Zaniklé minipivovary – Valašský pivovar Kozlovice

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Kozlovice čp.1, 739 47 Kozlovice

www.relaxvpodhuri.cz

e-mail: info@fojtstvi.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
    • V lednu 2023 na čepu Ondřejnická 11, Valašský Vojvoda 12 světlý ležák, Kozlovický Fojt 12 tmavý ležák, Mařka 13, Vídeňský ležák 15.
    • Na konci dubna 2022 restaurace otevřena, na čepu Vojvoda 12 světlý ležák, Fojt 12 tmavý ležák.
    • V únoru 2022 pouze prodej piva 21.-25.2., od 26.2. restaurace uzavřená. Od 1.3.2022 možnost pronájmu restaurace.
    • Před Velikonocemi 2021 v prodeji Kopřivová 12°.
    • V únoru 2021 v prodeji Vojvoda světlá 12, Fojt tmavá 12, Turista světlá 10, APA 12, Malinová 11, Ušák ochucené pivo.
    • Dne 5.6.2020 na čepu APA Amerikano 12° a Mařka 13° märzen.
    • Od 7.11.2019 na čepu Kozlovjan – Vídeňská 15°.
    • Od 25.10.2019 na čepu novinka – Kozlovjan Republika 13 °. Speciál k výročí vzniku samostatného československého státu. Kvalitní pivo s příchutí třtinového rumu a dubového dřeva. Chuť jako by pivo dozrávalo v sudech po kvalitním rumu.
    • V září 2019 na čepu Turista 10°, Fojt tmavá 12°, Vojvoda 12° a speciál Kozlovjan 13° Mařka (speciál typu märzen).
    • Dne 22.3.2019 novinka 12° plné, svrchně kvašené pivo Trubač APA Amerikano. Aromatické a středně hořké pivo typu.
    • Od 9.11.2018 na čepu nakuřovaný jantarový 14° speciál Kozlovský Dým.
    • Dne 26.10.2018 nově na čepu Višňová 12 polotmavá a Mandlová světlá desítka.

  • Tři slady, dva chmely, voda z pramenů řeky Ondřejnice a pivovarské kvasnice. Cca 45 dnů zrání a ležení. To byla v červnu 2018 novinka Kozlovjan Mařka. Více chmelený 13° světlý speciál typu Märzen.
  • Spojení piva a legendárního kubánského rumu – to byl limitovaný speciál Kozlovjan Legendario 16°.
  • Dne 10.8.2015 na čepu Valašský vojvoda, Kozlovický Fojt, Višňový speciál a světlá desítka Turista.
  • V listopadu 2014 novinka – 15° vídeňský speciál Kozlovjan.

Starší info:
Nový Valašský pivovar, který se stavil v Kozlovicích na Frýdecko-Místecku, zahájil ve druhé polovině listopadu 2008 zkušební provoz. Slavnostní otevření pivovaru s plánovanou roční kapacitou 1700 hl se chystalo na 20.prosince 2008. Právě tehdy se v Kozlovicích měl konat desátý ročník mezinárodního folklorního festivalu Souznění, řekl Lukáš Hlisnikovský, manažer restauračních provozů značky Relax v podhůří Beskyd, pod kterou je kozlovický pivovar společně se štramberským a frýdlantským pikopivovarem spravován. „Zkušební provoz pivovaru začne pravděpodobně od druhé půlky listopadu a měl by vyladit kozlovické pivo tak, aby si ho návštěvníci při slavnostním otevření mohli už jen plně vychutnávat,“ dodal Hlisnikovský. Milovníci speciálních piv budou moci v Kozlovicích ochutnat pivní značky světlý Valašský vojvoda a tmavý Kozlovický fojt, ale také speciální sváteční pivo Kozlovjan. Na vánoce 2012 pivovar uvařil speciál Valašský vojvoda 15°.
V prosinec 2013 jste mohli v Kozlovicích ochutnat polotmavý šestnáctistupňový speciál typu bock nazvaný Valašský cap.
O názvu svátečního piva se rozhodlo v anketě. Budova kozlovického pivovaru, jejíž součástí bylo mimo jiné restaurace s 80 místy, prošla zhruba dvouletou rekonstrukcí původních hospodářských budov starého fojtství vystavěného v roce 1822. Celoroční výstav kozlovického pivovaru po předpokládaném rozšíření bude činit 1700 hektolitrů piva ročně, tedy asi pětkrát více, než je tomu ve Štramberku. Valašský pivovar Kozlovice se navíc může pochlubit měděnými varnami, které zdobí údajně velmi vzácné a kvalitní ručně vykované klobouky. K dispozici má rovněž prostorové chlazení a otevřené kvasné kádě z nerezu, což umožňuje kvalitnější kontrolu kvašení a zrání piva, doplnil vrchní sládek Městského pivovaru Štramberk a Valašského pivovaru Kozlovice Marek Pietoň.
Varna je na 5 hl, minipivovar má otevřenou spilku a prostorově chlazený ležácký sklep. Generální dodavatel technologie bylo firma PIVO Praha, s.r.o. Sládek Marek Pietoň, který přešel ze Štramberka do Kozlovic, rozjet zdejší výrobu piva celkově už ve třetím zařízení.
V prosinci 2008 se v Kozlovicích pořídil světlý ležák Valašský vojvoda za 25,-Kč 0,5 l, tmavý ležák Kozlovický fojt za 28,-Kč 0,5 l. Od konce roku 2008 bylo k prodeji pivní sklo s logem, typ BERNA 0,5 A 0,3l a keramické holby 0,7 l se znaky piv.
Varna je vkomponována do prostor historického výčepu a se stylovou restaurací. V té jsou k vidění historické exponáty (akcie, výčepní pípy, reklamní tabule, chmelové známky apod.). Za zmínku stojí především vystavený originál výučního listu sladovnického cechu z r. 1707(!) a potvrzení o zaplacení daně z piva taktéž z 18.století. Místní tradici Kozlovic , jako místa, kde byli v minulosti verbováni portášové a nedalekých vrcholků Ondřejníku, kam se uchylovali v nejistých dobách zbojníci, připomíná nově nabytý originál sekerky zv. valašky, kterým byl podle pověsti zabit zbojník Ondráš svým zrádným druhem Jurášem v janovické hospodě pod Lysou horou.
Pivovaru požehnal i místní farář Stanislav Kotlář. Odpověděl i na poznámku moderátora slavnostního zahájení provozu pivovaru, režiséra a herce Břetislava Rychlíka, který se ptal, zda se sluší pár dní před vánočními svátky otevírat hospodu a pivovar. „Ano, týká se to především světských radovánek, ale advent je přece doba radosti. Žehnám všem, kdož budou v pivovaru pracovat a kdož sem budou přicházet, aby se tady cítili dobře,“ řekl kozlovický farář Stanislav Kotlář. „Ve Štramberku jsme zaznamenali po místním pivu obrovskou poptávku, jenomže už tam kapacitně nestačíme. Tady v Kozlovicích uvaříme až trojnásobek piva co ve Štramberku a počítáme i s tím, že tam budeme část piva z Kozlovic dovážet,“ řekl sládek marek Pietoň. Tak jako ve Štramberku občas uvaří sváteční pivo s příchutí švestek, o které je kvůli jeho neobvyklé chuti velký zájem, v Kozlovicích zatím nějakou podobnou zvláštnost zvažuje. „Přemýšlím o pivu, které by mělo jemnou jalovcovou příchuť. Ta by ale nesměla překrýt tradiční chuť piva a vařil bych je jen o zvláštních příležitostech,“ řekl sládek.
Minipivovar pro první jarní dny roku 2009 nabídl trochu netradiční speciální polotmavé erbovní pivo Kozlovjan, jehož várku sládek nazval „ Sládkova pocta jaru aneb Beltaimové pivo“ (beltaim je několikadenní keltská slavnost, doslova to znamená zářící oheň). Jednalo se o polotmavý pivní 13% speciál s načervenalým zabarvením. Pivo je uvařeno ze 4 druhů ječných sladů s vyšším obsahem alkoholu a na přípravě jeho receptury spolupracoval sládek nejen s profesními odborníky ze společnosti PIVO Praha s.r.o..
Vanilkové pivo připravil sládek štramberského a zároveň kozlovického pivovaru Marek Pietoň na Štramberské pivní slavnosti v srpnu 2009. „Na trhu je málo piv zaměřených na ženy. Říkal jsem si, že by jim mohlo chutnat méně chmelené pivo vonící po něčem důvěrně známém a příjemném, tedy vůně vánočního cukroví,“ řekl Pietoň. Nápad uvařit vanilkové pivo dostal při návštěvě raduňského zámku, kde si všiml plodů vzrostlé vanilky.
Na netradičním pivu si mohou pochutnat také štamgasti pivovaru. Sládek Marek Pietoň tady uvařil pivo s příchutí vanilky. „Jde o hodně světlý a méně chmelený ležák spíše lehčího typu,“ řekl v prosinci 2009 Marek Pietoň. První várku připravil na letní slavnosti piva 2009 ve Štramberku. „Lidi tady vypili za dva dny dvanáct set vanilkových piv. O netradiční piva je zájem.“
V Kozlovicích byl v lednu 2010 na čepu Novoroční speciální tmavý Bock. Kdyby obyvatelům Kozlovic ještě před několika lety někdo řekl, že v areálu bývalého fojtství budou mít pivovar a muzeum, asi by si poklepali na čelo. Dnes chodí místní i návštěvníci Kozlovic do Valašského pivovaru, který vznikl přestavbou bývalých zchátralých hospodářských budov. „Ještě jedna či dvě zimy a hospodářské budovy by pravděpodobně zchátraly natolik, že by je bylo nutné zdemolovat,“ vzpomínal v lednu 2010 na chvíle před záchrannou rekonstrukcí školy i pivovaru sládek Marek Pietoň. Pavel Šmíra, majitel ostravské firmy Šmíra-Print a vizionář, který zrekonstruoval řadu starých a původních staveb vybudoval z bývalých hospodářských stavení pivovar, který je jednou z nejpovedenějších staveb tohoto typu v kraji. „Myslím, že se podařilo do dění nejenom okolo záchrany Obecné školy a vybudování Valašského pivovaru zapojit místní obyvatele. Vymýšleli například názvy piv, která jsme tady začali vařit, v pivovaru se konají nejrůznější akce, které souvisí se zdejším folklorním děním. To je v Kozlovicích na velmi vysoké úrovni,“ řekl sládek Marek Pietoň. „Ve stálé nabídce pivovaru je světlý ležák Valašský vojvoda a tmavý ležák Kozlovický fojt,“ říká Marek Pietoň. Jde samozřejmě o nefiltrovaná a nepasterizovaná piva. První várku připravil Marek Pietoň v listopadu 2008 při příležitosti kozlovického festivalu Souznění a rok 2009 tak byl vlastně pro pivovar i jeho zaměstnance a hosty zatěžkávací zkouškou. „Čekali jsme s napětím, jak místní i návštěvníci odjinud naše pivo přijmou. Myslím, že moc dobře. Po celý rok jsme se nezastavili,“ směje se sládek Valašského pivovaru. Dodává, že kdo si v pivovaru na páteční, sobotní či nedělní večer nerezervuje místo, ten riskuje, že si nesedne. Marek Pietoň uvaří čtyřikrát ročně i speciální pivo. „Je pokaždé jiné, ale název má stejný: Kozlovjan,“ řekl sládek. Při každé změně ročního období připraví experiment, kterým chce trochu změnit chuťové návyky svých štamgastů. „Před Vánocemi jsem například uvařil vanilkové pivo, teď plánuji výrobu speciálního piva z pěti druhů sladu.“ Nedávno mohli zase návštěvníci pivovaru ochutnat pivo typu buck (kozel). Sládek v roce 2009 uvařil 700 hl piva.
Ve dnech 19.- 21. března 2010 proběhla v minipivovaru speciální víkendová akce na přivítání jara „Světlo země“. S prvním jarním sluncem váreční restauračního minipivovaru nachystali jako vždy, když se mění roční období, speciální várku „KOZLOVJANA.“ Jeho jantarová barva a síla je pozdravem jaru na přivítanou a zároveň i přáním, ať máme v nadcházejícím čase, co nejvíce sluncem prozářených dní. Polotmavý víceprocentní kvasnicový speciál KOZLOVJAN byl za cenu světlého ležáku 27,– Kč/ 0,5 l.
Minipivovar v říjnu 2010 nabízel pivo Valašský vojvoda 12 světlá za 27 Kč a Kozlovický fojt 12 tmavá za 29 Kč.
Minipivovar v dubnu 2011 nabízel v restauraci piva Valašský vojvoda světlá 12° (27 Kč), Kozlovický fojt 12° tmavá (27 Kč) a Višňový speciál 12° (35 Kč).
Minipivovar v létě 2011 uvařil Valašské kopřivové pivo. Nepravidelně produkoval i různá ochucená piva – višeň, švestka, zázvor, chilli.
V listopadu 2011 jste v Kozlovicích mohli zdejší světlý a tmavý ležák ochutnat za 29 Kč.
V červenci 2012 byl na čepu oblíbený Vanilkový speciál (35 Kč).
V únoru 2013 uvařen 14° Kozlovjan polotmavý vídeňský speciál.
Dne 28.4. na čepu Vojvoda 12° světlé, Fojt 12° tmavé a Borůvkový polotmavý speciál.
V červnu 2013 novinka 16° Kozlovický Březňák (polotmavý, mnichovský a plzeňský slad).
V srpnu 2013 uvařeno 12% Trnkové tmavé pivo.
V létě 2013 na čepu novinka 10° světlé Kůzle.
V květnu 2014 na čepu nově světlé pivo Turista 10°.