Zámecký pivovar Dětenice

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Dětenice 7, 507 24 Dětenice

www.pivovardetenice.cz

e-mail: info@detenice.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
  • Na Velikonoce 2024 uvařili speciál Dětenický Beránek.. Polotmavý bavorský ležák, vařený starou metodou na otevřeném ohni. Aroma sladové až medové. Barva se pohybovala od tmavě zlaté po světle jantarovou. Pěna byla hustá, krémová a pevná. Chmelovost střední, na chuti se mohlx objevit i bylinné, kořeněné a pepřové tóny. Na konci zahřál alkohol, který mohl být i poněkud vyšší.
  • V prosinci 2023 na čepu Dětenický Vánoční Speciál. Jednalo se o vánoční polotmavý speciál 13°, chmel dodal příjemnou hořkost s vůní červeného ovoce, speciální slady daly pivu chuť sušenek s medem.
  • Na Velikonoce 2023 na čepu Dětenický Beránek. Polotmavý bavorský ležák, vařený starou metodou na otevřeném ohni. Aroma sladové až medové. Barva se pohybovala od tmavě zlaté po světle jantarovou. Pěna byla hustá, krémová a pevná. Chmelovost střední, na chuti se mohly objevit i bylinné, kořeněné a pepřové tóny. Na konci zahřál alkohol, který byl i poněkud vyšší.
  • V dubnu 2022 novinka Dětenický Pšeničák. Svrchně kvašené pšeničné pivo, vařené starou metodou na otevřeném ohni. Pšeničný slad je vyvážen příjemně aromatickým chmelem. V chuti rozpoznáte tóny mandarinky a grepu. Barva medová.
  • Dětenický kvíteček byl pivní speciál na 1. Máj roku 2019. Polotmavý ležák zlato-rudé barvy. Hořkost byla střední až výrazná. Pěna plná, bohatá a krémová. Vůně jarních květů, bylin a chmele.

Starší info:
V roce 1948, v období znárodnění, se stal zámek majetkem státu. Ale ještě předtím z něho zmizela, byla rozkradena, většina sbírek a inventáře. Později byla v areálu zámku zřízena dívčí zahradnická škola a posléze zvláštní internátní škola. V roce 1998 zámek koupili manželé Ondráčkovi a po rozsáhlé a velice šetrné rekonstrukci na prahu třetího tisíciletí zámek Dětenice zpřístupnili veřejnosti. Jisté ovšem je, že v roce 1790 byla hrabětem Clam-Gallasem postavena vedle Starého sklepa budova varny s ležáckými sklepy, spilkou a ledárnou. Poslední stavební úpravy převážně na sladovně proběhly koncem 19. století za maltézských rytířů. Pivo ze zámeckého pivovaru se těšilo velmi dobré pověsti. Kníže Othénio Lichnovský z Werdenbergu a Voštic pivo dodával na stůl císaři Františku Josefovi I. a jeho nástupce, hrabě s Hardeka, posílal pivo do Španělska pro španělskou královnu Sofii. Mezi sběrateli pivních lahví je za jednu z nejcennějších považována láhev s maltézským křížem z dětenického pivovaru. V roce 1903 koupili pivovar velkoprůmyslníci, majitelé cukrovaru, bratři Blochové. V roce 1927 koupil pivovar stavitel a podnikatel Řehák, který ho pronajal sládkovi Čeňkovi Petákovi. Spotřeba piva se však rok od roku zmenšovala. V dětenickém pivovaru se vařila černá dvanáctka a světlá dětenická desítka. Dětenický pivovar měl zastoupení Prvního plzeňského akciového pivovaru v Plzni na výrobu piva Gambrinus, kterého se zde vařilo asi dva tisíce hektolitrů ročně. Rokem 1948 začalo znárodňování a později masové rušení mnoha malých a neefektivních pivovarů. Tento osud potkal i dětenický pivovar v roce 1955. Zchátralý a zpustlý pivovar zrestaurovali a dali do původního stavu noví majitelé, kteří ho v roce 2000 koupili. Obnovili zde tradiční výrobu piva podle prastarého a zázračného receptu loupeživého rytíře Artura. Návštěvníci dětenického pivovaru tak mohli obdivovat nádherné historické sklepy, včetně památného starého sklepa, kde byla zřízena středověká knajpa. Na vlastní oči bylo možné vidět výrobu pohádkového piva lásky, tak jak probíhala v dávných dobách. To bylo vaření na otevřeném ohni, scezování přes slámu, kvašení a ležení v dubových kádích a sudech, tedy pivo takové, jaké pili naši praotcové. Návštěvníci si mohli prohlédnout také originální pivovarnické muzeum.
Pivovar byl opět v zprovozněn v polovině dubna 2003. Kvasnicové pivo bylo v něm vyráběno středověkou metodou/ležácké sudy, scezování přes slámu/. V budově pivovaru bylo i muzeum pivovarnictví. Součástí prohlídky pivovaru byla samozřejmě také ochutnávka piva.
Pivo měli v květnu 2003 12,5% světlé a silnější tmavá 13, obě za cenu 25,- Kč/0,5l.
Hosté se po prohlídce mohli usadit u dřevěných stolů na lavicích pokrytých kožešinami a čerpat ryze středověkou atmosféru. Šenkýřka vás obsloužila dobovou břitkou mluvou, pečínky se jedli samozřejmě rukama, jenom kosti házet pod stůl bylo zakázáno. V klecích a ohrádce se usídlilo zvířectvo, o almužnu žádal žebrák. V létě přijeli rytíři a kejklíři. Pivo bylo vařeno středověkou technologií podle původní receptury a v minulosti dávalo sílu nadlidské chuti na sex.
Interiér pivovaru včetně obsluhy evokoval dobu dávných časů králů a rytířů. První místnost měla na kamenné dlažbě dokonce i slámu. Druhá místnost byla upravena do podoby rytířského sálu. Obsluha návštěvníka přivítala slovy “ Zdravím Tě, co tě k nám přivádí“.
Ani minulost zámeckého pivovaru nebyla právě poklidná. Místnímu červenému ležáku se říkavalo Pivo lásky, ale jeho historie je krvavá. Jako první si toto pivo, údajně zvyšující chuť na sex, nechával vařit loupeživý rytíř Artur mladými pannami, které měl za otrokyně. Aby nemohly prozradit recept, nechal jim vždy vyřiznout jazyk. Dnešní pivo nevaří panny, ale recept a účinky jsou prý stále stejné.
Ve středověkých místnostech restaurace dětenického pivovaru byl v červenci 2004 světlý a tmavý nefiltrovaný ležák podáván za cenu 29 Kč. Adekvátní byly i ceny jídel zde nabízených. Vše v pivovaru i hospůdce bylo ve dřevě a v mědi, veškerá technologie, z moderních věcí tu byly prakticky jen KEGy ze zaniklého pivovaru v Olomouci a klimatizace + chlazení na spilce a v ležáckém sklepě.
Ve středověké krčmě v Dětenicích měli v říjnu 2004 Dětenické pivo světlé a tmavé za 29 Kč (0,5 l).
„Naše pivo si mohou dát pouze návštěvníci dětenického zámku, nikam ho nevyvážíme. Slouží k místní konzumaci. Je to unikát vyráběný původní metodou. Vaření piva probíhá na otevřeném ohni, scezuje se přes slámu, kvasí v dubových kádích a leží v dobových ležáckých sudech. Dětenické pivo si zachovalo prastarou chuť, tak jak chutnalo našim předkům,“ řekl v červenci 2005 ředitel dětenického zámku Petr Jindrák. V létě 2005 pivovar produkoval světlou 11° a černá 13°.
„Máme neustále plno. Hosté vypijí všechno pivo, které uvaříme. Výstav přitom neustále zvyšujeme,“ tvrdil v lednu 2007 ředitel minipivovaru Petr Jindrák. „Zájem je jak o světlé jedenáctistupňové pivo, tak i o černou třináctku.“
V zámeckém pivovaru byla na podzim 2007 nabízena světlá 12° za 35 Kč, tmavá 13° za 38. V suvenýrech vedle pivovaru šel koupit tácek za 12 Kč, skleněnou třetinku za 95 Kč a půllitr za 145 Kč.
Majitelé pivovaru se rozhodli vsadit na tradiční výrobu piva podle receptu z 18. století. Pivo se zde vaří z tradičních surovin původním postupem na otevřeném ohni. Zámecký pivovar svým návštěvníkům nabízí prohlídku dobových interiérů, sladovny, bednárny, varny, laboratoře, chmelnice, ležáckých sklepů, spilky a ledárny. Středověk na příchozí dýchne především v historických sklepích, v nichž vznikla středověká krčma a kde stylově oděná obsluha oslovuje hosty jadrnou staročeštinou. Kromě neděle a pondělí se krčma stává útočištěm „žebráků“, ale návštěvníky baví i tanečnice, šermíři, kejklíři a fakír. „Na 6. prosince připravujeme mikulášskou nadílku s programem a 31. prosince silvestrovský večer,“ řekl správce zámeckého resortu v Dětenicích Petr Jindrák.
V dubnu 2011 v restauraci pivovaru nabízeli světlou a tmavou dvanáctku za 39 Kč.
Na počátku června 2012 v nabídce: Dětenické 12° světlé a tmavé (44 Kč).

Výstav piva:
rok 2004: 600 hl
rok 2005: 1 200 hl