Zaniklé minipivovary – 1. chodský pivovárek na Moravě Šitbořice

  

   fotogalerie

Čtěte také:  Panský pivovar ve Slavičíně
 

Historie:

    • V oficiálním provozu od 1.5.2012. Technologie je umístěna v hospodářském přístavku vesnického statku. Pivo v květnu 2012 nabízeno v brněnské pizzerii Pizzan a v PET lahvích v prodejně Svět piva v Brně.
    • V květnu 2012 se v brněnské restauraci Pizzan čepovalo pivo Kulak 12° (0,5 l za 33 Kč).
      Dne 29.9.2013 v prodeji 1 l PET lahve – Kulak Chmelové (s chmelovou šiškou přímo v lahvi) a Kulak Mandlové (s mandlí přímo v lahvi).

    • Majitel 11 let pracoval v bývalém pivovaru v Domažlicích, po odstěhování do Brna byl pak nějakou dobu zaměstnancem Starobrna. V roce 2011 se odstěhoval do Šitbořic a začal pracovat na svém pivovárku. Převážnou většinu prací na něm si udělal sám, rovněž tak receptury jsou jeho vlastní. Na jednu várku lze uvařit 150 litrů. Spilku představují plastové sudy (5 ks po 220 litrech), pivo dozrává v sudech. Slad je z Rajhradu, chmelí se Žateckým červeňákem a Sládkem. Varné nádoby připomínají větší hrnce, pod kterými se topí pevnými palivy. Plánovaný sortiment: světlá Štengarácká 11° (název dle místního léčivého pramene), Kulak 12° (pojmenováno po bývalém majiteli zdejšího statku, který byl druhým největším sedlákem ve vsi), 13° karamelová a 15° Šitbořický radní. V roce 2016 mimo provoz.

 

Majitelé:
Jan Šlefr

Sládci:
Jan Šlefr