Minipivovar Falkenštejn Krásná Lípa

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Křinické náměstí 7/12, 407 46 Krásná Lípa

www.pivofalkenstejn.cz

e-mail: piju@pivofalkenstejn.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 

    • V březnu 2024 novinka – Virgin Gose 12. Pivo uvařili s 50% podílem pšeničného sladu, do varu byla přidána himalájská sůl a koriandr, který si v chuti a vůni můžete užít i díky jeho přídavku do studeného „chmelení“. Do chmelovaru byl použit německý chmel, který nemá pivu rozhodně dominovat. Okyselení bylo docíleno laktobacily. Výsledkem bylo krásně svěží lehce kyselé pivo se šťavnatým citronovým profilem a aromatem drceného koriandru a krásnou plnou chutí podpořenou himalájskou solí. (alk.: 4,6 %). Dále na čepu Velikonoční pivo. Připravili tradiční český ležák s EPM 12%, který dělali na tři rmuty a chmelili také za studena. Letos na chmelení použili kromě ŽPČ, také méně známý český aromatický chmel Blues. Název odrůdy je odvozen od charakteru vůně, která je složená z více tónů, mj. chmelových, bylinných, kořenitých nebo citrusových.
    • V prosinci 2023 uvařili Scottish Ale. Zdejší verze byla lehčí (EPM 11%) a pro výrobu použili české ječné slady v kombinaci s britskými kvasnicemi a tradičním britským chmelem Fuggles. Scottish Ale bylo jantarové pivo s bohatou sladovou chutí s tóny karamelu, která byla doplněná o jemně kořeněné chmelové aroma. Alk.: 4,7 %. Na výrobě piva se podílel domovarník Juraj Bosák, mistr Cechu domovarníků.
    • V září 2023 uvařili pivo Lichtenhainer 9 (alk.: 3 %). Jde starobylý německý styl původem z Durynska, který dokonce zmizel v druhé polovině 20 st. z pivní mapy světa a dnes se znovu okrajově vyrábí v řemeslných pivovarech. Jednalo se o nízkoalkoholické světlé pivo s kyselou a zároveň mírně kouřovou vůní a chutí. Na výrobě piva se podílel domovarník Jaroslav Miler, mistr Cechu domovarníků.
    • V lednu 2023 na čepu Americká krása ve stylu West Coast India Pale Ale. Světlé svrchně kvašené pivo bylo více prokvašené a intenzivně chmelené vybranými americkými odrůdami chmele s cílem dosáhnout silného citrusového aroma s výraznou hořkostí. EPM 15 %, alk.: 6,4 %, 10 EBC, 65 IBU.
    • V srpnu 2022 na čepu Světák 11 světlý ležák, Ostroff 12 polotmavý ležák, Ditrich 14 tmavý speciál, Rudoch 13 american amber ale, Svižnej Emil 9.
    • V únoru 2022 v nabídce Americká Krása 15 %. West Coast IPA, s americkými chmely Mosaic, El Dorado, Azacca a Citra, Alk.: 6,5 %.
    • V lednu 2022 novinka Bean Mountain, další pivo z dílny Falkenštej&Patchwork. White stout je netradiční pivní styl, kde praženou chuť klasického tmavého stoutu nahrazuje káva. Proto ve spolupráci s pražírnou Nordbeans dali do piva kromě kávy i pořádnou dávku coldbrew. Kávu krásně doplnily kakaové boby, vanilka, pšeničné a ovesné vločky. Výsledkem bylo pivo s nižším řízem a vysokou pitelností.
    • V září 2021 v prodeji měli limitovanou edici piva Lambáda (sklo 0,33). Jednalo se o svrchně kvašené tmavé pivo stylu imperial stout, které nechali několik měsíců zrát. Díky vysokému prokvašení mělo neuvěřitelných 12,1% alkoholu, který byl ovšem schovaný za vůní tmavé čokolády a kávy. Do piva byly navíc přidány pražené kakaové boby, které se předtím macerovaly několik dní v rumu.
    • Na počátku prosince 2020 novinka – Americká krása. West Coast IPA 15° Plato, ve které americké chmely Mosaic, El Dorado, Azacca a Citra tvoří třaskavou směs tropické bomby. Alk.: 6,5 %.
    • Od 18.2.2019 na čepu novinka a limitovaná edice APA 12° s hlavním chmelem Comet, který byl použitý jak na pozdní chmelení, tak i za studena. V aroma převažují citrusy, grep a tráva.
    • Od 15.1.2019 na čepu speciál Náhlá smrt v lehké verzi 14° s dominantním chmelem Simcoe, který doplňuje Cascade. Jantarová IPA, aroma borovicově-chmelové s příměsí citrusů.
    • Rapl Sid se po téměř 3 letech od 9.10.2018 vrátil na čep. Český ležák chmelený americkými chmely Amarillo a Cascade.

  • Polotmavý ležák Ostroff – spodně kvašené pivo českého typu uvařené tradiční technologií z pěti druhů sladu, chmelené odrůdami Sládek a Žatecký poloraný červeňák. Pivo typické polotmavé barvy, které se vyznačuje jemnou hořkostí s karamelovými tóny. 12 % EPM, 4,8 % alk. Jednalo se o společný projekt Hotelu Ostrov (Ostrov u Tisé 12, 403 36 Ostrov u Tisé) a Pivovaru Falkenštejn Krásná Lípa.
  • V prosinci 2017 na čepu pivo typu bock – Svatá Koza 16°. Tento vánoční speciál byl uvařený ze čtyř druhů sladu a chmelený českými odrůdami Harmonie a Žatecký poloraný červeňák. Alkohol 7,0 %.
  • V restauraci v listopadu 2017 narazili další I.P.A. z řady Náhlá smrt, tentokrát v edici Gold. Tato světlá I.P.A. byla uvařená ze tří druhů sladu a dvou odrůd chmele. Hlavní roli zde měla novozélandská odrůda Nelson, na hořkost podporována americkou Citrou. Zlatavá barva, výrazné aroma a 6,5 % alkoholu.
  • Dne 6.10.2017 narazili lehkou verzi ze série Náhlá smrt z růžové edice. Jednalo se o svěží jantarovou Amber IPA 14 % speciálně věnovanou ženám. Vyrobené ze 4 druhů sladu a 2 amerických druhů chmele, který byl přidáván i za studena. Dominantní postavení má odrůda Simcoe, kterou doplnil Cascade. Alk.: 6,0 %
  • V srpnu 2017 na čepu Falkenštejn výroční třináctka. Bylo spodně kvašené pivo uvařené výhradně z humnového plzeňského sladu a chmelené pouze odrůdou Žatecký poloraný červeňák, který se přidal na čtyřikrát. Pivo vařené na tři rmuty, díky čemuž získalo potřebnou plnost a spolu s jemnou hořkostí ŽPČ vytvořilo velmi vyvážený a pitelný celek. Pouze dvě várky, uvařeny ke čtvrtým narozeninám Pivovaru Falkenštejn.
  • Dne 17.6.2017 na čepu Světlý ležák 11°, Polotmavý ležák 12°, Tmavý speciál 14°, American Pale Ale 13°, RAPL 5193 12°.
  • Prelát Mgr. Jiří Hladík, probošt katedrální kapituly sv. Štěpána v Litoměřicích a také krásnolipský rodák dne 1.6.2017 pokřtil novou varnu.
  • Dne 26.5.2017 na čepu RAPL 5193 – lehká osvěžující APA 12° s příchutí citrusů a světlá 11°.
  • První pivní novinka roku 2017 – RAPL 5193 12 °. Speciál byl výsledkem spolupráce severočeského minipivovaru s Chmelařským institutem v Žatci, v rámci které testovali nově vyšlechtěné odrůdy českých chmelů. Tenhle RAPL byl nekomplikovaný lehký ejlík, jež chutnal a voněl po citrusech. Alkohol 4,8 %.

Křinický pivovar Krásná Lípa byl od 19.3.2016 přejmenován na Pivovar FALKENŠTEJN.

  • Jarní Ale 14° na čepu od 4.3.2016.
  • Dne 11.2.2016 na čepu speciál Náhlá smrt 22° (svrchně kvašené, alk.: 8,6 %). Toto pivo, zcela mimo pivní kalendář pivovaru a jistě nejtvrdší, věnovali legendě heavy metalu Lemmy Kilmisterovi z Motörhead (1945-2015). Jeho autentičnost byla inspirující i při vaření piva.
  • V únoru 2016 na čepu Medový masopustní speciál 13°.
  • Konopný ležák Kanár 11° zpět na čepu. 5.1.2016
  • Na konci roku 2015 na čepu Falkenštejn – sváteční Bock 16°.
  • Na Sv. Martina roku 2015 nabídli nejenom obligátní husu, ale také odstartovali „krásnolipský Cannafest“. Na čepu nabídli aktuálně nejlepší konopné pivo v Česku – světlý ležák Kanár 11°, kterému sekundovala konopná pšenice Cannaweizen.

Starší info:
Na Děčínsku vznikl po dvou letech přípravných prací, rekonstrukce objektu a instalace technologií v létě 2003 již druhý minipivovar. Má maximální výstav tisíc hektolitrů a pivo bude distribuovat zejména ve své restauraci a blízkém okolí. Ačkoliv by vlastní otevření Křinického pivovaru v Krásné Lípě mělo proběhnout až na začátku srpna, pivo se v červenci 2013 už vařilo. „V současné době vaříme světlou jedenáctku a tmavou čtrnáctku,“ upřesňuje Radim Burkoň, jeden ze spolumajitelů nového pivovaru. Ten vznikl nákladem patnácti milionů korun a s pomocí 4,5milionové dotace z Integrovaného operačního programu v malém pohraničním městě na Děčínsku, které je označováno za bránu do Českého Švýcarska. Pivovar navazuje na dlouhou historii krásnolipského pivovaru, který byl zbourán v šedesátých letech minulého století.
Křinický pivovar má maximální výstav tisíc hektolitrů. „Reálně však počítáme se 600 až 700 hektolitry,“ řekl Radim Burkoň s tím, že velká část produkce se spotřebuje v restauraci, která je součástí pivovaru, a zbytek budou odebírat restaurace a penziony v Českém Švýcarsku.
Po uzrání prvních várek byl od 2.8.2013 otevřen pivovarský lokál, jenž nabídl hostům příjemné nekuřácké prostředí, ve kterém bude možné výrobu nejenom vidět, ale také cítit. První zkušební várky piva uvařili pod dohledem Josefa Krýsla, který je dodavatelem technologií. Garantem kvality pak byle zkušený pivovarník ing. Oldřicha Koza, který nejen dohlížel na kvalitu práce sládka, ale také připravoval a ladil jednotlivé receptury piv.
Pivovar byl otevřen dne 2.8. 2013 ve 14 hod. otevřen.
V srpnu 2013 se pivaři mohli těšit na tři druhy piva Falkenštejn. Prvním z nich byl světlý ležák Falkenštejn 11°, dalším pivem byl tmavý speciál Falkenštejn 14° (šlo o tmavý, hořko-sladký speciál, uvařený z pěti druhů ječmenného sladu, chmele, vody a pivovarských kvasinek). V plánu do výčepu byl také řezaný ležák Falkenštejn 12°. Tento polotmavě zabarvený ležák byl řezaný sládkem přímo do sudu v ideálním poměru světlého ležáku 11° a tmavého 14° speciálu.
Dne 5.8. na čepu 5 druhů: světlá 11°, polotmavá 12°, řezaná 12°, tmavá 14° a lipová pšenice 12°. Přestože lipová pšenice byla zamýšlena jako speciál při příležitosti otevření pivovaru, díky horkému létu i všeobecnému úspěchu jí uvařili v srpnu ještě jednou.
Podzimní ale Falkenštejn 13° měl dne 26.10. předpremiéru na ALEfestivalu v Pivovaru Kocourovi Varnsdorf.
Dne 29.11. v 19:00 narazili zatím nejsilnější pivo uvařené v pivovaru – Adventní Bock 16°. Speciál nabízeli ve skleněných láhvích 0,75 a džbánku 2 l.
Od listopadu dodávali pivo pro vyhlášený penzion Na Stodolci v Dolní Chřibské. Jednalo se o polotmavý ležák 11° pojmenovaný „Stodolecký ležák Falkenštejn“. Tento druh piva se exkluzivně vařil pouze pro tento podnik, který ho prodával pod svojí značkou.
Ve dnech 27.-28.12. uvařili první speciál roku 2014 – medovou masopustní třináctku. Padlo na ní 40 kg medu, který byl zakoupen přímo u včelaře.
Dne 1.2.2014 narazili první speciál roku – Medovou 13°.
Dne 11.2. se po půl roce do základní nabídky vrátil polotmavý Falkenštejn 12°.
Tmavý speciál Falkenštejn 14° získal na soutěžních slavnostech piva v Táboře dělené druhé místo v kategorii tmavý speciál v ostré konkurenci dalších cca 35 značek.
Blížilo se jaro a tím i naražení dalšího speciálu – jarní verze Falkenštejn Ale. Byla trochu silnější (14°) a maličko přidali i na hořkosti. Etiketa byla v jarní zelené barvě. Naražení proběhlo 21.3. od 18:00. Tentokrát bylo naražení piva spojeno s přednáškou Jana Němce o historii pivovarnictví v Krásné Lípě a na Šluknovsku.
Na Čarodějnice narazili nakuřovaný speciál Zkouřená čarodějnice 13° spojený s klubovým večerem od 18:00 v sále KP.
Dne 10.5. slavili hasiči z Krásné Lípy 150 od svého založení. Pivovar uvařil při této příležitosti Hasičský slavnostní ležák Falkenštejn alá Vídeň, který bylo možné ochutnat jak na slavnostech, tak i v pivovarském lokálu. V omezené edici 250 kusů bylo možné zakoupit hasičské pivo v lahvích (PET i sklo) s netradičně pojatou etiketou.
Dne 14.5. na čepu Světlý ležák Falkenštejn 11°, Řezaný ležák Falkenštějn 12°, Tmavý speciál Falkenštejn 14° a Zkouřená čarodějnice 14° (Rauchbier).
Dne 5.6. narazili první pšenici roku 2014 – na rozdíl od minulého léta přidali jeden stupeň (byla to dvanáctka) a sládci také trochu změnili recepturu. Také trochu rozšiřili kapacitu – dva nové ležácké tanky už byly připraveny k instalaci.
K 1. výročí otevření pivovaru připravili Krásnolipskou nádheru – hudebně -pivovarský festiválek, který se uskutečnil 2.8. na Křinickém náměstí v prostoru před pivovarem. Jako vzpomínku na otevření narazili lipovou pšenici a nachystané budou i další věci – hudba, ochutnávka řemeslných piv z dalších pivovárků.
Na závěr léta přichystali ještě jeden pšeničný speciál. Lipový květ vystřídalo konopí. Byl to originální recept Oldy Kozy (testováno v rámci domácího vaření), protože o konopné pšenici z jiných pivovarů se nevědělo (konopné se dělají standardně ležáky).
Dne 30.8. proběhla akce Den Českého Švýcarska v Krásné Lípě. V rámci programu byla naražen poslední druh pšenice, kterou uzavřeli léto. Byla to třináctka a navíc s konopím.
Pro zámek Lipová připravili na konci léta 2014 speciální pivní edici – Polotmavý ležák 12° s vlastní etiketou, na které jste našli erbovní znak šlechtického rodu Salm-Raifferscheidt-Hainspach – původních majitelů, kteří zde měli své sídlo.
Dne 26.9. narazili první podzimní speciál – Podzimní Ale Falkenštejn 13°. Hořký a plný síly. Naražení bylo spojeno s pivním seminářem.
Na dušičky přichystali úplnou novinku v pivním portfoliu – Falkenštejn Stout 15°. Autor piva a vrchní sládek Olda Koza se přiznal, že hlavního zástupce tohoto pivního druhu – irský Guinness pil asi jenom 3x v životě a tenhle Stout je prý lepší. Předpremiéru měl Stout na Ale festivalu v pivovaru Kocour (25.10.), kde společně s ním představili také Podzimní Ale. V Křinickém pivovaru narazili Stout 1.11.
Dne 29.11. narazili v předvečer první adventní neděle Adventní Bock o síle 16°, který zrál již šestý týden.
Na úplný konec roku 2014 připravili ještě jeden speciál – Silvestrovský Ale 17°.
Na Silvestra roku 2014 uvařili konopný ležák. Byl to mladší bratr konopné pšenice (canna weizen), kterou šlo ochutnat v létě.
Křinický pivovar ve spolupráci s výrobcem konopných produktů Hempoint, s.r.o. realizoval pivní konopný program pod značkou Kanár. Pšeničný konopný speciál představili v létě a teď chystali pravý konopný ležák se sílou jedenácti stupňů. Představili ho 30.1. 2015. Obě piva uvařili tradiční technologií s použitím ručně sbíraného a šetrně sušeného konopného květu a konopných pelet.
Dne 20.2. narázili další speciál Falkenštejn Medový masopustní 13° (alk.: 5,6 %).
Jarní Ale Falkenštejn 14° bylo na čepu od 20.3.
Na jaře uvařili na zkoušku Falkenštejn APL (American Pale Lager), který netradičně kombinoval spodně kvašený ležák s americkými chmely, jež používali pro piva typu ale. Na čepu od 23.5.
Dne 29.5. narazili opět po roce letní pšenici. Tentokrát s unikátní etiketou, která byla zároveň pozvánkou na „letní“ výstavu nejvýznamnějšího malíře Krásné Lípy Augusta Frinda (mj. také autor architektonického návrhu starého krásnolipského pivovaru).
Dne 10.9.2015 opět rozjeli „Ale sezónu“. Po necelém roce se tak v předstihu mohli pivaři těšit na podzimní Ale 13° …a jako bonus pro něj grafik Bert připravil zbrusu novou etiketu.
Dne 10.10.2015 narazili další várku Podzimního Ale.