Pivovar Únětice

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Rýznerova 19/5, Únětice

www.unetickypivovar.cz

e-mail: vycep@unetickypivovar.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
 

    • Od 28.9.2023 na čepu Svatováclavská 14°. Zvláštností speciálu je, že je vařen třírmutovým způsobem a je chmelen pokaždé jinými odrůdami chmele. Pro chmelení v roce 2023 použili odrůdy Shine, Saturn, Perle a Citra, které v této kombinaci dodaly pivu velmi zajímavé aroma i chuť.
    • Dne 1.4.2023 narazili speciál Jarní Petrklíč. Bylo to pivo, které bylo nabité chutěmi a vůněmi tak, jako jaro samo. Jednalo se o spodně kvašenou jedenáctku s obsahem alkoholu 4,5 % středně plného těla, kde můžete hledat spoustu chutí od sladové, jemně karamelové, bylinné, přes tóny ořechové až třeba po citrusové plody.
    • V listopadu 2020 se rozhodli plnit Únětickou 12° do 0,5 l plechovek.
    • Od 23.9.2020 v prodeji Svatováclavský speciál – světlý ležák 14°. Pivo je světlé, nefiltrované, s obsahem alkoholu 5,5%. Uvařeno na tři rmuty s použitím novozélandských chmelů.
    • Únětická 8° v červnu 2019 na čepu ve výčepu pivovarského hostince a ve vybraných hospodách. Světlé výčepní, alk.: 2,9 %.
    • V únoru 2018 na čepu Masopustní speciál 16° Bock.
    • Na vánoce 2017 uvařili sládci Únětického pivovaru vánoční speciál dle receptury významného únětického sládka Vladimíra Černohorského. Na výrobu byly použity: 4 druhy ječného sladu (světlý plzeňský, mnichovský, karamelový a barvící) a kvalitní český chmel. Pivo má střední říz s vyšší plností, dochuť je karamelová a lehce nasládlá. Původní stupňovitost 13,2%; Obsah alkoholu 5,2 %; Hořkost 29 j EBC.
    • Na jaře 2017 na čepu Únětická Josefína 11° . Střední jemný říz, střední až lehce vyšší plnost. V chuti pražené, lehce kávové, s nádechem lékořice. Hořkost byla střední. Doznívání dlouhé, pražené, lehce kávové, s nádechem lékořice. Alk. 4,1 %, 33 IBU, 74,5 EBC
    • Vrchol měsíce března 2016 v pivovaru byl 19.3., kdy narazili Únětický speciál Jarní jantar – polotmavý ležák 11,5°. Únětický Jarní Jantar byla polotmavá 11,5°, uvařená sládkem Janem Lumbertem ve spolupráci s renomovaným českým sládkem Ivanem Chramosilem.
    • Únětický masopust proběhl 23. ledna 2016. Na čepu Únětická 10°, Únětická 12° a Masopustní 16° (světlý bock 16°)


Starší info:
V březnu 2010 se pod vedením manželů Tkadlecových začal připravovat projekt na „Znovuzrození Únětického pivovaru“. V září roku 2010 byla založena akciová společnost Únětický pivovar, která v listopadu 2010 odkoupila objekt od společnosti Primo k. s., která zde provozovala sklad mléčných výrobků. Stavební úpravy začaly bezprostředně poté. Budovu bylo nutné upravit tak, aby vyhovovala dnešním legislativním a technologickým požadavkům výroby piva, současně byl kladen důraz i na zachování původní atmosféry celého objektu. V rámci rekonstrukce bylo i vybudování přípojek plynu, vody a kanalizace. Díky podpoře přátel Únětického pivovaru a obce Únětice mohla být 4. dubna 2011 zahájena instalace nové technologie. Dodavatelem celého vybavení je česká společnost Destila, která od roku 1990 patří mezi přední české výrobce technologií pro malé průmyslové pivovary.
Po šesti desítkách let se opět začal vařit pivo v bývalém pivovaru v Úněticích poblíž Prahy. První sud hodlal pivovar provozovaný stejnojmennou akciovou společností narazit 11. června 2011. „V horizontu tří až pěti let bychom rádi dosáhli ročního výstavu deset tisíc hektolitrů piva,“ řekla mluvčí pivovaru Jitka Menclová. Pivovar hodlal navázat na předchozí tradice a vařit klasickou desítku a dvanáctku, a to nepasterizovanou a bez chemické stabilizace. „Při výrobě piva používáme čistě české produkty – slad pochází z malé sladovny ve středních Čechách, chmel je známý žatecký poloraný červeňák,“ uvedl vrchní sládek pivovaru Vladimír Černohorský. Pivo by se mělo čepovat v pivovarském výčepu a okolních hospodách a restauracích.
V pivovaru byl od konce listopadu 2011 na čepu Únětický vánoční speciál – 13°.
Únětický pivovar resp. manželé Tkadlecovi se stali vítězi kategorie „Osobnost roku – pivovar výstavem do 10.000 hl“ vyhlášenou časopisem Pivo, Bier & Ale. Slavnostní večer s předáním cen za rok 2011 se konal 31.1.2012 v pražském Klášterním pivovaru Strahov a ocenění si odnesli vítězové celkem 16 kategorií.
V roce 2011 znovuotevřený pivovar se chystal v roce 2012 navyšovat kapacitu výroby piva. Technologické zázemí se mělo rozšířit o další dvě kvasné kádě na spilce a pět ležáckých tanků ve sklepě. První pivo z nich šlo očekávat v polovině června 2012. Pivovar byl na hranici své kapacity. To i přesto, že pivo se vařilo několikrát týdně. „Jsou to pro nás vlastně pozitivní starosti – ukazuje to, že naše pivo chutná. Zvyšování kapacity pivovaru jsme plánovali, ale ne takhle brzy“, řekl ředitel pivovaru Štěpán Tkadlec. „To, na co stále sázíme je kvalita našeho piva a poctivé procesy, kterými prochází – nic neurychlujeme, pivo má stále stejnou péči. A správný pivař ví, že ležák musí ležet ideálně měsíc a vzhledem k tomuto faktu naše současná kapacita poptávce klientů prostě nestačí.“ Únětická 10° i 12° si rychle našly své konzumenty, kteří oceňují právě jeho kvalitu a chuť. Pivo se tak během pár měsíců dostalo do podniků nejen v okolí Únětic, ale také do Prahy. Zde bylo pivo na čepu v několika legendárních pivních hospodách. V pivovaru už brzy měl otevřít svůj provoz Pivovarský výčep s restaurací. Prostory bývalého Sladovního humna prošly rozsáhlými úpravami, přibylo sociální zařízení, vstup pro vozíčkáře i rozšířené kuchyňské zázemí. První zákazníky zde obsloužili koncem dubna 2012. (tisková zpráva pivovaru)
Od 25.5.2012 v Pivovarském výčepu pivo přímo z pivního tanku.
Oslavy 1.výročí znovuotevření Únětického pivovaru proběhly dne 16.června 2012.
Pivo se v červnu 2012 prodávalo také v lahvi PET 1,5 l – Únětické pivo 10° za 59 Kč a Únětické pivo 12° za 75 Kč a v lahvi skleněné 2 l – Únětické pivo 12° za 220 Kč.
Počátkem srpna 2012 na čepu: Únětické pivo 10° světlé (26 Kč) a 12° světlé (32 Kč).
Únětické posvícení proběhlo ve dnech 18. a 19.8.2012. Během dvoudenních oslav došlo mimo jiné také k naražení druhého speciálu roku 2012 v Únětického pivovaru – Posvícenské polotmavé žitné 11° .

Dne 8. října 2012 byly uvařeny první dvě várky Vánočního speciálu. Pro velký úspěch receptury roku 2011 se rozhodli pro stejné pivo – tedy polotmavou 13°. Těšit se na ni pivaři mohli od 17. listopadu, kdy byla slavnostně naražena.
Teprve před rokem znovuotevřený pivovar v Úněticích se v roce 2012 stal držitelem hned tří prestižních ocenění, která každoročně udělovalo Sdružení přátel piva. Únětická 10° se stala vítězem mezi desetistupňovými pivy, Únětická 12° skončila ve své kategorii druhá a Únětický pivovar si odnesl také 2.místo jako Minipivovar roku. Ocenění, které se mu dostalo hned ve třech kategoriích bylo určitě zasloužené, ale především zavazující. „Od té doby, co jsme v Úněticích opět začali vařit pivo je naším cílem navázat na historickou tradici a oblibu místního piva. Stále pracujeme na tom, abychom byli malým, ale silným pivovarem, který bude stále vařit poctivé a kvalitní pivo“, řekl ředitel pivovaru Štěpán Tkadlec. Sdružení přátel piva své ceny rozdalo 1.listopadu 2012 v Litoměřicích.
V roce 2010 se v jedné vesnici na hranici Prahy začaly dít věci. Čtyři společníci se dali dohromady, zrekonstruovali pivovar z osmnáctého století a rozhodli se, že mu navrátí jeho někdejší slávu. Jejich cílem bylo navázat na historickou tradici a oblibu místního piva a vybudovat malý, ale silný regionální pivovar, který bude vařit poctivé a kvalitní pivo. Za rok a půl provozu se pivovaru podařilo dostat se „z nuly“ na deset tisíc hektolitrů ročně, přičemž zásoboval na sedm desítek hostinců. Včele pivovaru stojí manželé Štěpán a Lucie Tkadlecovi. Oba manželé Tkadlecovi dlouhou dobu pracovali ve velkém pivovaru a svorně mají chemické vzdělání – Štěpán Tkadlec dokonce vystudoval přímo obor pivovarnictví. „Počátkem roku 2010 nás napadlo, že by vlastní pivovar mohl být soukromým podnikáním, které bychom mohli a chtěli dělat. Události pak měly dramatický spád. Nejdříve to byl jen nápad. Protože bydlíme nedaleko odtud, jednou jsme s manželem projížděli Úněticemi a všimli jsme si, že je tu budova, na které je napsáno ‚Pivovar‘ – tak jsme se šli zeptat, jestli by nám to neprodali,“ vyprávěla Lucie Tkadlecová. Otázkou ovšem bylo, v jakém stavu budova byla. „Manžel si šel prohlédnout hlavně technické zázemí a zjistil, že to není žádná ruina – do takového projektu bychom nešli,“ vypráví Tkadlecová. Vysoká investice do rekonstrukce pivovaru však byla v časech krize dosti rizikovou. „Sice jsme měli velkou výhodu – jsme z oboru, víme, jak funguje trh, a známe kvalitní lidi. Zároveň jsme cítili určitý trend a tušili jsme, že by takový projekt mohl zaujmout. Budova byla na prodej za sumu zcela odpovídající jejímu stavu a naštěstí se nám podařilo sehnat další dva společníky. Ve čtyřech společně sdílíme všechny starosti, ale i občasné záchvaty štěstí, když to zrovna jde,“ řekla spolumajitelka. Přiznala ovšem, že „to bylo velké riziko a ještě nějakou chvíli bude – investice byla vypočítána na deset let, přičemž ani pak nelze počítat s žádnými velkými zisky“. Zatímco nám „zrychlení“ z nuly na deset tisíc hektolitrů za dva roky připadalo jako fenomenální úspěch, pro vedení Únětického pivovaru šlo toliko o splnění plánu, byť velmi smělého a ambiciózního. „Kapacity jsme chtěli dosáhnout do tří let – to ale znamená, že koncem druhého roku, tedy nyní, je třeba mít už všechny zákazníky nasmlouvané, aby třetí rok mohl pivovar běžet naplno, tedy naplnit kapacitu deset tisíc hektolitrů. Podle všeho se nám to podaří. Naše pivo už je celkem známé,“ řekla Lucie Tkadlecová. „Tak rychlý růst jsme ale samozřejmě nečekali. Náš plán se nám zdál být možná až moc optimistický. Každopádně jsme se trefili – byli jsme ve správný čas na správném místě,“ dodala. Únětické pak velmi těšilo, že se řada zákazníků ozývá sama od sebe – částečně na takzvanou čtvrtou pípu, přibývá ale případů, kdy chtějí hospodští čepovat jen „únětice“. Místní pivo je totiž odlišné jak od produkce gigantů, tak od klasického sortimentu minipivovarů. Stabilně se tu vaří jen poctivá česká „desítka“ a „dvanáctka“, párkrát do roka doplněné speciálem. „Věříme, že naše pivo je lepší než Prazdroj, ale síla značky je přirozeně někde úplně jinde,“ podotkl spolumajitelka. „Možná to bude znít neuvěřitelně, ale my cítíme, že vlastně žádnou konkurenci nemáme,“ zněla překvapivá teze paní spolumajitelky. Ono to ovšem zas tak podivné není. „Dodáváme něco jiného než Gambrinus nebo Staropramen, ale nepodobáme se ani minipivovarům, které se zaměřují výhradně na speciály,“ řekla Tkadlecová. Hospodský tak může bez obav nabídnout hostům únětické pivo místo globálních značek – tradiční české portfolio „10 a 12“ totiž uspokojí i konzervativní „pivaře“. Pivovar je navíc schopen hostincům poskytnout kompletní servis výčepem počínaje a světelnou reklamou konče. „Rozhodně ale nikomu nedáváme peníze. Ubrusy také nemáme, protože se nám zdají ošklivé,“ vysvětlila Lucie Tkadlecová. Za kvalitou piva stojí především vrchní sládek Vladimír Černohorský, jenž má v oboru obrovské renomé. „Právě on vytvořil všechny receptury včetně speciálů. On je tak zkušený a znalý, že ta piva byla vynikající hned napoprvé. Pravidelně sem také jezdí kontrolovat kvalitu a výrobní postup,“ popisovala spolumajitelka. Je ale také třeba dohlížet na jednotlivé hospodské, aby nekazili pivu pověst. „Pivo nechceme pustit z dohledu, neprodáváme přes velkoobchod. Chceme mít přímou vazbu na hospody – v současnosti jich máme sedmdesát a chceme mít tak stovku, to by nám úplně stačilo,“ řekla Tkadlecová. (zdroj: ceskapozice.cz)
V říjnu 2012 Únětický pivovar navštívil majitel zámeckého pivovaru Au- Hallertau pan baron Michael Freiherr Beck von Peccoz. Došlo k dohodě o vzájemné spolupráci. Ve vybraných hospůdkách budou mít pivaři možnost ochutnat kromě únětického piva také světlé pšeničné bavorské pivo Holledauer. První možností ochutnávky byl Bubenečský Oktoberfest v Restauraci na Slamníku o víkendu 26. až 28. října.
Slavnostní naražení Únětického vánočního speciálu – polotmavé 13° se uskutečnilo dne 17.11. v restauraci v Únětickém pivovaru.
Roztocko-únětický masopustní průvod se konal dne 9.února 2013. V jeho rámci byl slavnostně naražen v pivovaru Masopustní speciál – černá 11°.
V únoru 2013 v restauraci na čepu Únětické pivo 12° (32 Kč) a Únětické pivo 10° (26 Kč).
Únětický pivovar dne 10. července uvařil další letošní speciál Únětickou posvícenskou žitnou 11°.
Dne 23.8. již na čepu Únětický posvícenský speciál – Polotmavá žitná 11° (z plzeňského sladu a ze dvou druhů žitného sladu vyrobeného v bavorské sladovně Weyermann. Je mírně tmavší barvy než klasický ležák, s bohatou pěnou. Koncentrace mladiny okolo 11,5 %. Žitný slad dává pivu mírně hrubou chuť spojenou s lehce chmelovým dozníváním.)
Dne 18. října uvařili první várku Únětického vánočního speciálů – Jantarová 13°. „Únětický jantar je připraven z 5 druhů sladů s převyšujícím podílem sladů speciálních vyrobených v přední bavorské sladovně. K chmelení byly vybrány 3 odrůdy chmele ze Žatecké oblasti, aby dodaly výslednému produktu jemnou ostřejší hořkost českých ležáků a nevtíravé chmelové aroma. Postup na varně byl zvolen s přihlédnutím k charakteru zpracovaných sladů. Cílem bylo potlačit výrazné karamelové aroma až připálené chutě a dosáhnout mírně načervenalého zbarvení . K vedení kvasného procesu v otevřených kvasných kádí byly vybrány kvasinky spodního kvašení s co nejnižší tvorbou ovocných a esterových chutí a vůní“, řekl vrchní sládek Vladimír Černohorský. Naražení proběhlo dne 16.11. v pivovaru a vybraných hospodách.
Dne 14.1.2014 sesudovali Únětický Masopustní speciál – černou 11°, která se byla narážena 15. února v Únětickém pivovaru a na Zámečku v Roztokách u příležitosti Roztocko – Únětického masopustu.
Restaurace v Únětickém pivovaru byla v březnu vyhlášena jako nejlepší v kategorii: Pivovarská restaurace v rámci Výročních cen České a moravské pivovarnické akademie za rok 2013, kterou založil Měsíčník Pivo, Bier & Ale.
Dne 26.5. uvařen Výroční speciál. Šlo o pšeničné svrchně kvašené pivo, které se bylo naraženo v rámci oslav 3. výročí znovuotevření pivovaru 14. června ve 13.00 v Pivovarské stodole.
Únětický posvícenecký speciál – žitnou 11° uvařili 16. 7., dle již tradiční receptury.
Dne 15.10. byly uvařeny a sespílaný první dvě várky Únětického vánočního speciálu – polotmavé 13°. První vyvalení sudů a slavnostní naražení proběhlo 15. listopadu ve Stodole.
Pro masopust v Roztokách a v Úněticích, který se konal 14.2. 2015 uvařili dva speciály. První byl již tradiční Únětický speciál Masopustní černá 11°. Druhé pivo bylo uvařeno v limitované edici Únětický speciál Masopustní Bock světlá 16°. Únětický bock byl světlou variantou nazývanou maibock nebo helles bock, zlatavé až měděné barvy. Chuť je výrazně sladová s medovou plností a nepatrným karamelovým nádechem. Chmelová hořkost byla z počátku potlačena dominantními složkami chuti a pak vyšší plností. V doznívání se pak projevila jemná, lahodná hořkost, charakteristická pro Únětické pivo.