Volba sládků – Hop Hop Hop!

Oblíbený program Plzeňského Prazdroje Volba Sládků dává v červenci prostor zazářit moderním odrůdám chmele vyšlechtěným českými chmelaři. Plzeňští sládci uvařili pivo Hop Hop Hop, které sleduje aktuální trendy a postupy v pivovarnictví.

Nefiltrovaný světlý speciál obsahuje čtyři druhy moderních chmelových odrůd: Vital (uveden na trh 2008), Agnus (2001), Saaz Shine (2019) a Saturn (2019). První dva jmenované chmely se vyznačují výraznou hořkostí a chmelovým, až kořenitým aroma. Odrůda Saaz Shine naopak vyniká jemnou bylinkovou vůní a citrusovými tóny, chmel Saturn je typický výrazným ovocným aromatem připomínajícím meruňky a tropické ovoce.

„I když základními odrůdami českých pěstitelů chmele zůstávají Žatecký poloraný červeňák, Sládek a Premiant, jsou stále větší plochy chmelnic osázeny novými odrůdami, kterými chmelaři reagují na trend vaření piv nejrůznějších stylů. Odrůdy Vital a Agnus si mezi pivovarníky získaly oblibu pro vyšší obsah hořkých látek, nové chmely Saturn a Saaz Shine dodávají pivům příjemné exotické aroma,“ hodnotí výběr použitých chmelů Zdeněk Rosa, předseda představenstva družstva Chmelařství,
které spravuje 96 % ploch chmelnic České republiky.

Spodně kvašený speciál Hop Hop Hop plné zlatavé barvy (12 EBC) obsahuje 5,2 % alkoholu. Po ochutnání je nejprve cítit příjemné chmelové aroma, které záhy vystřídají osvěžující, lehce ovocné tóny a celkový dojem poctivého českého ležáku potvrdí vyšší hořkost, jejíž hodnota se pohybuje kolem 33 IBU.

„Chmel se anglicky řekne ‚hop‘ a přeci, kdo neskáče, není Čech! Červencovým speciálem jsme chtěli vzdát hold českému chmelařskému řemeslu a tradici,
ale zároveň i ukázat, že naši chmelaři nespí na vavřínech. Proto jsme vzali čtyři skvělé odrůdy moderního žateckého chmele a ‚okořenili‘ jimi klasický český ležák,“ vysvětluje Tomáš Drahoňovský, manažer Plzeňského Prazdroje, který má program Volba sládků na starost.

Čtěte také:  Ultra Violet 11°

Perfektně načepovaný speciál Hop Hop Hop bude možné si vychutnat po celý červenec ve vybraných hospodách po celé České republice. Seznam všech míst je k nahlédnutí na stránce www.volbasladku.cz.