Minipivovar Albrecht Frýdlant

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Hejnická 4073, 464 01 Frýdlant

www.pivovar-frydlant.com

e-mail: info@pivovar-frydlant.com


Na čepu a v prodeji bylo:

 

  • V únoru 2023 v prodeji Rudolf II.. Skvělá nová APA s EPM 13 % chmelená americkou klasikou Cascade – Ekuanot, kterou tentokrát doplnil poměrně nový francouzský chmel Barbe Rouge pěstovaný v oblasti Alsaska. Ten dodal do citrusového aroma tóny růže, třešní, rybízu a jahod. Hořkost 50 IBU.
  • V lednu 2023 nový Jizerský Divočák. Poctivý kyseláč, jehož výroba si žádala mnoho měsíců zrání v tanku. Jako ovocnou složku použili kdoule, čímž se vrátili k počátkům zdejšího experimentování s ovocnými pivy. Tentokrát šlo o variantu se 17% EPM – Kdoule II (alk.: 7,6 %). Kdoule mají intenzivní příjemnou vůni – něco mezi jablkem a hruškou s tóny vanilky a citrusů. V kombinaci s kyselým pivem vznikl velmi pitelný aromatický kyseláč plný vůní, které všichni dobře známe, ač kdouli samotnou pravděpodobně ochutnáme spíše výjimečně.
  • V červenci 2022 novinka – 11 Sunburn. uvařili první India Pale Lager. Ležák, do kterého citlivě promítli aroma exotického chmele a celé to zabalili do barvy ladící se západem slunce při večerním posezení. Rozhodli se zaexperimentovat a do vířivky i studeného chmelení zcela poprvé použili chmely Eclipse a Gaia, které jsme zkombinovali s tou největší českou klasikou – Žateckým poloraným červeňákem.
  • Na jaře 2021 došlo ke změně názvu z „Zámecký minipivovar Frýdlant“ na „Pivovar Albrecht“.
  • Na konci února 2020 v prodeji Albrecht 18 % Belgian IPA. Belgická IPA je naprostá novinka v sortimentu. Použitý kmen kvasnic S-33 zdůrazňuje ovocné tóny v chuti i vůni, kterou pivu dodávají chmely Bullion a Sorachi Ace. Jemný zákal v kombinaci s nažloutlou barvou připomínají ovocný džus. Ve výsledku se jedná o méně hořké, příjemně pitelné a zábavné pivo, které ocení příznivci moderních pivních stylů.
  • V únoru 2019 v prodeji Sum ALE 9. Na rozdíl od letního stejnojmenného piva jde o malinko plnější zimní verzi s 9% EPM. Slovo Sum ostatně odkazuje nejen na léto – Summer, ale také na jeden z použitých chmelů, americký Summit. Tím druhým je chmel Cascade.
  • V červenci 2018 v prodeji Mas Querido (Můj miláček). Nejoblíbenější kůň Albrechta z Valdštejna byl hnědák. Ve zdejším provedení jde o 11 % Brown Ale stejné barvy, jakou měl kůň.
  • V dubnu 2018 – novinkové pivo Rudolph 11 american pale ale. Světlý american pale ale se střední hořkostí, který zaujal netradičním květinovým aroma jasmínu s mírným podkladem z cukrové vaty. Unikátní byla i skladbou sladů, kde použili skvělý Imperial malt z produkce britských sladoven Sipmson, který dodává pivu mírně sušenkové aroma. Celkově se však nečekaně oproti vůni jednalo spíše o sušší pivo, a to díky vyššímu prokvašení.
  • Od 19.2.2018 v prodeji IPA 15 Chico edition. Třetí IPA 15% ze speciální edice experimentů s různými kvasnicemi, tentokrát s kmenem Chico. Měla lehce drsnější průběh hořkosti, ale přitom byla mírně nasládlá s vůní papáji a ovocného kompotu.
  • V listopadu 2017 pivovar představil novou experimentální dvanáctku ze zeleného chmele. Klasický světlý ležák, vařený pouze z plzeňského světlého sladu od sladařských mistrů z Kounic dostal nový rozměr díky čerstvému zelenému chmelu. Ten ovšem také nebyl jen tak ledajaký. Od výzkumné sekce společnosti TOP HOP spol. s.r.o. získali čerstvě očesané hlávky nové experimentální aromatické odrůdy s číslem 0805A.
  • V listopadu 2017 novinková edice piv Stout 24 % a Marzen 14 % uleželých technikou barell aged na skotské whiskey Caol Ila. Jednalo se o unikátní kousky z limitované edice pro pivní fajnšmekry. V prodeji byly pouze v lahvích a ve velmi omezeném množství.

  • Od 20.10.2017 vybrali na čep v Pivovarském klubu ( Klub Zámeckého pivovaru Frýdlant ) opravdové lahůdky: 17 IPA, 15 IPA, 14 SaazAle.cz N2 (APA z experimentálních odrůd chmele, šlechtěných chmelařským institutem v Žatci), 13 APA Kristián (vítěz soutěže „výrobek roku Libereckého kraje“), 12 Kateřina (regionální potravina roku), 12 světlý ležák.
  • Dne 19.9.2017 pro velký úspěch se do nabídky vrátily 11 Polaris a sérii single hopů „Milujeme chmel“ doplnila nově také 11 Saaz Late. V sérii „Milujeme chmel“ se jednalo o jedenáctky, které vařily z různých chmelů jako singlehopy. Tyto jedenáctky byly vařeny vždy stejným varným postupem, se stejným EPM a na stejnou hořkost.
  • V září 2017 v prodeji Imperial IPA 18 chmelená americkými chmely Equanot, Simcoe, Citra a Mandarina Bavaria je silně prokvašená a tudíž nebezpečně pitelná IPA plná ovocných tónů.
  • Od 6.1.2017 byl nový Karel 11 již v prodeji. Pivo mělo medovou barvu a nízkou, hustou pěnu. Cítit v něm šlo vůni tabáku, manga a v pozadí další ovocné tóny. Chuť byla opět tabáková a mangová s lehkými tóny karamelového sladu.
  • V prosinci 2016 prodávali očekáváný speciál IPA 24 Pohutukawa. Šlo o vánoční, extra silný India Pale Ale chmelený trojicí novozélandských chmelů Wakatu (vanilkové, květinové a limetkové tóny), Waimea (výrazné citrusové aroma s jemnými borovicovými tóny) a Rakau (tropické ovoce, mučenkové a citrusové). Pivo mělo měděnou barvu, nižší říz a vyšší plnost. Aroma bylo po malinách a jahodách. Díky vyššímu zbytkovému extraktu mělo sladce sladové tělo, které bylo částečně kompenzováno relativně silnou hořkostí. Pohutukawa je typicky novozélandský vánoční strom, neboť právě ve vánočním čase kvete nádhernými výraznými červenými květy.
  • V listopadu 2016 v perodeji Albrecht Imperiál India Pale Ale 22 Secret Enigma. Vysoce prokvašené pivo s mohutným aroma spousty ovoce. Ve středně plném těle a vysoké hořkosti se alkohol téměř ztrácel. Jméno bylo dáno australskými chmely s názvy Victoria Secret a Enigma. Chmel: Victoria Secret, Enigma EPM: 22%. Obsah alkoholu: 8,5%obj. IBU: 111
  • Dvě pivní novinky na konci května 2016: APA_14 z edice SaazAle.cz opět z žateckých chmelů. Ve vůni a chuti se objevila úchvatná kombinace ovoce, květin a lehkých lesních tonů s velice příjemnou zemitostí. * Stout Morion ve své letní variantě se stupňovitostí pouhých 10.
  • Pivovar po roce opět nabízel v březnu 2016 Velikonoční Märzen 14 %.
  • V lednu 2016 v prodeji Albrecht 12 Weizen čokoládový.
  • Dne 9.1.2016 točili i Imperiál IPA 19, tentokrát chmelená chmely Simcoe, Citra, Mandarina a úžasná Enigma. Albrecht Pale Ale Judita 14% . Pivo z čistě světlých sladů a chmelené bylo jak za tepla, tak za studena australským chmele Ella a tradičním Cascade.
  • Roku 2015 vánoční Imperiál IPA 22 – Secret Enigma. Zatím nejsilnější zdejší pivo. (9 % alkoholu)
    Po chmelech dostala tato Imperiální IPA i své jméno, neboť použili chmely Viktoria Secret, Enigma a Topaz. Enigma byla v podstatě chmelovou novinkou a Victoria Secret je jen o pár let starší.
Čtěte také:  Minipivovar Kubík Hradec Králové
  • Dne 25.9.2015 na čepu a prodeji: Albrecht IPA 15, Albrecht APA 12 – Melchior, Albrecht 12 světlý ležák, Kateřina 12 tmavý ležák, Albrecht Alt Bier 12 (novinka – německý styl piva, 5,4% alkoholu), Albrecht 11 Bohemie (singl hop ležák ze série „miluju chmel“), Albrecht SUM ALE 8.
  • Dne 14.8.2015 novinka – APA Jazz 12°. Na počest Karla Velebného a akce Jazzová dílna uvařili speciální pivo jen pro tuto příležitost. Tentokrát se jednalo o klasický American Pale Ale, který byl tradičně hluboce prokvašený. Šlo o velmi svěží, typicky letní pivo s květinově ovocnými tóny, které pivu dodaly americké aromatické chmely „Sorachi Ace“, „Cascade“ a „Amarillo“. Jejich využití i ke studenému chmelení dalo pivu neopakovatelné aroma.
  • IPA 17° na čepu koncem března 2015.
  • Dne 17.2.2015 novinka – Albrecht výčepní 9,5° (světlé výčepní pivo).
  • Dne 9. 2.2015 stočili IPA 15°. Šlo o silné, hluboce prokvašené svrchně kvašené světlé pivo s jantarovým nádechem. Charakter pivu pak dodaly americké odrůdy chmele Citra (pro hořkost a aroma) a Cascade (pro chuť a aroma).
  • Dne 17.10.2014 dlouho avizovaný Albrecht IPA šel do prodeje. Albrecht IPA – silné, hluboce prokvašené, svrchně kvašené světlé pivo s jantarovým nádechem. EPM: 15%, obsah alkoholu: 6,5%, IBU: 56).
  • Dne 22.9.2014 na čepu a prodeji nové pivo – Albrecht 10,75%. Slad: český světlý, mnichovský, Carapils. chmel: Žatecký poloraný červeňák, Obsah alkoholu: 4,0%obj. IBU: 30.

Starší info:
Vaření piva ve Frýdlantu je poprvé zmiňováno roku 1381 a zřejmě od 16. století pak místní vrchnostenský pivovar stál na stejném místě, jako dnešní provoz. Léta rozvoje a přestaveb skončila roku 1949, kdy byla v pivovaře uvařena poslední várka. Léta chátrání skončila roku 2010, kdy objekt pivovaru zakupuje firma Terra Felix s.r.o. s cílem obnovit vaření piva ve Frýdlantu. Roku 2012 začala rekonstrukce části areálu, která má do budoucna sloužit jako školící, konferenční a kulturní centrum a samozřejmě i jako nový pivovar. S frýdlantským pivem se mohli zájemci poprvé seznámit roku 2013, který je tak považován za rok obnovení pivovaru. Pivo bylo dle receptur uvařeno na zakázku v jiném pivovaře, neboť provoz přímo ve Frýdlantu byl obnoven až na jaře roku 2014. Od června 2014 mají zájemci možnost ochutnávat v blízkém i vzdálenějším okolí pivovaru pivo Albrecht vařené v obnoveném Zámeckém pivovaru Frýdlant.
Dne 23.4. 2014 odpoledne se po 65 letech opět objevil kouř nad komínem Zámeckého pivovaru ve Frýdlantě. Proběhla v pivovaře jalová várka a pivovar tak může zajet na ostrý režim – první pivo z Frýdlantu tak bude k ochutnání v druhé polovině června při slavnostním otevření pivovaru.
Dne 21. června bylo zdejší pivo nabízeno na oslavách milénia města Frýdlantu. Na čepu byl světlý ležák Albrecht 11° a svrchně kvašený Albrecht Pale Ale.