Zaniklé minipivovary – 1.valašský hostinský pivovar Rožnov pod Radhoštěm

adresa: Rožnov pod Radhoštěm, Palackého 487

Vařil pivo v letech 1994 až 1997. Sídlil ve Lázeňském (Společenském) domě (nedaleko skanzenu), který byl pro tyto účely nákladně rekonstruován.


Technologie minipivovaru byla dodána firmou ZVU Hradec Králové. Pivovar provozovala společnost První valašský hostinský pivovar s.r.o.. Nabízeno bylo pivo Ogar – světlá a tmavá 10%, světlá 12% a kvasnicová nefiltrovaná 14 %. Pivo, údajně vařené jakoby pro hořké jazýčky vyznavačů Radegastu, bylo dílem sládka Milana Kuráně, který měl za sebou zkušenosti z Prazdroje a Vsetína.

V srpnu 1997 byla cena 0,5 l čepovaného piva Ogar 12 % 13,50 Kč. Poslední pivo bylo vystaveno v září 1997. Velké pivovary totiž malému provozu zákazníky postupně přebraly.


„My si nemůžeme dovolit vybavit celou hospodu výčepním zařízením, sklem a vybavením jako velcí výrobci,“ řekla Marie Dufková z pivovaru poté, co s výrobou přestala, neboť několik restaurací od ní přestalo pivo odebírat. „Vlastní hospoda nás neuživila,“ dodala Dufková. V roce 2004 byla technologie prodána do minipivovaru v Zašové.