Minipivovar Němý medvěd Mělník

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Bezručova 613/30, 276 01 Mělník

www.brlohmelnik.cz

e-mail: petr.nemec@nemymedved.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 

  • V dubnu 2024 v nabídce Galaxy 13° (single malt American Pale Ale). Použit pouze světlý plzeňský slad. Díky tomu měl suché tělo, které tak dal prostor vyniknout výrazně aromatickým chmelům Citra a Galaxy. Hořkost byla vysoká, ale nevtíravá, a australský chmel Galaxy do piva přinesl výrazné tóny maracuji a sladkých broskví.
  • V červnu 2023 v Beer baru na čepu Bizon 12 ale, Vopičák 10 světlé výčepní, Vídeň 11 polotmavá, Brtník 12 světlý ležák, Kňour 12 tmavé, Red Tractor IPA 15°.
  • V dubnu 2023 novinka – Red Tractor IPA 15°. Red IPA uvařená ve spolupráci s Pivovarem Úštěk ze čtyř chmelů Nugget, Chinook, Citra a Amarillo s plnější chutí a temně purpurovou barvou. V chuti jemná sušenkovitost a chlebnatost s doznívajícími tóny tropického ovoce a citrusů.
  • V roce 2020 stávající prostory (Akátová 3527, Mělník) přestaly kapacitně dostačovat a majitelé se rozhodli výrobu rozšířit. Novému pivovaru věnovali celé jedno podlaží v Brlohu (ve větším industriálním objektu, kde dříve býval mlýn, poté pekárna) a vybavili ho nejmodernější technologií. První várku zde uvařili v červenci 2022. Zůstali věrní třínádobové varně, ale výstav zvýšili na 2 000 hl ročně.
  • V srpnu 2021 na čepu Brtník 12 narozeninový světlý ležák extra chmelený, Brtník 12 světlý ležák, Kňour 12 tmavý ležák, Vídeň 11 a Vopičák 10 světlé výčepní.
  • Na jaře 2021 opět navázali na tradiční spolupráci od roku 2016 s farmou Český chřest z Hostína u Vojkovic a vznikl z toho speciální chřestový ležák Chřestýš 12°. Sezónní zlatý ležák měl výrazné chřestové tóny a to jak ve vůni, tak i v samotném těle. Chmelová hořkost tří českých odrůd chmele byla podtržena hořkostí chřestovou i v samotném doznívání po napití.
  • V březnu 2021 novinka – Čmoud 14°. Je to světlý nakuřovaný speciál s plným sladovým tělem s lehkým dozvukem nakuřovaného sladu a smetanovou hořkostí německého chmele Fantasia.
  • Od 15.1.2019 na čepu Lagavulin 12° Whisky Barrique Beer. Speciální edice místního černého piva Kňour, který 4 měsíce dozrával s dubovým dřívím po skotské whisky Lagavulin. Dlouhá doba společného zrání tak značně změnila charakter piva. V pivu se snoubí nasládlé karamelové tóny praženého sladu s typickou vůní kouře této skotské whisky. V chuti je pivo sušší a drsnější.
  • Jak změní použití aromatických odrůd charakter piva ? Tentokráte za studena nachmelili dobře známého Vopičáka 10° a vytvořili dva jeho vopičí bratry. Klokan 10° Základem piva byl Vopičák 10° jen do něj nasypali australský chmel Enigma. Vůbec s ním nešetřili! 10g chmele na litr! Ten dal Vopičákovi malinovo – černorybízové chmelové zemité aroma a přísnější projev. Helmut 10° Základem piva byl opět Vopičák 10° jen do něj pro změnu nasypali německý chmel Mandarina. A použili stejné sypání jako u Klokana, tedy 10g chmele na litr! Ten změnil charakter Vopičáka na ovocnější s citrusovým osvěžujícím nádechem. Na čepu od 20.4.2018
  • V prosinci 2017 novinka Buffalo Bill „India Pale Lager “ (EPM 14,4%). Byl čtyřsladový, silnější, single hop „ležák“ jantarové barvy, zemitější lehce nasládlé plnější chutě a nižšího řízu. Zprvu lehce ovocnější tóny lesního ovoce se změnil v suchý hořký závěr. Americký chmel Simcoe pivu propůjčil zajímavější skladbu hořkosti než je u běžných ležáků zvykem.
  • V červenci 2017 na čepu Vopičák 10, Brtník 12, Kňour 12 tmavé.
  • Beer Bar Němý Medvěd měl na 4.1.2017 čepu novinkový speciál – Lolita 14°. Za studena nachmelená, příjemně hořká, světlá „čtrnáctka“ se suchým praženým závěrem. Chmely: Hallertau tradition (GER), Saphir (GER), Cascade (USA) Slady: Plzeňský, vídeňský.
  • Minipivovar představil v prosinci 2016 nové pivo – Paroháče 14°. Složitější receptura 6 sladů a 4 chmelů, spolupráce s externím sládkem a chuť experimentovat se vyplatila.
  • Němý Medvěd – Vopičák 10°. Minipivovar ho připravil ze světlého plzeňského sladu ze Mšena a tří německých odrůd chmele. Na čepu od 12.8.2016.
  • Medvěd Zázvor 12 % – Minipivovar představil v létě 2016 pokusný soudek medvědího speciálu – zázvorového piva. Na čepu od 14.7. 2016.
  • V červenci 2016 na čepu chrěstové pivo – Němý medvěd Chřestýš 12%.
  • Dne 22.1.2016 na čepu Starý Divočák 12 % „ejl“ speciál. Pivo na pomezí ale a pšenice, ovšem bez pšeničných sladů. Jako koření použili těžký hořký německý chmel Magnum. Ten po několika doušcích ulpí na jazyku a pivu dává hořký suchý závěr. Pivo není chmelené za studena. Veškeré těžké květinové vůně vytvořil použitý neobvyklý kmen francouzských svrchních kvasnic. Ty také způsobují vysokou plnost piva.
  • Minipivovar navařil na konec roku 2015 Černého Kňoura „třináctku“, se kterou zdejší sládek stál „na bedně“ při Jarní ceně českých sládků.

  • V Beer Baru dne 21.11.2015 na čepu Medvěd Rebel 14 %. Polotmavá spodně kvašená „čtrnáctka“ z mělnického minipivovaru Němý medvěd je pivo ze čtyř sladů (plzeňský, mnichovský, karamelový, caraaroma) a dvou chmelů. Osvědčenou drsnou chuť chmelu Sládek kompenzoval jemný Žatecký poloranný červeňák.
  • Pivo Mladý medvěd z Vídně připravili ke svátku Sv. Martina a narazili 11.11.2015.
  • Němý Medvěd Pumpkin Ale 13°. Nepoužili žádné dýňové koncentráty, ale pěkně si pohráli. Po 7 hodinách pečení dýní a pár hodinách jejich pasírování a filtrování skrze cedníky různých velikostí, získali lahodný domácí extrakt, do kterého přidali vybrané kouzelné koření. Všechno znovu povařili, přidali další koření a znovu povařili. Znova cedili a po tom všem úsilí získali 1,5 litru opravdového dýňového lektvaru dlouhověkosti. Tento lektvar smíchali s ejlem vařeným pro tuto příležitost již v srpnu tohoto roku. Vše spolu ještě nechali uzrát a dne 31.10.2015 v mělnickém Němý Medvěd – Beer Baru po setmění se kouzelné pivo narazilo.
  • Od 23.10.2015 na čepu místní pivo Brtník 12 % – Sládek + Kazbek. Byla to další verze Brtníka 12 %, do kterého tentokráte přimíchali dva chmely. První, Sládek, do piva dodal drsnější sušší hořkost. Druhý byl ve zdejším pivu nováček a byl to český chmel Kazbek.
  • Dne 21.9.2015 byla naražena další várka zdejšího piva. Tentokrát o stupeň vyladěnější. Na čepu v pivním baru Němý Medvěd pivo Brtník 12 %.
  • Pivovar se od roku 2015 nacházel v objektu rodiny Němcových (v bývalé garáži a sklepě rodinného domu). Varna pochází z ostravského minipivovaru Biovar, je třínádobová o objemu 300 l s přímým plynovým ohřevem. Spilka je otevřená 1x 600 l a ležácké tanky se samostatným chlazením jsou 2 po 500 l.
    První várka piva Němého Medvěda 11° světlého ležáku na čepu byla od 8.8.2015 v místní hospůdce Němý Medvěd. Další, výrazně větší v várka byla naražena 14.8. v den před 3. narozeninami hospůdky. Šlo o 12,5° světlý ležák, vymazlený plzeňským sladem. Na chmelení použili tradiční české chmely Sládek a Žatecký Poloraný Červeňák.