New England IPA, příběh zrodu

Za kolébku piva New England IPA (ve zkratce NEIPA) je označován na světových pivních webech pivovar jménem Alchemist.

Pivovar Alchemist naleznou pivachtivý cestovatelé ve městě Stowe ve státě Vermont ve Spojených státech amerických. Jde o významné celoroční turistické středisko v severovýchodních koutě země nedaleko kanadských hranic.

Vše ale začalo jinde, ve městě Waterbury. Zde manželé Jen a John Kimmichovi, kteří měli dlouholeté zkušenosti s provozem restauračních zařízení a, v případě Johna, i s výrobou piva, založili v listopadu 2003 malý městský bar, u kterého nechyběla pivovarská technologie.

Dva měsíce poté, co Kimmichovi otevřeli Alchemist, John uvařil první várku piva s názvem Heady Topper.

Zatímco se americké minipivovary předháněly v hodnotách hořkosti IBU, v Pivovaru Alchemist se pracovalo na jiném pivu IPA.

Čtěte také:  Sahti

Okamžitá reakce zákazníků na ochutnávku nového piva byla zmatená. Podobnou IPu ještě nepili. Všichni hledali odpověď na stejnou otázku: „Co je to ?“.

Pivo mlhavé až zakalené. Hladký, smetanový pocit v ústech, na rozdíl od suchého, který byl znám u dosavadních piv typu IPA. S malou až žádnou hořkostí chmele na konci, tropická, šťavnatá spíše než klasicky hořká chuť.

Nejdříve John nevařil „Headyho“ po celý rok. Udělal ho dvakrát za rok, pak třikrát, čtyřikrát, pokaždé si pohrával s receptem.

Jak již pojmenování pivovaru napovídá, lze bez nadsázky napsat, že ve zdejších varnách nikdy nevládlo konzervativní soustředění na běžné americké ale či ležáky typu pils. Kimmich uvařil pro svůj bar i některé jiné typy piva, nicméně „tajemná“ double IPA pivovar proslavila.

Hospoda ve Waterbury byla zpočátku jediným místem, kde jste si ji mohli ochutnat či koupit. Městečko s několika tisíci obyvateli se brzy stala Mekkou pro pijáky řemeslných piv.

Restaurační a pivovarnické podnikání rodiny Kimmichů se velice dařilo. Přišla však rána osudu.

Bouře Irene zasáhla východní pobřeží USA v srpnu 2011. Obvykle klidná řeka Winooski, kousek od hospody, nekontrolovatelně opustila své koryto a nemilosrdně zaplavila vše kolem.

Rodinný podnik se z katastrofy pomalu oklepal.

V červnu 2016 se výroba přestěhovala do zcela nových a větších prostor v asi 17 kilometrů vzdáleném městě Stowe.

Nadšenci a stoupenci si tak mohli opět koupit slavnou dvojitou IPA přímo u zdroje. Alchemist již není restaurační minipivovar, ale podnik zabývající se výrobou a distribucí piva. Uvnitř se nachází 3 500 hl varna, ochutnávková místnost a obchod se suvenýry.

Čtěte také:  Guinness

Jako oficiální pivní styl pivo NEIPA Brewers Association (americká obchodní skupina spojující tisíce pivovarů, dodavatelů, distributorů, maloobchodníků a jednotlivců, zabývajících se výrobou či prodejem piva) neuznala. Na serveru Beer Advocate je chmelový mok Heady Topper hodnocen mezi nejlepšími pivy na světě.

Samozřejmě, že si „nového“ piva všimli nejdříve v pivovarech v okolí, tedy ve Vermontu. Přes poměrně náročnější výrobu, začali rychle NEIPu napodobovat. Proto byla původně snaha pojmenovat pivo podle místa, tedy Vermont IPA, ale název New England IPA se veřejnosti rychleji zažil. Nová Anglie je souhrnné pojmenování pro státy USA v jejich severovýchodním koutě.

Postupně se NEIPA rozšířila po celém východním pobřeží USA a pak vyrazila přes oceán k evropským pivovarníkům, včetně těch českých.

Prameny:
https://beerweb.cz/novinky/neipa-new-englad-ipa
https://alchemistbeer.com/
https://vinepair.com/wine-blog/what-is-new-england-ipa/