Minipivovar Karel IV. Karlovy Vary

 

   fotogalerie

   etikety

   tácky

adresa: T. G. Masaryka 282/57, 360 01 Karlovy Vary

www.becherplatz.cz

e-mail: info@becherplatz.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
  • TEXT

Starší info:
Po šestnácti letech se v Karlových Varech v roce 2012 opět začalo vařit kdysi velmi populární pivo Karel IV. Tento zlatavý mok vznikal v budově, kde se dříve dělala legendární karlovarská Becherovka, a dodnes je tam její muzeum. „Hlavní sláva ještě přijde v září. Jelikož ale příprava piva není otázka pár hodin, tak jsme s ní začali už dnes,“ komentoval spuštění výroby piva Karel Holoubek, zakladatel pivovaru a karlovarský podnikatel. „Nebylo lehké vše připravit a dát do pořádku, a proto je pro mě dnešek slavnostním okamžikem. Pivo Karel IV. se přestalo vyrábět v roce 1996. Jsme moc rádi, že nyní vrátíme tuto značku opět mezi lidi a milovníky kvalitního piva,“ dodal. Podle Karla Holoubka se lidé mohou těšit na nejrůznější druhy piva. „Samozřejmě nabídneme klasické jedenáctistupňové pivo Karel IV. Dále pak máme v plánu i populární ležáky dvanáct, třináct a čtrnáct stupňů,“ doplnil zakladatel pivovaru. Lidé se dočkají i velmi zajímavých druhů tohoto nápoje. „Budeme mít v sortimentu také velmi hořká piva, pšeničná i ochucená. Vždy se budou jmenovat Karel IV. s nějakým rozšířeným názvem, který lidem prozradí, o který druh jde,“ vysvětlil Holoubek. V sídle pivovaru bude i obchůdek, kde si budou moci lidé pivo koupit. Karel IV. bude jak lahvový, tak sudový. „Máme v plánu také vyrábět pivo při nejrůznějších příležitostech. Lidé se tedy dočkají například velikonočního piva, a možná dojde i na festivalové pivo. V září při otevření určitě řekneme lidem více,“ uzavřel karlovarský podnikatel. (zdroj: Karlovarský deník)
V Karlových Varech se po třinácti letech zase vaří pivo, pivovar nazvaný podle někdejšího lázeňského piva Karel IV je součástí rekonstruovaného komplexu budov Becherplatz. Dříve se tam vyráběl proslulý likér Becherovka, likérka se pak ale přestěhovala na periferii a objekty koupil podnikatel Karel Holoubek. Nový pivovar má kapacitu 14 tisíc litrů a hlavním produktem je světlé pivo Karel IV, které je nepasterizované a vaří se podle původní receptury. V nabídce se má podle Holoubka objevit také nefiltrovaná a nepasterovaná polotmavá dvanáctka, silnější třináctistupňové tmavé pivo a patnáctistupňový speciál. „Kuriozitou je bylinné pivo stáčené do sudů dříve používaných na zrání Becherovky,“ dodal Holoubek. Náklady na vybudování pivovaru jsou součástí celkové sumy na rekonstrukci bývalé likérky, které se má pohybovat kolem 70 milionů korun. Přestavba všech objektů začala v roce 201 a jednou z podmínek prodeje bylo, že v objektu zůstane muzeum slavné likérky.
Dne 31.10. 2012 proběhlo slavnostní otevření pivovaru.
Otevřeno denně 11-24h. Pivnice je v podzemí v prostorách bývalé výroby Becherovky. Je vyvedená do dřeva a kovu, vhodně doplňující kámen. V přízemí je kromě muzea a prodejny suvenýrů Becherovky také prodejna suvenýrů Karla IV. (sklenice, keramické podtácky, trika, deštníky atd.), pivní šampony a rovněž zdejší pivo ve skle.
Dne 3.11.2012 na čepu: 11° světlá (34 Kč/ 0,4 l a 17 Kč/ 0,2 l), 12° polotmavá (36 Kč/ 18 Kč), 13° tmavá (38 Kč/ 19 Kč), 15° světlá (40 Kč/ 20 Kč), 12° pšeničná (45 Kč/ 0,5 l a 27 Kč/ 0,3 l) a 12° bylinková (33 Kč/ 0,3 l).
Dne 26.3.2013 v prodeji sortiment – Karel IV. Originál 11° ležák světlý. Karel IV. Polo 12° polotmavý ležák, Karel IV. Pšeničné 12°, Karel IV. Tmavé 13° tmavý speciál a Karel IV. Speciál 15° světlý speciál.
Dne 31.8.2015 v restauraci Karel IV. nabízeli piva: Karel IV. světlý 11° – pivo plzeňského typu nefiltrované a nepasterizované, vařené z moravských sladů a českých chmelů, Karel IV. polotmavý 12° – jantarové nefiltrované a nepasterizované pivo s jemnou hořkostí. Je uvařeno ze čtyř druhů sladů, které se v pivu vyznačují lehkou oříškovou chutí, Karel IV. tmavý 13° – silnější tmavé pivo vařené ze čtyř druhů sladů s velkým zastoupením barevných sladů, které v pivu dělají kávovou chuť, Karel IV. speciál 15° – silné hutnější pivo s vyváženou hořkostí a delší dobou zrání, Karel IV. pšeničné 12° – svrchně kvašené pivo s lehce nakyslou a osvěžující banánovou chutí.