Který pivovar vznikl přestavbou kina

Kunčice pod Ondřejníkem leží v sedle mezi beskydskými horami Ondřejník, Radhošť a Kněhyně. Obec byla založena na konci 13. století po vymýcení lesa lokátorem jménem Kunz. Kunčice se v minulosti proslavily sklářskou výrobou, později těžbou rudy pro železárny v nedalekém Frýdlantu. Ustupující průmyslová odvětví poté uvolnily místo rozvoji turistického ruchu.

První hosté začali přijíždět na „letní byt“ po dokončení tratě, která spojila vesnici s průmyslovými městy severní Moravy a Slezska. Zprvu příslušníci vyšších tříd nejen ostravské společnosti přespávali v pronajatých pokojích ve skromných domech místních obyvatel, posléze začali stavět v obci své vlastní vilky. Kunčice se tak staly vyhlášenou rekreační oblastí Ostravska.


Dávní horalové dávali asi přednost před pivem nápojům na bázi lihu. Jelikož obec byla součástí hukvaldského panství, dá se předpokládat, že do kunčických krčem se vozilo pivo z Arcibiskupského pivovaru, později možná z blízkého Frenštátu.

Vše se změnilo v roce 2016. Za vším stál podnikatel Martin Chalupa, který po úspěšném podnikání v průmyslu hledal nové impulsy pro své další aktivity. Dostal se ke spolupráci se značkou piva Richard, která se vaří v brněnském Žebětíně a v Račíně u Žďáru nad Sázavou. Výsledkem toho se začal, ve více než stoleté budově bývalého kina Ondřejník v Kunčicích, budovat pivovar. Rekonstrukce naplno vypukla v září 2016 a dne 28. listopadu 2016 proběhla první várka. Zajímavostí moderní technologie je varna sestavená netypicky ze tří nerezových nádob.

Na Tři krále 6. 1. 2017 šlo ochutnat první piva uvařená v tzv. Kunčickém pivovaru. Trojka nových piv nesla názvy Kašpar 11° ale, Melichar 12° medové a Baltazar 12° red ale.
V lednu 2017 stočili polotmavý Valentýnský speciál 13°, Medový ležák extra chmelený byl v prodeji v únoru, v březnu se objevil v PET lahvích speciál Belgian Ruby Beer s přídavkem ibiškového květu.

Na konci června 2017 provozovatelé plánují otevření vlastní restaurace přímo v budově pivovaru v sousedství železniční stanice. Prozatím lze kunčické pivo koupit v PET lahvích (včetně oblíbené Chalupářské jedenáctky) v určitých hodinách přímo v budově minipivovaru a točené ochutnat například ve starobylém hostinci Na Huťařství při hlavní silnici ve směru Frenštát pod Radhoštěm. Hospůdka byla otevřena v roce 1707 v místě zrušené sklárny.