Setkání s pivovary – Kutná Hora

Kutnohorské pivo se po desítky let rodilo v pivovaru zvaném Lorec. Název pochází od středověké tvrze. Tu v roce 1559 kupuje rod Daczických (Dačických). Pivovar roku 1573 založil Václav Dačický (bratr známějšího Mikuláše). V roce 1589 koupila lorecký pivovar od Kateřiny Smiřické kutnohorská radnice a nastala dlouhá éra městského podniku. K 1. lednu 1949 byl pivovar po 360 letech obci odňat.

Od roku 1992 vlastnily pivovar město Kutná Hora (majitel pozemků s většinou budov) a Pivovary Bohemia a.s. (zbytek budov a převážnou část technologického zařízení). V roce 1993 byla založena společnost Pivovar Kutná Hora, spol. s r.o., která provozovala podnik na základě nájemních smluv s majiteli. Zástupci města Kutná Hora dne 29. 11. 2000 podepsali smlouvu o koupi části areálu a technologie pivovaru s jejich dosavadním vlastníkem, akciovou společností Pivovary Bohemia.

Novým majitelem pivovaru se stala od 1. října 2002 česká nápojářská skupina Drinks Union. Tu na jaře 2008 koupila pivovarnická skupina Heineken. Nizozemská společnost dne 15. 6. 2009 oznámila, že uzavře pivovar. Poslední zařízení bylo ve dnech 26.-28.11. 2010 vyřezáno a odvezeno do šrotu. Pivovar byl v prosinci 2010 již zcela bez technologie. Areál posléze přešel zpět do majetku obce.

Kutná Hora se rozhodla v březnu 2015 vyhlásit výběrové řízení na prodej pivovaru, který opustila skupina Heineken. Radnice chtěla, aby se v nevyužívaném areálu podařilo obnovit výrobu piva.
Zastupitelé dne 9. 7. 2015 oficiálně schválili prodej areálu pivovaru Lorec společnosti Smart estate, která patřila do jedné obchodní skupiny, jež oživila pivovar v Břeclavi.
V roce 2016 se tak v Lorci opět zabydlel Měšťanský pivovar Kutná Hora. Na zdemolovaných základech postavili novou varnu i otevřené spilky, do sklepů se vrátily ležácké tanky.
Z původní technologie zde zůstal jen dopravník na slad a betonová spilka. Obojí se však stejně muselo renovovat. Jinak nalézali pouze díry po zařízeních a všechny potřebné technologie bylo nutné znovu instalovat. Pivovar tak získal to nejmodernější vybavení v nerezu.

S citem pro historický kontext se noví majitelé snažili zachovat genius loci tohoto místa.
Dne 20. února 2017 se v Lorci uvařila první várka piva. Začali se světlým dvanáctistupňovým mokem.
V Měšťanském pivovaru se rozhodli vařit tradiční metodou klasická plzeňská světlá piva ve třech stupňovitostech 10°, 11°, 12 °. Pivo dostalo jednoduchý název Kutná Hora.
Nejvíce specifický je Stříbrný ležák 11°. Ten dostal recepturu podle emeritní sládkové kutnohorského pivovaru Růženy Jiránkové. Ta pracovala v pivovaru po celý život a nejraději měla světlý ležák plné chlebnaté chuti, jemné hořkosti, chmelové vůně a světlé barvy.
Dne 7. 4. 2017 mohli lidé po více než sedmi letech ve zdejších hospodách a restauracích ochutnat místní čepované pivo uvařené sládkem Jakubem Hájkem.

Jako malý bonus si pivovar pro pivní fajnšmejkry připravil ještě jedno překvapení. Ve vybraných hospodách o víkendu čepovali také speciální nefiltrovanou Stříbrnou 11° a Zlatou 12 °. Točit už se ale začala i klasická filtrovaná verze.
Tradiční kutnohorskou značku vlastnila společnost Heineken. Místo Dačického tak na Lorci vyrábí nyní značky Kutná Hora – Zlatá 12, Stříbrná 11 a Bronzová 10. Dne 20. 5. 2017 na prvních Slavnostech piva mohli návštěvníci ochutnat pohromadě celou sestavu a poprvé navštívit zrekonstruovaný areál.

V říjnu 2017 pivovar oznámil, že legendární, světlá Lorecká 14 je zpět. Humnový slad, 2 měsíce zrání, výrazně sladové tělo, příjemný říz a jemná doznívající chmelová hořkost. Obsah alkoholu: 6,0 % obj.

V červnu 2018 představili v Kutné Hoře svrchně kvašený letní speciál. Sun King bylo pivo amerického stylu, lehké osvěžení, které překvapilo svou chutí a vůní. Uvařeno bylo ze sladů ječného a žitného a chmelů Cascade, Citra, Chinook.

Na konci září 2019 v prodeji speciální várka Kutnohorské Zlaté 12 chmelené za studena. Pivo bylo na varně chmeleno kombinací klasických chmelových odrůd Sládek a Žatecký poloraný červeňák. V průběhu ležení byla na studené chmelení v tanku použita aromatická odrůda českého chmele Kazbek, která tomuto pivu dodala výraznou vůni s jemnou hořkostí s citrusovými tóny a zajímavě kořenitým aroma a chutí.

Čtěte také:  Týnské pivo

Pivovar naleznete v severní části města. V areálu funguje podniková prodejna. Kromě standardní nabídky tří základních druhů kutnohorských piv a speciálů (Lorecká 14 či extra chmelena 12) stáčejí přímo z tanku do PET lahví nefiltrovanou jedenáctku.
Pivo z Lorce v historickém městě je k ochutnání vcelku běžně. V dárkovém balení tří lahví z každého druhu jeden bývá součástí mnohých obchůdků se suvenýry.

Pivovar zatím nemá pivovarskou restauraci. Ve městě čepovanou ochutnáte nejčastěji dvanáctku. Ovšem, chcete-li si opravdu užít kutnohorského piva, doporučuji restauraci Dačický. Zde čepují tankovou dvanáctku. Ve spojení s atmosférou hostince, jde o výjimečný zážitek.