Pivovar Chotěboř

 

   fotogalerie

   etikety

   tácky

adresa: Průmyslová 1755, 583 01 Chotěboř

www.pivovarchotebor.cz

e-mail: media@pivovarchotebor.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
  • V listopadu 2023 v nabídce tradiční světlý Svatomartinský čtyřsladový speciál.

Starší info:
Kvalitní české pivo s charakteristickou a nezaměnitelnou chutí, které nabídne hořkost, říz, plnost a příjemný pocit po napití. Takové mělo být pivo z nově rostoucího pivovaru v Chotěboři. To byl výrazný rozdíl od tzv. europiv, která mají unifikovanou a prázdnou chuť, jsou přesycená oxidem uhličitým a po vypití pivaře nafukují. Europiva proto řada pivařů odmítala. „Nenadchnou, ani neurazí. My však nabídneme kvalitu, kterou skuteční znalci ocení. Takové pivo poznáte okamžitě, jde ruku v ruce s tradiční českou technologií výroby,“ řekl v březnu 2009 sládek Oldřich Záruba a doplnil podrobnosti ohledně výroby piva. „Zatímco europivo se vyrábí ve vysokých, stojatých tancích při vyšších teplotách a v krátké době, námi připravované pivo bude kvasit zhruba dvakrát tak dlouho a při nižších teplotách. Nejprve v otevřených kádích, pak dokvasí v uzavřených ležáckých tancích,“ uvedl Záruba. Ležák z Chotěboře tak měl být pivem, na které se nespěchá. To vše proto, aby konzumentovi více chutnal. „Pivo, které si poleží, má lepší pěnu, barvu a hlavně jedinečnou chuť. Když se na něj naopak spěchá, je chuť prázdná a pivo nafukuje,“ dodal sládek. Sládek Záruba zároveň popsal stav výstavby pivovaru, na jehož hlavní budově se již dokončovaly zednické a obkladačské práce. „Na konci března byla zahájena montáž sladových sil, zásobníků na teplou a studenou vodu a vzduchotechniky. Dokončuje se také montáž ležáckých tanků a připravuje se stěhování a montáž kvasných nerezových kádí,“ zakončil chotěbořský sládek. Předpokládaná kapacita pivovaru by měla být 10 000 hektolitrů za rok.
Pět druhů piv se chystali vyrábět v novém průmyslovém pivovaru v Chotěboři. Pivaři se mohli těšit na výčepní desítku, světlou i tmavou dvanáctku, třináctistupňový speciál a nealkoholické pivo. Jednotlivé druhy piv budou rozlišeny barvou etikety a specifickým jménem, které doplní společný název Chotěboř. Desítka přišla na trh pod označením Originál se stříbrnou etiketou. Dvanáctistupňový ležák Prémium bude oděn do zlaté, tmavou dvanáctku s názvem Černé prémium pak označí bordó etiketa. Nealko pivo Patron se připomene modrošedou a 13stupňový karamelový Speciál bronzovou barvou etiket. „Stupňovitosti u ležáků kromě jiného odpovídá i jiná délka kvašení. Čím déle pivo dokvašuje, tím vyšší je stupeň. Nealkoholický Patron si poleží nejméně, o něco déle kvasí desítka, ještě déle dvanáctka a nejdéle zraje třináctka,“ vysvětlil v dubnu 2009 rozdíly v přípravě jednotlivých druhů piv chotěbořský sládek Oldřich Záruba. Doplnil, že ležáky z Chotěboře budou připravovány poctivou technologií. „Nechceme vařit tzv. stojáky, jak říká europivům, tedy pivům jednofázově kvašeným ve stojatých tancích, ředitel pivovaru Josef Tomek. Na ty se spěchá, takové pivo by mě nebavilo dělat,“ upřesnil Záruba.
Dne 3.června 2009 se v pivovaru začala vařit první várka piva. Už na konci měsíce někteří vyvolení zbrusu nové pivo ochutnali. Ti další ho mohli vyzkoušet během července, kdy poteče na Festivalu Fantazie a v řadě hospod, a k dostání bude i ve vybraných obchodech. Na rozjezdu pivovaru se podílelo osm zaměstnanců. Ti společně se sládkem Oldřichem Zárubou přichystali zkušební provoz, aby se mohlo začít vařit první pivo. „Nejprve uvaříme mladinu, dáme do kvasných kádí, v nichž pak proběhne hlavní kvašení. Desítka v nich pobude sedm, dvanáctka deset dnů. Po prokvašení pivo dozrává v ležáckých tancích, desítka 20 dnů, dvanáctka 30 dnů,“ vyjmenoval sládek Záruba. Nejdříve tedy byla hotová světlá desítka Originál, kterou potom následovalo dvanáctistupňové světlé pivo Prémium. „První sudové pivo s desítkou bude připraveno 2.července a lidé ji budou moci ochutnat na tradičním Festivalu Fantazie. Dvanáctka se bude stáčet v průběhu následujícího týdne,“ uvedl sládek s tím, že tmavá dvanáctka se začne vařit na konci června a k dispozici bude na konci prázdnin. „Nealko se dostane na trh později, třináctistupňový speciál chystáme na vánoce,“ doplnil Záruba. Ochutnat nové pivo budou moci pivaři zhruba v 70 hospodách v Chotěboři a okolí. „Koncem června uvedeme do provozu také linku na stáčení piva do lahví, aby se naše pivo brzy objevilo i ve vybraných obchodech. Lidé ho tam najdou ve druhé polovině července,“ zakončil sládek.
V Chotěboři se hned první den, kdy se nové pivo čepovalo, vypilo za pár hodin v jediném podniku přes tisíc piv. Během prvního červencového víkendu pak vyprázdnili pivaři na chotěbořském Festivalu fantazie 44 sudů (tedy 4400 piv) a jejich enormní zájem o Chotěboř stále trval. V polovině července 2009 bylo dopředu prodáno již 100 ze 150 sudů nové várky Originálu.
Dne 15. srpna 2009 pořádal pivovar historicky první den otevřených dveří a odpoledne taktéž premiérové pivovarské slavnosti. Obě akce vzbudily obrovský zájem pivařů, kteří přišli ochutnat nové pivo, prohlédnout si pivovar a pobavit se na náměstí v centru Chotěboře. Možnosti projít si v sobotu celý pivovar a nechat si natočit chotěbořské pivo využilo přes dva tisíce lidí. Pivovar měl být veřejnosti otevřen od 9 do 12 hodin, ale díky nebývalému zájmu se tu provázelo až do odpoledních hodin. Každý, kdo si přišel pivovar prohlédnout, mohl zároveň zdarma ochutnat jeden ze tří druhů piv, které pivovar aktuálně nabízel. Tedy světlou desítku Originál, o dva stupně silnější Prémium či tmavou dvanáctku Černé Prémium. „Velký zájem pivařů nás potěšil. Fronta se táhla stovky metrů, daleko za bránu pivovaru. Lidé chodili i odpoledne, nikoho jsme neodmítli provést,“ popsal rušnou sobotu sládek Oldřich Záruba.
Nejen točené v restauracích, pivo z Chotěboře bylo koncem září 2009 nově k dostání i v láhvích. Pivovar dokončil montáž stáčecí linky, díky níž začala distribuce lahvového piva do obchodní sítě. Do půllitrových láhví se zatím stáčely světlá desítka Originál a obě dvanáctky – Prémium a Černé Prémium. Piva byla v obchodech k mání v přepravkách na 20 lahví, dárkových baleních s 8 či 4 láhvemi a samozřejmě také po jednotlivých láhvích. Nově se bylo lahvové pivo prodávat také přímo v pivovaru. „Třikrát týdně, vždy v pondělí, středu a pátek od 13 do 15 hodin budeme lahvové pivo společně se sudovým a reklamními předměty prodávat v prostorách pivovaru,“ uvedl sládek Oldřich Záruba a dodal: „Očekáváme velký zájem. Ostatně už prodej sudového piva nás velmi příjemně překvapil.“ Pivovar také otevřel prodejní místo přímo na chotěbořském náměstí v Penzionu Bene. Vedle lahvového piva bylo tam možné zakoupit i reklamní předměty.
Technologie byla generální dodávkou firmy Strojte s.r.o., Jeřišno. Nerezové spilky jsou klasické, otevřené. Horizontální ležácké tanky – vedle sebe 18 kusů, každý po 80 hektolitrech. Slad se vozí z Olomouce, kvasnice z Budvaru. V lednu 2010 se vařilo 5 druhů piv. Originál – světlé výčepní pivo, Prémium – světlý ležák, Černé Prémium – tmavý ležák, Speciál – speciální karamelové pivo a Patron – nealko pivo.
„Byl to nabitý půlrok, v němž jsme doladili technologie, rozjeli výrobu tří piv a získali pravidelné odběratele. V regionu se nám daří skvěle, prodáváme do zhruba 75 hospod, barů a prodejen a do šesti velkoobchodů. Láhvová piva se navíc prodávají v prodejnách Billa, na čerpacích stanicích okolo Chotěboře a také v řetězcích Jednota Havlíčkův Brod a Hlinsko. Vyjednáváme i s dalšími známými obchodními řetězci,“ pochvaloval si v prosinci 2009 ředitel pivovaru Richard Moravec. Vedle tří klasických piv vyráběli v Chotěboři ke zvláštním příležitostem i Speciál. „Připravili jsme ho na Vánoce a do konce roku byl vyprodaný. Další várku přichystáme na velikonoční svátky. Byl o něj obrovský zájem a chutnal zejména ženám,“ podotkl spokojeně Moravec. Toho těšil i fakt, že se dařilo pivo prodávat i v zahraničí. „Vyvážíme sudové pivo do Irska, rozbíháme prodej na Slovensku, kde se točí v deseti provozovnách. Jednáme také o vývozu do Itálie, na Ukrajinu a do Ruska,“ uvedl ředitel.
Pivovar v roce 2009 vyrobil 3 300 hl.
Výslužku na Velikonoce 2010 připravil také pivovar. Na pivní trh vrací třináctiapůlstupňové karamelové pivo s názvem Speciál, s nímž slavil velké úspěchy během vánočních svátků. V prodeji je pivo od 18.března 2010. „Připravili jsme pouze dvě várky a víc jich nebude. Speciál je tedy exkluzivitou, po níž se stejně jako o Vánocích zapráší a kdo trochu zaváhá, ten si ho nejspíš nevychutná,“ usmíval se sládek Oldřich Záruba. V lahvích bylo pivo k dostání všude tam, kde prodávají další druhy chotěbořských piv, sudy byly pouze na objednávku z restaurací. „Karamelové pivo samozřejmě patří do rodiny poctivých piv z Chotěboře, které se rodí podle tradiční české receptury. Speciál zrál v ležáckých tancích dva měsíce a nabízí výjimečnou chuť,“ přiblížil pivo Záruba. Speciál byl v regálech snadno rozpoznatelný díky výrazné etiketě karamelové barvy. Za půllitrovou láhev zaplatili milovníci piva okolo 15 korun.
Pivovar plnil slib daný pivařům a v prvním květnovém týdnu roku 2010 uvedl na trh nealkoholické pivo Patron. „Když jsme pivovar rozjížděli, říkali jsme, že chceme nabízet pět druhů piv včetně nealkoholického. Slib jsme splnili, nyní tedy bude náš sortiment kompletní,“ konstatoval spokojeně Oldřich Záruba. Novinka doplnila desítku Originál, dvanáctky Prémium a Černé Prémium a třináctiapůlstupňový karamelový Speciál. „Věříme, že Patron naváže na úspěch našich klíčových produktů, kterými jsou desítka a obě dvanáctky. Bude stát 10 korun, nejdříve chceme otestovat trh a podle zájmu pak nealko v potřebném množství distribuovat. Na každého zájemce se dostane,“ řekl ředitel Richard Moravec. Nealkoholický Patron byl k dostání v lahvích.
Kvalitní české pivo z Chotěboře si nově mohli vychutnat i na Slovensku. K dispozici tam bylo jak lahvové pivo, tak točené. „Slovensko by mělo tvořit zhruba 20 % našeho exportu. Chceme naše východní sousedy zásobovat dobrým českým pivem,“ uvedl v dubnu 2010 ředitel pivovaru Richard Moravec. Lahvové pivo bylo k dostání ve velkoobchodech v Pezinku a Popradu. „Oba partneři, jak L.U.CH. v Pezinku, tak Pilsberg beverages v Popradu, dlouhodobě spolupracují s českými pivovary, díky jejich zkušenostem jsme si je vybrali,“ upřesnil Moravec s tím, že na Slovensku již prodávali sudovou desítku Originál a dvanáctku Prémium a zkoušeli tmavou dvanáctku Černé Prémium. Točená Chotěboř byla k dostání v nové bratislavské restauraci Haliganda, která nabídla kompletní sortiment. „Haliganda je první restaurací s naším kompletním sortimentem na Slovensku, pokud budou mít další restaurace zájem točit kvalitní pivo z Chotěboře, mohou kontaktovat naše obchodní zástupce,“ doplnil Moravec.
V roce 2010 se již počtrnácté udělovaly ceny v prestižní odborné degustační soutěži „Pivo České republiky 2010″, ve které se v několika kategoriích utkávají stovky piv z celé republiky. Pivovar Chotěboř získal zlato v kategorii Novinářské pivo za světlou dvanáctku Prémium a stříbro za nefiltrovanou dvanáctku v kategorii „kvasnicových piv“. „Prosadit se po necelém roce fungování v tak prestižní soutěži je vynikající,“ podotkl spokojený sládek Oldřich Záruba, který si obou ocenění velmi vážil. „Zúčastnili jsme se v pěti kategoriích, ve dvou jsme se umístili. Zlato v kategorii Novinářské pivo 2010 je skvělým oceněním, stejně jako stříbro v kategorii Kvasnicové pivo,“ usmíval se. Na prestižní degustační soutěž přivezli svá piva sládci z celkem 51 pivovarů, degustovalo se 255 vzorků. „Užívám si zejména faktu, že jsem dostal ocenění od novinářů, protože to jsou nezávislí degustátoři,“ uvedl Záruba. Soutěž se odehrávala na počátku června 2010 v Českých Budějovicích v rámci tamních Slavností piva. Pivo z Chotěboře sládci moc neznali. „Není divu, vždyť naše pivo vaříme poměrně krátce. Teď je musíme nechat, aby naši klasickou českou chuť dostali pod jazyk, pak už Chotěboř budou vnímat. Každopádně naši nefiltrovanou světlou dvanáctku chválili,“ dodal Záruba.
Dvě prestižní ocenění získal pivovar v listopadu 2010. Sdružení přátel piva udělilo titul Pivovar roku a Oldřicha Zárubu odměnilo cenou Sládek roku. Ocenění pro nejlepší piva, pivovary a osobnosti udílelo sdružení již od svého vzniku v roce 1990. Jednalo se tak o nejstarší podobnou soutěž u nás, navíc v současnosti jedinou spotřebitelskou. Na trhu působí Pivovar Chotěboř jen něco málo přes rok, přesto si rychle získal přízeň milovníků piva. „O tom svědčí i tyto ceny. Přiznávám, že po tak krátké době jsme s tím v žádném případě nepočítali. O to více nás to těší,“ překvapilo ocenění chotěbořského sládka Zárubu. Světlá dvanáctka Prémium navíc získala ve své kategorii bronz. Podle sládka bylo hodnocení Sdružení přátel piva nejobjektivnější. „V hlavní roli jsou totiž hlavně konzumenti, ne jen sládkové, kteří si v soutěžích hledají svá piva a hodnotí je jako nejlepší,“ uvedl Záruba.
Limitovanou edici třináctiapůlstupňového karamelového Speciálu přichystal pivovar před vánočními svátky roku 2010. „Chceme na Vánoce nabídnout něco svátečního, proto jsme pro Speciál vyrobili nové etikety s vánoční tématikou a v podobném stylu jsou vyrobeny i dárkové papírové krabice. Oblíbené pivo tak může být originálním vánočním dárkem,“ řekl chotěbořský sládek Oldřich Záruba. Celá várka Speciálu s novými etiketami byla k dostání do vyprodání zásob. Osmdesát hektolitrů karamelového Speciálu se začalo vařit na začátku září, 15. listopadu se stáčela. „Půjde hlavně do lahví, v případě požadavků ze strany hospod a výčepů budou i sudy,“ upřesnil sládek s tím, že mezi zákazníky byl o speciální pivo obrovský zájem. „Loni o vánocích se v přepočtu prodalo 14 400 půllitrů Speciálu, letos už to je jen za Nový rok a velikonoce 27 414 půllitrů. Zájem je tedy značný,“ liboval si Záruba. Svátečně laděné etikety přichystali v Chotěboři také pro obě dvanáctky Prémium a Černé Prémium. „Pro sběratele to bude velice zajímavé, neměli by si nechat nové etikety ujít,“ uvedl Záruba.
Vydařený rok 2010 měl za sebou Pivovar Chotěboř. Sázka na kvalitní pivo podle tradiční české receptury se nejmladšímu z tuzemských průmyslových pivovarů vyplácela. Svědčil o tom ostatně i rekordní prodeje za rok 2010. V roce 2010 se celkem prodalo přes 2 000 000 piv (10 000 hl). „Tato čísla jsme očekávali, rozhodně nás těší, že i přes krátké působení na trhu si zákazníci naše pivo našli a oblíbili,“ komentoval úspěšný rok ředitel pivovaru Richard Moravec. Vlajkovou lodí pivovaru byla světlá dvanáctka Prémium, která se na celkových prodejích podílela sedmdesáti procenty. Úspěšná byla ale i další piva, například karamelový třináctiapůlstupňový Speciál, který byl hitem vánočního trhu. Za rok 2010 se ho prodalo 28 000 kusů. Stoupal také prodeje nealkoholického Patrona. V souvislosti s vydařeným vstupem pivovaru na velice silný český trh se hovořilo o rozšíření pivovaru. „Zatím se pohybujeme ve stadiu návrhů a kalkulací,“ upřesnil sládek Oldřich Záruba. Dodal, že v případě rozšíření pivovaru by se výroba a prodej ročně zdvojnásobily. „V každém případě nás opět čeká zajímavý rok, rozšiřujeme prodeje do dalších regionů a do obchodních řetězců,“ doplnil Moravec.

Úspěšný pivní Speciál z Chotěboře se na jaře 2011 vrátil. Třináctiapůlstupňové pivo s karamelovou příchutí připravují v pivovaru vždy ke slavnostním událostem, jakými Velikonoce jistě jsou. „Lidé už se na Speciál ptají a moc se těší,“ řekl ředitel pivovaru Richard Moravec. Pivovar chtěl navázat na velikonoční úspěch roku 2010, kdy se Speciálu prodalo 80 hl. Hitem byl také o Vánocích, kdy se po něm doslova zaprášilo a během měsíce byl zcela vyprodán. „Letos chceme Speciál navíc na přelomu dubna a května distribuovat do řetězců, nezávislým prodejcům lahvových piv a do vybraných restaurací,“ dodal Moravec.
V pivovar rozšířili sortiment. Kromě tradiční řady, kterou tvořila klasická piva – desítka Originál, dvanáctka Prémium, Černé pivo a nealko Patron, od konce dubna 2011 nabízeli nový polotmavý jedenáctistupňový ležák, který pojmenovali jednoduše Polo. Polo v sobě spojilo chuť světlého a tmavého piva s překvapivě silným řízem. Expedovalo se jak v lahvích do vybrané sítě obchodů, tak v sudech pro hostince a restaurace.
Stejně jako všechna ostatní piva z produkce nejmladšího průmyslového pivovaru Vysočiny, ale také celé republiky, i Polo získalo právo na označení značkou Vysočina regionální produkt. „Udělení tohoto ocenění si moc vážíme. Hlavně to chápeme globálněji. Když vyvezeme něco mimo region, kde je Vysočina chápaná jako kraj s čistějším ovzduším a přírodou, tam nám to může pomoci. Doma nás už lidé znají a vědí, jak kvalitní naše pivo je,“ řekl v červnu 2011 Richard Moravec, ředitel pivovaru. Ten dodal, že stávající produkce, kterou tvořilo šest druhů, byla stabilizovaná. „V současnosti je naše pivní škála dobře vyladěná a nemáme potřebu ji rozšiřovat,“ uvedl Moravec. Polo uspělo nejen na Vysočině. Na slavnostech piva v Českých Budějovicích získalo počátkem června bronz v kategorii polotmavých piv. „Loni jsme na stejné akci v různých kategoriích získali zlato a stříbro, takže už to máme, co se medailí týče, doma všechno,“ poznamenal Moravec. Vlajkovou lodí i nadále zůstával dvanáctistupňový ležák Premium. „Na celkovém prodeji se podílel sedmdesáti procenty. Úspěšná byla ale i další piva. Například karamelový třináctiapůlstupňový Speciál, který v Chotěboři připravujeme ke svátečním příležitostem, jakými jsou Vánoce nebo Velikonoce. Vloni se ho prodalo osmadvacet tisíc kusů. Stoupají také prodeje nealkoholického piva Patron,“ pokračoval Moravec. Na rozdíl od jiných pivovarů sazel Chotěboř na sudový prodej. „Tvoří ho osmdesát procent naší produkce. Ostatní pivovary mívají podíl prodeje sudového a lahvového piva vyrovnaný,“ sdělil Moravec. Prodej piv chotěbořského pivovaru stále rostl. „Pivovar je v meziročním porovnání s loňskem na 179 %,“ upřesnil Moravec údaje za první čtvrtletí roku 2011. Majitel pivovaru, havlíčkobrodský Ross Holding, se ústy Romana Stryka, jednoho z vlastníků holdingu, netajil záměrem nabízet a prodávat průmyslový pivovar chotěbořského typu jako investiční celek v zahraničí. V této souvislosti se hovořilo například o Rusku, Ukrajině, Gruzii, Kostarice a dalších zemích, kde Ross Holding vedl nebo vedl příslušná jednání s tamními partnery.
Již sedmý druh chotěbořského piva a pivní zmrzlina. To byly dvě velká lákadla třetích pivovarských slavností, které se odehrály v sobotu 20. srpna 2011 od 14 hodin na náměstí T. G. Masaryka v Chotěboři. Největším hudebním tahákem byla legendární kapela Blue Effect s Radimem Hladíkem. Vstup byl jako při předchozích dvou povedených ročnících zdarma. Návštěvníci slavností mohli hasit žízeň několika druhy chotěbořského piva. Čepovala světlá desítka Originál, světlá dvanáctka Prémium, úspěšná letní novinka v podobě polotmavé jedenáctky Polo a v lahvích bude možno koupit si i nealkoholického Patrona. Vedle těchto čtyř druhů chotěbořských piv byla v nabídce i naprostá novinka. Na ochutnání byla testovací várka lehkého, slabě alkoholického piva, tedy s cca 2,5 % alkoholu. Gastronomickou novinkou slavností byla pivní zmrzlina. „Cukrárna Chotěboř a její majitel Radek Máj vyrábí ve spolupráci s naším pivovarem pivní zmrzlinu. Je točená a budou dva druhy: světlá a tmavá. Světlá ze světlé dvanáctky bude více hořká, tmavá z dvanáctky tmavé bude mít karamelovou příchuť. Alkohol v ní samozřejmě zůstane, takže bude jen pro plnoleté, pro děti bude obyčejná zmrzlina,“ usmíval se Záruba. (tisková zpráva pivovaru)
Pivovar vystavil v první polovině roku 2011 přes 6 500 hl piva, ve srovnání s produkci předchozího roku zvýšil o 59 %. První testovací várku lehkého piva, které obsahovalo jen asi 2,5 % alkoholu, mohli lidé ochutnat na pivních slavnostech na náměstí. Šlo už o sedmý druh piva z Chotěboře. Jeho název mohli navrhnout zákazníci. (zdroj: jihlava.idnes.cz)
Pivovar v roce 2011 zvýšil svůj výstav o 30 % na 13 705 hl piva. Vzhledem k narůstajícímu odbytu se v pivovaru pracovalo na rozšíření kvasných kapacit, sdělila zástupkyně pivovaru Zdena Stryková. Obrat pivovaru za rok 2011 činil 28 milionů korun. Většina piva se prodala v sudech; do láhví bylo stočeno 27 % produkce, uvedla Stryková. (zdroj: www.denik.cz)
Na počátku dubna 2012 pivovar nabízel také Velikonoční Speciál s přídavkem karamelového sladu. Speciál byl uvařený třírmutovým způsobem, měl jantarovou barvu, voňavou hořkost, jemnou hustou pěnu, obsah alkoholu 13,5 %.
Pivovar po tříletém působení se stavebně a kapacitně rozšiřil. Před začátkem letní sezóny roku 2012 navýšil roční kapacitu na 25 000 hl.
Koncerty, soutěže, zábava pro děti a dospělé. Chotěbořský pivovar slavil už celé tři roky existence. „Před třemi lety jsme vůbec nepočítali s tím, že se bude produkce pivovaru vyvíjet takovým způsobem, že budeme muset zvětšovat svoje výrobní i skladovací prostory, abychom vyhověli našim zákazníkům,“ pochvaloval si ředitel pivovaru Richard Moravec s tím, že další rozšiřování prostor se v nejbližší době neplánovalo, protože by se musela vyměnit i stávající varna, aby byla schopná výrobní nápor zvládnout. Rozšířit výrobní a skladovací prostory se pivovaru podařilo díky investici ve výši deset milionů korun. V roce 2011 stoupl výstav pivovaru o 30 % z původně plánovaných 10 tisíc na více než 13 tisíc hektolitrů. Celých 77 % produkce přitom pivovar v sudech, zbytek činilo pivo lahvové. „Nicméně letošní rok plánujeme novinku, a sice lehké pivo s ovocnou příchutí, což je v současné době v produkci pivovarů aktuální hit. Zatím ho na pivních slavnostech zkoušíme, do prodeje by mělo přijít na podzim,“ prozradil ředitel Moravec. „Jenže ovocné pivo je určené spíš pro ženy, nepočítáme, že by mělo mezi skalními pivaři úspěch,“ podotkl ředitel Moravec. Nejúspěšnější u zákazníků byla podle vedení pivovaru „dvanáctka“ Premium, nebo „jedenáctka“ Polo. (zdroj: havlickobrodsky.denik.cz)
Další úspěšný rok oslavil pivovar na již tradiční letní pivovarské slavnosti. Čtvrtý ročník se uskutečnil na chotěbořském náměstí dne 18. srpna 2012 od 14 hodin. Vstupné bylo stejně jako v předchozích ročnících zdarma. Celé odpoledne bylo vyhrazeno zábavě a chotěbořskému pivu. „Bude se tu točit světlá dvanáctka Premium a velice oblíbená polotmavá jedenáctka Polo. Obě piva budou za jednotnou cenu 20 korun,“ uvedl Petr Štěpánek z pivovaru. Pivovar se za poslední rok rozrostl o nové výrobní a skladovací prostory, díky čemuž se jeho kapacita zvýšila až na 25 tisíc hektolitrů ročně. Přestože je stále spíše regionálním pivovarem, se svými pivy slavil úspěchy po celé republice, například v Praze či Brně. „Nejúspěšnější je dvanáctistupňové Premium, oblíbené je rovněž jedenáctistupňové Polo,“ upřesnil Štěpánek. Program byl sestaven tak, aby si akci užily celé rodiny. (tisková zpráva pivovaru)
Pivovar byl v provozu teprve tři roky, přesto už stihl posbírat řadu významných ocenění a zastínit tradiční české pivovary. Nejnověji získal prestižní spotřebitelskou cenu pro Pivovar roku 2012 od Sdružení přátel piva. Vedle toho pivaři v nezávislé soutěži ocenili rovněž pivo Prémium jako nejlepší českou dvanáctku roku. Cena pro nejlepší pivovar putovala do Chotěboře podruhé v rozmezí dvou let, čímž Pivovar Chotěboř přepsal historii. Žádnému jinému pivovaru se to dosud nepodařilo. Před dvěma lety získali Chotěbořští ještě cenu pro Sládka roku, dvanáctka Prémium pak skončila na třetím místě. „Nejnovějších ocenění od Sdružení přátel piva si velmi vážíme, protože je to soutěž čistě spotřebitelská, v níž hodnotí piva a pivovary koncoví zákazníci, na rozdíl od soutěží, kde se navzájem hodnotí sami výrobci, což nemusí být objektivní,“ uvedl ředitel pivovaru Richard Moravec. Ocenění převzal Moravec spolu se sládkem Oldřichem Zárubou v Pivovaru a hotelu Koliba v Litoměřicích 1. listopadu 2012 přesně v 11:11 hod. „Jsme na cenu pyšní, děkujeme všem fanouškům a příznivcům a zveme je 10. listopadu do Pivovaru Chotěboř na zabíjačkové hody a den otevřených dveří, kde vše oslavíme,“ usmál se Záruba. I díky přízni spotřebitelů se tak pivovar v roce 2012 významně rozrostl. Nově bude schopen připravovat až 25 tisíc hektolitrů piva ročně. Ani to by ale nemuselo být konečné číslo, jak oznámili představitelé pivovaru. „Naše nejvyšší kapacita může být až 40 tisíc hektolitrů ročně, postupně doplňujeme kádě, ležácké tanky, stáčecí linky. Děláme to stavebnicovým systémem podle původního projektu,“ podotkl ředitel Richard Moravec. Limitující byla však varna, která zatím zvládne maximálně 25 tisíc hektolitrů ročně. Zároveň se dál buduje technologie umožňující větší export chotěbořského piva do zahraničí. „Už nejsme jen regionální pivovar,“ konstatoval Moravec, „expandovali jsme mimo region, nyní chceme výrazněji i do zahraničí. Pravidelně exportujeme na Slovensko, ročně zhruba 5 procent výstavu, připravujeme další destinace.“ S expanzí pivovaru šlo ruku v ruce i rozšíření sortimentu o nové již sedmé pivo – nefiltrovaný světlý ležák Chotěboř Plus. „Stejně jako další piva v nabídce jej vyrábíme klasickou technologií, z osvědčených surovin, tedy moravského sladu, žateckého chmelu a kvalitní vody z Vysočiny,“ přiblížil sládek Oldřich Záruba, „prochází dvoufázovým kvašením, hlavní kvašení probíhá 15 dnů, pak je přečerpáno do ležáckých tanků, následně při dvou stupních Celsia dozrává 30 až 35 dnů. Pivo přitom stáčíme z ležáckých tanků rovnou do sudů. Plus stejně jako ostatní chotěbořská piva nepasterujeme.“ Pivovar měl striktní požadavky na hospody, aby pivo zůstalo maximálně kvalitní. „Pivo není chemicky ošetřeno, je bez antioxidantů, konzervantů, není pasterováno. Je chlebnatější, plnější. Aby si na nich zákazník naplno pochutnal, musí mít hostinští chlazené sklepy, pivo musí být speciálně uskladněno, aby dále nezkvašovalo a nemělo problémy s pěnivostí,“ doplnil Záruba. Poodhalil rovněž chystanou novinku na příští rok. „Máme už připravené limetkové pivo. Ochucená piva jsou stále populárnější. Receptura je hotová, na trhu se nový druh piva objeví před hlavní sezónou v březnu či dubnu.“ Nová piva rovněž napomohou rozšíření prodeje piva. Už na konci října 2012 přitom pivovar prodal stejný objem piva jako před rokem za celý rok, tedy 13,5 tisíce hektolitrů. Nosným produktem v Chotěboři přitom zůstává světlá dvanáctka Prémium, druhá v prodejích je desítka Original, třetí a neustále rostoucí je nealkoholický Patron. „Tři čtvrtiny prodejů, 76 procent, tvoří sudové pivo, zbytek připadá na láhve. Roční tržby dosáhly 35 milionů korun,“ dodal ředitel. Pivovar funguje rovněž jako reference pro stavební společnost Ross, jak uvedl její šéf Roman Stryk. „Směřujeme k dodávkám pivovarů na klíč. Můžeme dodat zájemcům kvalitní pivo, sládka, management i kompletní technologie,“ přiblížil Stryk, „naše firma už vyprojektovala velký pivovar do Vietnamu, připravujeme Kazachstán, dva minipivovary na Ukrajině, další pivovar v Rusku a nedávno jsme v našem regionu na klíč dodali technologii do restauračního pivovaru ve Ždírci nad Doubravou. A bude-li se dařit i nadále, zvažujeme další investici v jiném regionu v Česku, protože si myslíme, že i zdejší trh má pořád ještě nějakou kapacitu.“
Pivovar v roce 2012 uvařil přes 16 000 hl piva. Meziročně se jeho produkce zvýšila o 17,3 %, sdělil ředitel pivovaru Richard Moravec. Roční tržby podniku se v roce 2012 meziročně zvýšily o 15,9 % na 33,2 milionu korun. Skoro šest procent výstavu prodal pivovar na Slovensko. V pivovaru pracovalo 19 lidí.
Zabíjačkové hody proběhly dne 10. listopadu 2012 v nové, přistavěné hale. V rámci akce šlo rovněž nahlédnout pod pokličku přípravy piva v rámci dne otevřených dveří. V nabídce piv byl i zbrusu nový 13,5 stupňový karamelový Speciál.
Z prestižních Slavností piva 2013, které se uskutečnily v únoru v Táboře, se nevrátili chotěbořští pivovarníci s prázdnou. V náročné konkurenci se prosadili v kategorii polotmavých piv. Jejich Polo s obsahem alkoholu 4,3 % získalo druhou cenu – Stříbrnou pivní pečeť. „Jde o polotmavý ležák, který ideálně spojuje vynikající chuť světlého a tmavého piva s překvapivě silným řízem a plností. Pivo je jemné granátové barvy a bohaté pěnivosti a uspokojí i ty nejnáročnější pivaře. Je vhodné pro každodenní konzumaci, ale i pro slavnostní příležitosti,“ připomněl charakteristiku piva sládek Oldřich Záruba. Ten dodal, že pivovar přihlásil v Táboře svá piva do čtyř kategorií. „Do Tábora jezdíme pravidelně. Jde o velkou odbornou degustační přehlídku piv, konkurence tam je značná. Letos tuzemští, ale i zahraniční degustátoři ochutnali a hodnotili 624 vzorků ze 128 pivovarů,“ pokračoval Záruba a dodal, že jedno z předních umístění získal i chotěbořský tmavý ležák Černé Prémium. Chotěbořský pivovar tak odstartoval sezonu docela příjemně. „Věříme, že naše piva opětovně zaujmou i na dalších výstavních akcích. Koncem června pojedeme do Českých Budějovic a v září pak na tradiční žateckou Dočesnou,“ přiblížil Záruba. Radost ale měli v Chotěboři i z několika dalších novinek. V Brně například otevřeli v Lidické ulici vlastní pivnici U Jeníka, a to „barvách Chotěboře“, jak řekl ředitel pivovaru Richard Moravec, a poprvé vyvezli své pivo také do Švédska, konkrétně pak do Malmö. „Přestože se spíše orientujeme na regionální a tuzemský pivní trh, který je naší prioritou, vítáme samozřejmě i příležitosti exportní. Kromě zmíněného Švédska vyvezeme naše pivo nově také do Polska a Maďarska. Na Slovensku jsme se již etablovali,“ uvedl Moravec. V České republice měl chotěbořský pivovar kolem 450 odběratelů, a to nejen na Vysočině, ale také ve východních Čechách, Praze, Brně či Táboře. Jeho roční výstav roku 2012 dosáhl 16 080 hl piva. „V porovnání s rokem 2011 to znamená nárůst o 17,5 procenta,“ podotkl Moravec. Pivovar vařil sedm druhů piv a zaměstnával osmnáct lidí. (zdroj: havlickobrodsky.denik.cz)
Pivovar připravoval na léto roku 2013 pivo s obsahem alkoholu do dvou procent s příchutí limetky. „Ještě musíme doladit technologii a věci kolem propagace. Představit bychom ho chtěli v květnu nebo v červnu,“ řekl v březnu 2013 ředitel Richard Moravec.
Populární třináctapůlstupňový karamelový Speciál býval v prodeji jen zřídka a v omezeném množství. V pivovaru ho totiž vařili jen pro sváteční příležitosti a jednou z možností, jak výjimečný Speciál ochutnat, byly již tradičně Velikonoce. Stejně jako v roce 2012, tak i v roce 2013 uvařili 80 hl. Kdo jej chtěl ochutnat, musel si pospíšit – v restauracích i prodejnách díky velké oblibě rychle mizel. Svědčila o tom čísla z gastronomických zařízení. „Za pouhé dva dny od zahájení prodeje se ho do restaurací a barů prodala více než čtvrtina, přesněji 26 hektolitrů,“ uvedl ředitel pivovaru Richard Moravec. „Pivaři vědí, že mohou Speciál ochutnat jen výjimečně, naposledy na Vánoce. Proto si jeho velikonoční várku nenechali ujít,“ doplnil. V prodeji byl Speciál od druhé poloviny března. Láhvový Speciál byl však stále k dostání v pivovarské prodejně přímo v Chotěboři, dále v chotěbořských provozovnách COOP či v supermarketech Albert.
V roce 2012 pivovar rozšířili o výrobní halu, do které na konci dubna 2013 instalují novou, plně automatickou mycí linku. Zařízení s obchodním názvem ATHENA-16 dodala chotěbořská firma Nate. Nová linka umyje šest tisíc lahví za hodinu, výrazně zlepší kvalitu mytí, ušetří náklady na energie i lidskou práci. V provozu bude od května 2013.
V roce 2013 pivovar na zakázku pro hradní restauraci Kost vyráběl piva Kostecký Hlt 10° a Kostecký Kat 12°.
Rozšíření pivovaru umožnilo vedle zvýšení výstavu i přípravu nového piva. Od června 2013 se tak v nabídce pivovaru objevil Freš, míchaný nápoj z piva s příchutí limetky. „Na rozdíl od konkurence má Freš výrazný pivní charakter, který plynule přechází do citrusové příchutě. Dobře vychlazený bude ideálním letním osvěžením,“ řekl sládek Oldřich Záruba. Pivo bylo podle Záruby určeno hlavně pro milovníky nízkoalkoholických nápojů, především cyklisty či ženy, kteří ocení, že je Freš více cítit opravdovým pivem, ale neztěžknou jim po něm nohy. „Základem je světlá desítka Originál, kterou ve speciálním tanku mícháme s limonádou. Obsah alkoholu ve Freši je jen 2,2 procenta,“ vysvětlil Záruba. Recepturu Freše měli v Pivovaru Chotěboř k dispozici dva roky, s velkým úspěchem ji vyzkoušeli na letních pivních slavnostech roku 2012. „Letos jsme si na přípravu Freše pořídili technologii, kterou jsme díky rozšíření pivovaru mohli nainstalovat,“ vysvětlil ředitel pivovaru Richard Moravec. Doplnil, že limetkový Freš je podobně jako karamelový Speciál, který je s 13,5 stupni na druhém konci spektra chotěbořských piv, doplňkovým produktem v nabídce pivovaru. „Naše produkce je i nadále postavena na našich hodně oceňovaných klasických pivech. Freš je tedy spíše zpestřením sortimentu před nastupující letní sezonou,“ podotkl Moravec. Freš se prodával v nevratných třetinkových lahvích.
Po čtyřech letech změnil pivovar v říjnu 2013 své vedení. Dosavadního šéfa pivovaru Richarda Moravce vystřídal ve funkci Jaroslav Soukal. Moravec, jenž stál u startu pivovaru i řady ocenění, které pivovar v uplynulých letech získal, odešel po vzájemné dohodě. Čtyřicetiletý Soukal měl v pivovarnictví sedmnáctiletou praxi, působil přitom nejen v Česku, ale i v zahraničí. V posledním roce pracoval jako projektový manažer ve společnosti ROSS Holding, kde měl na starosti řízení projektů dodávek pivovarů do zahraničí či podporu obchodní činnosti a marketing Pivovaru Chotěboř.
Pivovar měl za sebou dobrý rok. Výstav roku 2013 se přiblížil k hranici 20 tisíc hektolitrů, přesně to bylo 19 861 prodaných hektolitrů piva. V porovnání s rokem 2012 vzrostl o 23,5%. V Chotěboři od počátku vsadili na stoupající poptávku po regionálních potravinách a hlavně na kvalitu a přírodní suroviny. Hospodářský výsledek za rok 2013 vypovídal, že tato volba byla správná. Do nového roku pivovar vstoupil i s novým podílníkem, kterým byla od 17. prosince česká společnost Rade s.r.o. Druhým vlastníkem zůstává společnost RHPI s.r.o., pivovar je tak nadále ryze českou firmou. V Chotěboři vařilo v roce 2013 celkem sedm druhů piv, v prodejích jasně vede světlá dvanáctka Prémium, která se na celkových prodejích podílela zhruba sedmdesáti procenty. Úspěšná byla ale všechna piva, v roce 2013 například výrazně rostl prodej světlého nefiltrovaného piva pod názvem Plus. Co se týkalo tržeb za pivo, na konci roku 2013 se ustálily na částce kolem 36 milónů korun, oproti roku 2012 to byl nárůst o 21,6%. „Jsou to skvělé výsledky, je vidět, že se nám sázka na kvalitu vyplácí,“ komentoval výsledky za rok 2013 ředitel pivovaru Jaroslav Soukal. „Takový nárůst byl samozřejmě možný jen díky přízni našich zákazníků, ale také díky rozšíření výrobní části pivovaru. Pro rok 2014 plánujeme podobný růst jako loni. Uděláme všechno pro to, aby nám naši stálí zákazníci zachovali přízeň a abychom získali i řadu nových,“ poodhalil plány na rok 2014 Soukal.
Dne 20.11.2013 stočil vánoční Speciál 13,5 % karamelový ležák.
Od 1.1.2014 byla v provozu nová Pivovarská prodejna v diskontu COOP na adrese Na Chmelnici 1664 v Chotěboři.
V ležáckých tancích pomalu zrál v březnu 2014 velikonoční karamelový Speciál. Sládek Speciál vařil třírmutovým způsobem, pivo mělo osobitou chuť, jantarovou barvu, voňavou hořkost, jemnou hustou pěnu a vyšší obsah alkoholu 5,7 % objemu. Stáčel do sudů a lahví dne 7. dubna.

Pivovar uvařil během prvního pololetí 2014 celkem 10 369 hl piva, ve srovnání se stejným loňským obdobím zvýšil svůj výstav o 18 %. Tržby pivovaru se během prvních šesti měsíců zvýšily o 17 % na 18,6 milionu korun. V červenci se výroba piva v Chotěboři držela na úrovni loňského horkého léta. „Což bylo na úrovni kapacity ležáckého sklepa,“ podotkla mluvčí Stryková. Kapacitu ležáckého sklepa v roce 2014 pivovar kvůli rostoucímu prodeji rozšiřoval. Přibyly spilečné kádě, ležácké tanky i výkonnější zařízení pro filtraci piva. „Pivovar je tak dostatečně připraven na pokračování růstu i pro rok 2015,“ uvedla Stryková. Pivovar v roce 2014 vydal 13 milionů korun za rozšíření své výrobní kapacity. Investice se týkaly ležáckého sklepa, přibyla také výkonnější zařízení na filtraci piva. Na investici poskytla grant Evropská unie. „Rozšiřovat výrobní kapacity v pivovaru za plného provozu, navíc na začátku letní sezony, byl tak trochu risk, ale nakonec jsme vše zvládli,“ uvedl ředitel pivovaru Jaroslav Soukal. V roce 2013 pivovar uvařil 19 861 hektolitrů piva, v meziročním porovnání o 23,5 % více. Během tří let se produkce skoro zdvojnásobila; v roce 2010 se výstav pivovaru pohyboval kolem 10 000 hl. Pivovar nabízel sedm druhů piv – světlé, tmavé, polotmavé i nefiltrované. (zdroj: www.prumyslovaautomatizace.com)

V září 2014 byl uvařen třináctapůlstupňový karamelový Speciál. Pivo obohacené karamelovým sladem, vyznačující se jantarovou barvou a velmi jemnou hustou pěnou. Speciál zrál v ležáckých tancích minimálně šedesát dní. Ke stáčení bylo nachystáno sto šedesát hektolitrů.
Výstav piva:
rok 2009: 3 300 hl
rok 2010: 10 000 hl
rok 2011: 13 705 hl
rok 2012: 16 080 hl
rok 2013: 19 861 hl
rok 2015: 20 844 hl