Pivovarské kvasnice a lidský organismus

Pivovarské kvasnice jsou vedlejším produktem získávaným při výrobě piva. Tímto způsobem se získávali již ve starověku. Pivovarské kvasnice jsou významným přírodním zdrojem celého spektra biologicky aktivních látek.

Pivovarské kvasnice jsou jednobuněčným rostlinným organismem bez chlorofylu. Původně byly odpadním produktem při vaření piva. Během kvašení, když je cukr v nevykvašeném pivu (mladině) přeměňován na alkohol, kvasnice se čtyřnásobně až pětinásobně rozmnoží. Pak jsou speciálně pěstovány na obilí, melase či sladu. Odtud různost jejich příchutí. Jeden oblíbený druh je pěstován na dřevěných pilinách a nazývá se Torula kvasnice. Tento druh je velmi bohatý na stopové prvky mimo chrómu.

Pivovarské kvasnice se prodávají v prášku, jako vločky či tablety. Každá forma má své výhody. Prášek je koncentrovanější než vločky či tablety, a dá se dobře míchat do polévek, nápojů a mléka. Vločky mají zase lepší chuť a mohou být použity jako posyp do jídla. Někteří lidé dávají přednost tabletám, zvláště když nemají rádi chuť práškových či vločkových kvasnic. Ze všech forem je obvykle v poslední fázi výroby odstraňována hořkost uhličitanem sodným nebo draselným.

V našich podmínkách jsou k dispozici především výrobky typu PANGAMIN. V současné době se distribuuje ve formě tablet a to buď klasických nebo obalených chuťově neutrální vrstvou, která zakryje pro někoho nepříjemnou kvasničnou chuť. Některé z těchto výrobků se dodávají v obohacené formě se zelenými řasami jako ALGIMIN nebo s kulturami mléčného kvašení jako BIFIPANGAMIN.

Čtěte také:  Pivovar Řevnice

Pivovarské kvasnice jsou vysoce vyváženou potravou, která má vynikající koncentraci všech vitaminů řady B. Obsahují dvacetkrát více vitaminů B1 a B2 než játra, dále obsahují všechny esenciální aminokyseliny ve vyváženém poměru, minerály a stopové prvky. Pivovarské kvasnice jsou velice výhodným doplňkem výživy, protože můžou nahradit velmi nákladné vitaminové preparáty a obsahují dvojnásobně velký obsah bílkovin než v mase. Tento zdroj bílkovin není na rozdíl od masa kontaminován hormony a antibiotiky a nepodléhá tak rychlé zkáze jako maso. Velký užitek z pivovarských kvasnic mohou mít vegetariáni, lidé, kteří nesnášejí maso a hypoglykemici, kteří potřebují mnoho bílkovin. Jsou prospěšné i pro redukční dietu, protože obsahují relativně málo kalorií.

Protože jsou to potraviny s vysokým obsahem bílkovin a nukleových kyselin, podporuje vznik purinu, který je prekurzorem kyseliny močové. Lidé, kteří trpí na dnu či arthritidu, způsobenou purinem, mohou pozorovat zhoršení těchto chorob při požívání velkých dávek pivovarských kvasnic. Je – li tomu tak, tito lidé by měli užívat jen malé dávky kvasnic jednou za čas, a vyrovnávat jejich účinek potravinami zásadotvornými, jako je ovoce a zelenina.

Pivovarským kvasnicím je přisuzováno mnoho blahodárných účinků. Podle některých studií můžou mít kladný vliv na zlepšení zdravotního stavu pacientů trpících infekční žloutenkou a cirhózou jater. Mají vliv na růst a vývoj testovaných živočichů a chrání je proti infekcím. Působí preventivně proti zácpě a během těžké fyzické práce potlačují únavu, depresi, nedostatečnou výkonnost , nechutenství a podrážděnost.

Protože nedostatek vitaminů B-komplexu zhoršuje metabolický proces v trávícím traktu a v nervovém systému, pivovarské kvasnice jsou důležité pro zachování chuti k jídlu, zlepšení trávení, vstřebávání a vylučování potravy a jako prevence nespavosti, depresí, nervozity a pocitů únavy.

Díky svému obsahu železa a mědi, pivovarské kvasnice působí proti chudokrevnosti a jejím příznakům. Dle některých názorů je vhodné přidávat kvasnice i do kojenecké stravy a do výživy lidí, kteří přijímají převážně mléčnou stravu, protože ta je chudá na železo. Ve větších dávkách se rovněž kvasnice projevily jako prospěšné pro diabetiky, jelikož jsou bohatým zdrojem faktoru tolerance glukózy (GTF). Tato látka posiluje působení glukózy a insulinu u diabetiků a hypoglykemiků.

Čtěte také:  Pivo českého typu

Pivovarské kvasnice jsou nejen nejlevnějším zdrojem vitaminů B, ale i kompletních bílkovin. Trvá to měsíce, než vyrostou rostlinné zdroje bílkovin, roky trvá, než doroste dobytek. Pivovarské kvasnice narostou za několik hodin. Z osmi tun melasy může vzniknout sedm tun pivovarských kvasnic za deset hodin. Za dva týdny se jediná mikroskopická kvasnice rozroste na padesát tun.

Výrobci zdravotních potravin nyní zkoumají nové využití a modifikace pivovarských kvasnic pro nejrůznější účely. Živí kvasnice minerály, čímž dále zvyšují jejich obsah. Příkladem může být pěstování pivovarských kvasnic na selenových půdách, čímž vzniká velmi dobře využitelná forma selenu. Obsah selenu se v průmyslově zpracovávaných potravinách neustále snižuje a tak tato technologie může být jedním z východisek. Při vyšších dávkách kvasnic je potřeba doplňovat vápník, protože kvasnice mají vysoký obsah fosforu a vápník se s ním váže a je z těla vylučován.

autor: Milan Starec (2007)