Minipivovar Rýmařov

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Pivovarská 14/16, 795 01 Rýmařov

www.hotelexcelent.cz

e-mail: info@hotelexcelent.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
  • V únoru 2023 Hotel a pivovar Excelent stále uzavřen. Měl nového majitele a prý se chystala rekonstrukce.
  • Na konci roku 2021 budova (restaurace s pivovarem, penzion) k prodeji.
  • Od 29.11.2021 na čepu oblíbené Vánoční pivo – mandarinka se skořicí.
  • Dne 16.5.2021 nabídka piva: 11 světlá, 11 medová, 11 ovocná, 13 polotmavá.
  • Od 30.11.2018 na čepu 5 druhů piv včetně oblíbeného Vánočního speciálu (mandarinka se skořicí), tedy 11° Světlé, 11° Medové, 12° Tmavé a 13° Polotmavý speciál.
  • Od 2.12.2017 na čepu Rýmařovské Vánoční pivo (mandarinkové s jemnou vůní skořice).
  • V prosinci 2016 Rýmařovské Vánoční na čepu, mandarinkové s jemnou vůni skořice.
  • Dne 29.5.2016 na čepu novinka – 16 polotmavý speciál.
  • Dne 5.2.2016 na čepu nová várka – tmavého ležáku 12°.
  • Na konec roku 2015 uvařil speciální Vánoční ležák (mandarinka se skořicí).

Starší info:
Město Rýmařov leží v podhůří Hrubého Jeseníku v okrese Bruntál. Minipivovar Hostinský pivovar a hotel Excelent byl umístěn v rekonstruovaném objektu nedaleko náměstí, ve kterém kdysi býval měšťanský pivovar. (V něm se vařilo pivo už v roce 1662.) Proces vaření piva mohli hosté sledovat jak v restauraci, kde byla umístěna dvounádobová varna, tak i v prvním baru, odkud bylo oknem vidět do sklepa. Zařízení minipivovaru dodala společnost ZVU Hradec Králové, ostatní zařízení hotelu a restaurace vybudovala opavská firma Trias. Pivovar měl kapacitu 5 000 hl ročně. Sklepy byly zachovány z původní budovy. Při výrobě piva Excelent se nepoužívala ani chemické, ani tepelné stabilizace. Pivovar se s nevelkým úspěchem pokoušel plnit pivo do 0,5 l lahví. V prvním patře budovy minipivovaru byl hotel. Pivovar začal vařit na konci ledna 1995. Při vzniku byl ředitelem Miroslav Slováček. Zpočátku pivovar vozil svoje produkty i do několika jiných hostinců, posléze však z důvodu nezájmu zůstal jen u zásobování vlastní restaurace. V roce 1999 pivovar vlastnila společnost Městské služby Rýmařov s.r.o..
V dubnu 1999 zde byla cena 0,4 l piva 14 % – 11,60 Kč.
V pivovaru se sice vařilo pivo již na konci 16. století, ovšem pivovar zanikl už v polovině 19. století a sloužil pouze jako stáčírna hanušovického piva či jako sklad. V nedávné minulosti však opavská firma přeměnila bývalý sklad v nový malý pivovar. Protože však začala dlužit bankám, musela se do případu vložit radnice. „Tehdy jsme pivovar za pomoci policistů násilně obsadili a převzali jsme dluh firmy,“ řekl místostarosta Milan Kropáč. Město později pivovar, který sloužil i jako hotel, pronajalo bruntálskému podnikateli Jiřímu Bobkovi. Ten vařil v malém pivovaru pět set hektolitrů piva ročně. Vařil kvasnicové pivo, ležáky i zajímavost: polotmavý ležák s malinovou příchutí. „Naše pivo lze koupit v několika samoobsluhách a v jedné restauraci v Jeseníkách. Vyhledávají ho zejména labužníci a cizinci, kteří jsou na takové pivovary doma zvyklí,“ řekl v říjnu 2002 Jiří Bobek. V roce 2002 začal pivovar opět plnit pivo do lahví, tentokrát do speciálních 0,5 l s keramickým uzávěrem.
V listopadu 2002 byly ceny: 11 % za 12 Kč (v lahvích za 29 Kč), 14 % za 15 Kč (v lahvích za 32 Kč), malinový ležák za 13 Kč.
Nájemce minipivovaru Excelent v Rýmařově Jiří Bobek se v dubnu 2003 netajil tím, že na výrobě stejnojmenného místního piva prodělával. „Není to ale naše hlavní aktivita, jen doplněk k provozu naší restaurace a hotelu. Takže si to můžeme dovolit,“ řekl Jiří Bobek, který místní pivo prodával hlavně vlastním hostům. Jinak byl Excelent k mání jen příležitostně, třeba v létě na koupališti. Minipivovar vyráběl asi 600 hl piva za rok, kromě světlé jedenáctky tu v roce 2003 dělali tmavou čtrnáctku a také místní specialitu – polotmavou dvanáctku s malinovou příchutí. „Té se prodá vůbec nejméně, ale jde nám o to nabízet něco zvláštního, co jinde není. Pivo s malinovou příchutí je naše vlastní originální receptura,“ vysvětlil hoteliér. „Vydělávat na vaření místního piva v našem regionu, to moc nejde. Je tu nízká kupní síla. Snad by se to vyplácelo v nějakém známém turistickém středisku jako je Karlova Studánka. My u svého piva ale určitě ještě zůstaneme,“ ujistil Jiří Bobek.
Pivovar v listopadu 2003 vařil již jen 11 % sv, 14% tm a 12% polotmavé s malinovou příchutí. V lahvích s keramickým uzávěrem byla jen 11 a 14. Ceny: 11 čep. 13,- Kč (láhev 35,- Kč), 14 čep. 16,- Kč (láhev 38,- Kč), 12 pltm jen čep. 15,- Kč. Vše za 0,5 l.
Město Rýmařov se na sklonku roku 2003 rozhodlo malý pivovar prodat. Rýmařov totiž musel odkoupit pivovar poté, co opavská firma nejprve pivovar zadlužila a poté zkrachovala. Město zprvu vařilo pivo samo, ale před čtyřmi roky pronajalo pivovar právě Jiřími Bobkovi. Podnikatel Jiří Bobek řekl, že bude o koupi pivovar usilovat. „Na pivu se nedá vydělat, ale dotujeme ho z provozu hotelu a restaurace. Vaříme ho pro potěšení a jako atrakci pro návštěvníky města nebo zdejšího jesenického kraje,“ řekl v únoru 2004 nájemce malého pivovaru, v němž sládek ročně uvařil 500 hl piva tří různých značek. Pod značkou Excelent tak šlo na počátku roku 2004 dostat světlý jedenáctistupňový ležák, tmavou nefiltrovanou „čtrnáctku“ a specialitu – řezané pivo s malinovou příchutí.
V té době se v pivovaru vařilo:
Excelent 10 % světlé výčepní; alk.: , %; plněno jen do sudů.
Světlý ležák Excelent 12 % světlý nefiltrovaný ležák; alk.: 5,0 %; plněno do sudů a od roku 2002 také do speciálních 0,5 l lahví s keramickým uzávěrem.
Světlý ležák Excelent Jedenáctka světlý filtrovaný ležák; plněno jen do sudů.
Tmavý speciál Excelent 14 % tmavý nefiltrovaný speciální ležák; alk.: 6,0 %; plněno do sudů a od roku 2002 také do speciálních 0,5 l lahví s keramickým uzávěrem.
Malinový ležák polotmavý filtrovaný ležák; plněno jen do sudů; vyráběno od roku 2002.

Od záměru vařit pivo i pro Poláky ustoupil pivovar v létě 2004. “ Zvažoval jsem to, ale upustil jsem od toho, protože naše pivo je určeno k okamžité spotřebě,“ vysvětlil v červenci 2004 šéf pivovaru Jiří Bobek. Podle něj neměl rýmařovský výrobce ani prostředky, ani místo, aby vyráběl pasterizované pivo.
Pivovar Excelent nehodlal v prosinci 2004, během řetězového zdražování, zvýšit cenu. „I když je pravda, že náklady jsou na výrobu velmi vysoké a malé pivovary to drtí,“ řekl provozovatel Jiří Bobek.
Město Rýmařov prodalo v únoru 2005 hotel a pivovar Excelent společnosti KPPR z Havířova- Podlesí, která byla do obchodního rejstříku zapsána den před dražbou. Jednatelé společnosti KPPR fungovali sice ještě v dalších firmách, jež ale neměly s provozováním obdobného zařízení nic společného. Město se však o historickou pamětihodnost, jíž několik staletí starý pivovar je, nebálo. “ Společnost pivovar chce provozovat. Máme to ověřené z místních zdrojů. Opatření žádné neděláme, jde o soukromý majetek. Nemáme na to právo,“ sdělil starosta Rýmařova Petr Klouda. Město, jež bylo dosavadním vlastníkem, nemělo z pivovaru žádný prospěch. Pronajímalo jej Městským službám, které jej od roku 2000 pronajímaly soukromníkovi Jiřímu Bobkovi. Peníze z nájmu šly do oprav a údržby. Navíc hrozilo, že stárnoucí technologie bude vyžadovat nákladnější rekonstrukce. Městští zastupitelé proto rozhodli, že Excelent prodají. „Město, obce nebo podobný vlastník komunálního typu nikdy nejsou dobrým majitelem takovýchto zařízení. Nejsou schopni si svým systémem ochránit majetek a zajistit bezproblémový provoz tak, jak to dokáže soukromý vlastník. Potvrdilo to několik let praxe, kdy Městské služby spravovaly hotel svým jménem, a výsledek hospodaření byl vždy záporný,“ vysvětlil rozhodnutí města Klouda. Za prodej pivovaru Rýmařovu přibylo do městského rozpočtu devět milionů korun.
Rýmařov o své pivo Excelent na jaře 2005 přišel. Město totiž počátkem roku prodalo hotel a restauraci, jejíž byl pivovar součástí, havířovské firmě KPPR. Až do roku 2004 se tu vařilo ročně asi 500 hl, které se rozvážely ještě do dvou či tří okolních hospod a v létě na koupaliště. „Určitě chceme výrobu piva obnovit, ale zatím nedokážu říct, jestli to bude letos, nebo později, nemáme to propočítané,“ řekl v červnu 2005 spolumajitel KPPR Jan Pospiech, který zatím s pivovarnickou branží neměl zkušenost. Rýmařovskou čtrnáctku prý ale stačil ještě před zastavením výroby ochutnat. „Byla výborná, toho piva by bylo škoda,“ řekl. Nájemcem v rýmařovské pivovarské restauraci a hotelu stále zůstal Jiří Bobek, který tu pivo až do ledna 2005 vařil, skončil ale ještě před prodejem pivovaru novým vlastníkům. „Nevyplácelo se to, léta bylo vaření piva ztrátové. V Rýmařově o Excelent nebyl moc zájem a dál to prostě už ekonomicky nešlo utáhnout. Bylo mi to ale moc líto,“ řekl nájemce, který by také rád vaření Excelentu obnovil.
V létě 2005 v Excelentu fungovala restaurace a bylo zde nabízeno točené pivo Starobrno.
Na počátku roku 2005 se zdálo, že pivovar definitivně skončil. Na podzim 2005 se zdálo, že svitla naděje, že toto pivo budou moci opět pít například návštěvníci z Německa, kteří rádi do rýmařovského malého pivovaru přišli, neboť jim připomínal podobné malé pivovary v jejich zemi. Hotel a pivovar koupil totiž nový majitel, kterým byla havířovská firma KPPR. Ten ho pronajal zpět bývalému pronájemci Jiřímu Bobkovi, který nyní s novými majiteli diskutoval o obnovení pivovaru. „Je tam určitá naděje, přestože zatím pivovar nefunguje. Ale lidé sem občas přijdou a chtějí naše pivo. Rád bych tady vaření piva obnovil. Je škoda, že nefunguje, přestože je tady veškeré vybavení na vaření piva,“ řekl v říjnu 2005 Jiří Bobek.

V polovině května 2008 se po třech letech pauzy znovu začalo točit i pivo Excelent v Rýmařově. Štamgasti v Rýmařově, návštěvníci Jeseníků a vůbec vyznavači piva z malých pivovarů jistě při té zprávě zaplesali. Přitom se před třemi lety zdálo, že jednomu z mála malých pivovarů v Moravskoslezském kraji nadobro zazvonila hrana. Dnes už Excelent opět vaří pivo a 21.5.2008 mohli jeho návštěvníci poprvé vyzkoušet výsledky snahy nových majitelů. Pivovar zatím bude pokrývat poptávku své restaurace Restaurace v hotelu Excelent točí prozatím dvě vlastní piva – jedenáctistupňový světlý ležák a polotmavý třináctistupňový speciál. Točily se přímo z tanků umístěných v několik set let starém sklepě, a to samozřejmě v nefiltrovaném a nepasterizovaném stavu. „Snažili jsme se také dát pivovaru novější podobu, má novou fasádu a střechu, pokoje prochází postupnou rekonstrukcí,“ řekl Roman Vepřek, předseda představenstva akciové společnosti Pátá stavební cz, která obnovila činnost pivovaru. Pivovar se bude zatím snažit hlavně pokrýt poptávku po novém pivu ve své restauraci. Jednou týdně pro ni sládek vařil dvacet hektolitrů světlého a dvacet hektolitrů tmavého piva. Sládka si rýmařovský pivovar „půjčoval“ z minipivovaru U koníčka ve Vojkovicích. „Dnes je docela těžké nalézt dobrého sládka. K ruce mu je ale vždy jeden náš člověk, který musí trvale dohlížet na všechny další procesy, které uvařením nové dávky startují. Zejména jde o důsledné hlídání teplot při kvašení a následném zrání,“ řekl Roman Vepřek. Řekl, že nečeká od pivovaru žádné obrovské zázraky. „Pouze jsme chtěli znovu pivovar uvést do chodu, protože návštěvníci hotelu a restaurace stále doufali, že se tady zase jednou bude vlastní pivo čepovat. Také nechceme jen pořád poslouchat, co to je a jak se dělá turistický ruch, ale chtěli jsme obnovením pivovaru k rozvoji cestovního ruchu přispět,“ řekl Roman Vepřek. Pivovar si v době své první obnovené existence od devadesátých let minulého století do roku 2005 vydobyl renomé, a proto noví majitelé ani neuvažovali o změně názvu piva a hotelu. „Možná se jen změnilo to, že podnik dnes má asi polovinu zaměstnanců, kteří v pivovaru pracovali v minulosti,“ řekl Roman Vepřek. Restaurace Excelent bude mít na čepu šest piv, z toho tři by byla piva vlastní a lidé by je měli vnímat jako jakýsi stálý a příjemný pivařský stánek. „Několikrát v roce nabídku piv oživíme o zvláštní speciály.
V minipivovaru se v létě 2008 vařilo 11 % Světlý ležák Excelent a 13 % Polotmavý speciál Excelent.
V minipivovaru měli v srpnu 2008 na čepu světlou 11° (0,5l/24 Kč) a polotmavou 13° (0,4l/22 Kč).
Zlatavý mok z pivovaru Excelent v Rýmařově získal ocenění na Jarní ceně českých sládků za svůj třináctiprocentní Polotmavý speciál. Společnost Pátá stavební cz, a. s., která před necelým rokem opět nastartovala výrobu piva v pivovaru Excelent, sklízela první úspěchy. Konkurence byla skutečně velká. Na pivovarském dvoře Zvíkov, kde soutěž organizovala společnost Pivas, prezentovali zástupci devětatřiceti minipivovarů z celé ČR sto třicet sedm značek piva. Pivo se hodnotilo v deseti kategoriích od světlých výčepních, přes polotmavé ležáky až po tmavé speciály. Degustační komise byla složena z osmdesáti zkušených sládků, kteří hodnotili u vzorků barvu, vůni a chuť. V kategorii polotmavý speciál se stal absolutním vítězem právě třinácti Polotmavý speciál Excelent,“ sdělila v dubnu 2009 Veronika Petrová ze společnosti Pátá stavební cz, a.s. Vaří zde tři druhy piva a to 11% Světlý ležák Excelent, 12% Tmavý ležák Excelent a 13 % Polotmavý speciál Excelent. „Jedná se o pivo kvasnicové, nepoškozené filtrací nebo pasterací. Je čepováno v přírodním stavu bez tepelné a chemické stabilizace, takové, jaké mohou pít jen sládci v pivovarech,“ vysvětlila Petrová a pokračovala: „V pivu zůstávají všechny látky příznivě působící na lidský organismus – některé enzymy, vitamíny řady B, kyselina listová, vápník, fosfor, draslík, hořčík a v neposlední řadě antioxidanty, které jsou v dnešní době tolik oblíbené.“
Pivovar býval v Rýmařově už v sedmnáctém století, po jeho zániku se začalo pivo ve městě vařit zase až v roce 1994. „Tehdy byl pivovar v provozu až do roku 2004, jenže pak se tady s vařením piva skončilo,“ řekl v dubnu 2010 sládek pivovaru Pavel Buchta. Vystudoval pražskou potravinářskou průmyslovou školu, pracoval několik let v nošovickém pivovaru, později se učil vařit pivo u sládka vojkovického pivovaru. „I můj táta byl sládek, takže pokračuji v rodinné tradici.“ Do Rýmařova přišel v roce 2008, kdy nový majitel znovu zahájil provoz pivovaru. „Líbí se mi tady, že jsem při vaření piva v kontaktu s hosty,“ řekl u dvou naleštěných měděných varen umístěných přímo v lokále sládek Pavel Buchta. V pivovaru vařil světlou jedenáctku, tmavou dvanáctku a polotmavou třináctku s jednotným názvem Excelent. Jde o kvasnicové pivo čepované přímo z ležáckých tanků. „Jednou jsme uvařili také speciální medovou dvanáctku,“ řekl Pavel Buchta. „Začali jsme teprve předloni, nebylo jednoduché pivovar po třech letech, kdy byl mimo provoz, znovu rozjet. Ale časem uvaříme také nějaké další speciály.“ „Hlavně v pátek a v sobotu je v restauraci plno, lidé jsou rádi, že tady znovu vaříme pivo. Nejvíce jim chutná světlá jedenáctka,“ řekl Pavel Buchta. V roce 2009 sládek uvařil 500 hl piva.
Minipivovar v listopadu 2010 nabízel světlou jedenáctku za 24 Kč, polotmavou třináctku za 28 Kč a tmavou dvanáctku za 26 Kč.
Dne 19.3.2011 se uskutečnilo ve Zvíkovském Podhradí již 5. setkání sládků malých pivovarů za účasti 39 pivovarů. V soutěži Jarní cena sládků bylo přihlášeno 157 vzorků. V kategorii „světlý ležák “ obsadilo druhé místo pivo Ležák 11 Excelent.
Od listopadu 2011 jste v minipivovaru mohli ochutnat Borůvkové pivo.
Na počátku března 2012 se v restauraci točilo: světlá 11° (0, 5 l za 24 Kč), tmavá 12° (0,5 l za 26 Kč), polotmavá 13° (0,4 l za 28 Kč).
V červenci 2012 bylo na čepu oblíbené 12° borůvkové (25 Kč).
Dne 23.9.2015 bylo na čepu 11° Světlé, 11° Medové, 12° Tmavé a 13° Polotmavý speciál.
V roce 2015 již provozovatelé nepoužívali značku Excelent, ale Rýmařovské pivo, v logu používali znak města.
V dubnu 2017 opět čepovali 12° tmavý ležák, výjimečné pivo s tóny hořké čokolády a kávy.

Výstav piva:
rok 1997: 5 000 hl
rok 1998: 5 000 hl
rok 2001: 520 hl
rok 2002: 550 hl
rok 2004: 450 hl
rok 2009: 500 hl