Záhlinický Originál 1927

S novinkou Záhlinického pivovaru ORIGINÁL 1927 se vydáte s pivem na cestu do minulosti.
Vrchní sládek František Šmíd o pivu napsal:
„Příběh začíná mnohem dříve, než si dokážeme představit.
Je to pár let zpětně, kdy se podařilo výzkumnému ústavu pivovarskému a sladařskému odebrat hrstku ječmene z kmenové banky VUŠ. Během několika let oživování a množení, konečně ječmen dostali do potřebného množství pro sladování v jedinečné Humnové sladovně u nás v Záhlinicích.
Příběh, ale směřuje ještě hlouběji do minulosti, téměř 100 let nazpět.
Psal se rok 1927, kdy byla vyšlechtěna staročeská odrůda ječmene (Stupický staročeský). Selecty staročech jak byla odrůda i přezdívána se stala díky svým vlastnostem významnou surovinou pro sladování a následně vaření toho nejlepšího Českého piva.
Proto si dovolíme vzpomenout jedno důležité jméno významného agronoma Emanuela Proskowetze, který hospodařil na Hané a který se následně zasloužil o vznik první sladařské odrůdy Proskowetz Hanácký Pedigree na světě. Jedná se o prapředka této úžasné sladovnické odrůdy ječmene Stupický staročeský, ze které vznikl. Na což můžeme být právem hrdí.
Únor 2020 a ejhle surovinu máme nachystanou v pivovaru pro vaření historického piva. K vaření piva jako tomu bylo v roce 1927 je zapotřebí použití původní receptury, ale samozřejmě i ostatních surovin. Voda pochází z naši pivovarské studny 150 let staré, kde neustále přitéká křišťálově průzračná voda. A chmel? Ano i chmel jsme požili původní, a to Žatecký poloraný Červeňák.
Duben 2020 první degustace piva ORIGINÁL 1927 a jeho sudování a následné lahvování. Jak chutnal? Tohle tajemství nekompromisního charakteru, bezkonkurenční chuti, vůně a výjimečné pitelnosti necháme na Vás.“

 

 

 

 

 

 

You may also like...