Minipivovar Monopol Teplice

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Masarykova 433/42, 415 01 Teplice

www.pivovarmonopol.cz

e-mail: info@pivovarmonopol.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 

    • Od 10.8.2023 novinka – Monopol Severka (session IPA, single hop Most). Svrchně kvašené pivo, vařené infuzním způsobem, z flájské vody, tří druhů sladu a jednoho druhu chmele – nové unikátní odrůdy Most, kterou vyšlechtila mostecká firma Hop Products ve spolupráci s anglickou firmou Charles Faram & Co Ltd z americké odrůdy Cascade a divokých chmelů z lužních lesů v Ústeckém kraji. Pivo bylo charakteristické svěžestí a příjemnou silnější hořkostí. V chuti a vůni převažily tóny grepu, tropického ovoce a chmelu.
    • V březnu 2023 na čepu Ruby Ale Monopol 13%. Toto pivo anglického typu vás zaujalo rubínovou barvou a plnou chutí, která přesně balancovala na hranici mezi sladkou a hořkou. Potěšily vás tóny čokolády, karamelu, sladu a ovoce, získané vyváženou kombinací speciálních sladů a chmelů. Alkohol: 5,3 % obj.
    • Na počátku ledna 2021 v nabídce 10% světlé výčepní, 11% polotmavá Karlík, 12% světlý ležák, 12% Vídeňský ležák, 14% Ale, 16% Porter.
    • Od 31.1.2020 na čepu Monopol APA El Dorado Single Hop. V jeho chuti a vůni ucítíte tropické ovoce, meruňky, hrušky a hroznové. víno. EPM: 11%. Alkohol: 4,7% obj.
    • Od 4.7.2018 na čepu – Pšenice Jahoda, ochucené pšeničné pivo, s přírodní jahodovou šťávou, bez konzervantů, barviv a přidaného cukru. EPM: 11%, alk.4,4% obj.
    • Dne 20.3.2018 šlo v pivovaru přivítat jaro výbornou IPA Jarní (alk.: 4,7 %). Zastudena chmelená novozélandským chmelem.
    • Minipivovar od 17.11.2017 čepoval novinkový speciál APA. Šlo o svrchně kvašené pivo vařené infuzním způsobem. Vyrobeno ze tří druhů sladu (pale ale, pšeničný, carared). Chmelené jen jedním druhem chmele tzv. Single Hop. Vybrali velmi aromatický americký chmel El Dorádo, který byl uveden na trh v roce 2010. Pivo zaujalo zlato-bronzová barvou, vyšší hořkostí a chutí a vůní tropického ovoce. Alkohol 4,7 % EPM 11 %.
    • Pivovar čepoval od 20. března 2017 v souvislosti s počátkem kalendářního jara novinku – IPA Jarní. Uvařeno z tří druhů sladu (pale ale, pšeničný, plzeňský), ze 4 druhů chmele (žatecký, americký, novozélandský). Pivo charakterizovala zlatá barva, vyšší hořkost, intenzivní vůně připomínající rozdrcené čertvé vinné hrozny a angrešt, kterou získala studeným chmelením novozélandským chmelem. Alk.: 4,7 %, EPM 11 %.
    • Na konci roku 2016 byl na čepu Porter Vánoční 16 % (alk.: 7,5 %).
    • Od 20.6.2016 opět čepovali svěží letní speciál Pšenice 11°. Pivo bylo charakteristické světlou barvou, smetanovou pěnou a jemnou ovocnou chutí a vůní, kterou dodávají speciální kvasnice a americký chmel, přidávaný zastudena. Monopol
    • Pivovar se připojil k oslavám 700. výročí narození Karla IV (14.5.2016). Čím jiným než limitovanou edicí lahodného polotmavého ležáku Karlík.
    • Pivovar dne 19.3.2016 přivítal jaro novým pivem IPA (alk.: 4,7 %, EPM 11 %).
    • Teplický Pivovar Monopol oslavil konec roku 2015 svrchně kvašených speciálem Porter 16° (alk.: 7,5 %).
    • V září 2015 měl pivovar navařené 2 várky podzimního speciálu Vídeňský ležák. Polotmavý ležák od 23.9. šlo ochutnat v místní restauraci na čepu. Samozřejmě byl v prodeji i lahvovaný. EPM 12 %, alk.: 5,2 %; slad: vídeňský, bavorský, melanoidní.
    • Všechna piva v prodeji ve skleněné lahvi.
    • Dne 10.8.2015 na čepu Monopol Karlík, Monopol světlý ležák, Monopol Ale 14 % a Monopol Višeň.


Starší info:
Nový teplický pivovar, který vznikl ve zchátralém varieté na Masarykově ulici, uvařil v březnu 2015 první hektolitry piva. Světlý nepasterizovaný ležák a polotmavou jedenáctku. „Na otevření budeme mít připravené čtyři druhy piva. Tím posledním bude polotmavá jedenáctka ochucená přírodní višňovou šťávou,“ řekla sládková Martina Valterová, která do Monopolu přešla z pozice podsládkové ústeckého pivovaru Na Rychtě. Nová teplická piva už měla jména. Ležák ponese název Monopol, polotmavá jedenáctka se bude jmenovat po otci majitelky pivovaru Karlík a v nabídce bude ještě Monopol Ale a Monopol višeň. „Všechna piva bude spojovat hebkost a sametovost, kterou jim dá měkká flájskávoda,“ podotkla Valterová. Cena ležáku ještě není přesně stanovena, ale podle sládkové by mohla být kolem 30 korun za půllitr. „Poctivá práce a kvalitní suroviny jsou zkrátka drahé. Věřím ale, že lidé to dokážou ocenit,“ dodala. Po kvašení nyní měl ležák tři týdny zrát, pak se přečerpal do přetlačných tanků, odkud už může jít za stálého vyzrávání do pípy. „Stáčet ale budeme také do sudů, PET lahví i nevratných lahví s patentními uzávěry. Lidé si ale budou moci zakoupit i ročně dělané džbánky s reliéfem Monopolu,“ přiblížila Valterová. Sama se velmi těšila na Ale, který byl pro ni velkou výzvou. „Jezdili po pražských pivotékách, abychom věděli, jakou cestu zvolíme. Pro Ale totiž potřebujete aromatický americký chmel, kdy kilo nestojí dvě stě korun, ale tisíc. Takže si musíte dávat pozor, aby to nebylo moc hořké,“ doplnila. Ostatní piva se v Monopolu vaří z žateckého poloraného červeňáku a sládka. Pivovar ročně plánoval vyrobit 1 200 hektolitrů piva. Kromě pivovaru a restaurace by měla horní patra Monopolu sloužit jako hotel, vstup do objektu pak obstarala imitace staropražské uličky. Repliky domečků poslouží jako kavárna a také jako vlastní pekárna. (zdroj: usti.idnes.cz)

Dne 9.5.2015 měl pivovar otevřen se svým pivem letní stánek na náměstí Svobody v Teplicích. Resturace byla ještě zavřená.
Dne 25.5.2015 v 11:000 byl slavnostně otevřen Pivovar Monopol

Chátrající secesní budově, která sloužila za první republiky jako varieté, později jako nákupní centrum Monopol a nakonec jako vetešnictví, dokázali manželé Gabriela a Jiří Schönbauerovi po téměř tři roky trvající rekonstrukci vrátit původní krásu a zachovat atmosféru tohoto neobyčejného prostoru. Nadšený z prostor Monopolu byl i teplický primátor Jaroslav Kubera, který při prohlídce minipivovaru symbolicky přestřihl pásku a s majiteli manželi Schönbauerovými a sládkovou Martinou Valterovou si připil na úspěch v jejich podnikání a ať nové teplické pivo chutná. „Jsem poctěn, že se mohu dnešního setkání v rekonstruovaných prostorách zúčastnit. Všimněte si té špičkové precizně odvedené řemeslné práce. Jsem moc rád, že něco tak pěkného vzniklo právě v Masarykově ulici a věřím, že díky dominovému efektu se přidají i další majitelé domů,“ uvedl primátor.
Hlavním produktem pivovaru je klasický světlý ležák dvanáctka plzeňského typu, polotmavá jedenáctka, ale v nabídce je i svrchně kvašené pivo anglického typu Ale. Vařit se budou i ochucená piva s přírodními šťávami, jako první je višeň. Na Vánoce a Velikonoce se počítá se speciály, v létě bude pšeničné pivo. Sládkovou Martinu Valterovou, která je z Ústí, moc mile překvapilo, jací jsou Tepličáci patrioti. O to víc se těší na to, jak jim bude její pivo chutnat. Kromě piva, které se v restauraci točí přímo z tanků, umístěných ve sklepních prostorách, se bude pivo stáčet i do sudů, patentovaných skleněných lahví a také do pet lahví. Návštěvníci restaurace s kapacitou 200 míst se kromě piva mohou těšit na staročeskou kuchyni, kavárnu s vlastní pekárnou s cukrárnou. (zdroj: www.denik.cz)

Od 22.6.2015 novinka na čepu – letní osvěžující Pšeničné pivo 11 % (alk.: 4,4 %).