Zvířata v názvech českých piv 2.

Čeština je, co se týká slovní zásoby, velice pestrý a bohatý jazyk. Bohužel dnešní doba spíše směřuje k zobecňování, zkratkovitosti a používání anglických termínů. Jak je to s názvy českých piv ?

Čtěte také:  Hasič a Nachmelena opice - minipivovary jesenického podhůří

Druhou část putování za neobvyklými názvy českých piv začneme ve městě, které lze titulovat jako železniční bránu do českých krajů. Česká Třebová má v městském znaku kohouta a hlava tohoto zvířete se také dostala do loga a jmen piv pravidelné nabídky Minipivovaru Faltus. Ten byl otevřen v Moravské ulici nedaleko Starého náměstí na jaře 2012.

Za zmínku jistě stojí zaniklý Lichtenštejnský pivovar v nedalekém Lanškrouně, který v době svého úpadku produkoval piva pod značkou Zlatý Beran.

Zůstaneme věrni železnici a údolími orlického podhůří se dvěma přestupy v Ústí a Letohradu dorazíme do vlakové stanice Žamberk. Ta je sice dosti vzdálená od pivovárku, jež nese jméno Žamberecký Kanec, ale cesta k jednomu z našich nejstarších minipivovarů jistě uteče rychle.

V Žamberku působí od roku 2014 ještě jeden minipivovar. Najdete ho v areálu bývalého JZD. I zde majitelé z blízkého města při výběru názvu zabrousili do světa fauny. Letohradského Jelena zde vaří dlouholetý provozovatel a sládek staršího žambereckého minipivovaru Zdeněk Kalous.

I nadále budeme pokračovat vlakovou dopravou. Železnice vede krásným údolím Divoké Orlice, mimochodem také přes historickou obec Potštejn, kde vyrábí pivo zbrusu nový pivovárek nazývaný Clock. Zda tvorové na etiketách jednotlivých piv jsou zvířata či nikoliv, netuším.

Divoká Orlice se pak zklidňuje a zleva přijímá svou sestru Tichou. Vlakem bychom ujížděli k Hradci Královému, ale vystoupíme trochu dříve, ve vesnici Blešno. Několik příjemných kilometrů pěší chůzí odtud stojí zemitá budova Hostince U Hušků. V útrobách staré hospody existuje od roku 1994 minipivovar. V současné době je v pravidelném sortimentu pivo Bělečská Včelka, světlá dvanáctka s příchutí medu.

Nelze nevzpomenout na Právovárečný pivovar v Hradci Králové, vzpomínku na něj najdeme v centru města. V roce 1993 vařil pivo pod značkou Hradecký lev, o tři roky později byl chmelový mok povýšen na název Královský lev. Na zakázku pivovar v 90.letech vyrobil také pivo jménem Orel a podtitulem Orlické pivo. Sběratelé etiket potvrdí, že na obrázku dravec nechybí.

Krátkou odbočku provedeme k Náchodu. Ač se pivovar skálopevně drží značky Primátor, lze zmínit, že v roce 2006 na etiketě Velikonočního ležáku byl zobrazen beránek. Tedy živý, velikonoční, s jarní pentlí.

Pokračovat budeme na severozápad. Překonáme pásmo kopců Podkrkonoší a zamíříme přímo k horám. Ačkoliv mnozí by mohli upozornit na novopacké pivo Brouček. Název je však odvozen od knihy Výlet pana Broučka do 15. století. Brouček byla první etiketovaná desítka ve své době. Rovněž světlé nealkoholické pivo Moto Brouk s největší pravděpodobností nebude mít s faunou spojitost. Nicméně, abych novopackému pivovaru nekřivdil, pro zoologickou zahradu ve Dvoře Králové pivovar vyrobil světlou dvanáctku Bílý nosorožec.

Vkročme nyní do nejvyšších českých hor. Hotel s minipivovarem Pivovarská bašta se nachází na severním okraji města Vrchlabí na břehu řeky Labe při silnici ke Špindlerovu Mlýnu. Chmelový mok se zde vaří pod značkou Krkonošský Medvěd. Přitom poslední medvěd byl zastřelen v českých Krkonoších roku 1726, na slezské straně o deset let později.

Dále už ale musíme pěšky. A netřeba zapomenout na turistické výbavení. Vystoupíme totiž na úplnou střechu Krakonošových hor.

Pivovárek na Luční boudě v Krkonoších začal v srpnu 2012 vařit zlatavý mok. Kdo si dá sklenici piva jménem Paroháč, bude se moci pochlubit, že ochutnal chmelovou pochoutku vařenou v nejvýše položeném pivovaru v České republice. Minipivovar je totiž rovných 1 410 metrů nad mořem. Cena sklenice s pivem pochopitelně tomuto prvenství odpovídá.

Opustíme Krkonoše, ale budeme se nadále držet naší severní hranice.

Zaniklý liberecký Minipivovar U Vozků měl v logu labuť, snad odkaz na blízké jezírko.

Trochu ztracený ve svahu v zástavbě rodinných domů, v liberecké okrajové čtvrti Krásná Studánka, je v provozu od června 2010 rodinný minipivovar. V sortimentu je polotmavá jedenáctka jménem Studánecký Flik. Etiketa obrázkem prozrazuje, že jde o psa.

Od počátku roku 2008 vaří v pohraničním městě Varnsdorf pivovárek s názvem Kocour. Součástí široké škály vyráběných piv, zejména speciálních, je i Sumeček, což je chmelový mok typu american pale ale, a dvacetistupňový lehce nakuřovaný speciál Saurus.

A to už jsme dorazili k řece Labi, kde i tuto etapu pivního putování uzavřeme. Historický panský pivovar v Děčíně vařil těsně před svým uzavřením v 90.letech minulého století tmavý ležák Kormorán 12 %.

Čtěte také:
Zvířata v názvech českých piv 1.
Zvířata v názvech českých piv 3. aneb vlastivědně-zoologické putování severem, západem a jihem