Podřipský minipivovar Ctiněves

 

   fotogalerie

   etikety

adresa: Ctiněves č.p. 1, 413 01 Ctiněves

www.podripske-pivo.cz

e-mail: podripske-pivo@seznam.cz


Na čepu a v prodeji bylo:

 
  • V březnu 2023 v nabídce Světlý ležák 12 %, Ale 14 %, Stout 15 %, NEIPA Exotic 15 %, DIPA 17 %.
  • V lednu 2022 na čepu 11 světlý ležák, 13 jantar, 14 ale, 15 stout.
  • V říjnu 2018 nově na čepu Pale Ale 12° (alk.: 5,2 %).
  • V lednu 2018 v prodeji v prodeji Imperial stout 22% (alk.: 9,2 %), tmavý spodně kvašený speciál.

Starší info:
Číslo popisné jedna napovídá, že objekt statku, postavený koncem 19. století, patří k nejstarším ve Ctiněvsi. V červnu 2014 jeho interiér dýchal novotou. Bylo v něm kompletní vybavení malého pivovaru.
Ve zdevastované podobě majetek v 90. letech v rámci restitucí převzal Aleš Lípa. Jeho prarodiče skončili v 50. letech kvůli odporu ke kolektivizaci venkova v káznici a i jejich děti měly Podřipsko zakázané. Ze Šumperska, kam byli vystěhováni, mohli Ctiněves s rodovým sídlem navštívit jen v době Dušiček. Lípova rodina převzala majetek v zanedbaném stavu a postupně ho dává do pořádku. Obnovila klasickou rostlinnou výrobu, na začátku chovala ovce. Pěstování chmele se stalo impulzem k založení malého pivovaru.
„Známí si dělali srandičky, že když pěstuji chmel, tak bych měl mít i pivovar. Bral jsem to s nadsázkou, ale nakonec se z toho stal nový obor podnikání. Letos jsme koncem dubna pivovárek zkolaudovali a 2. května obdrželi potvrzení od Celní správy. Plánovaný výstav, na který je postavena technologie, činí tisíc hektolitrů. V objektu máme ještě rezervy na případné rozšíření jak pro spilku, tak pro ležácké tanky,“ prozradil Aleš Lípa.
Podřipské pivo, což je prozatímní startovní název pro ctiněvský pěnivý mok, se stáčí do sudů. Na jeho výrobu dohlíží zkušený sládek, který pečuje i o pivo v minipivovaru v žateckém Chrámu chmele a piva, kde je využívána stejná technologie od stejného výrobce. Oficiální název pro pivo majitel přijme z návrhů, které mu dají příznivci pěnivého moku.
„Nyní dokončujeme interiér malé hospůdky, venku předzahrádku. Mám zbožné přání otevřít ji hostům ještě o prázdninách, ale je tu ještě hodně práce, tak nechci nic předjímat. Věřím, že si k nám najdou cestu nejen domácí, ale i turisté mířící na Říp a zvláště příznivci piva vyráběného v malých pivovarech,“ dodal v červnu 2014 Aleš Lípa.
První Podřipské pivo je jedenáctistupňové, vaří se už také desítka a pivovárek je zařízený i na výrobu pšeničného piva. Majitel předpokládá, že ke svátečním příležitostem vyrobí i silnější oblíbená speciální piva.
Malý pivovar ve Ctiněvsi nepoužívá k výrobě vodu studniční, ale z řadu, pro kterou vodárny garantují potravinářskou kvalitu. Protože je ale hodně tvrdá, musí ji upravovat. Další surovinou je moravský slad ze Záhlinic a kvasnice dodávané z Žateckého pivovaru.
Aleš Lípa na rok přerušil pěstování českého poloraného červeňáku na pěti hektarech chmelnic. V další sezoně se k němu opět chce vrátit, aby ho podle možností využil i pro vlastní potřebu. Statek je vybavený malou česačkou i sušárnou chmele. Pěstitel je členem Chmelařského družstva Žatec a snaží se, aby po odbytu se mu zpět vrátila alespoň část vlastní produkce. Drobní zemědělci si vypomáhají technikou. (zdroj: litomericky.denik.cz)

Od 18.7. jste mohli ochutnat letní speciálek – Pšeničné pivo.
Od 4.10. byl poprvé na čepu Podřipský tmavý ležák. Stále se točilo oblíbené Pšeničné pivo.
Od 17.10. nabízena novinka – Podřipský Ale 14,5°.
Na konec roku 2014 měli uvařené speciální vánoční pivo – Podřipský jantarový 13° speciál. Patřilo do kategorie spodně kvašených piv a vyniká vyšší hořkostí.
Na XXV. Reprezentačních oslavách piva města Tábor v únoru 2015 se umístili v kategorii Pale Ale s pivem Podřipský Ale na úžasném bronzovém místě.
Od 15.5. na čepu opět Podřipské pšeničné 12°. Svrchně kvašené pivo s výraznou vůní a chutí po ovoci.