Minipivovar Doubravník

 

   fotogalerie

   etikety

   tácky

adresa: Doubravník 109, 592 61 Doubravník

www.pivovar-doubravnik.webnode.cz

e-mail: mars@volny.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
  • V květnu 2023 na čepu v místní pivnici U Sedláčků a v brněnské Doubravnické restauraci. V nabídce Doubravnická 10, Ležák 11, Herkules 12, Žitný speciál 12.
  • V červnu 2022 šlo pivo ochutnat v místní pivnici U Sedláčků (11 světlý ležák).
  • V únoru 2017 v prodeji Doubravnický Herkules. Extra hořkou chuť mu dodala unikátní kombinace poloraného červeňáku z Žatce a nová odrůda chmele Herkules z Bavorska.
  • Dne 2.4.2015 příšli s jarní zelenou dvanáctkou. Jenom fajnšmekři rozpoznali špetku přidaného vřesu, puškvorce nebo ománu. O barvu se postarala rostlinka z Oceánie.
  • Od 20.2. 2015 v prodeji novinka – Žitný polotmavý ležák.
  • Dne 5.11. navařili na počest Neil Armstronga – prvního člověka, který se dotkl povrchu měsíce – ležák s novou recepturou. Chmelení provedli nikoliv na třikrát, ale na pětkrát. Poslední chmelení bylo navíc hlávkovým chmelem.
  • Druhý speciál pivovaru jménem Frank Borman dozrál kolem Mikuláše. Byl uvařený podle staré bavorské receptury z podhůří Alp, kde bylo ječmene méně, a doplňoval se žitem. Kosmonaut Frank Borman se narodil v USA německým rodičům.
  • Dne 14.10. po sladkohořkém speciálu přišel čas na Hořkou 12°, která byla chmelená hlávkovým chmelem.
  • Dne 2.6. jako první v Brně v Nekonečno Restaurantu (Lidická 14) narážen světlý ležák Doubravník 11°.
  • Dne 7. 4. 2014 byla uvařena první várka v Pivovaru Doubravník na Tišňovsku.

Starší info:
V červnu roku 2013 přinesl web VOX první zprávu o výstavbě minipivovaru v Doubravníku. Podle slov majitelů pana Kopřivy a pana Žáka se mělo pivo začít vařit už na podzim.
Na jaře 2014 byly všechny práce hotové. V přízemí domu je výrobna piva s veškerou technologií, v prvním poschodí je byt pro sládka, kterým bude syn jednoho z majitelů. Vedle domu se nachází sklad sladu.
Vařit se bude světlý ležák plzeňského typu a jmenovat se bude „Doubravník 12“. Motto majitelů pivovaru je „udělat pivo, jako Plzeň kdysi“. Pivo se bude stáčet do sudů a dodávat se bude do Doubravníku a do Brna. Pivo, které nebude pasterizované, ale tzv. živé pivo, by chtěli pivovarníci dodávat také do některé restaurace v Tišnově. V plánu mají kromě 12° piva vařit také v létě 11°.
Slavnostní otevření pivovaru je plánováno na květen. A protože je pivovarský pozdrav „Dej Bůh štěstí“, rádi by majitelé pozvali i pana faráře, který by pivo slavnostně pokřtil.

Nynější spolumajitelé minipivovaru v Doubravníku Jiří Žák a Vítězslav Kopřiva jsou Brňané a poznali se v roce 1981 v brněnském studiu Československé televize. Po roce 1989 se Jiří Žák kromě jiných aktivit rozhodl provozovat restauraci Vegas club. Vítězslav Kopřiva si založil reklamní agenturu a malé video studio. V roce 2000 ve své produkci vytvořil CD-ROM „Pivovary Čech, Moravy a Slezska“, kde zmapoval všech 50 velkých pivovarů v ČR.
Kolem roku 2010 požádal Jiří Žák Vítězslava Kopřivu o radu. Vegas clubu klesala návštěvnost v důsledku nespokojenosti konzumentů s kvalitou čepovaných piv Starobrno a Pilsner Urquell. Díky znalostem načerpaných při tvorbě CD-ROMu znělo doporučení jasně. Změnit čepované „eurobíry“ za kvalitní pivo – klasický český ležák plzeňského typu. Ve Vegas clubu se tedy začal čepovat (tehdy v Brně téměř neznámý) pelhřimovský Poutník a okamžitě si našel přízeň návštěvníků. Vegas club praskal ve švech a během roku se zde eurobíry přestaly nabízet úplně. Zato přibylo 6 dalších píp, kde si host může vybrat z různých chutí a typů piv. Při objíždění a nakupování soudků piva z malých českých pivovarů padla úvaha, postavit si vlastní minipivovar. Zhruba rok trvalo shánění informací co a jak a hlavně kde. Nejdůležitější pro ležák plzeňského typu je kvalita vody. Okruh vytipovaných lokalit se zužoval, až se rozhodli pro nákup jedné vhodné nemovitosti v Hradčanech u Tišnova.
Měla se kupovat v pondělí, ale v sobotu se objevil inzerát, nabízející vhodnější nemovitost v Doubravníku. Jeli se tam okamžitě podívat. Měli jen vytištěný inzerát a než zahájili pátrání, navštívili restauraci U Sedláčků.
Jak později pochopili vynikající zdroj všech rad a informací. Do dvou hodin už hovořili s majitelem nemovitosti, se kterým se rychle dohodli. V létě 2012 započaly stavební úpravy, od léta 2013 se instalovaly technologie. Na jaře 2014 se podařilo zkolaudovat a uvést do provozu minipivovar. Pro kronikáře je důležité datum 7. 4. 2014, kdy se uvařila první várka.