Zaniklé minipivovary – Městský Štramberk

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Náměstí 7, Štramberk

www.relaxvpodhuri.cz

e-mail: pivovar@relaxvpod­huri.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
    • Městský pivovar Štramberk již nevařil své pivo ve vlastních prostorách. Veškerá produkce byla vařena v pivovaru Kozlovice. Od 1.5.2020 Městský pivovar změnil provozovatele a majitele a proto byla změněna nabídka pivních produktů. V červenci 2020 prodávali pivní speciály z pivovaru Kocour a pivovaru Ogar. Pivovar Kocour připravil speciální pivo přímo pro podnik a to Štramberák 12 ležák.
    • Dne 22.3.2019 novinka 12° plné, svrchně kvašené pivo Trubač APA Amerikano. Aromatické a středně hořké pivo typu.
    • V restauraci se čepovaly i speciály Valašského pivovaru v Kozlovicích.


Starší info:
Dalším zaslíbeným městem pivařů se již v roce 2005 měl stát stane Štramberk. Zatímco dosud lákal hlavně dřevěničkami či hradem Trúba, brzy měl vábit i pěnivým mokem. Naposledy se ve Štramberku vařilo pivo v roce 1854. Pivovar stojící uprostřed náměstí zbourali o čtrnáct let později a na místní pivo zbyly jen vzpomínky a studna. Nyní se do vaření chtěl pustit ostravský podnikatel Pavel Šmíra. Ten si městečko zamiloval, koupil a opravil několik domů, organizoval řadu kulturních akcí a své další plány nijak neskrýval. “Do tří týdnů budu mít jednání s dodavateli technologie pivovaru. Plánuji název Štramberské pivo, ale ještě nevím, kolikastupňové bude. Slibuji však kvalitu,“ uvedl v září 2004 podnikatel. Jak prozradil, malý pivovar budoval v suterénu domu na náměstí, kde byla restaurace Apolo. “Ve sklepě zůstala ladem zasypaná studna. Obnovím ji a pak využiji k odebírání pitné vody,“ dodal Šmíra. Nejdříve mu však museli zastupitelé povolit užití názvu Štramberské pivo.
Slavnostní otevření Štramberského pivovaru proběhlo ve dnech 21.-22.května 2005 (resp. 21. května 2005 přesně v poledne). V bohatém doprovodném programu vystoupila na pódium vedle pivovaru na náměstí jako hlavní host skupina Buty v plné sestavě. Pro návštěvníky byly samozřejmě připraveny spousty reklamních předmětů, dárků, soutěží a dalších překvapení. Pivo za speciální cenu (za náklady) se čepovalo také na náměstí – připraveno bylo na 4 000 litrů piva, 1 000 porcí pivního guláše na každý den, domácí uzeniny a zabíjačkové speciality (česnekové a paprikové klobásy, zelí, bramboráky, ovárek, tlačenka, grilovaná selátka), tvarůžky atd. Z Ostravy byl v dopoledních hodinách vypraven historický parní vlak s odjezdem ve večerních hodinách.
Pivovar je situován na náměstí ve Štramberku č. p. 5, do jednoho z bývalých měšťanských domů s historickým právem várečným. Vlajkovou lodí pivovaru byl v květnu 2005 světlý nefiltrovaný ležák (kvasničák) plzeňského typu Trubač – název si v soutěži vybrali sami obyvatelé Štramberku – čepoval se do 0,5 l a 0,3 l skleněných džbánků typu Habsburg. Druhým pivem, který v pivovaru vařili byl The Troobacz – černý ležák typu stout ze čtyř druhů sladu – čepoval se bude do 0,4 l a 0,25 l skleněných džbánků typu Salzburg v květnu 2005 za cenu 19 Kč.
Budova pivovaru byla rozdělena na šest částí:
1. Minipivovar
2. Městský pub
3. Pivovarská restaurace
4. Kamenný šenk
5. Terasa
6. Disco&Sport Klub Apollo

Dne 21.5.2005 se do Štramberka po sto padesáti letech vrátila pivovarnická tradice. Ze zbrusu nového Městského pivovaru na náměstí vyvezl přesně v poledne čerstvě jmenovaný vrchní sládek Marek Pietoň první soudek nového štramberského piva. Zrození nového piva Trubač uvítaly potleskem a jásotem tisíce lidí. Na otevření nového minipivovaru se totiž do Štramberka sjely davy nejen z okolí, znalci a milovníci piva sem dorazili z jižní Moravy, z Čech, jedna skupinka dokonce až z Karlových Varů. „Hned jsme si ověřili, jak funguje pivní turistika,“ pochvaloval si sládek Pietoň. Lidé totiž přišli nejen ochutnávat, ale dorazili i sběratelé pivních tácků, etiket, suvenýrů. A stovky lidí si chtěly projít maličký provoz nového pivovaru, který je otevřen pro exkurze. V pivovarské hospůdce se Trubač raději ještě ani nečepoval, lidé si ho mohli kupovat v okolních stáncích a výčepech. „Zájemců o posezení by bylo o moc víc než kolik máme míst,“ vysvětloval sládek. I tak během pivovarem prošly dva tisíce lidí a vypilo se přes tři a půl tisíce litrů Trubače. Nové štramberské pivo přijel pokřtít Stanislav Bernard, s nímž se štramberský investor Šmíra na počátku radil. „Máte tu nejhezčí minipivovar, který jsem kdy viděl,“ prohlásil známý propagátor a ochránce malých nezávislých pivovarů Bernard. Také zástupci pražské firmy Pivo Praha, která pro štramberský provoz dodávala pivovarnickou technologii, prohlašovali: „Dělali jsme tu krásnou práci, protože pro tenhle pivovar máte ohromně krásný objekt na ohromně krásném náměstí. Chtěli jsme tu pro vás vyrobit něco extra a myslíme, že se to povedlo.“ Nejspokojenější ale mohl být nový vrchní sládek, sedmatřicetiletý Marek Pietoň, který si ve Štramberku splnil svůj dávný sen. „Nejsem vystudovaný sládek, ale pivo mám od mládí rád a léta jsem se o něj zajímal. Vztah k němu máme i v rodině, uchováváme jako památku historický recept na pivo po babičce mé ženy, která byla hostinská. Takže mě tahle nová práce mimořádně těší,“ svěřil se.
„Z minipivovaru se nedají čekat velké zisky, pouštíme se do toho hlavně proto, aby měl Štramberk nějakou novou atrakci,“ prohlašoval Pavel Šmíra, když zahajoval výrobu ve svém novém štramberském Městském pivovaru. Ohlasem na svůj nápad byl prý ale příjemně překvapen. „Lidé na naše pivo hodně chodí, zjistil jsem, že pivovar by vydělávat mohl, pokud to půjde dál tak jako doteď. Jistě, máme teprve začátek sezony, ale první zkušenosti mi potvrzují, že malé pivovary u nás určitě šanci mají,“ řekl v červnu 2005 zakladatel nejmladšího minipivovaru v regionu.
V srpnu 2005 v restauraci byla cena světlého Trubače 19 Kč za 0,5 l.
Dne 9.září 2005 se konal na hlavním štramberském náměstí 1. ročník Štramberských pivních slavností Z nabídky lašských piv mohli zájemci ochutnat Freudovo pivo – Příbor, Lašský vulkán z Kopřivnice, Hukvaldské pivo pana Lanči a samozřejmě štramberský světlý ležák Trubač a tmavý The TROOBACZ. Jako host se zúčastnil i hlučínský pivovar se svým AVAREM a tmavým DÉREM. Na slavnosti bylo připraveno jako překvapení i višňové pivo „Opojný polibek“ (alk.: 4,5 %), který při návštěvě Štramberka okusila zpěvačka Anna K. se svou kapelou i první švestkové pivo v ČR s názvem Valašské trnkové pivo (alk.: 4,5 %).
Pivovar ve Štramberku, v němž se vařilo od května 2005, někdy nestačil uspokojit zájem zákazníků.
„Za letošní sezonu jsme vyrobíli tři sta hektolitrů světlého piva a jednu pětinu z tohoto množství piva tmavého,“ řekl v říjnu 2005 štramberský sládek Marek Pietoň. Pivovar vyráběl světlý štramberský Trubač a tmavý The Troobacz. Pivaři si mohli tato piva dopřát nejen ve Štramberku, ale také v Letohrádku ve Frýdlantu nad Ostravicí a v Mlýně v Kozlovicích. „Občas si někdo odveze pivo do své restaurace na ochutnávku, například jsme měli ochutnávku Trubače v ostravském hotelu Imperiál,“ řekl sládek, který ke slavnostním příležitostem vyráběl i speciál, například višňové nebo trnkové pivo. „Hlavně přes letní sezónu jsme měli co dělat, abychom měli dost piva. Zvažujeme proto rozšíření ležákového sklepa,“ řekl Pietoň.
Akce Štramberská strašidla proběhla 5.listopadu 2005 na štramberském náměstí. Vrchní sládek pivovaru uvařil k této příležitosti speciální temně rudé višňové pivo, jemuž dal název Gambrinův Grál. K dispozici bylo cca 100 litrů speciálu.
Sortiment minipivovaru v dubnu 2006 tvořily: 11% světlá, 12 % světla, 11% tmavá, 12% tmavá a na velikonoce speciály: 13 % tmavá a švestkové pivo pod názvem „Valašské trnkové pivo“.
Do Štramberka dne 21.5.2006 zamířily stovky milovníků piva, aby s hudbou a dobře chlazenou sedmnáctkou vyrobenou speciálně jen pro tento den oslavily první výročí provozu Městského pivovaru. „Důvody k oslavám byly pádné, pivovar za prvních dvanáct měsíců uvařil třetinu piva nad plán, více než 600 hl. Je to také tím, že se pivo začalo prodávat i v dalších restauracích v regionu,“ řekl mluvčí firmy Václav Žila. Původní nabídku světlého a tmavého ležáku plzeňského typu s názvem Trubač pivovar během roku doplnil ještě o višňový a švestkový pivní speciál. „Švestkové pivo s názvem Valašské trnkové pivo je jediné svého druhu v Česku. Vyrábí se ale jen příležitostně,“ dodal Žila. V lednu 2006 začal pivovar ještě vyrábět třináctiprocentní tmavý speciál.
Marek Pietoň, sládek štramberského pivovaru, sice prošel mnoha zaměstnáními, jako sládek se však vrátil k své celoživotní lásce. Jeho spolupracovníci z firmy Šmíraprint totiž dobře věděli, že své první pivo uvařil už mnohem dříve. A to bez speciálních škol a v poměrně mladém věku. „Pivo je jeho celoživotní hobby. Od čtrnácti let si vařil pivo ve vaně u babičky,“ řekl o Marku Pietoňovi šéf pivovaru Václav Žila. To sládek zmírňoval. „Tak brzo to nebylo, ale jednou jsem našel u své nynější ženy návod její babičky, jak vařila za války takzvané šizené pivo. Tehdy nebyly suroviny a lidé si pivo vařili doma třeba z cikorky. Jediné, co tam chybělo, byl chmel. Nakonec jsem natrhal divoký chmel a uvařil jsem první pivo. Jenže jsem tam dal běžné kvasnice do pečiva a tak se to napoprvé nepovedlo,“ vyprávěl sládek. Neúspěch ho ale neodradil. Naopak. Začal se zajímat, jak to staří pivovarníci dělali. Ve vědecké studovně našel recepty na pivo v odborných knihách a za chvíli vařil pivo, které už s uznáním pili i jeho přátelé. „Začalo mne to velmi bavit. Poznal jsem, že naše stará sládkovská škola byla kdysi uznávaná ve světě a čeští sládci doslova pořádali mise a učili vařit pivo mnohé země,“ řekl pyšně Marek Pietoň. Když firma Šmíraprint hledala sládka, sáhla právě po něm. Z muže mnoha povolání a sládka-samouka se stal rok před uvařením piva zapálený učedník u profesionálů. „Měl jsem velké štěstí, že jsem potkal flekovského sládka. Od něho jsem se naučil vařit černé pivo, jen ho dělám hořčí, protože lidé v tomto kraji tíhnou více k silnějšímu a hořčímu pivu,“ řekl sládek. Muž, který v mládí nedostudoval geologii na ostravské VŠB, byl ve svém živlu. „Je to poprvé, co při práci cítím, že jsem hrdý na příslušnost k pivovarskému cechu. Je to poctivé řemeslo s tradicí a cítím z něj stavovskou čest,“ řekl.
Když Ostraváci nemohou k Trubači, přijel štramberský kvasničák do severomoravské metropole. To se stalo 15.června 2006 v klubu Fabric. Štramberský Městský pivovar totiž slavil své první narozeniny a nechtěl si to v žádném případě nechat pro sebe. Bujaré oslavy již byly zahájeny ve Štramberku koncem května. Návštěvníci prolili hrdlem skoro dva tisíce litrů výtečného kvasnicového piva Trubač. Nepotřebovali k tomu ani příliš mnoho času – pan Marek z Rybí dokonce jen 3,7 sekundy! Stal se tak rekordmanem celých dvoudenních oslav. Ženy neměly důvod pospíchat a Trubače si vychutnávaly relativně pomalu, tj. za 10,1 sekundy nejrychlejší z nich. Ve Štramberku se tedy vypilo, co se dalo. Sedmnáctiprocentní ležák, který se vařil jen slavnostně, se vypil již v první den oslav. Trubač poté vytroubil malou přestávku, ale jen proto, aby mohl naložit bečky a vyrazit do ostravského klubu Fabric. Právě zde byla zahájena ostravská oslava narozenin Městského pivovaru Trubač. Kvasničák opět tekl proudem.
Na pivních slavnostech na štramberském náměstí minipivovar nabízel v srpnu 2006 i švestkové a bananové pivo.
Světlý ležák plzeňského typu jménem Trubač jste v říjnu 2006 pořídíli za 19 Kč (0,5 l), tmavý ležák Troobacz flekovského typu jste obdrželi ve sklenici o objemu 0,4 l za 19 Kč. Štramberské pivo bylo točeno do sklenic bez loga nálevkovitého typu. Pivo bylo plněno i do 0,5-litrových lahví s uzávěrem a do 5-litrových soudků. Minipivovar připravoval pravidelně k akcím konaných na štramberském náměstí různá ochucená piva (např. trnkové, banánové, višňové). Vícestupňové speciály zdejší sládek Marek Pietoň nevařil. Stálo za to navštívit i podzemní prostory restaurace zvané Gotický sklep s klenutými stropy, kamennými zdmi a dřevěnými stoly. Podzemní prostory jsou rozsáhlé. Najdete zde intimní zákoutí stejně jako vinný sklípek. Pivovarský nadšenec si neopomene prohlédnout historické fotografie ze starých pivovarů a exponáty malého pivovarského muzea. V malém pivovarském muzeu shlédnete staré pivovarské sudy, plničky starých lahví, keramické, cínové nádoby na pivo a mnoho dalších zajímavých exponátů. Prohlédnout si můžete i pradávnou studnu. Sběratelům byly v říjnu 2006 k dispozici trička, tácky, pohlednice, přívěsky na klíče či dárkové balení místního piva.
Restaurace Městského pivovaru ve Štramberku měla otevřeno denně od 10:00 hod.
V roce 2006 šlo pivo ochutnat kromě restaurace Městského pivovaru, ve Skanzenu Na mlýně v Kozlovicích a v areálu Letohrádek ve Frýdlantu n. O.
Městský pivovar Štramberk a Gotický sklep Štramberk zorganizovali na sobotu 28.října 2006 již třetí ročník akce nazvané Štramberská strašidla. K příležitosti haloweenské akce připravil štramberský minipivovar rukou zdejšího sládka Marka Pietoně speciální Valašské trnkové pivo, tedy tmavý ležák s příchutí švestky. Trnkové čili švestkové pivo bylo tmavé s bílou dlouho netrvající pěnou. Barva moku při prohlídce proti světlu připomínala dužninu přezrálé švestky. Již na první přičichnutí byla nápadná ovocná vůně, trochu do sladka. Na jazyku pak se ochucený mok ze štramberské varny „zprvu trpký zdál se“. Chuťové pohárky dále, u kořene jazyku, zaznamenaly spíše nasládlost.
Pivo bylo točeno do 0,4 litrových sklenic tvaru krygl (tedy s uchem) bez loga. Cena speciálu byla 19 Kč.
Valašské trnkové pivo bylo čepováno pouze v horní restauraci Městského pivovaru (tedy v místnosti u varen). V tzv. Kamenném šenku, tedy v podzemních prostorách byl nabízen pouze standardní sortiment, jež nyní ve Štramberku tvoří světlý ležák Trubač (0,5 l za 19 Kč) a tmavý flekovský ležák Troobacz (0,4 l za 19 Kč). Obě místní piva jsou podávána v nefiltrované podobě).
Sortiment piv se ustálil na nefiltrovaném světlém (Trubač) a tmavém ležáku (the Troobacz). Velký ohlas zaznamenalo ochucené „Valašské trnkové pivo“ – tmavý ležák s příchutí švestky, který zde chtěli dělat jen vyjímečně, ale poptávka po tomto ojedinělém druhu byla zvláště v letních měsících dost vysoká, takže jej čepují převážně vždy o víkendech. Upustili zde od výroby višňového a banánového piva.
Ostravský podnikatel Pavel Šmíra, který opravil a dva roky provozoval pivovar ve Štramberku, plánoval vybudovat pivovárek i v nedalekých Kozlovicích. „V Kozlovicích se bude vařit světlá jedenáctka a polotmavý speciál asi třinácti- nebo čtrnáctiprocentní,“ řekl sládek Marek Pietoň, který zatím vařil světlou a tmavou dvanáctku ve Štramberku. Nové pivo se mělo otestovat už poslední květnový víkend roku 2007 při oslavách druhých narozenin štramberského pivovaru. „Je to první zkušební várka, pokud lidé budou reagovat špatně, budu muset vymyslet něco jiného,“ řekl.
Na štramberském náměstí teklo o víkendu 26.-27.5.2007 pivo proudem. Čepován byl výhradně chmelový mok vyrobený ve zdejším městském pivovaru. Ten totiž právě slavil dva roky od svého založení. Návštěvníci se pobavili při stylových soutěžích – například v té o nejsilnějšího pivovarského vzpěrače pivní bečky – ochutnali speciální narozeninové pochoutky, klobásky přímo z udírny, pivovarské steaky nebo třeba kotlíkový guláš a vyslechli si vystoupení zpěváků a muzikantů.
Během oslav 3. narozenin Městského pivovaru Štramberk ve dnech 24 – 25.5.2008 se kromě standardního místního piva (světlé 25 Kč za 0,5 l a tmavé 25 Kč za 0,4 l) točil i švestkový speciál a Pivo z Letohrádku.
Na jaře 2008 se ve varnách minipivovaru vařilo z kapacitních důvodů jen tmavé pivo. Světlý Trubač se licenčně vařil v pivovaru Hlučín.
Minipivovar v únoru 2010 nabízel: světlé a tmavé pivo za cenu 25 Kč.
Pivovar obnovil vaření piva ve Štramberku v květnu 2005 – po sto padesáti letech od uzavření posledního místního pivovaru. V domě číslo pět, kde pivovar stojí, se pivo vařilo odpradávna. Připomínají to i dvě staré studny ve sklepení. Měděné varny stojí přímo ve výčepu, uzavřené tanky se spodním kvašením jsou umístěny ve sklepení. „Odsud žene pivo stlačený vzduch, tedy žádné bublinky, přímo do výčepu v patře restaurace nebo dole v kamenném šenku,“ řekl v březnu 2010 sládek pivovaru Leoš Kundel. Kdo si chce odnést pivo s sebou, může jej dostat do pětilitrových plechových soudků, nebo do sklenic s etiketami a keramickým uzávěrem. V pivovarské restauraci připomínají historii na zdech dobové fotografie a půvabné reklamy z první republiky – pivo a jídlo se tady podávají na masivních dřevěných stolech. Podobné je to i ve sklepení v kamenném šenku, tady však hosty obklopují kamenné zdi. „Sklepení tady bylo odjakživa, při rekonstrukci ale bylo rozšířeno,“ řekl sládek. Hosté pivovaru mohou posedět ve sklepení u piva a pokud dostanou chuť, mohou se odtud přesunout podzemím do vinného sklepa.
Minipivovar v březnu 2011 nabízel pivo Trubač 12° světlé (27 Kč) a tmavé (30 Kč).
Sortiment piva v březnu 2012: Trubač světlá 12˚ (0,5 l za 29 Kč)a tmavá 12° (0,5 l za 32 Kč).
Štramberský pivovar nabídl na konci roku 2013 polotmavý speciál Ušák s příchutí místní cukrářské pochoutky – štramberských uší. Chuť polotmavého moku ladil sládek Petr Krpec se svými kolegy v Městském pivovaru na Novojičínsku několik měsíců. Cílem bylo dosáhnout ideální kombinace chuti piva s chutí a vůní koření. Nechyběl skořice, badyán, hřebíček, anýz, nové koření ani zázvor…