah alkoholu 4,5%.
  • Sládci uvařili v únoru 2016 úplně nové pivo. Jednalo se o 14°, svrchně kvašenou, pšeničnou IPU. Toto pivo okouzlilo skvělým ovocným aroma, které bylo podtržené vyšší hořkostí a krásně hutnou pěnou.
  • Sládkové minipivovaru připravili v lednu 2016 opravdu speciální, limitovanou edici vymražovaného Russian Imperial Stoutu. Jednalo se o 30 lahví při objemu 0,33 l, jež byly k dostání na hotelové recepci. Vymražení původního R.I.S. umocnilo obsah alkoholu na neuvěřitelných 15% a zároveň zvýraznilo chuťové a aromatické vlastnosti tohoto piva.
  • Od 29.1.2016 byla na čepu novinka – Purkmistr Strakonož 13% – polotmavé
    Pivo německého původu zvané Kellerbier nebo také Zwickelbier. Je to spodně kvašené pivo, v aroma i chuti se může projevovat kvasničnost, karamelové a oříškové tóny po sladu a samozřejmě příjemná chmelová hořkost. Jméno Strakonož vzniklo kombinací příjmení našich sládků Straková a Nožička.
  • V minipivovaru uvařili v lednu 2016 historicky nejsilnější pivo, šlo o Purkmistr R.I.S. 19°. Purkmistr R.I.S. byl rusian imperial stout 19°, svrchně kvašené pivo anglického původu, které se nejvíce proslavilo díky exportu z Anglie do Rusku za dob Kateřiny Veliké.
  • Dne 28.12.2015 pustili na čep Purkmistr Bock polotmavý speciál (alk.: 6,8 %). Jednalo se o pivo z německé pivní kultury, které se vaří poměrně silnější a hlavně v zimních měsících.
  • Sládkové pivovaru v prosinci 2015 premiérově připravili speciální limitovanou edici vánočních vymražovaných piv. Tato specifická úprava spočívala ve zmražení piva, čímž se redukoval obsah vody, zvyšoval se obsah alkoholu a zároveň
    došlo ke zvýraznění sladové a chmelové chuti těchto pivních speciálů. Procesem vymražování přichystali 30 lahví
    Vídeňského a 30 lahví Vánočního speciálu.
  • Pivovar Purkmistr nachystal na konec roku 2015 čtrnáctistupňové pivo s názvem India Pale Ale, které je hořčí a má citrusové aroma, čtrnáctistupňový hutnější a sladší Vídeňský speciál připravený z vídeňského sladu a déle skladovaný. Třetím pivem byl sedmnáctistupňový vánoční speciál, který se hodí pro sváteční chvíle pohody.
  • Dne 1.10.2015 na čepu Purkmistr 12 % světlý ležák, Purkmistr 12 % polotmavý ležák, Purkmistr 12 % tmavý ležák, Purkmistr IPA světlá 15%, Písař 12 % pšeničné pivo, Purkmistr 12 % borůvkový ležák, Purkmistr 12 % vanilkový ležák, Purkmistr malina, Purkmistr 13 % Černice – světlý speciál.
  • Dne 17. 6. 2015 uvařili jubilejní 1000. várku piva od založení značky Purkmistr 6. 6. 2007. Jubilejní várkou byl Purkmistr polotmavý ležák 12 %.
  • Speciální várka piva k 8. narozeninám Pivovarského dvora. Nakuřovaný speciál Čaďour. (13° EPM, pivo tmavě zlaté barvy, slady: nakuřovaný, plzeňský, mnichovský, karamel, chmel: Žatecký poloranný červeňák, Sládek, obsah alkoholu: 4,2% obj., hořkost: 30).
  • Dne 3.6. na čepu 12% světlý ležák, 12 % polotmavý ležák, 12 % tmavý ležák, Ale 11%, Písař 12 % pšeničné pivo, 12 % cannabis, 12 % borůvkový ležák.
  • Od 15.4. nový člen Purkmistr pivní rodiny – Purkmistr Ale 11% (alk.: 4,5 %, hořkost 38 EBU, chmele: citra, galaxy, premiant).
  • Purkmistr velikonoční speciál 15%. Jednalo se o pivo plné a lahodné chuti, doplněné hořkostí chmele Saaz Late, který tomuto speciálu dodá delikátně jemné chmelové aroma. Barva tohoto spodně kvašeného speciálu byla sytě zlatá až bronzová. Tuto pivní lahůdku šlo vychutnat od 2. 4. Spodně kvašené. Obsah alkoholu 5,3%. Slady: plzeňský, mnichovský, karamelový. Chmele: Saaz Late, Sládek.
  • V minipivovaru v březnu obměnili nabídku speciálních ochucených piv. V pivnici byl k dostání Purkmistr 12° – vanilkový ležák a Purkmistr 12° canabisový.
  • Novinka února 2015 – California Ale. California pale ale je pivo amerického pivního stylu vycházející z klasického britského pale ale stylu za použití amerických chmelů. Barva tohoto speciálu byla jantarová, aroma citrusové až borovicové a v chuti můžete zaznamenat výraznou kořeněnou hořkost a ovocné tóny. EPM 14,0 %, alk.: 5,5 %. Chmelení: Cascade, slad: plzeňský, mnichovský, Carraded,vídeňský, pšeničný.
  • Dne 3.2.2015 na čepu piva Purkmistr 12 % světlý ležák, 12 % polotmavý ležák, 12 % tmavý ležák, Radní 14 % jantarový polotmavý speciál, Písař 12 % pšeničné pivo, Purkmistr12 % višňový ležák, 12 % zázvorový ležák.
  • Také před Vánocemi 2014 dozrál klenot mezi pivy – speciál typu barley wine – Lucrezia Borgia. Zájemci si mohli tento speciál v číslované lahvi rezervovat na recepci hotelu Purkmistr.
  • Od 26.11. 2014 na čepu Adventní speciál Purkmistr (vídeňský speciál 14%).
  • Od 21. 11. 2014 na čepu Ovesný Ale 13% (vyšší počet chmelení (Challenger) , alk.: 5,0 %, barva zlatá, použity ovesné vločky).
  • Dne 9.10.2014 na čepu 12 % světlý ležák, 12 % polotmavý ležák, 12 % tmavý ležák, 13 % Černice světlý speciál, Písař 12 % pšeničné pivo, 12 % fíkový ležák, 12 % křenový ležák a Purkmistr Nakuřovaný 15 %.
  • Od 17. 9. čepovali Nakuřovaný Purkmistr 15% (alk.: 6,0 %, nakuřované slady z Bavorska, jantarová barva, spodní kvašení).
  • Dne 20.7. na čepu Purkmistr 12 % světlý ležák, 12 % polotmavý ležák, 12 % tmavý ležák, 10 % světlý ležák, 12 % křenový ležák, 12 % borůvkový ležák, Purkmistr IPA 14 %.
  • Purkmistr American Pale Ale 13 % od 1. 7. 2014 na čepu.
  • Od 11. 6. čepovali Purkmistr IPA 14 %. Speciál s příjemnou hořkostí a znatelným citrusovým buketem.
  • Od 18. 5. čepovali novinku – Purkmistr Ale ( polotmavý speciál 13%, svrchně kvašené pivo, anglického typu, chmelené za studena a vyznačující se příjemným aroma, nižším řízem a kompaktní pěnou).
  • Na jaře 2014 v pivovaru opět připravili oblíbený míchaný nápoj ze světlého piva Purkmistr s příchutí malin. Od 7. 4. se šlo osvěžit malinovým Purkmistrem, který měl jen 2% alkoholu.
  • Od 14. 3. do 17. 3.2014 na čepu Purkmistr – zelený ležák svatého Patrika 12 %, ochucený třemi druhy bylin. Pivo se bude stáčet nejen do lahví, ale na přání také do sudů a soudků.

Starší info:
Pivovarský dvůr se nachází v Plzni – Černicích, v památkově chráněné lokalitě Selské návsi, nedaleko nákupního centra Olympia. Jedná se o komplex, který se nachází v prostorách původního selského dvora, a jehož součástí je hotel Purkmistr, restaurant, pivnice s pivovarem Purkmistr, konferenční sál a bar s bowlingem. Je projektován jak s využitím některých původních budov, tak i budov nových, zakomponovaných do původního areálu v objemech předchozích budov, při zachování či napodobení prvků typických pro původní architekturu. Pivnice („Varna“) o kapacitě 70 míst je v přízemí v pravém křídle Pivovarského dvora a restaurace („Spilka“) v 1. patře o kapacitě 50 míst. Slavnostní otevření včetně vysvěcení varny je plánováno na středu 6. června 2007.
„Vyrábíme dvanáctky světlou, tmavou a pšeničnou a třináctku polotmavou,“ řekl v dubnu 2007 sládek Josef Krýsl. Pivo se jmenuje Purkmistr, stejně jako to, které po staletí vyráběl domažlický pivovar, a má v logu velblouda ze znaku Plzně. Podle Petra Míče z marketingu firmy nechce dvůr konkurovat „velkopivům“, ale vychází z velké poptávky po speciálních pivech s výraznou chutí. „Půjde o přírodní piva vyráběná klasickou technologií, která nejsou filtrovaná ani pasterizovaná. Cena bude pod speciály Prazdroje,“ řekl sládek. Většinu piva prodá Lukrécius ve své restauraci. Dvůr bude prezentovat také další „malá“ piva z regionu. Ve školicím středisku bude Pivní klub. Stavba v památkové zóně, připravovaná od roku 1999, byla náročná, protože každý detail se musel diskutovat s památkáři. Firma zaměstnala několik odborníků, kteří odešli z Prazdroje. Další pracují jako sládci a dohled ve třech minipivovarech ve Vietnamu a jednom Mexiku. Jejich dodavatelem byl Lukr Ingeneering, z něhož vznikla provozní firma Lukrécius.
Plzeňský biskup František Radkovský dne 6.6.2007 požehnal novému minipivovaru Pivovarský dvůr, který slavnostně zahájil provoz v Plzni-Černicích. Zahájení se zúčastnil také oblíbený herec Martin Dejdar, kterému v pivovaru založili doživotní účet. „Opravdu mě to těší. Do Plzně ale moc často nejezdím, tak doufám, že podobný pivovar už brzy vyroste také v Praze, kde bych ho mohl navštěvovat častěji,“ řekl Dejdar. Minipivovar se otevřel pro veřejnost dne 9.6.2007 sobotu. Pracovalo v něm pětadvacet lidí. „Otevřeno budeme mít denně,“ řekl sládek pivovaru Josef Krýsl. Minipivovar neměl ambice konkurovat velkým producentům a s ostatními minipivovary chtěl spolupracovat. „Chceme pořádat degustace piv. Budeme například spolupracovat s minipivovarem hotelu Modrá Hvězda v Dobřanech nebo s připravovaným minipivovarem ve Stříbře,“ řekl Lubomír Krýsl. Pivovarský dvůr byl už třetím výrobcem piva v Plzni, kde kromě největšího českého pivovaru Plzeňský Prazdroj nyní v krajské metropoli pivo vařil ještě restaurační pivovar U Rytíře Lochoty. Ze začátku zde vařili čtyři druhy piva: světlou, tmavou a pšeničnou dvanáctku a polotmavou třináctku .
Prvních čtrnáct dnů byla cena piv patnáct až sedmnáct korun. Pak se zvedla na dvacet pět. Na slavnostní otevření bylo připraveno celkem 6 druhů a vše v nefiltrovaném dvanáctkovém provedení, tedy Purkmistr světlý, polotmavý, černý, pšeničný a ochucený (borůvka a limetka).
„Hned od otevření byl zájem lidí ohromný, velmi nás překvapil. Chceme vařit více druhů piv, ale kapacita nám to zatím nedovoluje,“ uvedl sládek z Černic Josef Krýsl. Podle jeho slov podnik v létě navštěvovaly rodiny s dětmi nebo cyklisté. „Našly si nás ale i firmy, které zde pořádají různé akce,“ pochvaloval si Krýsl. Minipivovar od zahájení provozu na začátku června prodal 200 hl piva, dalších 500 hl plánoval prodat do konce roku. V září 2007 vařil čtyři druhy piva: světlou, tmavou a pšeničnou dvanáctku a polotmavou třináctku. „Na podzim chceme začít vařit další speciály,“ prozradil Krýsl. Součástí minipivovaru byla restaurace a pivnice se 120 místy, hotel se 60 lůžky a bowling.
Od 16.ledna 2008 jste mohli ochutnat Medové pivo (0,5 l/ 28 Kč)
Na pětici nových piv si mohli od 7.června 2008 pochutnávat hosté minipivovaru. Restaurační pivovar totiž slavil první narozeniny. „Budou to tři bylinná piva – zázvorové, konopné a černý bez, které vařili Keltové a Germáni než se do střední Evropy v 9. století dostal z Kavkazu chmel. Další dvě takzvaná nakouřená piva se pila ve středověku a v Česku je už nikdo nevyrábí. Nejblíže za hranicemi se vaří na severu Bavorska v Bambergu nebo Düsseldorfu,“ uvedl hlavní sládek Josef Krýsl. Nakouřená piva pili Plzeňané až do roku 1840 než začal Prazdroj se spodně kvašenými pivy. Chuťově nejblíže k těmto středověkým pivům měl černický Ur rauch Purkmistr. „Je to speciál vařený z ječného sladu, který se sušil v kouři dřevěného uhlí,“ popsal Josef Krýsl a s úsměvem prozradil, že kvůli typické uzené vůni mu někteří degustátoři říkají klobásky v lahvi. Z nakouřeného pšeničného sladu se vařil Ur rauch Písař. „Je to lehké pivo zlatavé barvy, kterým uhasíte odpolední žízeň v parném létě nebo při cyklovýletě,“ dodal sládek, který zároveň věřil, že své konzumenty si najdou i bylinná piva. První z nich, Cannabis, je kombinací chmele a konopí setého bez obsahu THC. „To jediné zkoušel asi rok vyrábět novopacký pivovar, ale zázvorové pivo a černý bez budeme vařit jako první v Čechách,“ říká Krýsl. Zázvorové pivo tradičně pili osadníci v anglických koloniích. „Jednak kvůli dostupnosti zázvoru, ale také kvůli jeho dezinfekčním a léčivým účinkům na nejrůznější zažívací problémy,“ řekl šéfkuchař pivovaru Václav Pach. Květ černého bezu podle něj zase hojně roste od pradávna na Plzeňsku a často se přidává do pokrmů i vín, takže bylo jen otázkou času, kdy ho v Černicích zkusí přidat do piva. Pětice nových piv, která rozšířila stávají nabídku Plzeňského dvora ze sedmi druhů na rovný tucet, obsahuje 4,5 procenta alkoholu jako „dvanáctka“. Poměry sladů a kvasnic u nových piv ladili odborníci a laická veřejnost celých šest měsíců. „Za půllitr piva u nás v průměru zaplatíte 25 korun. U speciálů jako třeba borůvkového nebo višňového piva je to o pět korun více,“ řekl šéf marketingu Petr Míč, i když – jak upozornil – na slavnosti se bude čepovat výroční „patnáctka“ za patnáct korun.
Na podzim chystal černický minipivovar odbornou ochutnávku piv z více než 70 českých pivovarů s ročním výstavem do čtyř tisíc hektolitrů. Minipivovar během prvního roku uvařil tisíc hektolitrů zlatavého moku. Podle Míče se vše vytočilo přímo v Černicích. „Ani do budoucna neuvažujeme, že bychom zásobovali naším pivem jiné hospody nebo restaurace,“ tvrdil rozhodně. Připustil, že před týdnem zprovoznili další ležácké tanky a ročně tak mohli uvařit až 1500 hl piva. I ty se ale podle něj prodají v černické pivnici, kde byla i s nekuřáckou restaurací a letním venkovním posezením na dvoře kapacita 350 míst.
V půlce listopadu 2008 byly nabídce i ochucené mandlové a vanilkové pivo, na vánoce 2008 byla polotmavá 13-14°.
Vánoční dárek s předstihem připravil pro své hosty černický Pivovarský dvůr. Milovníci dobrého piva ale mají jen tři týdny, maximálně měsíc na to, aby dárek v podobě Vánočního ležáku ochutnali. Místní pivovar Purkmistr totiž navařil jen necelou tisícovku litrů tohoto speciálu. „Uvidíme podle zájmu, ale myslím, že déle než měsíc vánoční ležák nevydrží,“ odhadoval v prosinci 2008 manažer pivovaru Petr Míč.Varna s tisícilitrovou kapacitou nakonec připravila asi 960 litrů svátečního moku. „Něco se při vaření odpaří,“ připomínal Míč. Patnáctistupňový ležák se šesti a půl procenty alkoholu se začal v místní restauraci točit 17.12.2008 kolem poledne, půllitr piva stál 28 korun. „Má jemnou chuť se čtyřmi druhy sladů,“ znalecky vysvětlil sládek Petr Krýsl. „A vídeňského sladu je tam hodně,“ doplnil manažer Míč. „Prostě je to takový vídenský ležák po purkmistrovsku,“ shrnul sládek. Návštěvníci ale mohli vánoční pivo ochutnat i doma. „Kromě klasických petek pivo také nalahvujeme, zákazník si navíc ležák může odnést i ve skleněném vánočním džbánku,“ nabízel ještě dvoulitrové ´potěšení´ manažer Míč. Už od začátku existence nového pivovaru se totiž Purkmistr snaží o vaření netradičních druhů piv. „Kromě čtyř základních, které máme v nabídce stále, nabízíme i ochucená piva s ovocnou nebo bylinnou příchutí. Celkově se tak dostáváme k 10 druhům. A třebaže se konzervativní Plzeňané u nás obracejí spíš ke klasickým světlým ležákům, mezi ženami je velmi populární ležák s borůvkovou příchutí,“ vyjmenovával Míč. Černický pivovar navařil za rok 1 200 hektolitrů.
„Zájem o naše piva, kterých vyrábíme 17 druhů, je obrovský. Kapacita je využita na 95 %. Připravujeme její zvýšení na 2000 hl. Máme připravené zařízení i prostory, rozšíření je otázkou velmi krátké doby,“ řekl sládek Petr Krýsl. Firma čepovala denně šest až osm druhů piv. Největší zájem je o světlou dvanáctku, která tvoří 60 % produkce. Minipivovar uměl medové, konopné i nakouřené pivo. Za 1,5 roku od vzniku pivo nezdražil. Ceny za půllitr byly mezi 25 až 28 korun.
Na konci roku 2008 šlo zde rovněž ochutnat 13° polotmavý Silvestrovský Purkmistr 0,5 l za cenu 30 Kč, točen byl od 22. prosince.
Nový zelený ležák svatého Patrika začal čepovat minipivovar dne 13.3.2009. Dvanácti až třináctistupňový nápoj obsahoval pět bylinek, které rostou převážně v Irsku, například mařinku a meduňku, ale také konopí. Pivovar ho nabízel do 17. března 2009 v rámci oslav irského svátku svatého Patrika, který už byl v Česku také populární. V ČR se již zelená piva vyráběla, ale většinou na Velikonoce, řekl sládek Petr Krýsl. Zelené pivo bylo dvacátým druhem, který pivovar za necelé dva roky existence nabídl. „Chceme z něj udělat každoroční tradici. Doufáme, že se lidé nebudou té barvy bát. Když si zvykli na naši višeň nebo borůvku, tak s ním určitě nebudou mít problém,“ dodal. Zelená je pro svátek svatého Patrika tradiční a v Evropě v tuto dobu nabízí taková piva řada pivovarů. „Pivovarský dvůr loni, za první ucelený rok existence, vyrobil 1 150 hl piva, v roce 2009 předpokládáme výrobu 1 200 hl, což už bude naše maximum,“ řekl Petr Míč z marketingu. Firma ale připravovala zvýšení kapacity na 2 000 hl a pivní lázně nad hotelem, které mají stát už letos. Mezi raritními nápoji se čepovalo v Plzni-Černicích například konopné, velmi oblíbené zázvorové a pivo s příchutí černého bezu.
Do jarní degustační soutěže sládků se v roce 2009 přihlásil rekordní počet minipivovarů. Dne 21.3.2009 v Pivovarském dvoře ve Zvíkovském Podhradí mezi sebou soupeřilo 38 výrobců, kteří přivezli celkem 130 druhů piv. V kategorii světlé ležáky 12% zvítězil Purkmistr z Plzně .
V minipivovaru začala vařit pivo žena, zákazníci si ho velmi pochvalovali. Šestatřicetiletá Eva Straková, která byla v regionu raritou, se vyučila v Plzni jako biochemik pro výrobu piva a sladu. K oboru se vrátila po dvou mateřských dovolených a práci v montážní továrně. V dubnu 2009 zastávala pozici podsládkové. Teorii prý znala, ale praxi se teprve učilí. Podle Strakové, která po vyučení pracovala na lahvovně Prazdroje, není mezi velkým a malým pivovarem rozdíl v čistotě, minivýroba je ale podle ní „fajnovější a voňavější“. „My se krásně doplňujeme. Já dokážu dát pivu tu chlapskou ráznost a Eva mě doplňuje tím, že je pořádná a spolehlivá,“ vysvětlil sládek Petr Krýsl, proč si nevybral muže, ale ženu. „Pivo se učím konzumovat, začínám ho mít ráda,“ řekla Straková. Sládek přiznal, že každé ráno absolvují „malou degustaci“, aby se nastartovali do „pracovní teploty“. Nová podsládková poslala sama životopis. Pivovar ji uvítal, protože připravoval zvýšení produkce kvůli pivním lázním.
V dubnu 2009 minipivovar nabízel 15° Velikonoční speciál světlý.
V červnu 2009 minipivovar nabízel 13° světlý American Ale (30 Kč/0,5 l) i v lahvích.
Borůvkové, zázvorové i pivo s lákavým přívlastkem „cannabis“ nabízel minipivovar. Místních dvanáctek s ovocnými nebo bylinnými příchutěmi se tady ročně vypije kolem sto padesáti hektolitrů, kolem patnácti procent celkového výstavu. „Zájem mírně roste tak, jak se zvyšuje naše nabídka,“ řekl manažer Petr Míč. Z ovocných příchutí mělo největší úspěch borůvkové pivo s nafialovělou barvou a charakteristickým aroma i chutí. V kategorii piv s bylinnými extrakty bylo favoritem příchuť cannabis, tedy konopí. Kdo by ale očekával, že bude po nějaké té sklenici také patřičně „vysmátý“, měl smůlu. Pivo samozřejmě obsahuje alkohol, avšak už ne ty látky, které dělají marihuanu marihuanou. Přesto hlavně cizinci jsou u vytržení. „Měli jsme tu zájezd amerických studentů, skoupili nám veškeré zásoby,“ zavzpomínal Míč. Ochucená piva vznikají tak, že se do pěnivého moku přidá několik kapek extraktu – pro plzeňský pivovárek jej na objednávku připravuje jedna pražská firma. „Ujme se jen zlomek příchutí. Drtivou většinu esencí, a že už jich byly desítky, vyzkoušíme a zavrhneme,“ upozornil sládek Petr Krýsl. V propadlišti dějin tak už skončily pokusy o kopřivové nebo malinové pivo. „Prostě nám nejelo,“ konstatoval sládek.
Plzeň 19.9.2009 přivítala druhý ročník festivalu českých minipivovarů Pivovar Purkmistr připravil na festival své „Bavorské počeštěné“ pivo, což byla česko-bavorská čtrnáctka s českým a bavorským sladem a českým chmelem. „Bude mít zhruba šest procent alkoholu. Dále nabídneme fíkové a kapučínové pivo, které zatím v ČR zřejmě nikdo nevyrobil,“ řekl sládek pivovaru Petr Krýsl.
„Velice dobře se u nás chytilo kanabisové (konopné) pivo, jde o směs bylin a kanabisu bez THC,“ řekl Petr Krýsl, sládek pivovaru, který za dva roky fungování vyrobil 30 druhů piv, nově také fíkové a kapučínové. Pivovárek nabízel konzumentům nové pivo každé dva tři měsíce. Chce, aby k němu jezdili lidé ochutnávat jako do sklípků k vinařům, kteří prý umějí marketing velmi dobře. Vývoj konopného piva trval půl roku, protože bylo obtížné trefit se do harmonie hořkostí bylin, chmele a piva. Velký zájem byl také o klasickou borůvku, častá je višeň. Dalším populárním mokem bylo pivo ochucené zázvorem. „To pivo není o tom, že by mělo chutnat jako borůvkový nebo višňový kompot nebo zázvor, ale mělo by hlavně nést tu velice zajímavou vůni,“ uvedl Krýsl. Nejpodivněji ochucené pivo bylo podle něj mexické s příchutí agáve a vařené z 30 % z kukuřice.
Minipivovar v listopadu 2009 nabízel12° červený Krvavý ležák, na konec roku nachystal 12° Advent Ale. Várku adventního speciálu narazili v minipivovaru o víkendu 28.11.. „Dvanáctistupňový Purkmistr je svrchně kvašené pivo amerického typu. Počítáme s tím, že téměř sto hektolitrů nám vydrží do Vánoc,“ řekl marketingový ředitel pivovaru Petr Míč. Zhruba stejné množství vánoční polotmavé patnáctky už třetí týden zrálo v černických tancích. „Připravili jsme ji ze tří druhů sladu a je čtyřikrát chmelená,“ popsal Míč. Půllitr advetního Purkmistra stál 28 korun, vánoční patnáctka by měla stát kolem 32 korun.
Minipivovar uvedl na konci února 2010 na trh třetí pivo, které používalo ochrannou známku domažlického pivovaru, zrušeného Prazdrojem v roce 1996. Čtrnáctistupňový polotmavý speciál Radní (alk.: 6,0 %) byl po Purkmistru a Písaři další značkou, která patřila mezi piva nazývaná v minulosti s nadsázkou Kozinovy slzy. „Všechny tři značky jednoznačně nejstaršího českého pivovaru z roku 1341 ležely po jeho zrušení ve škarpě. Nechal jsem si je zaregistrovat jako fyzická osoba, aby je už nikdo nemohl zcizit,“ řekl majitel Lubomír Krýsl. „My se k tradici domažlických piv hlásíme. Chceme znovu obnovit pivovar v Domažlicích. Věřím, že tam jejich značky vrátíme,“ řekl Petr Míč z Pivovarského dvora. Podle sládka Josefa Krýsla byl domažlický měšťanský pivovar první nebo druhý nejstarší v Evropě.
Zelený ležák sv. Patrik uviděl světlo světa dne 17. března 2010 přesně v pravé poledne v pivovarském dvoře v Černicích. Místní pivovar Purkmistr tady představil dvanáctistupňovou novinku s příchutí tří bylin, zároveň se rozjely dny irské kuchyně.
Pivovar stačil ve vedrech července 2010 vyrábět, ale pociťoval enormní zájem o lahvová a zejména o piva do PET lahví. Na léto rozšířil nabídku o mojitové pivo s mátou a limetkou s chutí světlého ležáku. Připravený byl hořký pomeranč, který rychleji zažene žízeň.
V září 2010 minipivovar uvařil mj.i ochucené speciály Borůvková 12%, Medová 12 % a dvanáctka Mojito.
Třicet korun stálo adventní kalifornský Ale, který dne 28.11.2010 narazili v Pivovarském dvoře. „Je svrchně kvašený a navařili jsme ho zhruba 10 hektolitrů,“ řekl marketingový ředitel Petr Míč. Přibližně tolik bylo i polotmavé vídeňské patnáctky. V černickém tanku zrála měsíc. Pípou poprvé protekla 2.12.2010, kdy se v Černicích rozzářil vánoční strom. Půllitr adventního speciálu stál 30 korun. Čtyři deci patnáctky o korunu víc. „Světlou vánoční šestnáctku narazíme den před svátkem Lucie, tedy 12. prosince,“ dodal Petr Míč.
V minipivovaru bylo možné v březnu 2011 ochutnat například pivo Purkmistr 12° polotmavé (30 Kč), pšeničné, fíkové, zelené, tmavé, zázvorové.
Dne 19.3.2011 se uskutečnilo ve Zvíkovském Podhradí již 5. setkání sládků malých pivovarů za účasti 39 pivovarů. V soutěži Jarní cena sládků bylo přihlášeno 157 vzorků. V kategorii „tmavý ležák“ obsadilo třetí místo pivo Purkmistr 12 a v kategorii polotmavý ležák třetí místo. V kategorii „pšeničné pivo“ obsadilo první místo pivo Písař.
Zelený ležák zajiskřil 22.dubna 2011 i ve sklenicích hostů Pivovarského dvora v plzeňských Černicích. „Bude se svěží příchutí trojice bylinek,“ prozradil marketingový šéf Petr Míč. Předpokládá, že hektolitr piva vezme za své během jednoho dne. Kdo ho nestihne ochutnat, nemusí truchlit. „Zároveň čepujeme patnáctistupňový speciál. Ze dvou druhů sladu,“ uklidnil Míč.
V září 2011 minipivovar nabízel piva Purkmistr 12% – světlý ležák, Purkmistr 12% – tmavý ležák, Purkmistr 12% – polotmavý ležák, Radní 14% – jantarový polotmavý speciál, Purkmistr 12% – zázvorový speciál, Purkmistr 12% – fíkový speciál, Písař 12% – pšeničné pivo.
Vánoční patnáctku šlo ochutnat na konci roku 2011 v pivovaru Purkmistr. „Uvařeno bylo celkem 900 litrů světlého speciálu s obsahem alkoholu 6,5 %. Použit byl pro něj světlý ječný slad a speciální slad Karahell z bavorského Bamberku,” řekl Petr Míč z Purkmistra. Netradiční aroma pak pivu zajišťoval kalifornský chmel. Nápoj, který zde začal čepovat od devatenáctého prosince, se vyznačoval plnou sladší chutí s lehkou vůní citrusů.
V lednu 2012 bylo na čepu: Purkmistr 12% – světlý ležák, Purkmistr 12% – tmavý ležák, Purkmistr 12% – polotmavý ležák, Radní 14% – jantarový polotmavý speciál, Purkmistr 12% – borůvkový speciál, Purkmistr 12% – cappucino speciál, Písař 12% – pšeničné pivo.
Na konci ledna 2012 v sortimentu piva: 12˚ světlý ležák, 12˚ tmavý ležák, 12˚ polotmavý ležák, Radní 14˚ jantarový polotmavý speciál, 12˚ hořký pomeranč speciál, 12˚ cannabis, Písař 12˚ pšeničné pivo.
V polovině února 2012 bylo v minipivovaru nabízeno: 12° světlý ležák, 12° tmavý ležák, 12° polotmavý ležák, Radní 14° jantarový polotmavý speciál, 12° višňový speciál, 12° křenový speciál, Písař 12° pšeničné pivo.
Purkmistr světlý ležák 12% získal 1. místo v soutěži Zlatá pivní pečeť v Táboře v únoru 2012 v kategorii světlý ležák z minipivovaru. Pivo Purkmistr tmavý ležák 12% získalo 3. místo v kategorii tmavý ležák z minipivovaru.
Sortiment piva na konci února 2012: 12° světlý ležák, 12° tmavý ležák, 12° polotmavý ležák,14° jantarový polotmavý speciál, 12° fíkový speciál, 12° hořký pomeranč speciál, 12° pšeničné pivo.
Sortiment piva v březnu 2012: 12°světlá, 12° tmavá, 12° polotmavá, Radní 14°jantarový polotmavý speciál, 12° cappucino speciál, 12° višňový speciál, Písař 12° pšeničné.
Svatého Patrika oslavil tradičně zeleným pivem plzeňský pivovar Purkmistr od 15. do 20. března 2012. Jeho pivo obsahovalo z bylinek například mařinku a meduňku. „Když si zvykli na naši višeň nebo borůvku, tak se zeleným pivem nemají žádný problém,“ řekl sládek Petr Krýsl na adresu konzumentů.
Od 5. do 9.4.2012 šlo v restauraci ochutnat speciální velikonoční pivo Purkmistr IPA.
V polovině dubna 2012 se točilo.: 12° světlý ležák, 12° tmavý ležák, 12° polotmavý ležák, 14° jantarový polotmavý speciál, 12° hořký pomeranč speciál, 15° aprílový bock, 12° pšeničné pivo, 13° polotmavý ale / IPA.
Dne 17.5. 2012 se v restauraci čepovalo: 12° světlý ležák, 12° tmavý ležák, 12° polotmavý ležák, Radní 14° jantarový polotmavý speciál, 12° cappucino speciál, 15° aprílový bock, Písař 12° pšeničné pivo a novinkový vlastní Purkmistr Radler citrus (míchaný nápoj ze světlého piva s výraznou chutí a vůní citrusových plodů, obsah alkoholu 2 %).
Dne 30.5.2012 se v restauraci čepovalo: 12° světlý ležák, 12° tmavý ležák, 12° polotmavý ležák, Radní 14° jantarový polotmavý speciál, 12° zázvorový speciál, 15° apríový bock, Písař 12° pšeničné pivo, Rádler malina.
Dne 8.6.2012 v nabídce: 12° světlý ležák, 12° tmavý ležák, 12° polotmavý ležák, 12° nakuřovaný ležák, 12° višňový speciál, 12° cannabis, Písař 12° pšeničné pivo, Radler Citrus.
Dne 27.6.2012 bylo nabízeno: 12° světlý ležák, 12° tmavý ležák, 12° polotmavý ležák, 12° pšeničné pivo, 12° borůvkový speciál, 12° zázvorový speciál, 12° nakuřovaný ležák, Radler citrus.
Dne 25.7.2012 na čepu 12° světlý ležák, 12° tmavý ležák, 12° polotmavý ležák, 12° pšeničné pivo, 12° fíkový speciál, 12° cappucino speciál, 12° nakuřovaný ležák, Purkmistr Malina.
Dne 19.8. 2012 byl v restauraci nabízen sortiment piv: 12° světlý ležák, 12° tmavý ležák, 12° polotmavý ležák, 12° pšeničné pivo, 12° mojito speciál, 12° zázvorový speciál, 13° polotmavý ale / IPA, Citrus.
Dne 6.9.2012 na čepu: 12° světlý ležák, 12° tmavý ležák, 12° polotmavý ležák, Písař 12° pšeničné pivo, 12° fíkový speciál, 12° cannabis, 13° polotmavý ale / IPA, Purkmistr Malina.
Dne 9.10.2012 bylo na čepu: Purkmistr 12° světlý ležák, Radní 14° jantarový polotmavý speciál, 12° polotmavý ležák, Písař 12° pšeničné pivo, 12° borůvkový speciál, 12° fíkový speciál, Purkmistr 13° polotmavý ale / IPA, Purkmistr Malina.
Dne 25.10.2012 byl v nabídce piva také Purkmistr 12° křenový speciál.
Dne 23.11.2012 na čepu: 12% světlý ležák, 12% zázvorový speciál, 12% polotmavý ležák, 12% pšeničné pivo, 12% borůvkový speciál, 12% tmavý ležák a 14% jantarový polotmavý speciál.
Dne 4.12.2012 na čepu nově Stout – svrchně kvašený speciál.
Dva vánoční speciály uvařil pro svátky roku 2012 plzeňský Purkmistr podle vlastních i středověkých receptur. Šlo o světlý 17stupňový Vánoční speciál ze tří druhů sladu a tří druhů chmele a Adventní medový ležák. Na rozdíl od dřívějších specialit, které obsahovaly netradiční chmel i slad, šel minipivovar v „ryze českém duchu“. Obou nápojů vyrobil po 1000 litrech. „Medový dvanáctistupňový ležák už jsme pro adventní období nasadili. Je tam přídavek květového medu z Letin, nápoj má lehce nasládlou příchuť. Je velmi lahodný a navozuje vánoční atmosféru. Už v tomto období zahřeje,“ uvedl Míč. Vánoční „sedmnáctku“ s obsahem alkoholu sedm procent začal pivovar prodávat dne 17. prosince a nabídl ji kromě čepované verze i v lahvích o objemu 0,7 litru s patentním uzávěrem. „Půjde o nejsilnější z 50 druhů piv, které jsme za 5,5 roku existence vyrobili,“ uvedl Míč. Už dříve připravil „patnáctku“ i „šestnáctku“, ale jen tmavou a polotmavou s netradičním chmelem. V roce 2012 vsadil na tři žatecké chmele a tři české slady – plzeňský a trochu karamelového a mnichovského. „Je to hutnější pivo s krásně zlatavou barvou,“ vysvětlil Míč. „Na advent jsem zvolila med, který se používá i do cukroví, aby se lidé nabudili na chuť Vánoc,“ řekla sládková Eva Straková. Pivovar použil květový med, který je v pivě výraznější než lesní. Na 100 litrů tam je 2,5 kilogramu medu, což je podle Strakové hodně. „Něco požerou kvasnice a zůstane tak jenom aroma medu,“ dodala. Medová piva už Purkmistr vařil. „Nyní jsme ale dali med do ležácké kádě na hlavním kvašení a do hotového piva, protože v kádi spotřebují hodně medu kvasnice. Chmelení bylo jiné než u normálního ležáku. Chmelila jsem třikrát a nakonec jsem dala chmel s výraznější hořkostí, než se dává běžně,“ dodala.
Silnější pivo na Vánoce roku 2012 přichystal minipivovar Purkmistr. Od 17. prosince nabídl vánoční sedmnáctku s obsahem alkoholu sedm procent. „Půjde o nejsilnější z 50 druhů piv, které jsme za 5,5 roku existence vyrobili,“ řekl ČTK Petr Míč z pivovaru. Sedmnáctku na čepu doplnil medový dvanáctistupňový ležák, který měl lehce nasládlou příchuť. „Je velmi lahodný a navozuje vánoční atmosféru. Už v tomto období zahřeje,“ konstatoval Míč.
Dne 8.1.2013 měl minipivovar na čepu 12° světlý ležák, 12° višňový speciál, 12° polotmavý ležák, Písař 12° pšeničné pivo, Klášterní IPA, 12° tmavý ležák, 12° borůvkový speciál, 17° světlý vánoční ležák.
Dne 25.1.2013 Pivovarský dvůr měl: na čepu piva Purkmistr 12° světlý ležák, 12° višňový ležák, 12° polotmavý ležák, Písař 12° pšeničné pivo, 12° tmavý ležák, 12° křenový ležák, 17° světlý speciál. Prvním hostem na tzv. 9. kohoutu byl polotmavý speciál Klášterní IPA 15° z Břevnovského klášterního pivovaru sv. Vojtěcha.
Pivovarský dvůr Plzeň u příležitosti svátku zamilovaných uvařili Purkmistr světlý ležák 12 % ochucený granátovým jablkem. Toto pivo mělo přirozenou granátovou barvu, intenzivní aromatickou, ovocnou vůni a lahodnou chuť přecházející ze sladké jablkové chuti do jemně doznívající hořkosti ležáku.
Na IX. Kohoutu byl od 15.2. 2013 polotmavý speciál 15% typu Bock z pivovaru Purkmistr. Sytě jantarový, svrchně kvašený speciál, který zaujal sladovou vůní a plnou karamelovou chutí s lehkým kávovým dozníváním.
Na konci února 2013 se objevil nový Purkmistr 13% světlý speciál „Černice“. Nový nefiltrovaný a nepasterizovaný speciál ze 4 druhů sladů a 2 druhů chmele. Jednalo se o pivo výrazné zlatavé barvy s lahodnou plnou chutí, která byla vyvažována delikátní hořkostí a chmelovým aroma po závěrečném chmelení odrůdou Saaz Late.
V březnu 2013 v rámci Zvěřinových hodů se čepoval speciál Purkmistr světlý 12 % brusinka.
Dne 7.3.2013 na čepu Purkmistr 12 % světlý ležák, 12 % brusinkový ležák, 12 % polotmavý ležák, Písař 12% pšeničné pivo, 12 % tmavý ležák, 12 % pralinkový tmavý ležák, Radní 14 % jantarový polotmavý speciál a 13 % Černice světlý speciál.
Od 27. 3. do 1. 4.2013 na čepu Velikonoční Purkmistr světlý speciál 16 %. Tento speciál byl uvařený ze tří druhů sladu, byl hutnější a sladší plnou sladovou chuť střídala zajímavá kombinace hořkosti žateckých chmelů.
Mařinka, meduňka a cannabis – to byly tři ochucující bylinky speciálního 12° ležáku, který černický pivovar v březnu 2013 čepoval. Šlo o zelené pivo, které vzniklo u příležitosti tradičního irského svátku svatého Patrika 17. března. „Piva jsme uvařili 700 litrů, část stáčíme do lahví, část čepujeme,“ řekl manažer pivovaru Petr Míč. Speciální ležák už se u Purkmistra stávala tradicí, k mání byl až do neděle a potom znovu na Zelený čtvrtek. Ovšem v roce 2013 Pivovarský dvůr připravil i speciální irské menu se zelenými bylinkami – zelený bylinkový krém s máslovými krutony, bylinková roláda z jarního kuřete se zelenými fazolkami, marinovaný losos s listovým salátem a další speciality. Ovšem 12° ležák sv. Patrika nebyl jediným jarním pivem, které Purkmistr chystal. Na Zelený čtvrtek, byl na čepu i silnější světlý 16° speciál uvařený ze tří druhů sladu. „Ten se bude čepovat celé Velikonoce a také k němu jsme připravili gastronomické speciality, například velikonoční nádivku nebo jehněčí kolínko na česneku a tymiánu,“ dodal Míč.
Od 26. 10. do 2. 11.2012 na čepu Halloweenský speciál 12° .
U příležitosti svátku svatého Patrika se od 14. 3. do 17. 3. 2013 nabízelo speciální menu doplněné zeleným ležákem svatého Patrika s třemi druhy bylin.
Nově rekonstruovaná nekuřácká restaurace v 1. patře otevřena každý den od 11.00 do 23.00. Od 27.03. čepovali v restauraci a stáčeli do lahví Velikonoční světlý speciál 16 %. Pivo bylo uvařené ze tří druhů sladu, bylo hutnější a sladší plnou sladovou chuť střídala zajímavá kombinace hořkosti žateckých chmelů.
Na jaře 2013 Purkmistr malina a citrus opět na čepu. Letní míchané nápoje z piva Purkmistr malina a Purkmistr citrus budou vařit až do podzimu. Od 19. 4. čepovali malinu, která se střídala s citrusem. Po celé jaro a léto se tak šlo osvěžit nápojem z piva s obsahem pouze 2% alkoholu.
Dne 22.4. na čepu Purkmistr 12 % světlý ležák, Purkmistr 12 % tmavý ležák, Purkmistr 12 % polotmavý ležák, Purkmistr malina, Nealkoholické pivo, Purkmistr 13 % Černice světlý speciál, Purkmistr 12 % pralinkový tmavý ležák, Purkmistr 12 % zázvorový ležák.
Májový ležák 12% ochucený kaštanovým medem byl naražen 10. 5. 2013.
Od 5.6. na čepu Purkmistr nakuřovaný speciál 14 %. Byl speciál vařený s přídavkem nakuřovaných sladů z Bavorska. Pivo bylo jantarové barvy s chutí po dobrém uzeném nebo domácích klobáskách.
Dne 26.6. na čepu Purkmistr 12 % světlý ležák, 12 % polotmavý ležák, 12 % tmavý ležák, Písař 12 % pšeničné pivo, 12 % borůvkový ležák, 12 % višňový ležák, Purkmistr malina, nakuřovaný speciál 14 %.
Od 31. 7. čepovali na IX. kohoutu svrchně kvašený speciál Purkmistr IPA 14%. (alk.: 6,1 %).
Od 5. 8. 2013 čepovali na IX. kohoutu svrchně kvašený Purkmistr California Pale Ale 12%.
Dne 22.8. na čepu Purkmistr 12 % světlý ležák, 12 % polotmavý ležák, 12 % tmavý ležák, Písař 12 % pšeničné pivo, 12 % mojito, 12 % hořký pomeranč ležák, Radní 14 % jantarový polotmavý speciál a Purkmistr California Pale Ale 12 %.
Na pivní festival Slunce ve skle v září 2013 pivovar navařil Černickou Třináctkou, která byla uvařena v upomínku dvoustého výročí narození sládka Josefa Grolla.
Halloweenský speciál Purkmistr. Od 28. 10.2013 byl na čepu již po třetí ochucené pivo s příchutí dýně. Pivo mělo zlatavou barvu, střední plnost těla a ve sladové chuti lze najít příchuť dýňového koláče, který se připravil ze šesti druhů koření, z nichž vyčnívá chuť skořice. Toto pivo šlo zakoupit v hotelové recepci i v 0,5l NRW lahvi.
Dne 12.11. na čepu novinka Mandarinový Ale 13% (lehké, polotmavé pivo má zrzavou barvu a zajímavou hořkost).
Od 29. 11. čepovali Vídeňský adventní speciál 14 %.
Od 17.12. čepovali pivo Purmistr 17 % Vánoční světlý speciál (pivo bylo v prodeji také v lahvích 0,5 l, 0,75 a stáčí i do 1 l PET).
Na konci roku 2013 pivovar začal prodávat pivo Lucrezia Borgia (pivní speciál typu „barley wine“). Kombinací šesti druhů sladu a dvou chmelových odrůd vznikl speciál s plným tělem a vyšším obsahem alkoholu (8,3 %). Po dvouměsíčním zrání pivo dozrává další tři měsíce v dubových sudech po whisky. Do distribuce šlo 120 sektových lahví o objemu 0,75 l. Každá láhev měla korkový uzávěr, sektovou klíčku a číslovanou etiketu.
Od 22. 1. 2014 čepovali na IX. kohoutu Trapistické pivo Purkmistr. Pivo mělo zlatavou barvu, matný vzhled a charakteristické aroma pocházející z kombinace žateckého chmele a kvasnic. 18°, alk.: 7,8 %, 25 EBU.