Minipivovar Nachmelená opice Krnov

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Textilní 1154/1, 794 01 Krnov

www.nachmelenaopice.cz

e-mail: info@nachmelenaopice.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

  • V červenci 2023 novinka Australian Summer Ale 12 %. Úplně nový speciál, který byl postaven čistě na australských chmelech. Pivo jako takové vyšlo z receptury zdejší stálice Sun APA, ale použité chmely Ella, Enigma a Galaxy z něj udělaly trošku jinou ovocnou zahrádku doplněnou kořenitým charakterem typickým pro australské chmely. Výsledná hořkost byla pak mírně vyšší pro pravé letní osvěžení.
  • V březnu 2021 v prodeji speciál Citra Smash Ale 13%. 55 IBU Alk.: 5,6 % Barva 8 EBC.
  • K 5.letému výročí pivovaru připravili na konci roku 2020 pivo ve znamení čísla 5: IPA 15%, použili do ní 5 našich nejoblíbenějších chmelů: Amarillo, Cascade, Citra, Mosaic a Simcoe. Studené chmelení se provedlo 2-krát, proto označení DDH (double dry hopped).
  • V listopadu 2020 v prodeji nově Rye IPA 13% nebo-li žitná IPA s chmely Cascade, Columbus, Galaxy a s pořádnou dávkou žita.
  • V srpnu 2020 v nabídce opět Summer NEIPA 13 %, světlý a zakalený speciál. Tenhle pivní styl má připomínat džus a spíše než hořkost je důležité chmelově-ovocné aroma. Chmel se přidává na varně minimálně, naopak velká dávka jde do whirpoolu a zbytek do hlavního kvašení. Zde použili odrůdy Mosaic, Eldorado a Citra.
  • V lednu 2020 v prodeji Citra NeIPA 15 %. Jednalo se o pivní styl NEIPA (nebo-li „džusová IPA“), pro který je charakteristický vysoký zákal, nižší hořkost a ovocné až džusové aroma. Přitom k výrobě se nepoužívá žádné ovoce, ale chmel se dávkuje během výroby ve vysokých dávkách a tak trošku jinak. V Krnově použili Citru a dávkovali ji na varně, ve vířivce, do hlavního kvašení a za studena.
  • Od 15.4.2019 v prodeji nový speciál New Zealand Juicy APA 12 %. Pivo bylo výrazně až džusově zakalené díky použití pšeničného sladu a ovesných vloček do sypání. Na chmelení použili novozélandské chmele Southern Cross, Rakau a Kohatu. Výsledné aroma bylo příjemně ovocné s nádechem citrusů až citrónu.
  • Od 12.3.2019 v prodeji nový speciál Hoppy Lager 13 %, do kterého dali narvali 10 kg experimentálního britského chmele CF160. Výsledkem je plné, příjemně hořké a jemně voňavé pivo. EPM: 13% IBU: 40.
  • V lednu 2018 ve stálé nabídce Polotmavá 13 %. Jednalo se o spodně kvašené polotmavé pivo, jehož základ tvoří karamelový slad. Na 2. a 3. chmelení byla použita německá odrůda chmele Hallertau Blanc, která pivu dodává osobité chmelové aroma.
  • K 2.výročí otevření uvařil speciál 18 % Double IPA. Načervenalá barva, intenzita a jedinečné chmelové aroma. To byl výroční speciál, ve kterém se kombinovaly ovocné a kořenité zahraniční odrůdy chmelů Citra, Columbus, Comet a Galaxy. alkohol: 7,8 % EPM 18,5 % barva 20 EBC hořkost 75 IBU slady: český, bavorský, carared. V prodeji od 27.11.2017
  • Od 16.10.2017 v prodeji nový speciál Honey Ale 13 % (med + chmel Citra).
  • Na konci září 2017 v prodeji speciál Fresh Hop 12%. Vyrobeno z čerstvě načesaného chmele odrůdy Žatecký poloraný červeňák. Poctivá spodně kvašená dvanáctka vařena na 2 rmuty. Pro bohatší chmelové aroma přidali chmel i za studena.
  • Minipivovar na konec léta 2017 připravil speciál Pšeničnou 13% s přídavkem ibišku. Jednalo se o silnější pšeničné pivo, do kterého přidali sušené květy ibišku na varně. Tím pivo získalo vedle aroma ibišku i narůžovělou barvu a příjemnou kyselost. Svěžest piva byla ještě umocněna jemným studeným chmelením.
  • Na konci července 2017 v prodeji poslední ze série Single Hop APA 11%. Tentokrát s chmelem Idaho, pro který je typické aroma po ananasu,citrusu a meruňce.
  • V červnu 2017 v prodeji Single Hop APA 11% s chmelem Jarrylo.
  • Nachmelený úsměv, tj. „Hoppy Smile Editionn“ …Minipivovar nachystal sérii 4 piv typu SINGLE HOP, tzn. piva chmelená jak na varně tak za studena jedinou odrůdou chmele. Šlo o 4 várky za sebou, které byly vařeny vždy stejně za použití stejných sladů ale s jinými chmely. Vybrali zajímavé odrůdy chmele (Jarrylo, Mosaic, Eldorado, Idaho). Od půlky května 2017 v prodeji.
  • Čtěte také:  Minipivovar Buchťák Olomouc
  • Od 6.4.2017 šel do prodeje další speciál Velikonoční zelená 11%. Šlo o spodně kvašený ležák s přídavkem přírodního koncentrátu, což byl výtažek z rostlin, který pivu dodal jemně zelenou barvu.
  • Od 13.3.2017 měl minipivovar v prodeji Stout 12 %, černé pivo irského typu připravené ke svátku svatého Patrika. V chuti a vůni naleznete výrazné aroma kávy a čokolády se suchým až trpkým doznívaním typickým pro pivní styl stout.
  • Minipivovar na oslavu 1 roku provozu uvařil nový speciál. Po vzoru belgických klášterů se stali mnichy a uvařili pivo ve stylu „trapistického piva“. Bude to Belgian Dubbel 16%, polotmavý svrchně kvašený hutný speciál. V chuti a vůni najdete karamel, kandované ovoce, švestky, trošku čokolády. Dostupné bylo od začátku prosince 2016.
  • Minipivovar uvařil 2 várky Honey Ale 13 % a ve fázi hlavního kvašení přidávali med, který nasbíraly včelky z Města Albrechtic. Medový svrchně kvašený speciál v limitované edici byl v prodeji na konci září 2016.
  • Minipivovar dne 10.6.2016 představil 12. hráče českého národního týmu pro ME ve fotbale – Kopičák 12 %. Byla to extra hořká a poctivá 12 %, kdy při posledním chmelení byl na varně použit český chmel Kazbek.
  • Dne 13.4.2016 poprvé v minipivovaru uvařili nový druh piva, které se jmenoval SUN APA 12%. Pivo patřilo do stylu American Pale Ale, takže se jednalo o svrchně kvašené světlé pivo, do kterého se přidaly americké chmely pro studené chmelení. V krnovském případě to byly Cascade a Amarillo. SUN APA 12% bylo spíše svěží, lehčí a osvěžující verze IPA. V prodeji na konci dubna 2016.
  • V Minipivovaru uvařili další speciál – Easter Stout 12 %, černé svrchně kvašené pivo typu stout velmi podobné slavnému irskému Guinnessu. V prodeji od 18. března 2016.
  • Minipivovar uvařil speciál s názvem Ich liebe dich 16 %. Použili speciální chmely, novozélandský Waimea a americký Centennial, které dali na varně i do tanku za studena. Na začátku února 2016 bylo pivo v prodeji.

Starší info:
Pivovar se nachází v areálu bývalé textilky Karnola. Srdcem našeho pivovaru je dvounádobová nerezová varna o objemu 10 hl, kde vzniká mladina smícháním vody, sladu a chmele. Po přidání kvasnic probíhá kvašení a dokvašování v cylindrokónických tancích (CKT) o objemu 10 a 20 hl.
Do budovy chystaného krnovského minipivovaru Nachmelená opice byla od 12.10. 2015 instalována technologie.
Dne 4.12 2015 šlo oficiálně pivo do prodeje, od 9-16 hodin byla Nachmelená opice k dostání v pivovaru na Textilní ulici č. 1, jak v sudech 30 a 50 l ,tak i v lahvích 0.75 l a PET 1 l.
Dále od 4.12. bylo pivo v Krnově už v několika hospůdkách na výčepech (Hospoda Pod Obrazem, Koliba, Hospůdka U mě, Havana bar, Velvet bar, pivnice Déčko). Pro nekrnováky se můžete na pivo těšit i ve Městě Albrechticích v hospůdce Katovna, ve Slavkově U Opavy v pizzerii Napoleon a v Opavě U Dvou dobráků.