Zaniklé minipivovary – Kosíř Lhota pod Kosířem

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Lhota pod Kosířem 10, 783 44, Drahanovice

www.pivovarkosir.cz

e-mail: sladek@pivovarkosir.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
  • Po otevření sesterského minipivovaru Tvarg ve Velké Bystřici v roce 2020 byly značky vařeny tam.
  • V únoru 2019 v prodeji Masopustní ležák 2 %, chmelený za studena odrůdou chmele Kazbek.
  • V prosinci 2018 představil černé pivo Černý kosák 14%, které leželo na kakaových bobech. V tomto týdnu připravili limitovanou edici ve skle 0,7 l.
  • Dýňový speciál od 12.10.2018 na čepu v Pivovarské hospůdce na Lhotě pod Kosířem po celý víkend a ve vybraných podnicích v Olomouci a Prostějově. Svrchně kvašené pivo s nasládlou chutí a vůní koriandru. Dýně byla přidána během chmelovaru.
  • Na Pivovarských slavnostech 13.-14.7.2018 čepovali piva: Cyklistická 10%, Haltýř 11%, Gabriell 12%, Černý Kosák 14%, Punk Ale.
  • O víkendu 14.-15.1.2017 v Pivovarské hospůdce měli na čepu 11% Haltýře a 12% Gabriella.
  • V prosinci 2016 na čepu 14 % Ale SV. Filoména.
  • Dne 16.7.2016 na Pivovarských slavnostech šlo ochutnat: Cyklo 10%, Haltýř 11%, Gabriell 12%, Černý Kosák 14%, Summer Ale 12%.
  • Minipivovar uvařil speciální limitovanou edici piva s názvem Svatý Florián. Výhradně pro akci, na které byla 27. května 2016 slavnostně pokřtěna nová publikace Dobrovolní hasiči Olomouckého kraje a požehnán prapor pro Krajské sdružení hasičů. Chmelení piva je jednou z nejdůležitějších částí výroby pěnivého moku. Chmel se do tekutiny přidal celkem třikrát. Prvních dvě stě gramů nasypal do kotle hejtman Olomouckého kraje symbolicky v den, kdy si připomínáme patrona hasičů svatého Floriána.
  • O víkendu 12.-13.3.2016 v Pivovarské hospůdce měli na čepu 11° Haltýře a 12° Gabriella.
  • Od 11.12.2015 byl na čepu v Pivovarské hospůdce Speciál 13° Vánoční ležák se skořicí.
  • Minipivovar Kosíř začal v roce 2015 k výročí prvních narozenin vydávat firemní časopis „Kosákovo švitoření“.
  • Sv. Filoména Ale 14° v prodeji od 21.11.2015. Tento speciál byl svrchně kvašené pivo vařené v limitované várce, která byla převážně chmelená chmelem Citra a dávalo tak pivu citrónové až tropické aroma. Technologický postup vaření tohoto piva se zásadně lišil od ostatních piv, která pivovar nabízel. Ve vůni šlo ucítít dominantní citrusové aroma. Tělo bylo výrazně hořkosladké, hořkost byla vyšší a dobře rozpoznatelná, ale díky použitým druhům chmelů se rozvíjela spíše v závěru a doznívala po napití.

Starší info:
Minipivovar Kosíř leží u nejvyššího hanáckého vrcholu Kosíř (442 m n. m.) a je přibližně vzdálen 17 km od Olomouce.
Slavnostní otevření proběhlo dne 4.10.2014.
Dne 12.11. na čepu Svatomartinská 11° v Pivovarské hospodě.
Na konci roku v prodeji Vánoční 13° ležák se skořicí a hřebíčkem.
Dne 6.12.2014 v Pivovarské hospodě na čepu 11° pivo Haltýř a 12° Gabriell.
Dne 14.2.2015 šlo ochutnat Valentýnskou 11° přímo na rozhledně Kosíř.
V březnu zdejší pivo šlo ochutnat – točené: Pivovarská hospoda (Lhota pod Kosířem), Hospoda u Petry (Cakov), Los Bastardos (Olomouc). – lahvové: Potraviny František Lakomý (Slatinice), Pivotéka Olomouc (Dolní Novosadská 48), Pivní Ráj Olomouc (Komenského 10).

Před necelým půl rokem otevřel David Kapsia minipivovar ve Lhotě pod Kosířem. Na turisticky atraktivním místě vaří pivo tradičním způsobem, ze sladu, chmele, kvasnic a kosířské vody. Myšlenku na otevření vlastního minipivovaru nosil rodák z Olomouce už dlouho. „Pracoval jsem v několika pivovarech, vyučeným sládkem ale nejsem. Doma jsem párkrát zkusil uvařit vlastní pivo a říkal jsem si, že by nebylo špatné mít vlastní minipivovar,“ začal své povídání v dubnu 2015 David Kapsia. To, že se nakonec pustil do podnikání zrovna ve Lhotě pod Kosířem, byla náhoda. „Teta mojí přítelkyně zde měla hospodu a nabídla mi zde prostory. V létě se zrovna otevírala nová rozhledna a já viděl, jak tam spousta mých známých jezdí na výlet. V tu chvíli mi to začalo dávat smysl a šel jsem do toho,“ řekl Kapsia. Během tří týdnů vyřídil všechna potřebná povolení, další tří měsíce pak trvaly stavební práce a montáž technologií. „První pivo jsem uvařil 4. října, od té doby jsem se nezastavil,“ přiznal sládek, který je majitelem a současně jediným zaměstnancem pivovaru. Je to ale podle něj výhoda. „Sice je to časově náročné, ale zase má člověk přípravu piva celou dobu pod kontrolou,“ mínil Kapsia. A pochvaloval si i místní vodu. „Používám kosířskou vodu z hloubkového vrtu, na vaření piva je skvělá,“ dodal. V pivovaru nyní uvaří okolo 40 hektolitrů piva za měsíc. K dostání bylo ale jen na pár místech v Olomouci a přímo v pivovarské hospodě. „Skladovat se musí v chladu, pivo totiž nepasteruji ani nefiltruji, takže v teple hrozí, že kvasnice začnou zase pracovat. Používám tu nejjednodušší technologii a jen nutné suroviny, tedy vodu, slad, chmel a pivovarské kvasnice. Žádnou chemii,“ řekl Kapsia. Podle něj lidé v poslední době takovému pivu dávají stále více přednost. „V podstatě všechny minipivovary se ujaly a stále vznikají nové. Pivní kultura se u nás za poslední roky hodně zlepšila, lidé se nebojí zkoušet nová piva a vychutnávají si je,“ vysvětlil majitel minipivovaru. Jeho pivovarský cíl byl přitom velmi prostý. „Hlavně samozřejmě chci, aby lidem pivo chutnalo. Aby si zachovalo svůj charakter a byli jsme u lidí v okolí v povědomí,“ přál si sládek z Kosíře. (zdroj: www.itydenik.cz)