Školní minipivovar SPŠ Podskalská Praha

 

   fotogalerie

adresa: Podskalská 365/10, 12800 Praha 2 – Nové Město

www.podskalska.cz

e-mail: MAIL


Na čepu a v prodeji bylo:

 
  • Střední průmyslová škola potravinářských technologií Podskalská se pyšní vlastní značkou piva Podskalská koza. Spolu se studenty ji vaří učitel Oldřich Koza, který za svou práci získal cenu Pražský učitel 2021.
    Pivovar by člověk ve škole rozhodně nečekal. Přesto je ve Střední průmyslové škole potravinářských technologií Podskalská jedna místnost s varnou piva k nalezení. V nerezových tancích tam zraje mok, na který dohlíží učitel Oldřich Koza.

Starší info:
Minipivovar, ve kterém zkoušejí studenti Střední průmyslové školy potravinářské technologie své znalosti a dovednosti. Pivo bývá plněno i do 1,5 l PET lahví. Pivo je neprodejné. Můžete se tak zde setkat s pivy se stupňovitostí 10, 11,5, 12, 16 , 20 aj. a názvy Podskalská koza, Pivař, Pivařský speciál, Chmelozdroj, Podskalské výčepní, Podskalský ležák.
Prvním držitelem Jarní ceny českých sládků pro rok 2007 v kategorii nejoblíbenějších světlých výčepních piv se stal právě Školní pivovar Podskalská. Soutěž se uskutečnila 24.3.2007 ve Zvíkovském Podhradí. Jak potvrdil pedagog pražské Vyšší odborné školy a SPŠ potravinářských technologií Oldřich Koza, pivo skutečně v rámci školní praxe vařili studenti. „Sládkovské řemeslo rozhodně není na vymření. Naši školu každoročně opouští pětadvacet až třicet absolventů. Mnozí pokračují dále ve studiu sladovnictví na vysoké škole, ale všichni se v praxi dobře uplatní,“ uvedl Oldřich Koza.
V roce 2009 pivovárek uvařil Podskalského smrtihlava 37 % (13,3 % alk.).
Dne 19.3.2011 se uskutečnilo ve Zvíkovském Podhradí již 5. setkání sládků malých pivovarů za účasti 39 pivovarů. V soutěži Jarní cena sládků bylo přihlášeno 157 vzorků. V kategorii „světlý ležák “ obsadilo první místo pivo 12 Podskalská Koza. V kategorii „polotmavý speciál“ obsadilo první místo pivo 14 Podskalská Koza.