Minipivovar U Švelchů Sušice

 

  články o pivovaru

   fotogalerie

   etikety

   tácky

adresa: Nuželická 25, 342 01 Sušice

www.pivovar-susice.cz

e-mail: info@pivovarsusice.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
    • Dne 26.1.2024 na čepu světlé výčepní 10, Nuželický ležák 12, Tmavý ležák Emilka 13, 4x chmelená pšenice 13, , IPA 15.
    • V prosinci 2023 na čepu Vánoční ležák – med a zázvor (pivo plzeňského typu, ochucené, alk.: 4,4 %).
    • Na konci července 2021 na čepu: Světlé výčepní 10, Nuželický ležák 12, 4x chmelená pšenice 13, Pšeničný ležák 11 a Grepová 8.
    • Od 25.5.2020 na čepu výčepní Sušičák, Nuželický ležák, Pšeničný ležák, 4x chmelená Pšenice 13°, IPA 15°.
    • Od 1.2.2019 na čepu Medový ležák se zázvorem (alk.: 4,4 %).
    • V prosinci 2018 na čepu Vánoční 13 % tmavé se skořicí a Vánoční ležák medovo-zázvorový.
    • Od 16.3.2018 na čepu Patrik (pivo plzeňského typu, mátovo-limetkové) a stout (se švestkovo-čokoládovou chutí).
    • Od 8.3.2018 na čepu novinka: Cherry beer – višňové polotmavé pivo (alk.: 4,8 %).
    • Od 2.2.2018 na čepu i v lahvích Stout. Silnější a chuťově výrazný pivní speciál s švestkovo čokoládovou chutí.
    • V lednu 2017 na čepu nově Tmavé švestkové 13°.
    • Od 10.11.2016 poprvé na čepu Medový Ležák.
    • Na konec roku 2015 připravili Vánoční Hruškový ležák.
    • Od 1.10.2015 po půl roce opět na čepu India Pale Ale s obsahem alkoholu 6 %.
    • Dne 24.9.2015 na čepu Sušičák Světlé výčepní, Pšeničák svrchně kvašený speciál, Tmavá Emilka 13° svrchně kvašený speciál.
    • Dne 17.3.2015 na svátek sv. Patrika pustili na čep Zelený speciál. Jednalo se o pivo zelené barvy s lehkým nádechem máty a citrusu.
    • Novoroční IPA 2014 bylo svrchně kvašený speciál s obsahem alkoholu 6,1%. Toto pivo se vyznačovalo výraznou chmelovou vůní a silnou hořkostí amerických chmelů.
    • Od 19.12.2014 na čepu Tmavá třináctka.
    • Od 12.12 2014 na čepu Vánoční polotmavá třináctka plzeňského typu s hruškou a vánočním kořením.


Starší info:
Dne 12.9.2014 ve 12 hod. byl slavnostně otevřen Pivovar U Švelchů v Sušici.
Varna je dvounádobová – 2 x 1000 litrů, spilka otevřená s víky – 3x 1000 a 1x 2000 litrů. V ležáckém sklepě je umístěno 6 tanků po 1000 litrech, 4 pak po 2000 l.
S maximálním ročním výstavem 2520 hektolitrů patří sušický pivovar k větším minipivovarům v Česku, jichž už jen nyní díky boomu tohoto oboru přes 260 a měsíčně vznikají tři až čtyři nové. „Chceme expandovat,“ uvedl Švelch. Nebránil se dosáhnout ročního výstavu přes 5700 hl, což byl průměrný výstav zrušeného pivovaru. „Nabízíme pět druhů piva a budeme vařit speciály typu IPA. Technologicky jsme zvolili to nejlepší, co na trhu je,“ řekl Švelch. Podle něj měl pivovar třináctičlennou správní radu po vzoru Postřižin. Byl tam otec, bratři, kamarádi, lékař, hajný a porybný, uvedl. První rok chtěli prodávat pivo jen v pivovarské restauraci. „Aby lidé poznali, že pivo umíme vařit,“ uvedl Švelch, jehož rodina má velkoobchod s nápoji a věnuje se turistice; má například vodácké tábořiště. Jídla vaří z potravin od místních farmářů. „Chceme trochu jiný level gastronomie. Kuchař pracoval v Irsku i USA,“ řekl. Cena desetistupňového piva byla v září 2014 25 korun za půllitr a „dvanáctka“ přišla na 30 korun. Ceny byly srovnatelné s místními restauracemi. Pivovar se ale s nimi nechce srovnávat. „Jestliže děláme rukodělné pivo, dáváme do toho daleko více nákladů než velký pivovar, ale také je daleko kvalitnější než sériové pivo. Navíc zdejší voda je měkká a velmi kvalitní,“ uvedl stavitel pivovaru a stvořitel chutě piva Josef Krýsl. Pivovar, který používal historický znak města, chtěl prodávat pivo i v lahvích a soudcích. (zdroj: www.prumyslovaautomatizace.com)

„Máme rádi pivo, ale hlavně jsme chtěli obnovit něco tradičního v Sušici, když se tu zlikvidovalo sirkařství. Jsem sušický patriot a chci, aby tohle krásné město mělo zase něco tradičního, pěkného, co bude dělat Sušici jméno,“ vysvětlil čtyřiačtyřicetiletý František Švelch, nejstarší z bratrské trojice, která nový pivovar vlastnila. „Plán v nás zrál už léta, v listopadu jsme začali vše připravovat a od dubna jsme se pustili do realizace,“ upřesnil František Švelch. Minipivovar sídlí v Nuželické ulici v objektu oblíbeného hostince Bouchalka. Historickou budovu z devatenáctého století koupil František Švelch v roce 1998 od města a provozoval v ní restauraci. Také proto nechybí v minipivovaru kuchyně, jíž se chopil zkušený kuchař, který patnáct let vařil v Irsku. „Ale základem v našem minipivovaru je česká kuchyně včetně chuťovek k pivu,“ upřesnil Švelch. Na Bouchalce je k dispozici třicet míst v kuřácké části a šedesát míst v nekuřácké místnosti, které vévodí měděná varna a v jejímž rohu je i stylové piano. U Švelchů vaří pivo Sušičák zkušený sládek Štěpán Hajn. „My jsme mu dali recepturu a nastínili naši představu a tento sládek se přesně trefil do naší noty. Je to profesionál a vzájemně jsme si sedli,“ pochvaloval si František Švelch, kterému sládka doporučil majitel firmy, který stojí za technologií pivovaru. Ta je úzce spjata s kovovýrobou v Chrástu, jejíž majitelé jsou Karel a Pavel Švelchové. „To jsou bratranci a i právě tato skutečnost byla jedním z důvodů, proč jsme se do toho všeho pustili,“ dodal František Švelch. „Zatím budeme pivo čepovat jen u nás na Bouchalce a v našem vodáckém kempu v Sušici. Chceme udržet kvalitu, kterou jsme nastavili, aby se naše pivo dostalo do povědomí lidí,“ uvedl majitel. (zdroj: plzen.idnes.cz)