Zaniklé minipivovary – Minipivovar Balkán Uherský Brod

adresa: Uherský Brod; Na Dlouhých 218

Snem Miloše Vrány, dlouholetého pracovníka brodského Janáčkova pivovaru, bylo vést malý rodinný pivovar. Tento sen se mu začal naplňovat dne 1.srpna 1998, kdy otevřel spolu se synem Pavlem v krásném prostředí městského parku v Uherském Brodě restauraci Balkán, jejíž součástí byl i malý pivovar, kde začal vařit desetistupňové i dvanáctistupňové pivo. Restaurace, která měla kapacitu 90 míst, z toho bylo 32 míst v salonku

Před více jak dvěma roky si Vránovi pronajali velmi zchátralý objekt v horní části Tyršových sadů. Brodští pamětníci věděli, že Balkán již před mnoha lety sloužil jako pohostinské zařízení a poskytoval své služby zejména o nedělích rodinám na nedělních výletech a procházkách. „Stav tohoto objektu asi odradil některé zájemce o pronájem, a tak se nám ho podařilo získat,“ řekl Vrána syn. Tisíce hodin tvrdé práce museli odpracovat Vránovi na rekonstrukci budovy a poté na vnitřním zařízení. Nadneseně řečeno, nezůstal zde kámen na kameni. Návštěvníci nově otevřené stylové restaurace nechtěli uvěřit tomu, že většina interiéru vznikla svépomocí. „Každá koruna dobrá pro toho, kdo začíná bez kapitálu,“ vysvětlil Vrána ml. skutečnost, proč si nenechali například dřevěný strop, obložení, stěnu a barový pult udělat nějakou renomovanou firmou.

Nejzajímavější částí interiéru byly bezesporu dva 500 litrové nerezové kotle opláštěné mědí v restauraci hned u vchodu. Právě zde se vařilo pivo, které pak muselo ještě nějakou dobu zrát v suterénu v CK tancích. Technologii varny zajišťovala pražská firma B-Kontakt k.s.. Na kvalitu piva dohlížel zkušený sládek Vojtěch Beňa, který mnoho let vařil pivo v místním pivovaře.

Venkovní vzhled objektu si vyžádal své. Vzhledem k tomu, že budova leží na okraji městské památkové zóny, musel být projekt odsouhlasen památkáři. Do prostoru venkovního posezení v panské zahradě vedlo z restaurace schodiště, které překlenulo schody a chodník podél budovy a působilo architektonicky velmi zajímavě.

Čtěte také:  Akciový pivovar Prostějov

V roce 2002 byl stabilní sortiment světlá desítka a světlá dvanáctka, obě ve filtrované podobě. Na konci roku se čepovala i světlá 14.
V roce 2003 minipivovar pozměnil produkci, namísto piv Zlatý Havran – Světlé výčepní 10 % a Zlatý Havran – Světlý ležák 12 %, začal vařit pouze světlou jedenáctku Světlý Havran. K dostání byla ve filtrované i nefiltrované podobě.

V dalších letech se opět nabízeli pouze filtrovanou světlou desítku a světlou kvasnicovou dvanáctku. Sezónně i čtrnáctku.

Majitelé restaurace Balkán v Uherském Brodě, Sdružení singulárních podílníků Uherský Brod, v březnu 2013 vypsalo nový záměr na pronájem nemovitosti. Od 1.4.2013 změnila restaurace nájemce. Dosavadní nájemci Miloš a Pavel Vránovi museli svou technologii demontovat a odvézt. V místě bývalé varny v restauraci se nacházely stoly pro hosty.
Technologie přesídlila do Slavičína a pivo se začalo vařit tam.
V roce 2020 byla restaurace v provozu, na čepu piva z Pivovaru Hrádek.

Výstav piva:
rok 2002: 350 hl
rok 2004: 300 hl
rok 2005: 260 hl