Pivovar Verneřice

Město Verneřice německy Wernstadt
Vzniklo v období kolonizace v 13-tém století. Od roku 1479 se hovoří o městečku, kdy získalo práva od Zikmunda z Vartenberga. V roce 1522 k stávajícím privilegiím císař Maxmilián přidává městu znak a právo městské pečeti. V devatenáctém a podruhé ve dvacátém století o tento statut přišlo, až v roce 2006 jej opět získalo. V současné době zde žije okolo 1000 stálých obyvatel. Mělo právo várečné, právo týdenních a výročních trhů, svobodné soudnictví i svobodnou rychtu. Mělo poměrně velmi rozvinutý průmysl. V obci mimo pivovar a zmíněnou mlékárnu, byl mlýn, v roce 1707 zde byla založena první bavlněná přádelna na českém území. Další přádelna vznikla v roce 1824. Fungovala strojírna, v okolí se těžilo uhlí. V letech 1889-1890 byla pro další rozvoj postavena v té době už nezbytná železnice z Velkého Března (s odbočkou na Úštěk). Železnice byla zavřena v roce 1978 a nyní je v občasném provozu jen trať z Velkého Března do již zmiňované Zubrnice. Bývalé verneřovské nádraží je k nepoznání přestavěno na obytný dům. Za zmínku stojí také ona mlékárna. Jde, tedy šlo, o jednu z prvních parních mlékáren v zemi postavenou v roce 1902. Její zánik je datován rokem 1961 (údajně pro nedostatek pracovních sil).

Mlékárna
V roce 1912 byl k mlékárně přistavěn i mlýn. V letech 1954 až 1974 ve Verneřovicích také působila pekárna. Původní německé obyvatelstvo bylo po 2. světové válce odsunuto, v padesátých letech nastalo znovuosídlení, v 70-tých letech vytrhána trať, zbourána řada domů. Tato kdysi prosperující obec se nyní více podobá vesnici, kde, jak se zdá, hraje prim zemědělství.

Měšťanský pivovar Verneřice neboli Stadtbrauerei Wernstadt
V roce 1522 bylo uděleno městu právo várečné.
V roce 1645 švédští vojáci ukradli ve Verneřicích varnou pánev a prodali ji v Úštěku. Až do ledna 1648 se verneřičtí dohadovali s úštěckými o tuto varnou pánev, avšak pře dopadla v prospěch Úštěka.
Nejbližším souputníkem byl pivovar v Rychnově.
Hostinští z Příbrami nesměli dříve brát pivo odjinud, než od pivovaru z Verneřic. Roku 1576 vznikla „pivní válka“, měšťané z Verneřic táhli do Rychnova a Příbrami a konfiskovali tam vlastními silami uvařené pivo. Příbramští hospodští brali pivo z Verneřic až do roku 1931.
V letech 1882 až 1895 (kdy zemřel) byl starostou Verneřic pan Josef Renftel. Povoláním byl sládek a zdokonalil pivovar ve Verneřicích. Velmi se přičinil také o stavbu železnice.

Verneřický pivovar byl znám kvalitním černým pivem.
Výstav se pohyboval okolo 7.000 hl.
Poslední várka byla v listopadu 1946.
Na podzim roku 1980 byla zahájena a provedena demolice větší části bývalého pivovaru.
Dnes místo zbourané části jsou garáže, postavené začátkem 80. let.
Zachovaly se láhve s litými nápisy.
Zbývající části pivovaru je nyní poskytována současným majitelem udržovací péče pro její další nejisté využití.