Pivovarský dvůr Lipan Dražíč

 

   fotogalerie

   etikety

   tácky

adresa: Dražič 50 375 01 Týn nad Vltavou

www.pivovarlipan.com

e-mail: jan.papula@pivovar-lipan.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
  • Dne 18.7.2022 na čepu 10 světlé výčepní, 12 světlý ležák, 12 tmavý ležák, 11 pšeničná, 13 polotmavý speciál, 14 IPA.
  • Dne 16.4.2021 v prodeji 10 světlé výčepní, 12 světlý ležák, 12 tmavý ležák, 13 polotmavý speciál, 14 IPA.
  • V březnu 2021 v nabídce 10 světlé, 12 světlé, 12 tmavé, 13 polotmavé, 14 IPA.
  • Na konci července 2020 nově na čepu APA 11%.
  • V létě 2014 pivovar vařil Švejkovu Putimskou 11°.
  • Dne 27.1.2014 v prodeji pivo Lipan Pale Ale 15°.

Starší info:
Minipivovar Pivovarský dvůr Lipan Dražič se nachází 5 km západně od Bechyně. Poskytuje ubytování, má vlastní pěstitelskou pálenici. Stavební úpravy začal majitel p. Papula v srpnu 1997. V budově byl v 18.století pivovar, kde se vařilo pivo pro Bechyni, později zde fungoval až do roku 1970 lihovar. Pivovar, který projektoval písecký architekt Vratislav Vokurka, je dnes ozdobou vsi. Zařízení dodala firma Pacovské strojírny. Kapacita pivovaru byla 750 hl ročně. Zkušební várka se uskutečnila už v říjnu 1997, na plnou výrobu tu přešli v červnu 1998. Pivo vařil profesionální sládek. Základní recepturu sestavili odborníci z VÚPaS Praha, technologické zařízení dodaly Pacovské strojírny. Voda pocházela z místních lesních vrtů. V minipivovaru se uvařilo zhruba 1,1 hl týdně.
Pivovar pořádal zájezdy za pivem a dechovkou pro lázeňské hosty z nedaleké Bechyně.
Minipivovar se v lednu 2004 znovu představil na táborských pivních degustacích. Pivovar stále patřil píseckému podnikateli Jiřímu Papulovi, který do Tábora nevezl žádné zvláštní soutěžní sudy, ale běžnou várku ze své produkce. V roce 2003 vytočil na sále hotelu Amber Palcát během čtyř večerů asi 14 padesátilitrových sudů. „Slavnosti jsou pro mě něco jako odměna za celý rok. Setkám se v Táboře po roce se známými, které dnes mám i u velkých pivovarů,“mínil majitel, jehož pivo zde soutěžilo potřetí. Dva ročníky předtím pobýval pivovar v Táboře mimo soutěž. Lipan se na počátku roku 2004 čepoval jen ve třech hostincích – přímo ve vsi, v Bechyni a ve Vodňanech. Podnikatel jednal o tom, že by pronikl do jedné z restaurací v Táboře. Slavnosti sice chápal Jiří Papula prestižně, ale nedomníval se, že by mu přinášely okamžitý efekt třeba ve větší spotřebě Lipanu. „Určitě na základě slavností nezvýším výstav. Spíše jde o pocit, že má člověk dobré pivo a chce ho představit. Je důležité dostat se do povědomí odborníků i laiků,“mínil pivovarník, který se zabýval také výrobou destilátů ze švestek, jablek a dalších druhů ovoce. Dražíčtí, kteří měli roční výstav 250 hl, vyráběli výhradně dvouměsíční ležáky – světlé i tmavé. Piva obsahovaly 5,3 až 5,6 % alkoholu. Světlý druh však neměl v soutěži příliš šancí, protože jako k nefiltrovanému, nepasterizovanému pivu k němu patřil jemný opar. „U světlých piv se přitom hodnotí i čirost. Náš světlý ležák je předem odsouzen k nezdaru, ale zato černý ležák bývá úspěšný. Získali jsme tu bronzovou Českou pivní pečeť,“uvedl Papula, který své výrobky charakterizoval jako piva plzeňského charakteru, tedy spíše hořká. Na první doušek se Lipan jevil sladší, ale podle vlastníka se jeho hořkost projevila hned vzápětí. A minipivovar byl na slavnostech úspěšný. Za světlý ležák Lipan převzal majitel pivovaru Jiří Papula zlatou Českou pivní pečeť, za tmavý ležák stříbrnou Českou pivní pečeť.
Minipivovar na jaře 2004 vařil stále jen světlý a tmavý ležák. Přímo na místě jej bylo možné ochutnat za cenu 21,- Kč za půllitr. Pivo bylo plněno do PET lahví, do pětilitrových soudků a šlo zakoupit po předchozí domluvě i celý sud.
Cena v květnu 2001: 17 Kč za oba druhy; v květnu 2003: 20 Kč; dubnu 2004: 21 Kč

V říjnu 2004 v pivovaru čepovali světlý a tmavý ležák Lipan 0,5 l za 22,50 Kč. K dispozici pro sběratele byla pohlednice pivovaru a etikety.
Minipivovar v listopadu 2004 stále vařil světlý a tmavý ležák Lipan. V restauraci minipivovaru jste je pořídili v 0,5 l sklenici za 22,50 Kč. Objednat jste si mohli samozřejmě i řezané pivo za stejnou cenu. Na konec roku 2004 nepřipravil zdejší sládek žádnou specialitu.
Jedinou Zlatou pivní pečeť z XV. ročníku Reprezentačních slavností piva v Táboře v únoru 2005 si z Jihočechů odvezl Pivovarský dvůr Dražíč. V kategorii minipivovarů uspěl jeho tmavý ležák Lipan.
U příležitosti výstavy Svět piva v Prácheňském muzeu v Písku v létě 2005 minipivovar vydal etikety s názvem Výstavní světlý ležák (alk.: 5,0 %) a Výstavní tmavý ležák (alk.: 4,3 %).
Na 16. ročníku táborských pivních slavností (31.1.-3.2.2006) v kategorii tmavých piv z minipivovarů dostal za svůj tmavý ležák první cenu Lipan Dražíč.
V listopadu 2006 pivovárek vařil skvělé 12-tistupňové tmavé kvasnicové pivo Lipan tmavé a kvasnicové pivo Lipan ve světlé formě. Cena byla 24,50 Kč za pivo.
Minipivovar slavil úspěch na historicky první celonárodní soutěže o Jarní cenu českých sládků určené minipivovarům se čtrnáctistupňovým pivem ve tmavých speciálech, za které získal druhé místo a třetí za tmavý ležák. Soutěž se uskutečnila 24.3.2007 ve Zvíkovském Podhradí. „Je dobře, že soutěž bude i v příštích letech pokračovat, abychom si mohli vzájemně poměřovat síly. Konkurence je vždycky dobrá a věřím, že příště se do soutěže přihlásí víc minipivovarů,“ doufal sládek Jan Papula. „Je téměř nemyslitelné prosadit se do obchodní sítě a restaurace také spíš dávají přednost větším distributorům. Pro malé pivovary je proto nutné mít i vlastní restaurační provoz kvůli odbytu vlastního piva,“ mínil sládek čerstvými cenami ověnčeného minipivovaru.
„Tehdy jsme minipivovar udrželi při životě jen díky tomu, že otec měl stavební firmu. Dnes už je soběstačný, ale návratnost takové investice je generační. To není na rychlé zbohatnutí,“ řekl v březnu 2007 Jan Pazucha ke krušným začátkům v 90.letech.
V červenci 2007 jste světlý i tmavý ležák Lipan v Dražiči pořídili za 25 Kč.
Minipivovar v říjnu 2007 nabízel stálý sortiment -12tistupňové pivo Lipan (ležák tmavý a světlý). V roce 2007 se zde vařily 3 várky týdně.
V soutěži Jarní cena českých sládků (15.3.2008) obsadil minipivovar hned tři první místa. Odborníci ochutnávali piva ve Zvíkovském Podhradí. Do tamního pivovarského dvora se sjeli zástupci jednatřiceti malých pivovarů z Čech, Moravy, ale také ze Slovenska. Degustátoři posuzovali pěnivý mok v šesti kolech. Komise hodnotila vždy pět vzorků. Sledovala barvu, chuť i vůni. Druhého ročníku soutěže se mohly účastnit jen malé pivovary s výstavem do pěti tisíc hektolitrů ročně. Minipivovar vyhrál v kategorii světlých i tmavých speciálních piv a tmavých ležáků. „Je to hlavně o náhodě. Vzorky jsou hodně vyrovnané a myslím si, že mezi prvním a třetím místem je jen nepatrný rozdíl. Štěstí nám přálo, když jsme si odnesli hned tři první pozice,“ radoval se tamní sládek Jan Papula. A doplnil, že takový úspěch se už zřejmě jen tak opakovat nebude. Vyrábí tmavý a světlý ležák, výjimečně i vícestupňové pivo. Papula uvažuje o tom, že by pravidelně připravoval světlou čtrnáctku.
V minipivovaru byly v červenci 2008 na čepu světlá a tmavá dvanáctka (0,5l/26 Kč, 0,3l/17 Kč). Sklo pro sběratele za 50 korun – za půllitr nebo třetinku (jinak točili do nelogovaných sklenic).
V září 2008 světlé i tmavé za 26 Kč.
V roce 2008 minipivovar rozšířil zázemí svých sklepů, kde zlatavý mok zrál. „Optimální je, když v nich zůstává sedm až osm týdnů. Kapacita našich sklepů je nyní větší asi o pětinu. V provozu budou od tohoto měsíce. Investice přesáhla milion korun,“ řekl sládek minipivovaru Jan Papula. Rodinný podnik s desetiletou tradicí si tak bude moci udělat větší zásoby na letní sezonu, kdy je odbyt piva až čtyřikrát větší. „Naše pivo dodáváme hlavně do letních restaurací, takže jsou u nás tyto výkyvy hodně znát,“ doplnil Papula. „V roce 2009 bychom se konečně rádi pokusili o čtrnáctistupňový speciál, který chceme našim zákazníkům nabízet stabilně,“ podotkl mladý sládek, který svou práci dělá už pět let. „Nejvíc mě těší, že lidé začali hledat dobrá a zajímavá piva. Cokoliv se dělá masově, je totiž takové, že neurazí ani nenadchne. My si můžeme dovolit vybočit z průměru a urazit. Své zákazníky si totiž i tak najdeme,“ tvrdil Papula.
Na jaře 2010 minipivovar rozšířil sortiment o polotmavou třináctku s názvem Portyčák.
V Dražíči nabízeli v létě 2010 kromě světlého a tmavého ležáku i sezónní pivo, světlou desítku jménem Žižka.
V minipivovaru se v září točili světlou desítku Žižka (za 25 Kč), světlý a tmavý ležák (za 28 Kč). Polotmavá třináctka Portyčák byla v sortimentu, ale jen do zavážených hospod.
Dne 19.3.2011 se uskutečnilo ve Zvíkovském Podhradí již 5. setkání sládků malých pivovarů za účasti 39 pivovarů. V soutěži Jarní cena sládků bylo přihlášeno 157 vzorků. V kategorii „světlá výčepní“ zvítězilo pivo Lipan 10.
Průměrný roční výstav se pohyboval v rozmezí 700 – 800 hektolitrů.
V boji o Zlatou pivní pečeť na slavnostech v Táboře v únoru 2012 uspěl Pivovarský dvůr Lipan. První místo si odnesl v kategorii tmavý ležák z minipivovaru. Dobře si vedl v polotmavých a světlých výčepních pivech z minipivovaru. (zdroj: pisecky.denik.cz)

Výstav piva
rok 2001: 200 hl
rok 2002: 280 hl
rok 2003: 250 hl
rok 2004: 250 hl
rok 2005: 255 hl