Minipivovar Dolní Sklenov

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Dolní Sklenov 19, 739 46 Hukvaldy

www.pivovar-hukvaldy.cz

e-mail: pivovar.hukvaldy@atlas.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
  • V červenci 2023 na čepu Výčepní světlé 10,5 %, Světlý ležák 12 %, Polotmavý ležák 14 %, Svěží letní 11 %.
  • V srpnu 2021 na čepu Výčepní světlé 10,5 %, Světlý ležák 12 %, Polotmavý ležák 14 %, Zázvorový ležák 12 %.
  • Od 26.1.2018 na čepu Světlý ležák 12°, Polotmavá 14° a Zimní 15°.
  • Dne 3.12.2016 na čepu Jantarová 15°
  • Dne 21. listopadu 2016 na čepu Výčepní 10,5°, Světlý ležák 12°, Polotmavá 14° .
  • Dne 28. února 2016 na čepu Světlý ležák 12° a Polotmavá 14° . Dne 19.3.2016 Tvarglové hody a Jarní 10,5°.
  • Ve dnech 14.-15.11.2015 v rámci v hostinci pořádané akce Boží gulajše na čepu Revoluční 17° .
  • Na oslavu svátku 28.10.2015 uvařili speciál – Rakousko-uherská vídeňská 13°.

Starší info:
Když skončili v dubnu 2003 vařit pivo nájemci restaurace U Čápů v Žabni na Frýdecko-Místecku, zdálo se, že bude o jeden malý pivovar v kraji méně. Veškorou technologii na výrobu žabeňského piva však koupil nájemce restaurace U Zastávky v Dolním Sklenově v Hukvaldech Vít Lanča a koncem ledna 2004 natočil svým hostům první pivo pod názvem Hukvaldský ležák. Od té chvíle se začala psát historie nového malého pivovaru v Hukvaldech na Frýdecko-Místecku, který chtěl obnovit tradici vaření piva na Hukvaldech. Dokonce ho ve sklepě restaurace vařil sládek, který dříve vařil v bývalém hukvaldském pivovaru, jenž zanikl kolem roku 1970. Z tanku pak pivo mířilo přímo do pípy v restauraci. „Místní si ještě zdejší pivo pamatují a zájem o naše pivo mne až zaskočil,“ řekl v únoru 2004 Vít Lanča a dodal, že se mu nejen zvýšila návštěvnost restaurace, ale že už někteří místní lidé a hospodští mluvili o tom, že by si jeho pivo stáčeli do sudů. „Dokonce jsme museli na tři dny přestat naše pivo točit, protože všechno, co jsme navařili, hosté vypili,“ řekl majitel minipivovaru. Hukvaldský pivovar zanikl za socialismu a nový malý pivovar byl schopen navařit až 250 litrů piva denně. „Začali jsme vařit dvanáctku a chtěli bychom začít i s desítkou tak, abychom ji mohli od začátku května začít točit,“ řekl Vít Lanča. Dodal, že právě hukvaldská dvanáctka může být rozšířením nabídky pro turisty. „Hukvaldy jsou častým cílem turistů na kole třeba z Ostravy či Frýdku-Místku,“ řekl majitel minipivovaru. Hukvaldská dvanáctka může šmakovat i těm, kteří hledají v pivu vitamíny a další látky prospěšné tělu. Pivo bylo totiž kvasnicové, bez pasterizace a filtrování. „Má sice nepatrný zákal, ale nebolí po něm hlava,“ řekl Vít Janča.
Nad vařením hukvaldského piva dohlížel sládek Květoslav Cásek, jeden z největších odborníků, který od roku 1945 až do roku 1970 vařil pivo v bývalém pivovaru Hukvaldy.
Čtyřikrát do týdne vstával hostinský Vít Lanča v Dolním Sklenově před čtvrtou ranní hodinou, aby pořádně roztopil pod kotlem. Celých osm a půl hodiny pak vařil kvasnicový pivní mok. Na jednu várku o objemu 250 litrů spotřeboval 70 kg ječného sladu, půldruhá kila granulátu ze žateckých chmelnic, dva litry kvasnic a čistou pramenitou vodu. Aby se kvasnicová dvanáctka stala vskutku lahodným, osvěžujícím mokem, který navíc obsahuje spoustu vitamínu B, musela pak ještě minimálně jeden měsíc zrát. l když minipivovar vznikl v hospodě U zastávky teprve v roce 2003, měl v červnu 2004 již spoustu věrných štamgastů. Jejich počet se rozšiřil s příchodem teplého počasí, kdy se cyklisté, turisté a další návštěvníci obce rádi zastavili a příjemně osvěžili vychlazeným mokem.
Cena piva v únoru 2004 byla 16 Kč za 0,5l.
Dne 3.července 2004 mělo v minipivovaru v Dolním Sklenově premiéru nové pivo – tmavý kvasnicový ležák. Cena světlého i tmavého Hukvaldského ležáku byla stále 16,- Kč/0,5 l. Na čepu byl zde i světlý výčepní Radegast za 14,- Kč.
Na Mikuláše 2004 uvařili v minipivovaru 14 světlou kvasnicovou (čepováno do 0,5 sklenic za 18,-Kč). Standardně zde v průběhu zimy 2004 měli světlý Hukvaldský ležák v nefiltrované podobě v půllitrech za 16,- Kč.
Zkušenosti pivovarníků ukazovaly, že smysl mělo vařit pivo hlavně pro vlastní hospodu. „Šli jsme do toho z hecu, moc jsme si od toho neslibovali, ale jsem sám překvapen, jak se naše pivo u hostů chytlo. Ani ne tak mezi místními jako mezi turisty,“ řekl v červnu 2005 hospodský Vít Lanča, který začal vařit pivo ve své restauraci v Dolním Sklenově. V roce 2004 vyrobil necelých 400 hl. „Přes léto mi to stačí, jezdí k nám na pivo dost lidí. Jen v zimě by mi pomohlo, kdyby naše pivo odebírala ještě nějaká hospoda ve větším městě, třeba v Ostravě,“ zvažoval podnikatel.
Na podzim 2005 tmavý ležák zde nahradila světlá čtrnáctka.
Minipivovar a hospoda U zastávky v Dolním Sklenově uspořádal ve dnech 25. a 26.září 2005 tradiční krmášové zábavy. Točila se i novinková Hukvaldská 14.
Minipivovar navařil v roce 2005 trochu méně piva než v předchozím roce. „Myslím, že se na nás letos podepsalo to špatné léto a taky trochu konkurence v podobě nového štramberského piva. Je zajímavé, že právě v této oblasti se soustředily čtyři malé pivovary,“ řekl v říjnu 2005 majitel pivovaru Vít Lanča. Od ledna 2004 se stalo Hukvaldské pivo zpestřením nabídky této podbeskydské obce s populárním hradem. „Lidé už za ním nemusí jen do naší hospody, ale podařilo se nám ho udat i přímo na hradě a v poslední době jsme jej začali dodávat i do jiných restaurací, například v ostravském podniku Hobit či nyní v Krmelíně,“ řekl Vít Lanča. V roce 2004 ještě pivo pili především návštěvníci jeho hospody a to hlavně cyklisté. „Letos i díky počasí bylo těch cyklistů méně a tak se musíme snažit především mimo turistickou sezónu pivo distribuovat i jinde. V létě ale především zásobujeme náš podnik, kde je i díky venkovnímu posezení místa dost,“ řekl majitel pivovaru, který v poslední době začal vařit i Hukvaldskou desítku a čtrnáctku. „Loni jsme navařili sto padesát tanků po dvě stě padesáti litrech piva. V létě vaříme pivo i pětkrát týdně, mimo sezónu pak zhruba jednou, dvakrát týdně,“ řekl Vít Lanča s tím, že pivovar vařil i černé pivo a to především na jaře a v létě.
V hostinci U Zastávky v Dolním Sklenově v posledním říjnovém týdnu roku 2005 dočepovali první várku světlé Hukvaldské desítky (0,5 l tohoto kvasnicového piva stál 14 Kč). Tato novinka se uchytila a již se chystala další várka. Od 28.října 2005 ji zatím vystřídala speciální Hukvaldská čtrnáctka. Půllitr tohoto světlého nefiltrovaného ležáku stál 20 Kč. Stabilně minipivovar vařil světlý dvanáctistupňový Hukvaldský ležák (18 Kč za 0,5 l).
Minipivovar na vánoce 2005 uvařil světlou Hukvaldskou čtrnáctku.
Sortiment minipivovaru byl na jaře 2006 Hukvaldská kvasnicová 10, Hukvaldská kvasnicová 12, černá jedenáctka a světlý čtrnáctistupňový ležák vařený pouze ke zvláštním příležitostem. Sládek vařil většinu roku pouze dva druhy piva. Vedle desítky nebo dvanáctky z místní pípy teklo tmavé pivo nebo speciál. V březnu 2006 v restauraci Na zastávce jste mohli ochutnat z kapacitních důvodů pouze výtečnou světlou nefiltrovanou dvanáctku.
V říjnu 2006 minipivovar nabízel světlou dvanáctku a tmavou jedenáctku za cenu 18 Kč. Pivo bylo točeno do sklenic s logem minipivovaru.
Minipivovar uvařil v roce 2006 cca 330 hl piva. Sortiment: Hukvaldská 12 světlý ležák, Hukvaldská černá 11 černý ležák, Hukvalská 14 polotmavý speciál. Veškerá produkce se spotřebovala přímo v hospodě U Zastávky. Pivo zde nelahvovali, v případě zájmu plnili do KEG sudů.
Restaurační minipivovar začal před třemi lety provozovat Vít Lanča v hostinci U Zastávky v místní části Dolní Sklenov. „Tehdy se zavíral minipivovar v Žabni, a tak jsme odkoupili jejich technologii. Pro nás to byl obrovský skok do neznáma. Šli jsme do toho z hecu, moc jsme si od toho neslibovali. Sám jsem překvapen, jak se naše pivo chytlo,“ vzpomínal v březnu 2007 na začátky. „Mnozí místní lidé si ještě zdejší pivovar pamatují a zájem o naše pivo mě až zaskočil. Chtěli jsme převzít i původní název Ondráš, ale tuto značku již mají zaregistrovanou Pražské pivovary,“ řekl Vít Lanča. Zdejší sládek Zdeněk Fojtík, který předtím pracoval ve sladovně pivovaru Ostravar, na jaře 2007 vařil Hukvaldskou dvanáctku a polotmavou čtrnáctku. „Původně jsme vařili i desítku, ale dnes je zájem spíše o silnější piva,“ tvrdil Lanča. O tom, že jsou návštěvníci, kteří se tu zastaví na pivo, spokojeni, svědčilo i to, že zdejší minipivovar získal za rok 2006 cenu od Sdružení českých spotřebitelů.
V březnu 2007 nabízel hostinec U Zastávky v Dolním Sklenově světlou dvanáctku za 18 Kč a polotmavou čtrnáctku za 20 Kč.
V Hostinci U Zastávky jste v červenci 2007 mohli ochutnat světlou Hukvaldskou dvanáctku (0,5 l za 18 Kč), tmavou Hukvaldskou jedenáctku (0,5 l za 18 Kč) a světlou Hukvaldskou čtrnáctku (0,5 l za 20 Kč).
Minipivovar v roce 2007 pravidelně vařil světlý ležák Hukvaldská 12, polotmavý speciál Hukvaldská 14, na vánoce 2007 byl připravený speciál Hukvaldská 16. V létě se zde můžete setkat ještě s černou Hukvaldskou 11.
Od července 2008 vařil pivo nový sládek Petr Neumann.
Na na svátky Cyrila a Metoděje v červenci 2009 pivovar uvařil
Medové pivo.
Tvarůžky na různý způsob si dne 31.10.2009 dopřávali návštěvníci minipivovaru. „Tyto hody pořádáme už delší dobu a bývají většinou jednou za měsíc. Tento nápad jsem kdysi dostal v jedné hospodě ve Staříči, kde tyto hody dělávali,“ prozradil Vít Lanča z minipivovaru s tím, že hody si hned od začátku získaly svou popularitu. „Proto míváme problém s kapacitou míst v pivovaru, ale těžko pokryjeme i poptávku. Na přípravu zde jsou omezené prostory a po výrobcích se většinou rychle zapráší,“ doplnil Lanča. Tvarůžkový výběr byl pestrý. „Je to vlastně taková klasika. Od tvarůžkové pomazánky, salátu, štrúdlu, rolády, aspiku až po smažené tvarůžky. Na této akci jsme sortiment doplnili i o netvarůžkovou věc, servírovali jsme i smažené korbačíky,“ vypočetl Lanča s tím, že největší poptávka je vždy po štrúdlu. „Po něm se jenom zapráší,“ smál se Lanča, který na akci měl připravených šestnáct štrúdlů. O atmosféru se na hodech starala i hudební formace Tvargl trio. „Ti hrají styl country. Vždycky se snažíme mít nějaký hudební doprovod, aby si lidé mohli zazpívat, ale i zatančit,“ vysvětlil Lanča. Za roky trvání této tradice si již hody získaly skalní návštěvníky. „Větší část jsou pravidelní návštěvníci, kteří si chodí i s miskami a speciality si pak kupují i domů. Jinak se stavují i turisté, kteří jsou na Hukvaldech na výletě, nebo zde lidé z okolí jezdí právě kvůli tvarůžkům,“ řekl Lanča. Na tuto akci v minipivovaru nakoupili 22 kilogramů tvarůžek. „Když k tomu připočteme další ingredience, tak jsme připravili přes třicet kilogramů jídla plus pečivo,“ uzavřel Lanča.
V pivovaru stavěli na světlé dvanáctce. „Ta je naším základním kamenem. Čím dál tím známější se ale stává i polotmavá čtrnáctka, v sezoně nabízím i černou jedenáctku,“ prozradil Vít Lanča. „Vaříme i třináctistupňové medové pivo. To však děláme jen výjimečně, jedná se o velikonoční a vánoční svátky, nebo třeba u příležitosti místní pouti,“ prozradil Lanča, podle kterého se toto piva vaří pouze malé množství a za dva dny bývá pryč. V minipivovaru měli v roce 2008 výstav 400 hektolitrů. „V letošním roce toto číslo určitě překročíme, ale v současné době ještě nejsem schopen říct, kolik hektolitrů tobude,“ vysvětlil Lanča. Tento minipivovar vaří pivo většinou jen pro svou potřebu, přesto se někdy piva nedostává. „V letních měsících to občas bývá divoké. Stává se, že musím stopnout prodej beček, které si lidé kupují pro vlastní potřebu například ke grilování, abych měl pivo do výčepu v hospodě,“ objasnil Lanča, který z tohoto důvodu uvažoval o zvětšení sklepních prostor, aby se zde vešlo více tanků a mohl tak navýšit výrobu. S hukvaldským pivem se můžete mimo minipivovar setkat pouze v jediné hospodě v republice. „V Ostravě-Výškovicích stabilně dodávám pivo do jedné restaurace, tam berou čtrnáctku,“ řekl Lanča. Na vaření piva se zde používají klasické suroviny. „Slad, kvasnice, chmel a voda,“ vypočetl Lanča s tím, že nepoužívá žádné chemické přibarvování, ale barva se pivu dává pomocí karamelu. „Na vaření piva vlastně neexistuje žádný speciální recept, piva se vaří podobně. U vaření je důležité dodržovat teploty a časy. To souvisí i s podmínkami, které danou teplotu zaručí. Pivo se dá vlastně uvařit i doma, ale zajisti v domácích podmínkách teplotu pro kvašení a odležení piva je složité,“ vysvětlil Lanča, u kterého vaří pivo již dva roky mladý sládek vyučený v oboru a Lanča si jej pochvaloval.
Medové pivo začali v minipivovaru čepovat od 22. prosince 2009. „Med přidáváme až při zrání, takže se nepřevaří a ponechá si své vitaminy,“ říká majitel Vít Lanča.
Na pivo z restaurace U Zastávky v části Hukvald Dolní Sklenov nechodí jen štamgasti z Hukvald a nejbližšího okolí. Hukvaldskou světlou dvanáctku, polotmavou čtrnáctku a v létě také černou jedenáctku, si oblíbili také turisté a cyklisté, kteří okolo restaurace s minipivovarem jezdí po vyhledávané stezce. Restaurace U zastávky, dříve také známá pod názvem U Rožnovského, stojí v Hukvaldech přes stovku let. Malý pivovar v ní ale vznikl teprve v roce 2003. „Tehdy jsme se dozvěděli, že zakladatelé malého pivovaru v Žabni hodlají ukončit výrobu piva, tak jsme od nich zařízení koupili,“ řekl v lednu 2010 majitel minipivovaru a provozovatel restaurace Vít Lanča. Když v roce 2003 uvařil první zkušební várku piva, byl překvapen, jak rychle ji štamgasti restaurace U Zastávky vypili. „Byla to tehdy světlá dvanáctka a, protože lidem zachutnala, rozhodli jsme se, že budeme pokračovat,“ řekl Lanča. Pro Hukvaldské nebyl malý pivovar v obci až tak výjimečný, pamětníci chodíval do konce sedmdesátých let pít pivo Ondráš do místního pivovaru nahoře v obci, který ale se začátkem výroby Radegastu v Nošovicích skončil. Sládek Minipivovaru U Zastávky Petr Neumann v roce 2009 uvařil 440 hl piva. „Trošku jsme rozšířili prostory, abychom mohli uvařit a prodat i více piva. Všechno ale záleží na tom, jaká bude sezona,“ řekl Vít Lanča. „Jakmile je totiž v létě teplo, tak nestíháme,“ řekl Vít Lanča. Dvanáctka by měla alespoň měsíc ležet, ale někdy je kvůli návalu pivařů obtížné to dodržet. Sládek příležitostně připraví i pivní speciály. Na Velikonoce a Vánoce to bývá obvykle medová třináctka a na období od května do srpna černá jedenáctka.
„Dozvěděl jsem se, že v Žabni ruší malý pivovar. A tady se nabízely nevyužité prostory,“ vzpomínal majitel restaurace na osm let starou událost. „Chlapi slíbili, že nám pivovar smontují. Když jsem pak našel člověka, který nákup financoval, bylo rozhodnuto,“ řekl Lanča. Hosté hukvaldského pivovaru mohou běžně okusit světlou dvanáctku a polotmavou čtrnáctku. Číselnou řadu kvasnicových nepasterizovaných piv doplňují černá jedenáctka a medová třináctka, která se vaří o významných svátcích ze surovin od místních včelařů. „Tahle piva žízeň spíše povzbuzují, než hasí,“ smál se v červenci 2010 Lanča.
Minipivovar v březnu 2011 nabízel světlou dvanáctku za 22 Kč a polotmavou čtrnáctku za 24 Kč.
V prosinci 2011 minipivovar nabízel Hukvaldské pivo světlá 12° (0,5 l za 22 Kč) a Hukvaldské pivo polotmavá 14° (0,5 l za 24 Kč).
Pivo v plastových láhvích nabízel minipivovar od poloviny roku 2011. „Letošní sezona je na úrovni té loňské, spíš ještě o chlup lepší,“ řekl za pivovar Vít Lanča. S prodejem navařeného piva neměl problémy. „V letní sezoně je v každém případě obrovský zájem, v zimě chodí spíš místní,“ dodal Lanča. Kromě svých standardních piv vyráběl zhruba pětkrát ročně speciály a mezi akcemi, které pořádal, jsou například oblíbené tvarůžkové hody. (zdroj: www.denik.cz)
Na konec roku 2011 pivovar připravil světlou šestnáctku.
Dne 7.4.2012 se v minipivovaru uskutečnily Velikonoční tvarůžkové hody. Příchozí mohli ochutnat netradiční tvarůžkové speciality a Medové pivo.
Na počátku května 2012 byl stálý sortiment ve složení Hukvaldské pivo 12° světlé (23 Kč) , Hukvaldské pivo 14° polotmavé (25 Kč).
Koncem srpna 2012 v restauraci nabízen speciál Hukvaldské pivo 13° medové (26 Kč ).
Na tradiční Sklenovský krmáš dne 23.9. 2012 minipivovar připravil Černomedové kvasnicové pivo.
Minipivovar připravil na vánoční svátky speciální medové pivo. „Pivaři se mohou těšit na předvánoční speciál s názvem Černobílý med. Je to dvanáctka, která se určitě stane hitem. Moc nám chutná. Smíchali jsme černé pivo se světlým. Potom jsme do něj přidali klasický med. Pokud se jej napijete, objeví se nejdříve chuť medu, poté až piva. Je to chuťový zážitek. Uvařili jsme tisíc piv,“ pochlubil se majitel hospody i minipivovaru Vít Lanča s tím, že na čepu bylo už od 15. prosince 2012.
Pouhé dva dny – 24. a 26. prosince 2013 mohli hosté pivovaru v Hukvaldech ochutnat výroční rumovou desítku, kterou pivovarníci navařili k desátému výročí vzniku pivovaru. „Schválně jsme uvařili slabší pivo. Je do něj nalitý rum, takže je těžké říct, jak silné nakonec bude…,“ řekl majitel pivovaru Vít Lanča..
Od 15.12. 2012 na čepu sváteční speciál „Černobílý med“ 12°.
Dne 16.2. 2013 se konaly Romantické fazolové hody, na čepu Hukvaldský kvasnicový speciál 17°.
Od 16.3.na čepu Černo-bílý medový speciál.
Dne 30.3. proběhly Tvarůžkové hody a k tomu Velikonoční speciál 15°.
Dne 14.9. na čepu speciál Medová 14°.
Ve dnech 25.-27. 10. byla na čepu Vídeňská 13°, 15.-17. 11. šlo ochutnat Revoluční 17° , 6.-8. 12.2013 byla Medová 14°. Na Vánoční svátky byla nachystána Výroční rumová 10°.
Ve dnech 17. – 19. 1. 2014 byla na čepu Vídeňská 13°.
Ve dnech 7. – 9. 3. proběhly Tvarůžkové hody se speciální Černobílou 12°.
Na počátku roku 2015 se prodával stávající funkční pivovar a chystala se totální rekonstrukce.