Minipivovar Monopol Teplice a jeho interiéry

Dům byl postaven kolem roku 1850, byl využíván jako hostinec, později pod názvem Variete zum Schwan (U Labutě) jako kabaret s hudbou, tancem a cirkusovými prvky se stal oblíbeným a vyhledávaným podnikem v širokém okolí. Nacházel se v něm obrovský sál s balkonem a krásným zdobným stropem s prvky secese.
V dobách socialismu sloužil jako obchodní dům lahůdkových potravin s názvem „Monopol“. Po roce 1989 se využívala pouze malá část domu pro obchodní činnost.

Čtěte také:  Týnské pivo

Zchátralý objekt na Masarykově třídě koupili manželé Jiří a Gabriela Schönbauerovi, kteří v té době již společně vlastnili v Teplicích několik zavedených restaurací a klubů, a rozhodli se pro vybudování restaurace s vlastní výrobou piva a ubytováním. Objektu ponechali původní zavedený název Monopol.

V letech 2012-2014 prodělal areál rozsáhlou rekonstrukci. Snaha byla celé budově vrátit původní podobu. Projekt Monopolu připravil architekt David Vondrášek z barrandovských filmových ateliérů, který připravil i vlastnoručně nakreslené návrhy interiéru.

Vstupní ulička se snaží připomínat dobu první republiky, a jelikož Teplice byly česko-německým městem, objevují se ve zde i německé názvy obchodů.

Autorem maleb na zdi, které znázorňují město Teplice poté, co sem byla zavedena tramvajová linka, a žíznivé štamgasty, jak se ženou za nově naraženým sudem, je akademický malíř mongolské národnosti Ganbold Dalajn.

Manželé Schönbauerovi projekt v hodnotě několika milionů korun financovali z vlastních zdrojů, s pomocí bankovního úvěru a z dotace, kterou získali z prostředků z Evropské unie v rámci Operačního programu podnikání a inovace.

Fotodokumentace původního vzhledu stropu neexistovala a před rekonstrukcí byl strop v takovém stavu, že na něm už žádné malby vidět nebyly. Ke slovu se proto dostali zkušení umělečtí štukatéři, kteří na něm pracovali dva měsíce a barvy domalovávali malíři.

Sloupům, oknům, dveřím i vzduchotechnice byla dodána patina, aby odpovídala atmosféře interiéru.

Monopol musel několikrát odsunout termín otevření. Poprvé tak jeho pivo šlo ochutnat až při zahájení teplické lázeňské sezóny. Před venkovním stánkem se tvořila dlouhá fronta. A přesně po týdnu (25. 5. 2015) se první návštěvníci podívali přímo do pivovarské restaurace.

Prostory teplického zařízení jsou opravdu velké (kapacita 200 návštěvníků), mají krásný zdobný strop, nástěnné malby, balkony, ochozy, schodiště vedoucí do pater a salonek.

Kromě secesní restaurace máte možnost posedět i ve zdejší kavárně.

V objektu mohu příchozí nalézt celoroční ubytování v 8 luxusních dvoulůžkových pokojích a 4 apartmánech s kuchyňským koutem.


Součástí restaurace je malá stylová pekárnička, kde si vyrábí přílohové pečivo k specialitám a zákusky pro restauraci a kavárnu.

Na první pohled zaujmou měděné pivní varny, které jsou srdcem teplického pivovaru. Ve městě se tak po čtyřech desetiletích začalo znovu vařit pivo.

Zásadním úkolem uvařit nové teplické pivo byla pověřena sládková Martina Valterová. Ta již měla dlouholeté zkušenosti z ústeckého pivovaru Zlatopramen a posléze pomáhala jako podsládková rozjíždět minipivovar Na Rychtě.

Za zmínku jistě stojí kapacita sklepa, který pojme až 290 hektolitrů, odtud chmelový mok proudí přímo do výčepních kohoutů v restauraci.

V Monopolu vaří čtyři stálé druhy – světlý ležák Monopol, polotmavou jedenáctku Karlík (pojmenovaném po otci majitelky), jedenáctku Višeň a čtrnáctku Ale. Dále dělají speciální piva podle ročního období. Na jaře to je Monopol IPA, která má vůni květin a ovoce, na výčep jde v první jarní den. Pšeničnou jedenáctku mohou hosté ochutnat v první letní den. Na první podzimní den začínají plnit do sklenic Monopol Vídeňský ležák, který má barvu spadaného listí. Během zimy lze v Teplicích ochutnat Portera šestnáctku. Na výčepu mají vždy minimálně pět druhů piva, čtyři stálé a jeden speciál.

Na světlý ležák používají slad plzeňského typu z Benešova a žatecký chmel. Do polotmavého piva dávají také slady bavorský a karamelový, ty odebírají ze sladovny z Bavorska. Višeň, to je polotmavé pivo, do kterého je při dokvášení v sudě přidávána čistě přírodní višňová šťáva.

Svým interiérem je Monopol jeden z nejkrásnějších minipivovarů v ČR. Nelze než doporučit do Teplic přijet a nasát atmosféru prvorepublikového stylu.

V článku byly použity snímky Jiřího Pertlíka. Další fotografie Monopolu zde.