Minipivovar Zloun Louny

 

   fotogalerie

   etikety

   tácky

adresa: Rybalkova 1267, 440 01 Louny

www.pivozloun.cz

e-mail: info@pivozloun.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
  • V březnu 2021 v nabídce Desítka ZLoun 10° světlé výčepní pivo, Jantar ZLoun 11° polotmavý ležák, Tvrďák ZLoun 12° světlý ležák, Lyon ZLoun 13° tmavý ležák, ALEnt 15° IPA, Hruška Aciduška 11°, Pivo jako Křen 12° speciál, Red Ale 13°, Beneš ZLoun 30,8° Barley Wine.
  • Od 24.11.2017 na čepu Vánoční Méďa RedAle 15° (alk.: 5,6 %). Při vaření použity skořice, hřebíček, zázvor, med.
  • Minipivovar nabídl v dubnu 2016 zbrusu nové pivo – VrchlíCzech 11. Jednalo se o pokus, jak bude chutnat pivo typu Ale při použití českých sladů a chmelů. Použili plzeňský a karamelový slad, chmele Premiant a Kazbek a na studené chmelení ŽPČ.
  • Na Zelený čtvrtek 24.3.2016 byl opět Kopřivový Pamihod ZLoun. Jednalo se o jedenáctistupňový ležák s příchutí Kopřiv.
  • Dne 26.9.2015 na čepu Desítka ZLoun – 10° světlé výčepní pivo, Jantar ZLoun – 11° polotmavý speciální ležák, Tvrďák ZLoun – 12° světlý ležák, Lyon – 13° tmavý speciální ležák, ALEnt – 15° Indian Pale Ale.
  • Dne 20.3.2015 na Zelený čtvrtek na čepu světlé kopřivové pivo Pamihod ZLoun (alk.: 5,2 %).

Starší info:
Minipivovar založen v roce 2013 Romanem Tvrdým a Radkem Tarabou.
Dne 18.10.2013 narazili první soudek piva uvařeného v pivovaru. Oslavy se konaly až po otevření restaurace. Prozatím bylo pivo k ochutnání přímo v pivovaru.
V únoru doplnil sortiment piv svrchně kvašený Pale Ale. Uvařili ho ze čtyř druhů sladu, a třech druhů aromatických chmelů z USA a Austrálie. Dne 1.2. byla otevřena Pivovarská restaurace Na Letňáku.
Od 29.4.2014 na čepu JanTar 11° (polotmavý speciál na dolních patrech stupnice barevnosti. Jeho název je odvozen od barvy, ale především od jména Jan Taraba, zdejšího sládka. Jedná se o hybrid vařený a kvašený stejně jako pivo plzeňského typu, s přísadou speciálních sladů a chmelů v českých pivech nepoužívaných).
Od 9.6. na čepu nové pivo Alent Zloun 15° (alk.: 6,9 %, sládek Radek Taraba , 4 druhy sladů a 4 druhy aromatických chmelů z USA a Nového Zélandu, hořkost 75,8 EBU).
Dne 1.12.2014 narazili Vánočního Méďu. Základem byl dvanáctistupňový ležák s přísadou medu, a vánočního koření, tedy hřebíčku, skořice a zázvoru. K dispozici bylo též dárkové balení dvou jedenapůllitrových lahví s Vánočním Méďou a Tvrďákem, případně Lyonem.

Minipivovar zaznamenal na podzim 2014 rok fungování. První půllitr nového originálního moku na lounském letním cvičišti načepovali v polovině minulého října. „V podstatě jsme to ani neoslavili. Nějak na to nezbyl čas,“ usmíval se Radek Taraba, spolumajitel a sládek minipivovaru. Novinek bylo hned několik. „Sváteční pivo s medem dnes už není neobvyklé, my se ale rozhodli přidat kromě něj ještě další přísady, aby speciál byl opravdu něco extra vánočního – hřebíček, skořici a také zázvor,“ prozradil sládek. Speciál krátkodobě doplnil klasickou nabídku místních piv, která nyní čítá pět „modelů“ – Desítka ZLoun (světlá 10°), Jantar ZLoun (polotmavý ležák 11°), Tvrďák ZLoun (světlý ležák 12°), Lyon (tmavý ležák 13°) a ALEnt (15°).
Piva z lounského minipivovaru se za uplynulý rok prosadila i na další místa. „Točí nás v Postoloprtech, nárazově v pražských hospodách, téměř pravidelně nás mohou ochutnat návštěvníci pivotéky v Novém Strašecí a příznivce máme i v Chomutově. Tam dokonce majitel hospůdky vyměnil jednu z nejuznávanějších značek na trhu za pivo, které vaříme tady v Lounech,“ těšilo Radka Tarabu.
Recepty jsou stále původní, s kterými Pivo ZLoun začínal. „Někteří lidé mi říkají, že je to pivo lepší, než na začátku, ale receptury i způsob přípravy jsou pořád stejné. Ohlasy jsou v drtivé většině pozitivní, nepotřebovali jsme nic měnit,“ byl spokojený sládek.
Kromě samotné varny a stylového výčepu fungovala také restaurace Na letňáku. Jako celý podnik byla nekuřácká, což jistě ocenily i rodiny s dětmi. „Personál už se sehrál, ale kuchyni v podstatě stále dovybavujeme. Hosté někdy čekají na své jídlo podle našeho názoru příliš dlouho, což chceme odbourat,“ uvedl R. Taraba. (zdroj: www.denik.cz)