Guinness

Na konci roku 1759 projel starou branou rozpadajícího se, špatně vybaveného dublinského pivovaru St. James´s Gate Brewery mladý odhodlaný muž Arthur Guinness. V kapse měl právě podepsanou smlouvu týkající se této nemovitosti, smlouvu na 9000 let s ročním nájmem 45 liber. Jeho přátelé jen nevěřícně kroutili hlavami.
Artur Guinness se narodil nedaleko irského Dublinu, ve městě Celbridge v roce
1725. Má se za to, že řemeslu vaření piva se poprvé učil od svého otce Richarda, který byl správcem panství, jehož povinností bylo také, mezi jiným, vařit pivo pro zaměstnance statku.

Čtěte také:  Karlštejnské pivo

Arthur Guinness začal vařit pivo typu Ale. Počátky však byly nelehké kvůli velké konkurenci. Jen na stejné ulici jako Guinnessův pivovar stálo několik dalších podobných, malých pivovarů, které zde našly velkou zásobárnu kvalitní vody. V celém Dublinu se pak tehdy nacházelo okolo 70 pivovarů, všechny stejné, průměrné kvality – Guinnessův pivovar nevyjímaje. To Guinness hodlal změnit, neboť cítil, že pivo má velký potenciál a byl přesvědčen, že když zlepší jeho kvalitu, zájem o něj poroste. To vše bylo v době, kdy na irském venkově bylo pivo téměř neznámé, protože whisky, gin a poitín byly dostupnější.

V 70.letech 18.století A. Guinness začal vařit pro Irsko relativně nové pivo, která obsahovalo pražený ječmen a tak pivu dodávalo charakteristickou tmavou barvu. Stalo se tak úspěšným, že v roce 1799 Guinness zcela zastavil výrobu Ale a vše soustředil jen na produkci tohoto tmavého piva, známého jako Porter. Vyplatilo se mu to. Obliba jeho piva stále rostla, až z irského trhu vytlačilo všechna dovážená piva a významný podíl zaujalo i na trhu anglickém.

Do roku 1803, kdy A. Guinness zemřel, stihl vybudovat prosperující firmu, která byla úspěšná i v exportu. Po smrti tuto firmu se slibnou budoucností převzal jeho syn Arthur Guinness II., který firmu dále rozvíjel, rozšiřoval zahraniční obchod a uvařil nové pivo „Extra Superior Porter“. Na počátku 20.let 19.století byl k označení Porter přidán výraz Stout. Označoval pivo silnější, plnější chuti. V roce 1825 byl Guinness Stout dostupný i v zahraničí a pivovar Guinness‘ St. James’s Gate Brewery se stal největším v Irsku. V roce 1855 firmu převzal syn Artura Guinnesse – Benjamin Lee Guinness.

Pod jeho vedením byla v roce 1862 představena první etiketa s ochrannou obchodní značkou pro GUINNESS® Stout. Pod vedením jeho syna Edwarda Cecila (v čele St. James’s Gate Brewery od roku 1868) se pivovar stal největším na světě. V roce 1886 se z pivovaru stala akciová společnost, v níž Edward zůstal největším akcionářem a předsedou.

Ke konci 19.stol. se pivovar svou rozlohou rozrostl z původních 1,6 ha na 24,3 ha. Prodej GUINNESS Stout činil přes 1,2 miliony barelů ročně a pivo bylo dostupné po celém světě. Svou roli při rozšíření tohoto moku do celého světa sehrála také emigrační vlna irského obyvatelstva.
Roku 1929 byla spuštěna první reklamní kampaň.
V roce 1936 byl otevřen první pivovar GUINNESS Brewery v zahraničí. Protože byl úspěšný, po něm následovaly další (Nigérie, Malajsie, Kamerun, Ghana). Licence byly ale udělovány i dalším zahraničním pivovarům, takže se GUINNESS mohl vařit i jinde, na místní úrovni.
V polovině 20. stol. se pivovar snažil více inovovat své produkty a tak se v roce 1959 na trhu objevil GUINNESS Draught.

Čtěte také:  Publikace Filipa Vrány: Pivovary v Novém Městě na Moravě

Mezi 40. a 80. lety 20.stol. proběhla generální renovace technologie, čímž se pivovar stal jedním z nejmodernějších na světě.
Členové rodiny Guinness stáli v čele firmy až do roku 1986, tedy po celých 6 generací. Posledním nositelem tohoto jména v čele pivovaru byl Benjamin Guinness, jež na svůj post rezignoval právě v roce 1986.
V roce 1997 se sloučením společností Guinness Plc a Grand Metropolitan Plc vytvořila nová společnost ‚Diageo‘ Plc.
V kategorii Stout se v současné době pivo Guinness podílí na světové produkci osmdesáti procenty.

Arthur Guinness by dnes byl jistě hrdý na svůj pivovar. Sice ne již největší na světě, avšak stále ještě největší „stout brewery“ a jeden z nejmodernějších. Pivo GUINNESS se vaří v cca 40 zemích světa, ale všechna piva tohoto jména musí obsahovat původní extrakt, uvařený v pivovaru St. James’s Gate.

Každá z 10 milionů sklenic piva GUINNESS, která se denně vypije, tak nabízí jedinečný hutný černý nápoj, charakteristický svou praženou chutí, hořkostí a suchostí, s bohatou krémovou pěnou, jež neklesá ani při postupném upíjení. Její tajemství spočívá v přidaném dusíku, který v pivu tvoří bublinky. Ty, když se dostanou k hladině, pak způsobují krémovitost pěny.