Pivovar Cvikov

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Pivovarská 405, 471 54 Cvikov

www.pivovarcvikov.cz

e-mail: info@pivovarcvikov.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
 

    • V únoru 2024 v prodeji Sokol Ace 11 s ještě větší porcí chmelu Sorachi Ace. Tento chmel pěstovaný v USA má originální původ v Japonsku. Tato aromatická odrůda překvapí nádechem pomeranče, citronové trávy a zázvoru.
    • Dnem 1.1.2024 převzal Měšťanský pivovar v Kutné Hoře pod sebe Pivovar Cvikov. Tímto krokem předešli uzavření pivovaru a produkce pokračovala dále beze zněny.
    • V dubnu 2023 na čepu Jarní 11. Použili pouze americký chmel El Dorado. Dali ho do varu, vířivky i studeného chmelení. Výsledkem je lehký, skvěle pitelný ležák s vyšší hořkostí a jemným tropickým aromatem.
    • V září 2020 v prodeji Lužická Mozaika 11. Za studena chmeleno chmelem Mosaic. Vařeno na 2 rmuty. Spodní kvašení.
    • V září 2019 v prodeji novinka Lužický Mandarin 11°. Použito studené chmelení na konci ležení, ke kterému použili německý chmele Mandarina Bavaria. Vařen na dva rmuty.
    • Oslavit 100 let od vzniku naší republiky šlo také od 22. října 2018 v restauraci Sladovna se zbrusu novým výročním speciálem, polotmavá třináctka jménem Stovka.
    • Dne 23.7.2018 stočili první pivo do nové 1,5 l pravé pivní PET lahve, a to rovnou Sváteční 13°. Do nové lahve postupně stáčeli i další piva.

    • Od 2.2.2018 na čepu Kleis 13° – nový pivní speciál inspirovaný první republikou. Pivo s názvem Kleis se v Pivovaru Cvikov vařilo v období první republiky, bylo pro něj charakteristické jemné dobarvení karamelovým sladem a výraznější hořkost. Nyní pro polotmavou třináctku tedy zvolili mnichovský a karamelový slad, po kterém má jantarovou barvu, jemné karamelové tóny a plnou chuť. Žatecký chmel dodává příjemnou doznívající hořkost.
    • Žitný Speciál 13° od 13.10.2017 na čepu.
    • Od 13. dubna 2017 nabízeli Jarní jedenáctku – další ze speciálů vyrobený tradičním postupem spodním kvašením na jeden rmut. Při výrobě k ječnému sladu zvolili americký chmel El Dorado. Chuť piva dotvářel i méně obvyklý postup studeného chmelení na konci ležení, ke kterému použili stejný druh chmele.
      Jarní jedenáctka byla světlejší barvy a potěšila příjemnou doznívající hořkostí. Použitý chmel jí dával osvěžující charakter s tóny tropického ovoce.
    • Dne 28. května 2016 se v hospodě Hasičárna v Jezvé odehrála historická událost – křest piva Jezvecký Hasičák 11 % (vyrobeno ve Cvikově).
    • Cvikovské Královské 12° poprvé narazili 14. května 2016, v den 700. výročí narození Karla IV. Šlo o spodně kvašený světlý ležák, při jehož výrobě kromě ječného sladu použili i slad pšeničný. Svou chutí toto pivo odkazovalo na piva vařená před stovkami let a cvikovští pivovarníci jím připomněli období, kdy Českým zemím kraloval Karel IV.
    • Pivovar k vánocům 2015 připravil dárkové balení piv ve skle. Šlo o limitovanou edici všech šesti zdejších piv ve skle – „six pack“ tvoří Sklář 8°, Luž 10°, Hvozd 11°, Klíč 12°, Sváteční 13° a Výroční 14° v dárkovém balení.
    • Dne 28. 11. 2015 ve 12.45 hod. majitelé Pivovaru Cvikov Jiří Jakoubek a Viktor Tkadlec společně se sládkem Milošem Hrabákem narazilií první sud speciálního piva Výroční 14°.
      Pro světlé speciální pivo s původní stupňovitostí 14 % zvolili méně obvyklou kombinaci dvou druhů českého chmele – Premiant a Kazbek, kdy především druhý z nich předává pivu slabě citrusové aroma. Speciální chuť piva dotvořil netradiční postup studeného chmelení na konci ležení. V závěru chmelovaru a pro studené chmelení použili naturální hlávkový chmel, který pivu nejlépe předává aromatické látky. Při výrobě použili světlý plzeňský slad společně s bavorským sladem, čímž pivo získalo světle zlatavou barvu a vyšší plnost, která zdůraznila jeho stupňovitost.
    • Na 28. listopadu 2015, kdy si připomněli rok od obnovení výroby, v pivovaru připravili slavnostní ceny cvikovského piva. Půllitr osmičky Sklář a desítky Luž budou čepovat za 15 Kč, jedenáctku Hvozd a dvanáctku Klíč budou mít za 20 Kč a pro nejsilnější piva Sváteční 13° a Výroční 14° na tento den stanovili cenu 25 Kč.
    • Od 2 .7. 2015 se začala točit v Restauraci Sladovna Sváteční 13°. Šlo o polotmavé pivo s karamelovým nádechem a krásnou jantarovou barvou.
    • Dne 17.6. 2015 měl premiéru nový světlý ležák Hvozd 11°. Nepasterovaný a jemně filtrovaný světlý ležák se vyznačoval zlatavou barvou, která je zvýrazněna jiskrnou čirostí. Jemná filtrace snižovala kvasničnou chuť tohoto piva. Na čepu v domovské restauraci Sladovna byla již kompletní čtveřice místních piv – Klíč, Hvozd, Luž a Sklář. Příležitostně je doplnil polotmavý ležák Sváteční 13°.
Čtěte také:  Minipivovar Hroch Liberec
  • Porota soutěže Fasáda roku 2015 ocenila rekonstrukci budovy Pivovaru Cvikov vítězstvím v kategorii Rekonstrukce historického objektu.
  • Dne 6. prosince 2014, týden po slavnostním otevření, požehnal Pivovaru Cvikov biskup litoměřický Mons. Jan Baxant.
  • Po necelém roce od zahájení rekonstrukce pivovaru mohl na podzim 2014 sládek Miloš Hrabák uvařit první várku spodně kvašeného světlého ležáku Klíč. Poté následovaly další várky, a nejen dvanáctky, ale i desítky Luž a osmičky Sklář. Pivovar byl slavnostně otevřen v sobotu 29. listopadu 2014 a od prosince stejného roku je v provozu také restaurace Sladovna.
  • Projekt revitalizace pivovaru i přilehlých budov zpracovala architektonická kancelář Architekti Adikon a realizovala stavební firma Foukal s.r.o. Díky téměř památkovému přístupu k rekonstrukci původních budov postupně vyniká harmonický celek celého areálu. První části pivovarské technologie se do objektu Pivovaru Cvikov vrátily v prosinci 2013. Z bavorského rodinného pivovaru Karl Ege, který prodával pivo pod názvem Wiesensteiger, pochází rmuto-mladinová pánev a scezovací káď – tyto hlavní části dvounádobové měděné varny o kapacitě 50 hl prošly celkovou repasí a mohou sloužit mnoho dalších let. Více než dvě desítky ležáckých tanků jsou umístěny v původních kamenných sklepech a kvasné kádě se rovněž vrátily na původní místa.