Minipivovar Karásek a Stülpner Chomutov

 

  články o pivovaru

   fotogalerie

   etikety

adresa: 28. října 1081/19, 430 01 Chomutov

www.karasekastulpner.cz

e-mail: info@karasekastulpner.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
  • Dne 23.2.2023 v nabídce Novosvětská 12° APA.
  • V září 2018 ve spolupráci s Libockým pivovarem navařili 12° Mnichovský ležák, jenž zachmelili pouze a bezvýhradně novou žateckou odrůdou chmele „Saaz Comfort“.
  • Od 5.2.2017 na čepu Red Ale 12 %. Bylo to téměř medově – karamelového vzhledu se smetanovou pěnou, ve vůni šlo lehce cítit lipový květ. Chuť byla standardně plná, převládala v ní jemná nenásilná, leč výrazná hořkost, která ihned po napití okupovala obě patra dutiny ústní. Alkohol. 5,0 %. České a americké chmely.
  • Na základě příznivých ohlasů uvařili a v listopadu 2016 restauraci Republika i narazili nový speciál 17 Kvidona z Felsů. bylo to unikát na českém pivním trhu a to 17° pivo – IBA. (India Brown Ale) , 4 druhy sladů, 3 chmely a bezmála 7% alkoholu.
  • Dne 1. září 2016 byla v restauraci Republika v Chomutově narážen a představen jeden z nejoblíbenějších speciálů zdejšího minipivovaru – Rebelova unikátní 15. Jednalo se o šestkrát chmelenou IPU, z toho jednou za studena.
    Nadstandardní hořkost, plnost, výrazná vůně po citrusových plodech a černém rybízu, bohatá hustá pěna, barva zakaleného
    baltského jantaru a v neposlední řadě i 6,2% alkoholu – to vše vytvářelo z tohoto nápoje jedinečný pivní originál.
  • Minipivovar uvařil na konec roku 2015 Vánoční speciál 14%. Bylo to polotmavé svrchně̌ kvašené barriquované pivo, jednalo se o pivo typu amber ale. Tento Vánoční speciál 14 % byl střední, až vyšší horkosti příznačné pro tento druh piva. Jednalo se o pivo nefiltrované, nepasterizované s obsahem alkoholu kolem 6 obj. procent.
  • Dne 10.10.2015 byla otevřena pivovarská restaurace Zlatý Kaštan (Blatenská 800/66). K této radostné události připravili pivní pálenku (pivovici) z místního piva. Měla dva druhy čirou a barikovanou. Obě varianty měly 50 %.
  • Novinový článek z července 2015:
    „Chomutov – Pivovar Karásek a Stülpner má v sortimentu stabilně dva druhy piva. Je to světlá jedenáctka a polotmavá třináctka. Každý měsíc však obohacuje nabídku nějakým speciálem a přidává další novinky, které se objevují na našem pivním trhu. Poslední novinkou pivovaru je zázvorové pivo.
    Unikát bez chemie
    „Je to asi unikát na domácím trhu. Je skutečně ze zázvoru a ne nějaké chemické náhražky,“ vysvětluje předseda představenstva pivovaru Pavel Krýsl. Světlo světa spatřila teprve první zkušební várka a zatím ji pivovar ani nenabídl veřejnosti. „Náš trh si postupně zvyká na různé speciály. My nechceme zůstat jen u nabídky klasických piv, ale chceme také zabrousit do dalších oblastí, které se dají charakterizovat jako pole neorané. Vedle zázvorového piva proto připravujeme novinky, které nejsou na našem trhu zatím běžné.“
    Velký přehled o pivech má také majitel Pivotéky Království piva v Chomutově, která je současně značkovou prodejnou pivovaru Karásek a Stülpner. „Zázvorové pivo to je skutečně zajímavá novinka. Já osobně jsem ale pokud jde o piva konzervativní a když jsou v něm víc než čtyři základní ingredience, tak už to pro mě není pivo,“ směje se Ondřej Krym.
    Jinak piva Prvního občanského pivovaru v Chomutově Karásek a Stülpner hodnotí dobře. „Reakce jsou dobré, dobře si vede například jedenáctka Summer Ale,“ prozradil. Zájem o jedenáctku a třináctku však hodně ovlivňuje počasí. „Když je teplo, lidé si dávají spíš jedenáctku, třináctka se víc pije když jsou chladnější dny,“ řekl Krym.
    „Už vaříme tolik, kolik jsme chtěli“
    I když pivovar existuje velmi krátkou dobu, podařilo se mu vybudovat na Chomutovsku a v okolí dobrou pozici na trhu. „Dokázali jsme se prosadit i na sousedních trzích. Dnes už můžeme říct, že se nám podařilo rozjet výrobu v takovém rozsahu a podobě, jak jsme na začátku chtěli,“ pochvaluje si Krýsl.
    Pivovar v dubnu loňského roku úspěšně prošel kolaudací. Pro první rok si stanovil výrobu 500 hektolitrů piva. „Pro letošní rok máme v plánu už dvojnásobek a zatím vše nasvědčuje tomu, že se nám podaří plán splnit,“ s uspokojením konstatoval předseda představenstva. Přitom pivovar ještě není na výrobním maximu a mohl by ještě o několik stovek hektolitrů výrobu zvednout.
    S odbytem pivovar problém nemá. „Odběratelé jsou spokojení, nemáme žádné negativní reakce,“ směje se Krýsl. I když spokojenost není stoprocentní. „Občas se samozřejmě stane, že zákazník je na něco zvyklý a pivo ho neosloví. Ale je daleko víc těch, kteří jsou naším pivem nadšeni. Ti se pak vracejí a stávají se z nich naši stálí odběratelé,“ uvedl Krýsl.
    Poslední akce pivovaru proběhla o víkendu, na grilování a ochutnávku piva pozvalo vedení všechny akcionáře. Návštěvníci se také dostali přímo do pivovaru.
    Zdroj: http://chomutovsky.denik.cz/zpravy_region/chomutovsky-pivovar-testuje-novinku-zazvorove-pivo-20150716.html“
  • Dne 20.2.2015 narazili další speciál, tentokrát v duchu zabíjaček, masopustů a vůbec předzvěsti blížícího se jara. Název měl Murinova 11 a šlo o spodně kvašený ležák za studena chmelený chmele Kazbek.
  • Dne 5.1.2015 na čepu Novosvětská 12° (APA). Jednalo se o pivo svrchně kvašené, tentokrát uvařené pouze z amerických chmelů, které pivu dodaly specifickou chuť, včetně jemné hořkosti. Ačkoli bylo toto pivo pouze dvanáctistupňové, přesto mělo poctivých 5 obj.% alkoholu.
  • Dne 9.12.2014 v prodeji a na čepu Vánoční speciál 14%, který byl chuti poněkud více nahořklé, než jsme zvyklí u ostatních ležáků podobného typu, což bylo způsobeno poněkud netradičním způsobem bohatého chmelení. Jednalo se o pivo nefiltrované, nepasterizované s obsahem alkoholu kolem 5 % obj.

Starší info:
Po dlouhých jednašedesáti letech se byl okamžik dalšího zápisu do análů chomutovského pivovarnictví. Z výrobní linky akciové společnosti První občanský pivovar v prosinci 2013 sjel první sud místního ležáku. Vaření piva v Chomutově tak naváže na přerušenou tradici, která se datuje od roku 1571. V minulosti bývaly ve městě hned tři pivovary, od roku 1748 ale fungoval už jen ten Měšťanský. O jeho zrušení, sídlil v té době v moderní budově z roku 1902 v Mostecké ulici rozhodli v roce 1952 činovníci národního výboru. Pivovarský areál přitom vydržel na svém místě až do roku 2011, kdy jeho demolice umožnila výstavbu dalšího hypermarketu Kaufland.
Vzkřísit zašlou slávu chomutovského piva se rozhodli zčásti i v reakci na „krabici“, jež budovu původního pivovaru nahradilo dva místní nadšenci: Dušan Dufka a Pavel Krýsl. „Naší ideou je vyrábět místní a chutnější pivo, zlepšit úroveň restaurací a v neposlední řadě dokázat, že i u nás žijí schopní lidé,“ uvedl Pavel Krýsl, předseda představenstva Prvního občanského pivovaru Karásek a Stülpner. „Nejsme ale snílkové. Od začátku klademe důraz i na ekonomickou stránku, zdůrazňujeme preferovaný a očekávaný výnos. Máme k tomu slušně nakročeno, protože se podařilo zajistit strukturu vlastníků z širokého spektra místních patriotů i zájemců z Prahy, Brna či Velké Británie. 92 akcionářů Pivovar vlastní v současné době 92 akcionářů, kteří si mezi sebe rozdělili 129 akcií na jméno, každou v hodnotě 30 tisíc korun. „Takový zájem jsme ani neočekávali. Mohli jsme tak pořídit lepší technologii. Původně jsme chtěli zahájit výrobu zkušební várky v říjnu. Objevily se však určité překážky, které jsme vyřešili.
Minipivovar, který bude sídlit ve sklepení dvou činžovních domů manželů Dufkových v ulici 28. října, se zaměří na produkci světlé nepasterizované a nefiltrované jedenáctky a dvanáctky a jednoho silnějšího speciálu. Zpočátku vyrobí 500 hektolitrů piva ročně.
Pivovaru propůjčili jména krušnohorští loupežníci Při hledání názvu pivovaru se jeho zakladatelé inspirovali v historii. Vypůjčili si jména dvou už téměř zapomenutých krušnohorských loupežníků Karla Stülpnera a Jana Karáska. „Jsou to historicky doložené postavy. Na české straně Krušných hor lidem většinou tato jména nic neříkají, tak je chceme vrátit do oblasti jejich dávného působení společně s obnovenou tradicí pivovarnictví. Pivo přeci k loupežníkům patří,“ vysvětlil Pavel Krýsl. (zdroj: chomutovsky.denik.cz)
Oficiální naražení prvního sudu proběhlo dne 1.12.2013 v 16:30 na Chomutovských vánočních trzích. Na čepu byla světlá 11° a 13,5° polotmavá.
Dne 6.12.2013 v prodeji Vánoční 14° (IPA).
Původně plánovali uvařit 2000 litrů „Vánočního piva“ (14° IPA), před vánocemi již bylo prodáno 3150 litrů. Také se prodalo 650 dárkových lahví. Tento pivní speciál byl přijat místními nejen pivaři více než dobře, tudíž bylo rozhodnuto o dalším pokračování prodeje tohoto piva, po vánocích pod jiným obchodním názvem. Koncem ledna by rádi představili veřejnosti 11° pivo. Prodej piva na chomutovském náměstí skončí 23.12. Od začátku ledna 2014 pivo prodával R. Volařík ve vinotéce na náměstí 1. máje. V pivotéce Království piva v ulici 28. října prodej dál pokračoval.
Dne 14.1.2014 proběhla změna v obchodním názvu vánočního piva, nyní šlo o Podloudnickou 14°. A od 14.1. měli kromě Podloudnické 14° také světlou Karáskovu 11° – standardní ležák plzeňského typu. Obě piva můžete šlo ochutnat v prodejně Pivotéka Království piva.
Pivovar byl v únoru 2014 stále bez technologie, vařilo se v Minipivovaru Permonu v Sokolově.
V dubnu 2014 už zde vařili na své vlastní technologii.
Od února 2014 k dispozici klasické lahvové 0,5 l pivo 11°. Tyto lahve a nejen ony byly k dostání v pivotéce Království piva.
Pivo bylo v únoru k dostání nově také v restauraci Slávie v Klášterci nad Ohří.
Na jaře uvařena novinka – Pšeničná 11°. Od 19.5. v pivotéce a na obvyklých místech.
Ve vlastních prostorách, a to ve sklepení činžovního domu v chomutovské ulici 28. října, zahájil v dubnu výrobu První občanský pivovar Karásek a Stülpner. Fungoval už od konce roku 2013, dosud ale využíval pronajatých prostor mimo region. Pivovar zaměstnával sládka a regionálního manažera pro německy mluvící země. Třetím placeným zaměstnancem byl předseda představenstva. „Kromě regionu a jeho nejbližšího okolí chceme naše pivo i vyvážet do Německa. Loupežníci Karel Stülpner a Jan Karásek jsou známi jako historické postavy zejména právě na saské straně Krušných hor,“ odhalil obchodní politiku pivovaru předseda představenstva Pavel Krýsl. Jedenáctku i třináctku zájemci mohou nyní zakoupit v prodejně Království piva v chomutovské ulici 28. října, ve vinotéce na chomutovském náměstí 1. máje, v jirkovské restauraci U Radnice a v kláštereckém hotelu Slávie. Vzkřísit zašlou slávu chomutovského piva se rozhodli dva místní nadšenci: Dušan Dufka a Pavel Krýsl. „Naší ideou je vyrábět místní a chutnější pivo, zlepšit úroveň restaurací a v neposlední řadě dokázat, že i u nás žijí schopní lidé,“ vysvětlil Krýsl, Zdůraznil zároveň, že nepomíjejí ani ekonomickou stránku, cílem je dosažení zisku. „Máme k tomu slušně nakročeno, protože se podařilo zajistit strukturu vlastníků z širokého spektra místních patriotů i zájemců z Prahy, Brna či Velké Británie.,“ dodal. Pivovar vlastnilo v květnu 2014 96 akcionářů, kteří si mezi sebe rozdělili 138 akcií na jméno, každou v hodnotě 30 tisíc korun. (zdroj: chomutovsky_denik.cz)

V červnu 2014 uvedena na trh další novinka – Pašerova půlnoční 12° (jednalo se o černé pivo se všemi standardními atributy, které k němu patří: barva, hutná plná chuť, jemné kávové dozvuky na patře s karamelovou ozvěnou).
Dne 12.6. v 18:00 hod. se otevřel Zlatý kaštan – první pivovarská restaurace v Chomutově. První den byla restaurace slavnostně otevřena pouze pro akcionáře, dne 14.6. pak pro veřejnost.

První občanský pivovar Karásek a Stülpner už měl i svou stylovou restauraci. Prostory restaurace Zlatý kaštan v Blatenské ulici si pronajal jeden z akcionářů pivovaru, významný chomutovský restauratér Roman Šujan. Návštěvníci se mohli těšit na točenou světlou jedenáctku, polotmavou třináctku a jedenáctku pšeničný speciál. „Nabídku naší produkce doplní sortiment dalších alkoholických i nealkoholickýchnápojů a také hotová jídla či speciality k pivu. Interiér sestává z dřevěných stolů a židlí v přírodním stylu, příjemnou atmosféru dotvářejí grafické a dekorační prvky, například velkoformátové fotografie sklepních prostor pivovaru na stěnách,“ uvedl předseda představenstva pivovaru Pavel Krýsl. Pivovarskou restauraci se podle něj podařilo zprovoznit ve velmi krátké době díky fandovství akcionářů, kteří se významnou měrou podíleli na jejím otevření. „Zlatý kaštan oživujeme po rozporuplné éře jeho existence. Zpočátku se hospodě dařilo. Pak ale následovaly různé pokusy, které se neujaly. Skončily jejím uzavřením. Věříme, že pivovarská restaurace si najde stálé hosty, kteří si jediné pivo místní provenience oblíbí. Jsme přesvědčeni, že kromě patriotů rádi ochutnají naši produkci i pivní fajnšmekři,“ doplnil. Restaurace bude otevřená sedm dní v týdnu. Od pondělí do čtvrtka od 11:00 do 23:00 hodin, v pátek a v sobotu od 11:00 do 01:00 hodin a v neděli od 11:00 do 20:00 hodin. (zdroj: chomutovsky.denik.cz)

V červenci na čepu novinka – Letní malinová 6° (alk.: 2,4 %). V současné době měli jinak v nabídce 4 druhy piv – 11°světlé, 12° tmavé, 13° polotmavé a 11° pšeničné.