Návraty pivovarnictví – Rožmberk nad Vltavou

Rožmberk nad Vltavou je městečko v krajině šumavského podhůří na Českokrumlovsku.

Bylo založeno na obchodní cestě vedoucí přes hraniční průsmyky do Lince.

Poprvé je zdejší hrad písemně zmiňován v roce 1250. Založil ho rod Vítkovců. Městečko v podhradí vzniklo o 12 let později.

V roce 1302 vymřela krumlovská větev Vítkovců a panství převzali Rožmberkové. Později ho získal rod Švamberků. Jim byl v roce 1620 za jejich účast na stavovském povstání majetek zkonfiskován. Panství převzal francouzský šlechtický rod Buquoyů, kteří ho vlastnili až do roku 1945.

Panský pivovar založil Vilém z Rožmberka v roce 1590, hrabata z Buquoy jej posléze přestavěly a rozšířily. Budovy stály a stále stojí při silnici ve směru na Český Krumlov.

V roce 1868 areál vyhořel a o deset let později prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Největší historický výstav měl na konci 19. století, kdy se v něm uvařilo 2 700 hektolitrů ročně. Tehdy již byl pronajímán.

V novém století ruční provoz postihla větší krize a pivo se nakonec (1907) přestalo vařit úplně.

Díky Národní jednotě pošumavské vznikl v budově bývalého pivovaru za první republiky hotel s názvem Český dům. Po roce 1948 v něm byla ubytovna pro pionýry či vodáky.

Později začal cenný historický objekt chátrat.

Od roku 2000 bývalý pivovar vlastnily soukromé firmy. Byla v něm diskotéka, ale budova byla v havarijním stavu a provoz rychle skončil.

Čtěte také:  Hraběcí pivovar Schönborn-Buchheim v Podhorjanech-Mukačevě

Roku 1362 získali rožmberští měšťané právo várečné.

Měšťanský pivovar stával přímo na náměstí městečka (na obrázku velká budova vlevo).

Na počátku 18.století obecní provoz vařil ročně zhruba 500 hektolitrů piva.

Městečko se v 19.století příliš nerozrůstalo a nezvedala se ani produkce měšťanského moku. V posledních letech 19.století byl podnik pronajímán, výstav se mírně zvýšil. Poslední zaznamenaný byl v hospodářském roce 1897/98 – 1 512 hl.

Oba provozy nemohly vzhledem k dosti omezené poptávce sídla uvězněného v hlubokém údolí Vltavy dlouhodobě fungovat.
Vrchnost dala zelenou rozšíření jiných pivovarů rodu Buquoy.

Čtěte také:  Pivovary v Kojetíně - minulost a současnost

Podnikatel Martin Neudörfl koupil zchátralý panský pivovar od státu v roce 2016. V aukci za něj zaplatil necelé dva miliony korun. Vzhledem k záměru obnovit pivovarskou a pohostinskou tradici se novému majiteli podařilo získat i evropské dotace. Kromě Neudörfla se do projektu významně zapojil i jeho syn, historik a lingvista Martin Neudörfl mladší.

Celková rekonstrukce měla vyjít původně na 60 až 80 milionů korun. Kvůli pandemii covidu se však investice musela posunout, což ji také výrazně prodražilo. Velkoryse pojatá přestavba si nakonec vyžádala 150 milionů korun.

Při realizaci projektu se trochu potýkali s památkáři, ale to je při komerční rekonstrukci velkého objektu v tak památkově unikátní oblasti, jako je Rožmberk, asi nevyhnutelné.

V dubnu 2021 začala rekonstrukce objektu.

Dne 19. 9. 2021 proběhlo slavnostní požehnání základního kamene obnovy.

Ze sklepa až po krov bylo odvezeno na 400 tun suti, odpadu a nebezpečného materiálu.
Rekonstrukce znamenala odstranění starého betonu, vyklizení, očištění zdiva, zavedení drenáží a kanalizace, nového vybetonování podlah, vybourání příček. Musely se také sundat krovy. Část vnitřních zdí bylo třeba zbourat a znovu postavit, což se týkalo i některých sklepních stropů.

V únoru 2023 dorazila do rekonstruovaných prostor nová pivovarská technologie. Zařízení umístili v suterénu budovy, v místech původních varen a ležáckých sklepů.

Slavnostní otevření proběhlo dne 20.7.2023. Tak došlo k návratu pivovarnictví do nejmenšího jihočeského města, Rožmberku nad Vltavou.

Dne 23.7.2023 mohli žíznivci v místní restauraci ochutnat 11 světlý ležák a 14 ale. Za pivy stál zkušený sládek Martin Hrubeš.

Technologie je připravena na produkci až osmi tisíc hektolitrů piva ročně.

Velká část uvařeného piva by se mělo vypít přímo v areálu pivovaru. Venkovní terasa s výhledem na hrad pojme až 200 hostů, uvnitř restaurace naleznete místo pro další stovku návštěvníků.

Zázemí historické budovy neslouží jen k výrobě a prodeji piva. Vedle cukrárny ukrývá také vlastní malou pekárnu. Největší nadzemní část však využívají hosté, kteří se mohou ve dvoře u řeky ubytovat. Pivovar ve vlastním hotelu nabízí pokoje pro 55 lidí. Je pro ně připravený i wellness se dvěma vířivkami a pivní lázní.

A od 1. října 2023 zahájili i řízené prohlídky pivovaru.

V prosinci 2023 byly na čepu dva druhy: jedenáctka ležák a čtrnáctka svrchňák. Postupně pivovar plánoval představit další tři: ležák plzeňského typu, „panské“ pšeničné s ovocnými tóny a také silnější malinové nazvané Červená bukvice.

Gastronomický koncept je takový, že nabídka hotelové restaurace vychází z pivovarského charakteru místa a zároveň hodně pracuje se surovinami typickými pro Šumavu: hovězí z místních farem, zvěřina, lokální sladkovodní ryby.

Pivovar Rožmberk a Schwarzenberská granátnická garda z Českého Krumlova spojily na počátku roku 2024 síly a vytvořili tradiční pšeničné pivo, které bylo typické pro náš region do nástupu ležáku. A tak vzniklo Gardové pivo.

Zdroje:
www.idnes.cz/ceske-budejovice/zpravy/rozmberk-nad-vltavou-pivovar-pivo-hotel-wellness-rum-palirna.A230915_747205_budejovice-zpravy_khr (Autor: Michal Bělský)
www.reflex.cz/clanek/reportaze/120900/pod-ruzi-panu-z-rozmberka-aneb-obnoveny-pivovar-v-oblibene-vodacke-destinaci.html?fbclid=IwAR2atGeR8MwDL1NrXEWRlVuuxOzbztmZPl-UJ4I1-XvqAryQwcmsS-xBcH0 (autor: Kryštof Pavelka)
www.kudyznudy.cz/aktivity/pansky-pivovar-rozmberk
www.e15.cz/tema/sila-ohne-jak-v-sobe-zapalit-investorskou-vasen/ruinu-nad-rozmberskym-jezem-pretvoril-podnikatel-v-prazdninovy-hotel-s-pivovarem-1410877