Odkud vzal bílovecký minipivovar své jméno

Petr Holub mnoho let provozoval restauraci svého jména v Bílovci, při hlavní silnici vedoucí k Ostravě. Mnoho let v ní servírka mezi stoly roznášela půllitry s pivem z nošovického velkopivovaru. Jenomže ochutnávání piv z nabídky rostoucího počtu minipivovarů a hlavně touha odlišit se od ostatních hospod přivedly majitele hospůdky U Holubů k myšlence vlastní výroby chmelového moku.

Po nasbírání dostatečného množství zkušeností, zakoupení technologie a získání know-how k výrobě „tekutého chleba“ se Petr Holub pustil do vaření.

První várka klasické světlé dvanáctky plzeňského typu byla slavnostně naražena v restauraci U Holubů v Bílovci dne 17. 8. 2012 v 17:00.

Dvounádobovou varní soupravu tvoří varná nádoba a scezovací káď. Varná pánev je dvouplášťová o objemu 200 litrů, je vyrobena z nerezové oceli, vrchní plášť je potažen mědí.

Technologie pro výrobu piva byla zakoupena v Kladně v pivovaru U Kozlíků, který zvětšoval kapacitu. Varny návštěvník restaurace však marně hledá, jsou totiž umístněné v jednom z pokojů přilehlé ubytovny.

Název bílovecký pivovarský mok dostal netradiční – Zobak (regionálně s krátkým „a“). Ovšem ve spojitosti s hospodským Petrem Holubem až tak netradiční a překvapivý není. Zobak byla jeho přezdívka zamlada.

zdroj: novojicinsky.denik.cz