Které pivo se objevilo v obchodní síti jako první v lahvi s patentním uzávěrem

Porcelánový uzávěr někteří pamětníci ještě znali ze stařičkých sodovkových lahví.

Tzv. „Hlučínský starý pivovar“ byl v roce 1993, jako jeden z nejstarších malých pivovarů v ČR, vybudován s velice ambiciózní roční výrobní kapacitou 10 000 hektolitrů. Ovšem realita tehdejšího pivně-konzervativního českého Slezska a drtivá konkurence finančně silnějších velkopivovarů příliš rozšíření nové značky chmelového moku nepřála.

Na přelomu tisíciletí se navýšení výstavu ukázala nutností. Pivovar ani z poloviny nenaplňoval své technologické možnosti. Sudové pivo bylo sice dodáváno do 15 hospod, s tím však do budoucna nemohl podnik ekonomicky vystačit. Záměr proniknout na polský trh se nevydařil díky celním bariérám.

S novinkou na přeplněném českém pivním trhu se pokoušel pivovar prosadit v prosinci 2001. Majitel pivovaru Leonard Plaček nabídl obchodům pivo v lahvích zavíraných porcelánovým uzávěrem. Čtyři tisíce lahví ležáku s názvem Avar dodal pivovar do obchodní sítě Tesco. Zkušební série z marketů v Praze, Plzni, Brně, Ostravě a Prostějově zmizela během několika dnů. Zdálo se, že nápad způsobí obrat v hospodaření Plačkova podniku, který se držel nad vodou jen s vynaložením nemalého úsilí. Pivovar přitom dosud vůbec lahvové pivo nevyráběl.

Čtěte také:  Historie pivovarnictví v Českém Krumlově

Tesco mělo o Avar dál zájem a jednalo s Plačkem o dodávkách do všech svých obchodních domů na Moravě. Pro pivovar přitom nebylo jednoduché splnit všechny požadavky obchodního řetězce, který chtěl po dodavatelích například, aby zajistili dodávku zboží až na rampu každého hypermarketu.

V březnu 2002 dodal pivovar druhou várku piva Avar do obchodní sítě Tesco, za cenu 14,90 Kč a zálohu 15 Kč na originální láhev opět s keramickým uzávěrem. Navíc bylo pivo dodáno ve speciálních dřevěných přepravkách.
Statisícové investice do výroby, podpory prodeje a tvorby nové značky Avar měly zajistit postupný růst výstavu. Byly vyvinuty nové láhve, etikety i originálních, stohovatelné, dřevěné přepravky.

Pivovar rozšířil na konci května 2002 nabídku lahvového piva o třetinkové lahve. Dodávky Avara do sítě supermarketů Tesco pokračovaly.

Hlučínské pivo na jaře 2003 bylo k dostání po celé republice, čímž se dostalo do povědomí veřejnosti. Výsledkem bylo navýšení výstavu i sudového balení Avara.
Úspěšný nápad s lahvemi s uzávěrem si všimly i jiné pivovary a začaly ho napodobovat. V hypermarketech odbyt hlučínské firmy na konci roku 2002 o něco snížila konkurence humpoleckého pivovaru Bernard, který také začal vyrábět pivo v lahvích s patentním uzávěrem, ovšem umělohmotným.

Pivovar na počátku léta 2003 snížil cenu o dvě koruny za ležák s porcelánovým uzávěrem. Raději chtěli prodat více, i když za menší zisk.

Na jaře roku 2005 však spolupráci s Tescem pivovar z ekonomických důvodů ukončil, poté, co obchodní síť snížila zálohu na lahev z 15 Kč na 7 Kč.