Minipivovar Továrna Slaný

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Wilsonova 689, 274 01 Slaný

www.tovarnaslany.cz

e-mail: pivovar@tovarnaslany.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 

    • V červenci 2023 na čepu ze speciálů: Nectaron APA 12 (Jednalo se o single hop chmelený odrůdou Nectaron – novinkou z Nového Zélandu. Tento chmel dodal pivu bohaté aroma tropického ovoce (marakuja, ananas, grapefruit) a Wheat Ale 13 (Tento pivní styl kombinuje chutě klasických pšeničných piv a výrazně chmelených piv typu ale. V tomto případě se jednalo o ale s vysokým podílem pšeničného sladu (50%) chmelený odrůdami Nelson Sauvin a Sabro).
    • Od 5.12.2022 na čepu Winter Ale 13. Svrchně kvašená polotmavá třináctka se hodila k poklidnému popíjení během dlouhých podzimních a zimních večerů. Vyznačovala se sytě červenou barvou a intenzivní, nikoli však nadměrnou hořkostí. Byla vyrobena za použití pěti druhů sladu, přičemž specifickou chuť mu dodává zejména slad carared. Pro chmelení bylo použito pět zámořských chmelových odrůd – Amarillo, Cascade, Citra, Columbus a Chinook, které pivu dodaly citrusové, květinové a jemně oříškové tóny.
    • V říjnu 2022 na čepu Továrenská 10° (lehké světlé výčepní pivo), Kruták 12° (světlý ležák plzeňského typu), Salzberg 12° (tmavý ležák nižší hořkosti s výraznou praženou sladovou chutí), APA 12° (novozélandská odrůda chmele Nelson řadí dvanáctku k aromatickým pivům s jemnou citrusovou hořkostí a chuťovými tóny připomínající vyzrálé hrozny révy Sauvignon), Cejn 11 (světlý ležák chmelený za studena – Kazbek) a IPL 13 (chmelený za studena – Sabro, Amarillo).
    • V červenci 2021 nová továrenská APA tentokrát chmelená americkou odrůdou Talus. Tento chmel uděluje pivu grepovou chuť s výrazným kokosovým pozadím a tóny černého rybízu. Osvěžující charakter tohoto piva byl podložen umírněnou hořkostí, která doplnila chuťový profil a harmonický celek.
    • V lednu 2021 novinka – Vital 12. Světlý ležák vyznačující se vyšší hořkostí a výraznějším aroma, které jsou výsledkem použití chmelové odrůdy Vital (single hop). Tato česká odrůda vyniká vysokým obsahem hořkých látek a má v porovnání s klasickými českými odrůdami kořenitější charakter s bylinnými až lehce ovocnými tóny. Vital 12 byl uvařen klasickým dekokčním postupem z humnového plzeňského sladu, na varně čtyřikrát chmelen a chmelen za studena a následně důkladně uležen.
    • Na počátku března 2020 na čepu Mosaic Ale 13°. Světlé silné pivo svrchně kvašené. Sytě zlatý American Pale Ale s bohatou pěnou uvařený pro přechodné období mezi koncem zimy a začátkem jara. Byl charakteristický tóny tropického ovoce a mandarinek s výraznější hořkostí.
    • Dne 29.1.2019 na čepu OAK AGED LAGER 13° (světlé speciální pivo vyrobené tradičním třírmutovým dekončním postupem. Pro dosažení chuti piva zrajícího v dubových sudech dokvašováno v tanku s přídavkem smolených dubových článků), BOCK 16° (polotmavé speciální pivo), WINTER ALE 13° (byl vyroben za použití pěti druhů sladu, přičemž specifickou chuť mu dodávají zejména melanoidní slad a carared. Pro chmelení bylo použito pět zámořských chmelových odrůd – Amarillo, Cascade, Citra, Columbus a Chinook, které pivu dodávají citrusové, květinové a jemně oříškové tóny), PROTEKTOR IPA 15°, TOVÁRENSKÁ 10°, KRUTÁK 12° světlý ležák, SALZBERG 12° (tmavý ležák spodně kvašený).
    • Minipivovar měl v květnu 2017 na čepu novinku – Hopfen Weizen 13°. Světlé speciální pivo pšeničné. Osvěžující velmi dobře pitelné pivo vysokého řízu vyrobené z vídeňského a pšeničného sladu a originálních svrchních bavorských kvasnic, které pivu dodaly svěží tóny připomínající hřebíček a vyzrálé banány. Květinovou a citrusovou vůni pak obstaraly americké odrůdy chmele Citra a Amarillo, kterými bylo pšeničné pivo za studena chmelené. EPM 13% Alk. obj. 5,3%.

    • Minipivovar měl od 7.4.2017 novinku – Továrna Quadrupel 23°. Polotmavé speciální pivo svrchně kvašené – Belgian Dark Strong Ale Další přírůstek do rodiny továrenských piv belgického střihu. K výrobě tohoto dezertního speciálu plného sladového těla (Plzeňský, Pale Ale), kořeněné ovocné chuti a nižší hořkosti použili chmelů Sládek a Žatecký poloraný červeňák. Alk. 11,7 % obj. , 23 % EPM, 26 IBU
    • V březnu 2017 čepovali novinku, belgické ale, Fürst Amber Ale 11°. Senzorika: kaštanová až rubínová barva, sladká vůně kandovaného ovoce spolu s tóny meduňky a citrónové kůry. Středně plné tělo s výraznější ovocnou linkou a dozníváním melasy a hořké čokolády. Hořkost střední, výraznější zejména v doznívání.
    • V únoru 2017 na čepu speciál Stout Oak Aged 14°. Dvanáct měsíců vyzralý stout, do kterého přidali dubové chipsy macerované ve skotské whisky. Voní po whisky, tabáku a tmavém ovoci. Chuť je suchá, pražená a zjemněná dřevitostí a vanilkovými tóny dubu. Alkohol 5,8 obj. EPM 14 % 40 IBU.
    • Posledním pivním přírůstkem minipivovaru roku 2016 byl svrchně kvašený speciál, Pale Ale belgického typu, sezónní Winter Ale. Čtyři slady (Pale Ale, Carabelge, Mnichovský slad, Caraaroma) a český chmel Žatecký poloraný červeňák svátečně doplní nejen přídavek pomerančové kůry, ale zejména také kvalitní regionální med z nedaleké včelí farmy manželů Hesových v Libušíně.
    • Od 28.9.2016 na čepu novinka – Stout 14°. Tmavé speciální pivo nefiltrované svrchně kvašené. Černé suché svrchně kvašené pivo ve stylu irského exportního stoutu s výraznoupraženou linkou a vyšší hořkostí dodanou britským chmelem Phoenix. Doznívání je suché, pražené, tělo středně plné, říz mírný. Slady: Plzeňský, Pale Ale, Caraaroma, Caramunich, čokoládový, pražený ječmen. Chmel: Phoenix. 14 % EPM, 40 IBU, 5,8 % alk. obj.
    • Dne 22.9.2016 v nové pivnici s osmi druhy továrenského piva na čepu: Altbier 11° (vyznačuje se narudlou tmavě jantarovou barvou, čistou sladovou vůní a bohatou chutí mnichovských sladů s výraznou doznívající hořkostí. Svrchně kvašené pivo s pitelností ležáku), Pale Ale 12° (zlatavé svrchně kvašené pivo se středně plným sladovým tělem, které je příjemným odrazovým můstkem k výrazné chmelové chuti. Říz je nižší až střední), Bock 16° (vyzrálý silný ležák německého původu, k jehož přípravě bylo použito čtyř sladů a dvou druhů chmele. Chuť je plná sladová i chmelová, říz střední a hořkost příjemná), Stout 14° (černé suché svrchně kvašené pivo mírného řízu ve stylu irského exportního stoutu s výraznou praženou linkou a vyšší hořkostí, dodanou britským chmelem Phoenix), Protektor IPA 15°, Továrenská 10°, Kruták 12° , Salzberg 12° (tmavý ležák nefiltrovaný spodně kvašený).
Čtěte také:  Minipivovar Chors Černotín
  • Dne 16.9. otevřeli zbrusu novou pivnici s měděnými varnami, grilbarem a „osmiliberním“ výčepem.
  • Dne 10.8. na čepu nově Altbier 11°. Historický pivní styl svrchně kvašeného piva, dokvášejícího
    několik měsíců při teplotě blízké bodu mrazu. Pivo je typické pro oblast Severního Porýní-Vestfálska, dnes vařené převážně ve městě Düsseldorf. Vyznačuje se narudlou tmavě jantarovou barvou, čistou sladovou vůní a bohatou chutí mnichovských sladů s výraznou doznívající hořkostí. Svrchně kvašené pivo s pitelností ležáku. (11 % EPM, 40 IBU, 4,4 % alk.obj., slady: Plzeňský, Mnichovský, Caramunich, Carafa Spezial, chmel: Hallertauer Magnum, Spalter Select.
  • Od 10.6.2016 na čepu novinka – Pšeničná 12°. Osvěžující velmi dobře pitelné pivo vyššího řízu vyrobené z plzeňského a pšeničného sladu, Žateckého poloraného červeňáku a originálních svrchních kvasnic z bavorského pivovaru Ayinger, které pivu dodaly svěží ovocné tóny připomínající hřebíček a vyzrálé banány.
  • Minipivovar měl v dubnu 2016 na čepu novinkový polotmavý nefiltrovaný svrchně kvašený pšeničný speciál – Weizenbock 16°. K výrobě tohoto speciálu použili originální bavorské kvasnice, které v tomto tradičním pivu dominovaly chutí banánů a hřebíčku. V kombinaci s pšeničným a vídeňským sladem se v chuťovém celku objevily také příjemné tóny pečeného chleba a sušených rozinek.
  • Minipivovar měl 24.2.2016 na čepu tmavý ležák Salzberg 12°. (pivní styl: Schwarzbier, stupňovitost: 12°, hořkost: 26 EBU / IBU, obsah alkoholu: 4,8 %, chmel:Harmonie).
  • Vlastní piva poprvé naražena v 11:00 hod dne od 15.2.2016. Na čepu Protektor IPA 15°, Továrenská 10° světlé, Kruták 12° světlé a Salzberg 12° tmavé.
  • Minipivovar dne 23.12.2015 poprvé vařil pivo.