Minipivovar Pod Lípou Kyšice

 

  články o pivovaru

   fotogalerie

   etikety

adresa: Náves 20, 330 01 Kyšice u Plzně

www.podlipou-pivovar.cz

e-mail: info@podlipou-pivovar.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
  • V únoru 2018 na čepu novinky: Lípa 15° (polotmavé silné pivo hluboko prokvašené, vyrobené ze šesti druhů sladů. Pro chmelení bylo použito chmelových odrůd Magnum, Nugget, Sládek a Žatecký poloraný červeňák. Doba zrání v tanku 100 dní. Obsah alkoholu 6,5 %) a Nakuřovaný sedlák 12° (k výrobě piva byl použit výhradně speciální slad sušený bukovým dřevem v kombinaci se sladem světlým. Pivo bylo měděné kaštanové barvy s vůní mísícího se uzeného pokrmu, sladu a táboráku. Obsah alkoholu 5%).
  • V červnu 2017 na čepu Pocestný Summer A.P.A. 8°. „Konečně se k nám vrátil zpět do Kyšic. Ze svých cest po USA si přivezl chmele Amarillo, Citra a Cascade, které jsou aromatické a používají se hlavně na studené chmelení. Když se vrátil do Evropy, zastavil se v Německu pro chmel Magnum, který tam patří k nejvýznamnějším hořkým chmelům. Při návratu se zastavil na Moravě pro slad, aby zde v pivovaru vše spojil a vzniklo toto lehké pivo s tóny po citrusech, květinách, kořenech, manga a meruněk s pořádným hořkým koncem.
  • V prosinci 2016 na čepu Zázvorový speciál 14°. Výjimečný světlý ležák, při jehož výrobě byl použit, kromě tradičních surovin (slad, chmel), čerstvý zázvor, jehož jedinečná chuť a vůně dodala pivu jeho specifické vlastnosti Obsah alkoholu 4,8 %.
  • Bock 15° Speciál. Jednalo se o silný, hutný, polotmavý ležák, oblíbený zejména
    v bavorském regionu. Pivo bylo plné chuti s příjemně doznívající hořkostí a bohatou pěnou. Na čepu od 18.3.2016.
  • Od 12.10.2015 na čepu novinka – Polotmavý Ale 13 % extra hořký. Šlo o svrchně kvašené pivo typu „ale“, kterému dominovala výrazná hořkost, příjemně chmelová vůně a vyšší obsah alkoholu. Byl vyroben dle tradiční technologie, dochucovaný za studena americkými chmely. Obsah alkoholu 4,8 %.

Starší info:
Celý komplex se skládá z budovy restaurace, kde se počítá v přízemí s nekuřáckou restaurací, v patře s kuřáckým salonkem. Terasa má výhled do dvorku, kde se nově skví budova pivovaru, v níž bude v patře pár místností pro ubytování. Samozřejmostí je i venkovní posezení na návsi. Nerezová pětistovková varna není součástí restaurace. Sládkem je zde pan Milan Maršálek se zkušenostmi z plzeňského či rakovnického pivovaru. Standardním sortimentem by měla být světlá desítka a dvanáctka, polotmavá jedenáctka a pšeničné pivo. Na slavnostní otevření dne 26.10. 2013 bylo ale k dispozici jen pšenice a ale. Počítá se s plněním piva do PET lahví. V restauraci se nečepuje ze sudů, ale přímo z ležáckých tanků přes pivovod, který je uložen v zemi pod dvorkem a končí v restauraci u výčepního zařízení.
V Kyšicích, kde pokřtil nové pivo biskup František Radkovský, to vzali z druhého konce. Zde totiž fungovala restaurace a penzion, které vybudoval Petr Lang. K němu se přidal bývalý spolumajitel polikliniky na Denisově nábřeží v Plzn iNorbert Plch, který zdravotnické zařízení nedávno prodal a změnil druh podnikání. „Pracoval jsem dvacet let ve zdravotnictví a usoudil jsem, že dozrál čas na změnu. Rozhodli jsme se rozšířit fungující restauraci o minipivovar. Začali jsme ho stavět letos v dubnu a nyní jsme ho dodělali,“ vylíčil Plch, který akci spolufinancoval. Myslí si, že na trhu regionálních piv je ještě prostor. „Pokud bude o naše pivo zájem, můžeme několikanásobně rozšířit kapacitu ze současných 500 hektolitrů za rok. Naším cílem není čepovat pivo v naší hospodě, ale nabízet ho i do jiných restaurací. Dalším hospodským, kterým bude chutnat, ho budeme dodávat v sudech, později možná dojde i na lahvování,“ vysvětlil Plch. Restaurace s penzionem v Kyšicích sloužila tři roky. „Předtím to byla hospoda s buřtem a pivem a můj společník ji zrekonstruoval. Kromě minipivovaru v prvním patře přibyl salonek pro 60 lidí. Rozšířili jsme i penzion, který je nyní nad pivovarem v patře, kde jsou čtyři pokoje,“ popsal Plch. Pivovar podle něj bude nabízet desítku s názvem Čeledín, dvanáctku Sedlák, jedenáctistupňového polotmavého Mouřenína a třináctistupňové pšeničné pivo Lanbert. „Najali jsme sládka, který dříve pracoval v Plzeňském Prazdroji, ale nyní je léta na volné noze a pracuje pro několik pivovarů, třeba v jižních Čechách. Nám ale vyrobil pivo, které nám chutná, má originální recepturu a nikde jinde ho nekoupíte,“ vylíčil Plch.(zdroj: (plzen.idnes.cz)
Pivovar byl slavnostně otevřen 26.10.2013, na čepu byly 13° IPA a 13° pšenice.
Na konec roku 2013 uvařili Vánoční Zázvorový ležák. Narážel se v polovině prosince.
Sládek na velikonoční svátky roku 2014 již uvařil speciální polotmavé pivo belgického typu. Jednalo se o svrchně kvašené pivo s jantarovou barvou a lehkým karamelovo-ovocným nádechem. Toto pivo nadchlo zejména skloubením své jemné chuti a překvapivé síly (obsah alkoholu cca 6,5% – 7% ). První ochutnávka proběhla na Velký pátek 18. 4. 2014.
Na Pivním festu v Plzni (od 2. do 4.5.) šlo ochutnat příležitostné pivo uvařené speciálně pro vnuka generála Pattona, který byl váženým hostem při oslavách osvobození v Kyšicích. Jednalo se o světlý čtrnáctistupňový Pale Ale anglického typu. Kromě speciálu byly na výčepu Sedlák (dvanáctistupňový ležák), Mouřenín (polotmavá jedenáctka) a Lanbert (pšeničná třináctka).
Od 6.6. měli na výčepu nové pivo – speciální osmistupňové pivo, které mělo osvěžující, leč plnou chuť a zároveň po něm „netěžkly“ nohy. Pivo pojmenovali Pocestný na počest všem, kdož jsou na cestách, ať už pěšky, na kole, či na povoze.
Od 6. 9. 2014 na pípách nabídli polotmavý ležák mnichovského typu zvaný Bock, který byl specifický svou plnou chutí, bohatou pěnou a díky dlouhému zrání i vyšším obsahem alkoholu.
Od 30.1.2015 byl naražen další pivní speciál. Tentokráte se jednalo o Zázvorový speciál 12 %. Výjimečný světlý ležák, při jehož výrobě byl použit, kromě tradičních surovin (slad, chmel), čerstvý zázvor, jehož jedinečná chuť a vůně dodává pivu jeho specifické vlastnosti . Obsah alkoholu 4,8 %.
Od 1.4. na čepu Velikonoční speciál Bock 15°. Silný, hutný ležák, oblíbený zejména v bavorském regionu. Pivo plné chuti s příjemně doznívající hořkostí a bohatou pěnou. Obsah alkoholu 6,2 %.
V rámci květnových oslav v Kyšicích, byl stejně jako v předchozím roce připraven Pattonův speciál. (na čepu od 1.5.2015).
Pivo 8° Pocestný na čepu od 26.5.2015. Lehké osvěžující pivo s nižším obsahem alkoholu.