Minipivovar Popelín

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Popelín 43, 378 55

www.pivovarpopelin.cz

e-mail: info@pivovarpopelin.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
  • V červenci 2022 na čepu v Hospodě U Zemanů: Popelínská desítka světlé výčepní, Světlý ležák 12, Popelínský Jantar 12 ležák, Tumaperk 12 polotmavý ležák, Sváteční 15 světlé spodně kvašené.
  • V lednu 2022 na čepu 10 světlé výčepní, 12 světlý ležák, 12 Jantar.
  • V červenci 2021 na čepu v Hospodě U Zemanů: Popelínská desítka světlé výčepní, Světlý ležák 12, Popelínský Jantar 12 světlý ležák, Tumaperk 12 polotmavý ležák.
  • Pivovar nachystal na vánoční svátky roku 2015 tmavou dvanáctku z nakuřovaného
    sladu.
  • Pivovar byl otevřen v březnu roku 2014. Varna je tady dvounádobová o objemu 500 litrů a je umístěna v salónku hospody. Ve sklepě jsou otevřené spilkové nádoby, 2x 1000 l. Ležáckých tanků je 12 po 1000 litrech a 1x 500 litrů. Technologii dodala firma Strojtep.

Starší info:
Pivovar byl vybudován v objektu hospody U Zemanů v obci Popelín v průběhu roku 2013. Pro umístění technologie pivovaru byla využita přízemní část hospody, kde se nachází varna a sklepní prostory, kde jsou spilečné kádě, sklad sladu a chmele, chladící tanky a plnící linka. Technologii dodala firma Strojtep. Výroba piva byla zahájena na začátku roku 2014.

Světlé výčepní pivo, světlý ležák a polotmavý speciál byl sortiment pivovárku Popelín nacházející se ve stejnojmenné obci. Pivo se tady vaří tradičním českým způsobem z vody, ječných sladů a několika druhů žateckého chmele. Všechna uvedená piva jsou kvasnicová, nefiltrovaná a nepasterovaná. Historie pivovarnictví v Popelíně je podle provozovatelů na rozdíl například od Jindřichova Hradce prozatím záhadou. Traduje se ovšem, že v popelínském klášteře vařili pivo mnichové, a to už na konci šestnáctého století. „Skončili s tím někdy kolem roku 1850. My si pivovar otevřeli vlastně jen tak, hospodu už jsme měli a tímto jsme ji chtěli doplnit. Měli jsme na to peníze, tak jsme si vlastně řekli proč ne,“ řekl Jaroslav Zeman z pivovaru. Pivovárek byl vybudovaný v průběhu roku 2013 a pro umístění jeho technologie se využilo přízemí hospody U Zemanů. Tady také může každý popelínské pivo, které se začalo vařit od roku 2014, ochutnat. „Devadesát procent popelínského piva se vypije u nás v hospodě, zbytek vypijí fotbalisté nebo třeba lidé na grilovačkách a dalších akcích,“ dodal Jaroslav Zeman. A nápoje si chválí i štamgasti. „K Zemanům si vždycky ráda na jedno nebo dvě skočím. Líbí se mi, že to pivo je tady úplně jiné než klasické, která známe z normálních hospod. Podle mě je mnohem chutnější. A nejvíc mi chutná to polotmavé,“ svěřila se jedna z návštěvnic hospůdky. (zdroj: jihocesky-kraj.5plus2.cz)

Dne 1.7.2015 stále na čepu světlá 10°, světlá 12° a polotmavá 13°.