Bývalý šumperský pivovar

Pivovarnictví má na Šumpersku poměrně dlouhou a plodnou tradici. V Šumperku se vařilo pivo v 68 domech, které měly výsadu vaření a prodeje piva v okruhu jedné míle kolem města. Moc bohatých měšťanů, kteří těžili z výhod varného práva se pokusil oslabit až Jan mladší ze Žerotína, když v roce 1558 postavil svůj pivovar. Spor došel až k soudu, kde měšťané vyhráli a Žerotínům bylo zakázáno vaření piva a jeho prodej. Hrozilo dokonce, že budou muset pivovar zbourat. Žerotín vše vyřešil prodejem zámku, se kterým získali šumperští i vrchnostenský pivovar a užívali jej až do roku 1872.

Čtěte také:  Po stopách zmizelých… pivovarů Plzeňska aneb Okolím Plas

Kromě šumperského zámku se pivo vařilo i v nedalekém Třemešku a to díky podnikavosti advokáta Ulricha, který zámek koupil někdy v roce 1870. Stavba nového pivovaru u Třemešského zámku začala už v roce 1871.

Další velký zlom nastal v roce plném změn, v roce 1871, kdy se tehdejší sládek Anton Wlach rozhodl postavit svůj vlastní pivovar na předměstí města /dnešní stáčírna na křižovatce ulic Revoluční a Šmeralova/.

Stavba začala dříve na přelomu let 1869/1870, první várka byla uvařena již v únoru 1871. Předchůdcem nové moderní technické stavby byl pouhý selský statek, který od počátku 19. století patřil rodině Welzlů a který v polovině století získali právě Wlachové.

Měšťané brzy pochopili, že prohráli a prodali dosavadní pivovar v zámku i se zahradou za 28 tisíc zlatých městu. Pivo se v novém pivovaře za pana sládka Wlacha vařilo až do roku 1905. Po smrti Antona Wlacha v roce 1905 se po dvou letech v roce 1907 rozhodli dědicové sloučit šumperský pivovar s pivovary na Třemešku a v Hanušovicích v akciovou společnost pod značkou Nordmarhrische Brauerei und Maltszfabrik Aktiongesellschaft (Severomoravské pivovary a sladovny). Šumperký pivovar byl v provozu až do roku 1945, kdy došlo k jeho konfiskaci. Pivovar na Třemešku byl zrušen úplně a šumperský pivovar následně proměněn ve stáčírnu piva hanušovického závodu.

Čtěte také:  Osudy zaniklých pivovarů – Pivovar Kralupy nad Vltavou

Vlastní pivovar byl v Šumperku v provozu pouze do roku 1907, kdy v budově zůstalo jen správní sídlo společnosti a z provozu jen sladovna a stáčírna piva. I ta však zůstala zachována jen do roku 1999, kdy byla přenesena do Pivovaru Litovel. Nyní slouží budova jako sklad.

autor článku: Stanislava Marešová

zdroj: Šumperský rej