Březen jako měsíc počátku jarní žízně

Tak a máme tady březen.

Březen je měsíc astronomického jara. Našinec si však na legitimní teplé jaro a tímpádem i otevření restauračních zahrádek bude muset ještě počkat.

V půlce března se občas už vydaří téměř teplé dny prosycené sluncem, kdy většina pivařů pocítí narůstající jarní žízeň.

Vzpomínáte na skvostnou scénu z filmu Vesničko má středisková, kdy Rudolf Hrušínský v roli lékaře navštíví řidiče Pávka ztělesněném Marianem Labudou ? Z udírny voní klobásky, lahvové pivo ze sedmého schodu zasyčí, sousedé se posadí do prosluněného zákoutí a povídají. Filmem se ozve známá věta: „……Tohle je krásnej čas.“.

Znáte ten pocit, kdy modrá obloha a březnové slunce vás zažene někam do závětří a vy máte neodolatelný pocit vychutnat si první jarní lahvové. S pocitem blaha pak koukáte do krajiny a usrkujete z hnědé lahve. Pivo se příjemně rozleží v těle a pivař si pojednou uvědomí, že se na probouzející přírodu kolem usmívá.

Jakoby ještě z prehistorie utkvěl v člověku pocit radosti z překonání období zimy a tmy a příchodu období světla a tepla.

Březen je měsíc, kdy v ležáckých tancích minipivovarů dozrávají velikonoční pivní speciály, kdy v laboratořích Starobrna míchají zelené barvivo pro svůj předsváteční ležák.