Lobkowiczký pivovar v Bílině

První zmínka o bílinském pivovaru je z roku 1615, jeho majitelem byl rod Lobkowitzů. Během první republik pivovar vařil světlé výčepní, Zámecké pivo světlé 12% a Březňák tmavý 12%.

Vyhláškou ministryně výživy ze dne 3. července 1948 o znárodnění některých průmyslových a jiných výrobních podniků a závodů v oboru potravinářském podle § 1, odst. 3 zákona ze dne 28. dubna 1948, č. 115 Sb., o znárodnění dalších průmyslových a jiných výrobních podniků a závodů v oboru potravinářském byl dnem 1. ledna 1948 znárodněn „Bílinský pivovar Max Lobkowicz“, Bílina (majitel Dr. Max Ervin Lobkowicz).
1948-1959 Krušnohorské pivovary n.p., 1960-1977 Severočeské pivovary n.p.; vařil mj. pivo 12 % Ležák tmavý Kozel; Perla Severu 11 %; 10 % bílinské tmavé. Pivovar tehdy vyráběl až 60 000 hl piva ročně.
Zámecký pivovar v Bílině byl svého času vyhlášen v širokém okolí. Několik set let se zde vařilo žádané pivo pod názvem Bílinská Perla. Pro pivovar v Bílině začaly těžké časy už rokem 1948, kdy byl odebrán Lobkowiczům a přeměněn ve státní podnik. Již tehdy bylo zázemí pivovaru zastaralé, poslední rekonstrukce proběhla na konci devatenáctého století. V souvislosti s budováním nového Mostu tehdejší komunistická vláda rozhodla ukončit výrobu úplně. Definitivně byl pivovar uzavřen roku 1972. Po roce 1989 byl pivovar téměř jako ruina navrácen Lobkowiczům. Ti začali jeho část pronajímat. Roku 1997 pivovar získalo město.

Čtěte také:  Historie Panského pivovaru Batelov

V červnu 2001 pokračovala bílinská radnice ve hledání investora pro městský pivovar. O areál pivovaru měla zájem už před třemi lety britská společnost Monumental, která zde chtěla vybudovat komplex malých obchodů. Z dohody s městem ale nakonec sešlo. Pivovar tak bohužel stále chátral. Jeho využití bylo doposud velmi malé, obec pronajímala asi jen 20 % prostor. Město mělo navíc k dispozici i průzkum, které stavby z pivovaru jsou historicky cenné a které lze případně zbourat. Otázkou budoucnosti historického objektu pivovaru se zabývali zastupitelé města v září 2001. Bílinští koupili pivovar do svého majetku v roce 1996 a od té doby, jak uváděl starosta Čestmír Duda, nenašli sílu s tím něco udělat. „Rozhodovali jsme, jak by měla agentura RRA Most prezentovat nabídku města na využití pivovaru,“ řekl starosta. Zastupitelé rozhodli, že by měl být zveřejněn prodej pivovaru jako celku s tím, že investor bude respektovat dokumentaci stavebně historického průzkumu. Po ukončení výroby piva byly v objektech sklady. V srpnu 2003 byly chátrající budovy stále ve vlastnictví města.